‘HBO bood 250.000 dollar aan hackers’

11 augustus 2017 om 19:59 door Jessica Heijmans
‘HBO bood 250.000 dollar aan hackers’
Foto: EPA/JUSTIN LANE

Scripts van Game of Thrones, e-mails, financiële overzichten: hackers hebben al meerdere documenten van HBO gelekt. Volgens Variety is er nu een e-mail opgedoken waaruit blijkt dat het bedrijf onderhandelt met de hackersgroep.

In de e-mail van HBO wordt een ‘premie’ van 250.000 dollar, omgerekend 212.000 euro, geboden aan de hackers. Het zou gaan om geld dat normaal gesproken wordt gespendeerd aan een programma waarin IT-professionals beloond worden om ‘dergelijke situaties’ onder de aandacht te brengen, vertelt Variety, die naar eigen zeggen een kopie van het bericht in handen heeft.

De luchtige toon van HBO zou volgens een betrokkene een manier zijn om tijd te rekken en zodoende de ernst van de situatie te kunnen bepalen.

1.5 terrabytes

Eind juli claimden hackers 1.5 terabytes aan data te hebben buitgemaakt bij HBO, waaronder afleveringen en scripts van verschillende televisieseries. Al snel zette de groep enkele episodes online.

De hackers, die zichzelf Mr. Smith noemen, eisten miljoenen aan bitcoins voor de gestolen data. In een video gericht aan HBO-directeur Richard Plepler, stelden de hackers te stoppen met lekken als HBO ‘ons halfjaarlijkse salaris in bitcoins’ uitbetaald, en dat zou op 12 tot 15 miljoen dollar neerkomen. Het bedrijf kreeg daar drie dagen de tijd voor.

HBO heeft aangegeven onderzoek te doen naar het voorval, maar gelooft niet dat het gehele e-mailsysteem in gevaar is. Tot nu toe is de schade beperkt gebleven. Toen Sony in 2014 werd gehackt, werden er duizenden persoonlijke e-mails en informatie (waaronder salarissen) van medewerkers gelekt.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!