In het nieuws

Costa Rica bant na plastic zak ook borden en flesjes

Foto van 'Ingelise de Vries'

12 AUG 2017

In Nederland moet er tegenwoordig betaald worden voor plastic tasjes. Behalve bij de Aldi, daar gaan ze er helemaal uit. In Costa Rica hopen ze rond 2021 nog veel verder te gaan: als het aan de overheid ligt, kun je geen wegwerpproduct van plastic meer krijgen in het land.

Van plastic borden en bestek tot zelfs koffieroerstaafjes, niets mag meer van wegwerpplastic zijn. Ze willen daarmee het eerste land ter wereld zijn dat een een nationale strategie heeft geïntegreerd om plastic voor eenmalig gebruik te verbannen. Deze maatregel is niet heel gek: tien jaar geleden liet het land weten dat het in 2021 helemaal klimaatneutraal wil zijn, meldt Costa Rica News.

Maatregel

De maatregel is ook hard nodig, als we op deze manier plastic blijven gebruiken is er in 2050 meer plastic dan vis in de zee. Wetenschappers en de overheid in Costa Rica zijn onder andere daarom bezig met allerlei innovaties om plastic gebruik te verminderen. Er moet natuurlijk wel een vervanging komen voor alle plastic spullen.

Daar zijn onderzoekers al hard mee bezig. Ze zijn op zoek naar nieuw materiaal dat het plastic kan vervangen. Drie studenten uit het land gingen ook op zoek naar vervanging. Ze kwamen uit op een tas die wordt gemaakt van bananen. Hij is vijf keer steviger dan de huidige plastic zakken in het land en breekt zichzelf in 18 maanden af.

Nieuwe uitvinding

Daniela Palomo, José Eduardo Castro en Sebastián Hernández studeren scheikunde aan de Universidad de Costa Rica en wonnen met hun uitvinding de Fair of Entrepreneurship, Development, and Innovation eind vorig jaar. Na een aantal ideeen besproken te hebben, besloten ze aan de slag te gaan met cellulose, een extract dat je uit planten en het exoskelet van garnalen kunt halen. Ze zijn daar niet als enige mee bezig, in Nederland is de Eindhovense student Robert ook met eenzelfde soort ontwikkeling bezig, vertelde hij onlangs aan Metro.

Een nieuw soort plastic dat zichzelf idealiter binnen zes maanden afbreekt, is de doelstelling. De plastic spullen om weg te gooien die we nu kennen, doen er soms honderden jaren over om afgebroken te worden. Dat moet veel sneller, vindt het Zuid-Amerikaanse land.

Ruimte voor verbetering

Het is niet de eerste keer dat Costa Rica rigoreuze milieumaatregelen neemt. Ook zijn ze hard bezig de ontbossing te verminderen. In 1984 bestond slechts 26 procent van het land uit bos, eind dit jaar is dat meer dan 52 procent. Helaas is niet alles even goed: een vijfde van de 4000 ton vast afval die dagelijks in het land wordt geproduceerd, wordt niet opgehaald. Daardoor belandt het in het landschap van Costa Rica, wat rivieren, meren en stranden vervuilt.


Views

200+

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas
Likeability of 3

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Een peuter van twee jaar oud is vrijdagavond overleden na enige tijd onder water te hebben gelegen bij recreatieplas Funbeach in Panheel, Midden-Limburg.

Hulpdiensten kregen omstreeks half zeven een melding dat er iets mis was. Omstanders die het kind uit het water haalden, begonnen met reanimeren en hulpdiensten namen even later de reanimatie over. De peuter overleed enige tijd later in een ziekenhuis in Roermond.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en gaat uit van een noodlottig ongeval. Over de identiteit van het slachtoffer, en of het gaat om een jongen of een meisje, zegt de politie niets.


dislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

1k+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 2

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avataruser_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

1k+

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Op een strand dichtbij de Marokkaanse stad Rabat draagt één vrouw een bikini, terwijl de andere volledig bedekt de zee in is gegaan. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

In Marokko is ophef ontstaan over een campagne die ervoor moet zorgen dat mannen hun vrouwen ontmoedigen om met bikini naar buiten te gaan. Met de hashtag #WeesEenMan worden mannen opgeroepen hun vrouw niet onbedekt of 'onzedig' naar buiten te laten gaan.

Dat meldt de NOS. De campagne is opgezet door een op de islam geïnspireerde Facebook-pagina. Hun oproep met de hashtag #WeesEenMan werd ruim 14.000 keer gedeeld en krijgt veel aandacht in grotere steden als Rabat.

Macho-ideeën


Views

1k+

Camera videoBijna hele familie komt om bij bootongeluk Missouri

Bij het bootongeluk kwamen vrijdag 17 mensen om het leven. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

1 UUR

Twee opvarenden van de rondvaartboot die vrijdag kapseisde in de Amerikaanse staat Missouri, hebben bij het ongeluk negen familieleden verloren. De familie zat in totaal met elf mensen op de boot, maar alleen een vrouw en haar neefje overleefden het ongeluk.

Tia Coleman, de vrouw die het ongeluk overleefde, vertelde aan de Amerikaanse zender Fox 59 haar verhaal: „Ik verloor al mijn kinderen, ik verloor mijn man, ik verloor mijn schoonmoeder, ik verloor mijn schoonvader, ik verloor mijn oom, ik verloor mijn schoonzus - ze was mijn vriendin - en ik verloor mijn neef.”

Geen reddingsvesten


Views

100+