Spanjaarden zijn toerisme beu en vallen bus aan

Bewoners van Barcelona zijn het niet eens met het beleid van he stadsbestuur. FOTO: AFP

Foto van 'Johan van Boven'

Johan van Boven

1 AUG 2017

De tekst op de muur in het centrum van Palma de Mallorca is veelzeggend. 'Tourist go home. Refugees welcome.' Het is niet de enige plek in Spanje waar vakantiegangers worden verzocht het land te verlaten. Ook in Barcelona en op Ibiza duiken dergelijke boodschappen steeds vaker op.

Volgens Spanje Vandaag werd vorige week in Barcelona zelfs een bus met toeristen aangevallen. Een groepje jongeren met bivakmutsen liet het voertuig stoppen, stak de banden lek en spoten de bus vol met graffiti. De website met nieuws over Spanje meldt dat daar deze week een nieuwe protestactie bij is gekomen: het lek steken van huurfietsbanden.

De economie van Spanje draait voor een groot deel op toerisme, maar bewoners van de populairste steden zijn de overlast meer dan zat. Steeds meer buitenlanders die in in hun land vakantie vieren, weten zich niet te gedragen. Ze lopen dronken over straat, doen daar hun behoefte en zwalken soms halfnaakt terug naar hun hotel of appartement.

Een inwoner van de wijk Barceloneta zei drie jaar geleden al tegen tegen de NOS dat het gedrag van toeristen niet meer te harden is. „Ze zijn losgeslagen. Ze springen bijvoorbeeld van balkons. Om drie uur 's nachts kunnen we niet meer slapen, omdat er toeristen over straat lopen, soms in zwempak, soms naakt. We willen dat allemaal niet meer.”

Bouwstop

De afgelopen jaren is het er niet beter op geworden en is de toeristenfobie onder Spanjaarden alleen maar groter geworden. Om de overlast terug te dringen, wordt er in Barcelona een bouwstop ingevoerd voor toeristenaccommodaties. Er mogen geen nieuwe hotelkamers en toeristenappartementen worden gebouwd in het centrum. Ook worden er geen nieuwe licenties meer uitgegeven om een kamer te kunnen verhuren via bijvoorbeeld Airbnb.

De ruimte voor toeristen gaat ten koste van onderdak voor lokale families, vindt deze vrouw. Foto: AFP

Maar het zijn niet alleen de feestende jongeren die ergernis wekken. Ook de veelal oudere toeristen die met een cruiseboot Spanje zorgen voor bezorgdheid onder de lokale bevolking. Met duizenden tegelijk lopen ze vanaf het schip de boulevards op. Bovendien neemt door hun komst het aantal souvenirswinkels en restaurantjes toe, iets wat niet in elke stad wordt gewaardeerd.

Een lastig pakket voor de lokale overheden. Aan de ene kant kunnen ze veel geld verdienen aan de duizenden toeristen die van hun stad of plaats willen genieten, maar aan de andere kant willen ze hun eigen volk niet tegen de schenen schoppen. Het zal nog wel even duren voordat de juiste balans is gevonden, áls dat al mogelijk is.

Afschrikken

Remco Stoffer van Spanje Vandaag denkt niet dat berichten over aanvallen op toeristenbussen invloed zullen hebben op vakantiegangers die naar Spanje willen afreizen. „Het zijn incidenten en daar laten mensen zich niet door afschrikken. Een groep jongeren keert zich tegen toeristen, omdat ze het gevoel hebben dat hun wijk hun wijk niet meer is. Maar het enige dat ze hebben gedaan is met een spuitbus wat teksten op een bus kalken. Het wordt een ander verhaal als er een keer gewonden vallen, maar daar is totaal geen sprake van. Ze zijn het gewoon zat, dat wel. Zou jij het leuk vinden als in jouw wijk in alle huizen om je heen alleen maar toeristen verblijven?”


Log in om een reactie te plaatsen

Views

300+

Waarom zijn jongere broertjes vaker gay?

Homoseksualiteit is aangeboren, maar hoe? ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

VANDAAG, 15:15

Wetenschappers zijn al een hele tijd op zoek naar het 'gay-gen'. Dat homoseksualiteit is aangeboren en niet aangeleerd, zoals door sommige conservatievelingen wordt beweerd, is een feit. Toch kan niemand vertellen welke factoren in het ontwikkelingsstadium van een embryo nu precies van invloed zijn op iemands geaardheid.

Een van de opmerkelijkste uitkomsten, na decennialang genetisch onderzoek, was het feit dat jongens vaker homoseksueel zijn naarmate zij meer oudere broers hebben. Dit wordt ook wel het Oudere Broer-effect genoemd. Het was lang gissen naar waarom dit zo was.

Transgenders toch welkom in Amerikaans leger

Transgenders toch welkom in Amerikaans leger

Donald Trump Foto: AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

GISTEREN

Transgenders zijn toch welkom in het Amerikaanse leger. Federale rechter Colleen Kollar-Kotelly legde het verzoek van Trump om eventuele toelating van transgenders tot het leger uit te stellen maandag naast zich neer.

Trump wil af van militairen die zich niet identificeren met het geslacht dat ze bij hun geboorte hadden. In juli draaide hij een besluit van zijn voorganger Barack Obama terug. Kollar-Kotelly blokkeerde die verordening eind oktober.

Beroemde dakbeklimmer (26) valt van wolkenkrabber

Beroemde dakbeklimmer (26) valt van wolkenkrabber

Beroemde dakbeklimmer (26) valt van wolkenkrabber. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

GISTEREN

Wu Yonging (26) is een beroemd dakbeklimmer. Hij staat erom bekend dat hij graag aan hoge gebouwen hangt, maar helaas is hij om het leven gekomen tijdens zijn laatste stunt. Hij viel afgelopen maand tijdens een 'rooftop challenge' van een wolkenkrabber af, van 62 verdiepingen hoog.

Huwelijk

De explosie vond plaats in de Port Authority Bus Terminal. Foto: epa.

Gewonden na explosie in hart van New York

Gewonden na explosie in hart van New York

Foto van 'Metro'

Metro

GISTEREN

Door een explosie in een busstation in New York zijn maandag meerdere gewonden gevallen. Het incident vond plaats in de zogenaamde Port Authority Bus Terminal in de buurt van Times Square. Het betreft het grootste busstation van de Verenigde Staten, waar jaarlijks meer dan 65 miljoen mensen komen.

De ontploffing vond plaats in een ondergrondse verbinding tussen het busstation en een metrostation.

Hartverscheurende beelden gepeste jongen gaan viral

Hartverscheurende beelden gepeste jongen gaan viral

Keaton Jones Videostill: Facebook Kimberly Jones

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

GISTEREN

Keaton Jones uit Tennessee wordt gepest op school omdat hij ‘anders’ zou zijn. Zijn moeder zette een hartverscheurend filmpje van hem op Facebook waarin hij vertelt over het gepest. De video is viral gegaan en verschillende (bekende) mensen komen voor hem op.

„Ze maken grappen over mijn neus, zeggen dat ik lelijk ben en geen vrienden heb”, horen we Keaton tegen zijn moeder zeggen, net nadat ze hem van school heeft opgehaald omdat hij bang is voor de pesterijen tijdens de lunch.

Soedanese vrouwen niet veroordeeld voor broek dragen

Soedanese vrouwen niet veroordeeld voor broek dragen

24 vrouwen in Soedan zijn gearresteerd voor het dragen van een broek. Ze zijn uiteindelijk niet veroordeeld. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

10 DEC 2017

24 Soedanese vrouwen zijn niet veroordeeld voor het dragen van een broek in het openbaar. De vrouwen werden woensdag opgepakt bij een feestje dichtbij Khartoum, de hoofdstad van Soedan.

Volgens artikel 152 van het strafwetboek van Soedan is „je onpasselijk gedragen", een „obscene outfit" aandoen of het „irriteren van de publieke gevoelens" strafbaar. De vrouwen die terechtstonden hadden 40 zweepslagen en een boete kunnen krijgen voor hun „obscene outfit".

Noodlanding vliegtuig om vrouw die champagne eist

De vrouw had volgens het personeel genoeg gehad/Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

10 DEC 2017

In de Duitse stad Stuttgart heeft deze week een vliegtuig een noodlanding moeten maken. Dat kwam niet vanwege de winterse omstandigheden in de lucht, maar vanwege een agressieve passagier, zo meldt de Duitse politie tegenover het persbureau DPA.

Baldadig