Buitenland

Spanjaarden zijn toerisme beu en vallen bus aan

Bewoners van Barcelona zijn het niet eens met het beleid van he stadsbestuur. FOTO: AFP

Foto van 'Johan van Boven'

1 AUG 2017

De tekst op de muur in het centrum van Palma de Mallorca is veelzeggend. 'Tourist go home. Refugees welcome.' Het is niet de enige plek in Spanje waar vakantiegangers worden verzocht het land te verlaten. Ook in Barcelona en op Ibiza duiken dergelijke boodschappen steeds vaker op.

Volgens Spanje Vandaag werd vorige week in Barcelona zelfs een bus met toeristen aangevallen. Een groepje jongeren met bivakmutsen liet het voertuig stoppen, stak de banden lek en spoten de bus vol met graffiti. De website met nieuws over Spanje meldt dat daar deze week een nieuwe protestactie bij is gekomen: het lek steken van huurfietsbanden.

De economie van Spanje draait voor een groot deel op toerisme, maar bewoners van de populairste steden zijn de overlast meer dan zat. Steeds meer buitenlanders die in in hun land vakantie vieren, weten zich niet te gedragen. Ze lopen dronken over straat, doen daar hun behoefte en zwalken soms halfnaakt terug naar hun hotel of appartement.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Een inwoner van de wijk Barceloneta zei drie jaar geleden al tegen tegen de NOS dat het gedrag van toeristen niet meer te harden is. „Ze zijn losgeslagen. Ze springen bijvoorbeeld van balkons. Om drie uur 's nachts kunnen we niet meer slapen, omdat er toeristen over straat lopen, soms in zwempak, soms naakt. We willen dat allemaal niet meer.”

Bouwstop

De afgelopen jaren is het er niet beter op geworden en is de toeristenfobie onder Spanjaarden alleen maar groter geworden. Om de overlast terug te dringen, wordt er in Barcelona een bouwstop ingevoerd voor toeristenaccommodaties. Er mogen geen nieuwe hotelkamers en toeristenappartementen worden gebouwd in het centrum. Ook worden er geen nieuwe licenties meer uitgegeven om een kamer te kunnen verhuren via bijvoorbeeld Airbnb.

De ruimte voor toeristen gaat ten koste van onderdak voor lokale families, vindt deze vrouw. Foto: AFP

Maar het zijn niet alleen de feestende jongeren die ergernis wekken. Ook de veelal oudere toeristen die met een cruiseboot Spanje zorgen voor bezorgdheid onder de lokale bevolking. Met duizenden tegelijk lopen ze vanaf het schip de boulevards op. Bovendien neemt door hun komst het aantal souvenirswinkels en restaurantjes toe, iets wat niet in elke stad wordt gewaardeerd.

Een lastig pakket voor de lokale overheden. Aan de ene kant kunnen ze veel geld verdienen aan de duizenden toeristen die van hun stad of plaats willen genieten, maar aan de andere kant willen ze hun eigen volk niet tegen de schenen schoppen. Het zal nog wel even duren voordat de juiste balans is gevonden, áls dat al mogelijk is.

Afschrikken

Remco Stoffer van Spanje Vandaag denkt niet dat berichten over aanvallen op toeristenbussen invloed zullen hebben op vakantiegangers die naar Spanje willen afreizen. „Het zijn incidenten en daar laten mensen zich niet door afschrikken. Een groep jongeren keert zich tegen toeristen, omdat ze het gevoel hebben dat hun wijk hun wijk niet meer is. Maar het enige dat ze hebben gedaan is met een spuitbus wat teksten op een bus kalken. Het wordt een ander verhaal als er een keer gewonden vallen, maar daar is totaal geen sprake van. Ze zijn het gewoon zat, dat wel. Zou jij het leuk vinden als in jouw wijk in alle huizen om je heen alleen maar toeristen verblijven?”

LEES OOK


Views

300+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

FBI schiet bommenlegger Austin dood

Een foto van de verdachte op een bewakingscamera bij een FedEX-kantoortje.

Foto van 'Cerise van Vliet'

VANDAAG, 09:44

Update 10.30 uur:

De auto van de verdachte ontplofte op een snelweg in Round Rock ten noorden van de Texaanse hoofdstad Austin. De verdachte zou ook zelf uit het plaatsje Round Rock komen en de politie is er massaal op de been en doorzoekt er een hotel.

Update 10.05 uur:

De verdachte zou een man zijn. Hij is woensdag tijdens een achtervolging door de politie om het leven zijn gekomen. De man zou zich in zijn auto hebben opgeblazen.

De auto had mogelijk meer mensen aan boord.

Update 09.55 uur:

De FBI zou de bommenlegger hebben gevonden. Dat melden verschillende Amerikaanse media. De verdachte zou overleden zijn.

---------

De politie in de Amerikaanse staat Texas heeft op dit moment te maken met een enorm raadsel. Overal in hoofdstad Austin gaan namelijk bommen af en de politie tast in het duister wie de bommen plaatst en waarom.

Volgens The New York Times heeft de VS in de laatste tientallen jaren niet zo'n schaamteloze en dodelijke 'seriebommer' gekend. Inmiddels zijn er in de stad vijf bommen afgegaan en is een zesde gevonden voordat deze schade kon aanrichten. Door de eerste vijf explosies zijn twee mensen overleden en vijf mensen gewond geraakt.

Gewone woonwijken

De dader of daders die deze bommen plaatsen lijken een voorkeur te hebben voor gewone woonwijken. De eerste bom werd op twee maart als pakketje bij iemand voor de deur gelegd. De bom beroofde een 39-jarige man van het leven. Tien dagen later volgden nog twee explosies van pakketjes die voor de deur waren afgeleverd. Eén persoon kwam hierdoor om het leven en twee anderen raakten gewond.

Na het afleveren van pakketjes aan deuren, lijkt de aanpak van de dader te veranderen. De vierde bom was namelijk verbonden aan een draadje dat over een stoep gespannen was. Het ontplofte doordat iemand er tegenaan liep. In Amerika speculeert men hevig of het elke keer dezelfde persoon is die de bommen plaatst, of dat men hier te maken heeft met een zogenaamde 'copycat.' Iemand die inspiratie opdoet uit het handelen van de ene crimineel en het vervolgens zelf nadoet.

Als het om één persoon of een groep personen gaat die alle bommen plaatst, dan zouden zij mogelijk hun tactiek aanpassen om de politie te slim af te zijn, zegt een oud FBI-agent tegen FOX.

In de eerste vier bommen die ontploften, zaten granaatsplinters verwerkt. Kleine metalen deeltjes die als spijkers zijn zodra de bom ontploft. Dit soort deeltjes worden toegevoegd om de verwoestende kracht van de bom nog groter te maken, om mensen in de omgeving nog meer te verwonden. Het vijfde pakketje is de eerste bom die met de post werd verstuurd.

FedEx

Het pakketje had als bestemming - niet geheel onverwacht - Austin. Een postmedewerker die bezig was pakketten te sorteren raakte gewond toen het explosief tot ontploffing kwam. Het gaat hier om het welbekende postbedrijf FedEx. Dit bedrijf kan een sleutelrol gaan spelen in het oplossen van het mysterie, want het bedrijf zegt namelijk dat dezelfde persoon bom nummer vijf en zes op de post heeft gedaan bij een klein FedEx-winkeltje in Sunset Valley.

Hierdoor kon het tweede explosieve pakket dat daar werd afgeleverd door de politie worden onderschept zonder dat het afging. Het gebied bleef urenlang afgesloten, omdat de politie elke centimeter wilde onderzoeken op mogelijke aanwijzingen die de dader zouden onthullen. FedEx staat videomateriaal van de winkel af aan de agenten en zij hopen op deze manier een dader te pakken.

Onderzoek

Dat er nu een bom gevonden is die nog helemaal intact is, is goed nieuws voor de politie. Zij kunnen het explosief afleveren bij de experts die uit de bouwwijze mogelijk aanwijzingen kunnen halen. Volgens de politie denken veel mensen die bommen maken dat ze nooit gevonden worden, omdat het bouwwerk toch helemaal uit elkaar knalt. Niets is echter minder waar. Ook uit de verschillende deeltjes kunnen gespecialiseerde teams veel informatie halen.

Ondertussen wordt ook onderzoek gedaan naar de metalen deeltjes in de bommen. Als deze overeenkomen, concludeert de politie dat ze van dezelfde maker zijn. Ook de locaties waar de bommen zijn afgegaan of gevonden is belangrijk in dit onderzoek. Omdat de explosieven vooral zijn geplaatst in woonwijken die vlakbij een snelweg liggen, houdt de FBI er rekening mee dat de dader zijn of haar tripjes zorgvuldig gepland heeft en waarschijnlijk zelf niet in Austin woont.

Meldingen 911

Opvallend aan de manier van opsporen is dat de politie in dit geval openlijk contact heeft gezocht met de dader of daders. Ze hebben op een persconferentie gevraagd of deze persoon hen wil bellen om het motief achter zijn of haar daden uit te leggen. Ondertussen staat de lijn vooral roodgloeiend door bezorgde burgers: in negen dagen is de politie al 1200 keer gebeld met een melding over een verdacht pakketje.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+

Vrouw (25) maakt examen met baby op schoot

Vrouw (25) maakt examen met baby op schoot

De Afghaanse Jahan Taab (25).

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 09:15

Zo nu en dan worden er foto’s gedeeld op social media die tot een bijzonder verhaal leiden. Zo ook in het geval van de foto van de Afghaanse Jahan Taab (25). Een Afghaanse docent maakte een kiekje toen de vrouw tijdens het maken van een toelatingsexamen ook nog tijd vond om voor haar baby te zorgen.

Toelatingsexamen

Volgens CNN deed Taab het toelatingsexamen voor de cursus sociale wetenschappen aan het Nasirkhosraw Higher Education Institute in Nilli City. Tijdens het examen begon haar twee maanden oude baby te huilen. Volgens docent Yahya Erfan, die tijdens het examen surveilleerde, gebeurde er vervolgens iets bijzonders. Taab ging in kleermakerszit op de grond zitten en terwijl ze haar baby kalmeerde, ging ze verder met het beantwoorden van de vragen van het examen.

Erfan vond het voorval zo bijzonder dat hij besloot er foto’s van te maken en op zijn Facebookpagina te zetten. Daarna werd de foto al snel massaal gedeeld. „Het was zo geweldig en alle klasgenoten keken vol bewondering naar haar”, stelt hij tegenover CNN.

Studiegeld

Het mooiste van alles: Taab slaagde voor het toelatingsexamen en mag de studie nu in principe gaan volgen. Toch is het nog maar de vraag of dat gaat gebeuren, want Taab, die volgens Erfan van arme komaf is, weet namelijk niet of ze het financieel op kan hoesten.

Een oplossing is mogelijk dichtbij. De Britse organisatie Afghan Youth Association is een GoFundMe-campagne gestart om het collegegeld van Taab te kunnen betalen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 6

Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

In opdracht van de Rijksoverheid

15 MAA 2018

Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

Onze wereld wordt met de dag digitaler en daarmee wordt de bescherming van onze data dus ook telkens weer belangrijker. Toch gaan veel mensen wat slordig om met hun gegevens en daardoor zijn zij makkelijk te hacken. Ben jij wel goed beveiligd of ben jij hackable? Met deze test kom je er snel en makkelijk achter.

1. Als ik een melding krijg dat ik kan updaten, dan...

a. Laat ik die melding lekker even staan. Waar zijn die updates goed voor?

b. Voer ik de update meteen uit.

2. Voor elke site gebruik ik...

a. Hetzelfde wachtwoord, lekker makkelijk.

b. Een ander wachtwoord, wel zo veilig.

3. Mijn computer back-uppen, dat doe ik...

a. Heel soms, als ik daar zin in heb.

b. Regelmatig.

4. Ik krijg een mailtje van mijn bank met een link. Die link...

a. Klik ik meteen aan.

b. Klik ik niet aan. Ik lees eerst de inhoud van de mail en kijk naar het e-mailadres waar hij vandaan komt.

Als je alleen maar b hebt geantwoord, dan ben je heel goed bezig. Hackers krijgen jou niet zomaar te pakken. Heb je bij een of meerdere vragen ook het eerste antwoord? Dan kun je er met een aantal makkelijke maatregelen voor zorgen dat jij een moeilijker doelwit bent voor hackers.

1 Voer updates snel uit

Voor velen zijn de updates van je besturingssysteem een beetje als huiswerk: uitstellen totdat je écht niet meer anders kan. Maar die updates zijn er voor een reden. Fabrikanten brengen updates vaak uit om ervoor te zorgen dat beveiligingslekken in het door jou gebruikte systeem gedicht worden. Daardoor is de kans veel groter dat als je te lang wacht met updaten, je gehackt wordt. Dus laat je telefoon, tablet en computer maar gewoon meteen updaten zodra je een melding krijgt dat dat kan.

2. Gebruik een ander, goed wachtwoord voor élke website

Het is begrijpelijk als je het lekker makkelijk vindt om één wachtwoord te gebruiken voor elk account op elke website. Maar veilig is het niet. Als iemand dan een van je accounts weet te hacken, heeft hij gelijk toegang tot alle dingen die jij op het internet doet. Zeker bij overheidsdiensten als DigiD kan dat hele nare gevolgen hebben. Gebruik daarom voor elke website een ander, goed password met veel letters, cijfers en andere tekens.

Als je dat onhaalbaar vindt, dan is dat heel begrijpelijk. Bovendien ben je niet de enige. Ruim de helft van de Nederlanders ziet het aanhouden van een ander wachtwoord voor elke site als onmogelijk, zo blijkt uit onderzoek. Gebruik in dat geval een wachtwoordmanager. Met zo'n wachtwoordmanager – een digitale kluis voor je wachtwoorden en gebruikersnamen - heb je altijd al je wachtwoorden bij de hand. Je hoeft dan nog maar één sterk wachtwoord te onthouden: het wachtwoord voor je wachtwoordmanager.

3. Voer regelmatig back-ups uit

Ook back-ups maken is zo'n klusje waarvan je denkt: dat komt later wel. Waarbij 'later' meer dan eens 'nooit' blijkt. Maar back-ups zijn ontzettend belangrijk. Als je computer besmet raakt met een virus, dan kan het zijn dat ook al je bestanden weg zijn. Op dat moment slaak je waarschijnlijk een enorme zucht van verlichting als je een recente back-up op je externe harde schijf hebt staan. Dat is die paar minuten dat je bezig bent met een back-up maken dubbel en dwars waard.

4. Let op waar je op klikt

Let altijd op waar je op klikt. Een link lijkt misschien onschuldig, maar het klikken op zo'n link kan ervoor zorgen dat er schadelijke software wordt geïnstalleerd op je apparaat. Ook bijlages bij e-mails kunnen een dergelijk effect hebben. Kijk daarom bij mails altijd naar het taalgebruik. Als het niet goed voelt, neem dan het zekere voor het onzekere: klik niet op de link, maar tik zelf het webadres in.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_a283096e65c0095cd3475af0540ea5f0066814ff_avataruser_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

1k+

Grote brand coatingbedrijf Moerdijk onder controle

Grote brand coatingbedrijf Moerdijk onder controle

De brandweer heeft de brand onder controle. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Op industrieterrein Moerdijk heeft dinsdagavond een grote brand gewoed in een loods van het bedrijf Drecht Coating Services. Dikke zwarte rookwolken waren tot in Tilburg te zien, dat zo'n 30 kilometer verderop ligt. De brandweer heeft circa tien wagens ingezet om de brand te blussen, waaronder drie hoogwerkers en twee schuimblusvoertuigen. Niemand raakte gewond.

In de loop van de avond was de brand onder controle. Een woordvoerster van de veiligheidsregio verwacht dat het nablussen nog wel uren gaat duren. Dat kan nog flink wat rookontwikkeling geven.

NL Alert

De rook dreef richting Zevenbergen, Etten-Leur en Breda. Inwoners uit de omgeving, zowel in Brabant als in Zuid-Holland, werden via een NL Alert (een sms-bericht) gewaarschuwd. Zij kregen het advies hun ramen en deuren gesloten te houden.

Rijkswaterstaat waarschuwde ook verkeer op de snelwegen A16 en A17 in de omgeving van Moerdijk rekening te houden met de rook. De wegen hoefden echter niet te worden afgesloten, want de rookwolken trokken op ruime hoogte over.

Oorzaak onbekend

Het bedrijf Drecht Coating Services levert speciale brandwerende coatings voor constructiematerieel. Waardoor de brand is ontstaan, kan de veiligheidsregio nog niet zeggen.

Het industriegebied bij Moerdijk was vaker het toneel van grote branden. De grootste impact had de brand bij Chemie-Pack in 2011. Het bedrijf brandde volledig af. Bij Shell woedde in 2014 een flinke brand.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

39

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Proevende heren van Beer in a Box met vlnr: Victor Kuppers, Armand Haan, Tim Remmerswaal.

In samenwerking met Beer in a Box

In samenwerking met Beer in a Box

16 MAA 2018

Het proeven van bier is niet zomaar een kwestie van veel goudgele rakkers nuttigen en dan een kenner zijn.

Het glas aan je lippen zetten, kantelen en gaan! En dan denken dat je iets over een biersmaak kunt vertellen? Nee ho maar. Bier proeven is veel meer dan het drinken, is de stellige overtuiging van de heren van het Alkmaarse Beer in a Box. Tim Remmerswaal, Armand Haan en Victor Kuppers van het nog jonge online bedrijf in speciaalbieren móeten het wel weten. Zij stellen, in samenwerking met kenners in een testpanel, de ‘beer in a boxen’ samen. Zij komen er op een gegeven moment achter welk smaakprofiel je hebt en welke bieren bij jou passen. Zo kan Beer in a Box je uitdagen met nieuwe speciaalbieren, zonder dat je bij je abonnement ooit dezelfde soort in huis krijgt. Die heren nemen je in vijf bier-proef-stapjes mee en kun je langzaam op weg gaan een echte bierconnaisseur te worden.

1 De geur van je bier

De geur (het aroma) wordt gevormd door de smaakstoffen in het bier die het slijmvlies in je neus prikkelen. Deze komt tot je via de neus en de mondholte. De temperatuur van het bier speelt een belangrijke rol. Hoe hoger die temperatuur, hoe meer smaakstoffen er verdampen en hoe meer deze in je holtes tot uiting komen. Een koud biertje heeft dus minder smaak dan een lauwere variant. Dat verklaart ook waarom een bier anders ruikt dan hij smaakt. Zodra bier in je mond terecht komt, wordt het opgewarmd en komen de geurstoffen vrij.

2 Gaat de smaak over de tong?

Het is een fabeltje dat smaken een eigen plaats op de tong hebben. Zoet, bitter zuur, zout en umami ervaar je met je hele tong. Zout en umami, de hartige smaken, komen in de regel niet in bier voor, de andere smaken wel. Echter, dit zijn de primaire smaaksensaties. Het echte proeven gaat vooral met de slijmvliezen in je neus en keel.

3 Mondgevoel

Hoe voelt het bier aan in je mond? Denk hierbij aan de prikkeling van het aanwezige koolzuur, hoe het in bier in je mond kleeft, de zeepachtigheid van het vocht en hoe je mond en tong samentrekken.

4 Volheid (body)

Van zachte boterige romigheid tot ‘water’ en alles ertussenin. De body van je bier bepaalt hoe je de smaak ervaart en vaak ook hoe lang hij blijft hangen.

5 Nasmaak

De nasmaak is de smaak die in je mond en neus overblijft nadat je het bier hebt doorgeslikt. Dat kan veranderen. Bier kan uitvloeien in een andere smaak. Het zoet komt bijvoorbeeld eerst, dan het bitter. Net als in het echte leven… Veel proefplezier!

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Speciaalbieren van Beer in a Box. / Femmy Weijs

Proefbox voor de Metrolezer

Speciaal voor Metrolezers is een ProefBox met zes speciaalbieren ontwikkeld. Beer in Box neemt ‘starters’ zo mee op ontdekkingstocht in de wereld van de smaken en geuren van speciaalbieren. De doos is bedoeld voor mensen die hun smaak graag willen weten. Victor Kuppers: „Zodra je je smaken in de smiezen hebt, kun je andere speciaalbieren gaan ontdekken. Wij beloven het beste te vinden binnen jouw smaakpallet.”

Wie Metro’s proefbox wil proberen gaat naar Beerinabox.nl/metro. Gebruik de actiecode metro en je krijgt er een gratis ‘beregoed bierglas’ bij.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

200+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Vijf vragen over Facebook en Cambridge Analytica

Vijf vragen over Facebook en Cambridge Analytica

De gegevens van liefst 50 miljoen Facebookgebruikers zijn in handen gekomen van het Britse bedrijf Cambridge Analytica. / Pixabay

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

De Britse krant The Observer onthulde onlangs dat het Britse bedrijf Cambridge Analytica de gegevens van 50 miljoen mensen in handen heeft gekregen. Daarmee zou het onder meer de Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben gesaboteerd. Hoe ernstig is deze zaak? Moeten wij ook vrezen? Vijf vragen.

1. Hoe ernstig is de zaak Facebook/Cambridge Analytica?

Cambridge Analytica heeft de gegevens van 50 miljoen mensen weten te verkrijgen met een applicatie die info van de Facebookprofielen van gebruikers ontving. Dat lijkt veel.

Maar het aantal is relatief nog laag, vertelt Hans de Zwart, voorzitter van internetvrijheidsorganisatie Bits of Freedom. „We moeten ons realiseren dat Facebook deze data ook gewoon heeft. En niet alleen van de 50 miljoen gebruikers waarvan Cambridge Analytica de data heeft weten binnen te slepen, maar van twee miljard wereldburgers”, aldus De Zwart.

2. Hoe zijn ze aan de gegevens van zoveel mensen gekomen?

Waar mensen zich vooral erg aan stoten, is de manier waarop het bedrijf aan de gegevens is gekomen. Cambridge Analytica ontwikkelde een app genaamd thisisyourdigitallife. Met die app konden gebruikers tegen betaling een persoonlijkheidstest afnemen. De resultaten zouden vervolgens gebruikt worden voor academische doeleinden.

Maar vervolgens verzamelde de app niet alleen de Facebookgegevens van de deelnemers, maar ook van de vrienden van de deelnemers. „Dat is om twee redenen extreem kwalijk”, vertelt privacydeskundige dr. Jaap-Henk Hoepman van de Radboud Universiteit. „De eerste reden is dat Facebook die toegang zo open zet dat dat überhaupt kan. Maar daarnaast is het ook problematisch dat zo’n app toegang heeft tot jouw data, omdat een vriend van je hem geïnstalleerd heeft. Dat is natuurlijk te zot voor woorden.”

Vijf vragen over Facebook en Cambridge Analytica

3. Konden ze met die gegevens de verkiezingen beïnvloeden?

Cambridge Analytics zou met die Facebookgegevens onder meer de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten hebben proberen te beïnvloeden. Maar hoe dan? „Facebook kan heel goed profielen maken aan de hand van zijn gegevens”, legt Hoepman uit. „Het weet of je iemand bent die bijvoorbeeld van reizen houdt of dat je een dierenliefhebber bent. Het bedrijf weet, en dat vind ik best zorgelijk, zelfs je mentale toestand. Facebook weet dus of je stabiel of labiel bent. Op die informatie kunnen partijen hun advertenties dan op aanpassen: als je dierenliefhebber bent, krijg je te zien hoe veel een partij aan dierenwelzijn doet.

De Zwart vult aan: „Facebook heeft een keertje een proef gedaan om te kijken of het het opkomstpercentage bij de verkiezingen hoger kon krijgen. Dat lukte. Dan is het niet te vergezocht om te bedenken dat men ook je stemgedrag kan beïnvloeden.”

4. Moeten wij nu ook vrezen?

Dat klinkt wellicht angstaanjagend. Maar hoe is de situatie in Nederland dan? Moeten we hier vrezen? Ja en nee, zegt De Zwart: „Facebook zegt altijd dat ze de verkiezingen niet willen beïnvloeden. Dat geloof ik ook wel. Maar door Facebook zo veel data te geven, hebben we wel een hele kwetsbare positie voor onszelf gecreëerd. Facebook heeft die gegevens en de geschiedenis leert dat ze daar onverantwoordelijk mee omgaan.”

5. Wat kan ik zelf doen?

Volgens De Zwart is het vooral belangrijk om je Facebook-instellingen goed in de gaten te houden, mocht je zelf wat aan je privacy op Facebook willen doen. „Je kunt bijvoorbeeld Platform uitschakelen, waardoor derde partijen geen informatie meer over jouw Facebookprofiel krijgen. En vaak staan functies die Facebook toevoegt standaard aan, terwijl ze soms heel slecht zijn voor je privacy. Dus houd dat in de gaten.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

44

In Wallonië mag je alleen een dier kopen met diploma

In Wallonië mag je alleen met diploma dier kopen

In Wallonië mag je alleen een dier kopen met diploma. Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

In Wallonië kun je binnenkort geen dier meer kopen zonder getuigschrift. Dat doen ze om dierenmishandeling tegen te gaan. Het moet op deze manier makkelijker worden om mensen te straffen die hun dieren verwaarlozen of slecht behandelen.

Diploma

Iedereen heeft recht op het diploma vanaf zijn achttiende levensjaar, je hoeft er dus geen examen voor af te leggen. Maar mishandel je een dier, dan moet je het papiertje inleveren en kun je geen nieuw dier meer kopen. Dat staat in de plannen van de Waalse minister van Dierenwelzijn Carlo Di Antonio, melden de Belgische media. Donderdag wordt er over het voorstel gesproken.

Hoelang je het papiertje kwijtraakt, is nog niet zeker. Maar bij een eerste overtreding wordt het getuigschrift tijdelijk ingetrokken, waarschijnlijk een tot drie maanden.

Nederland

In Nederland wordt het wetsvoorstel van het vorige kabinet dat een houdverbod voor dierenmishandelaars mogelijk maakt later dit jaar besproken in de Tweede Kamer.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+