Costa Rica bant na plastic zak ook borden en flesjes

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

12 AUG 2017

In Nederland moet er tegenwoordig betaald worden voor plastic tasjes. Behalve bij de Aldi, daar gaan ze er helemaal uit. In Costa Rica hopen ze rond 2021 nog veel verder te gaan: als het aan de overheid ligt, kun je geen wegwerpproduct van plastic meer krijgen in het land.

Van plastic borden en bestek tot zelfs koffieroerstaafjes, niets mag meer van wegwerpplastic zijn. Ze willen daarmee het eerste land ter wereld zijn dat een een nationale strategie heeft geïntegreerd om plastic voor eenmalig gebruik te verbannen. Deze maatregel is niet heel gek: tien jaar geleden liet het land weten dat het in 2021 helemaal klimaatneutraal wil zijn, meldt Costa Rica News.

Maatregel

De maatregel is ook hard nodig, als we op deze manier plastic blijven gebruiken is er in 2050 meer plastic dan vis in de zee. Wetenschappers en de overheid in Costa Rica zijn onder andere daarom bezig met allerlei innovaties om plastic gebruik te verminderen. Er moet natuurlijk wel een vervanging komen voor alle plastic spullen.

Daar zijn onderzoekers al hard mee bezig. Ze zijn op zoek naar nieuw materiaal dat het plastic kan vervangen. Drie studenten uit het land gingen ook op zoek naar vervanging. Ze kwamen uit op een tas die wordt gemaakt van bananen. Hij is vijf keer steviger dan de huidige plastic zakken in het land en breekt zichzelf in 18 maanden af.

Nieuwe uitvinding

Daniela Palomo, José Eduardo Castro en Sebastián Hernández studeren scheikunde aan de Universidad de Costa Rica en wonnen met hun uitvinding de Fair of Entrepreneurship, Development, and Innovation eind vorig jaar. Na een aantal ideeen besproken te hebben, besloten ze aan de slag te gaan met cellulose, een extract dat je uit planten en het exoskelet van garnalen kunt halen. Ze zijn daar niet als enige mee bezig, in Nederland is de Eindhovense student Robert ook met eenzelfde soort ontwikkeling bezig, vertelde hij onlangs aan Metro.

Een nieuw soort plastic dat zichzelf idealiter binnen zes maanden afbreekt, is de doelstelling. De plastic spullen om weg te gooien die we nu kennen, doen er soms honderden jaren over om afgebroken te worden. Dat moet veel sneller, vindt het Zuid-Amerikaanse land.

Ruimte voor verbetering

Het is niet de eerste keer dat Costa Rica rigoreuze milieumaatregelen neemt. Ook zijn ze hard bezig de ontbossing te verminderen. In 1984 bestond slechts 26 procent van het land uit bos, eind dit jaar is dat meer dan 52 procent. Helaas is niet alles even goed: een vijfde van de 4000 ton vast afval die dagelijks in het land wordt geproduceerd, wordt niet opgehaald. Daardoor belandt het in het landschap van Costa Rica, wat rivieren, meren en stranden vervuilt.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

Transgenders toch welkom in Amerikaans leger

Transgenders toch welkom in Amerikaans leger

Donald Trump Foto: AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 06:22

Transgenders zijn toch welkom in het Amerikaanse leger. Federale rechter Colleen Kollar-Kotelly legde het verzoek van Trump om eventuele toelating van transgenders tot het leger uit te stellen maandag naast zich neer.

Trump wil af van militairen die zich niet identificeren met het geslacht dat ze bij hun geboorte hadden. In juli draaide hij een besluit van zijn voorganger Barack Obama terug. Kollar-Kotelly blokkeerde die verordening eind oktober.

Beroemde dakbeklimmer (26) valt van wolkenkrabber

Beroemde dakbeklimmer (26) valt van wolkenkrabber

Beroemde dakbeklimmer (26) valt van wolkenkrabber. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

GISTEREN

Wu Yonging (26) is een beroemd dakbeklimmer. Hij staat erom bekend dat hij graag aan hoge gebouwen hangt, maar helaas is hij om het leven gekomen tijdens zijn laatste stunt. Hij viel afgelopen maand tijdens een 'rooftop challenge' van een wolkenkrabber af, van 62 verdiepingen hoog.

Huwelijk

De explosie vond plaats in de Port Authority Bus Terminal. Foto: epa.

Gewonden na explosie in hart van New York

Gewonden na explosie in hart van New York

Foto van 'Metro'

Metro

GISTEREN

Door een explosie in een busstation in New York zijn maandag meerdere gewonden gevallen. Het incident vond plaats in de zogenaamde Port Authority Bus Terminal in de buurt van Times Square. Het betreft het grootste busstation van de Verenigde Staten, waar jaarlijks meer dan 65 miljoen mensen komen.

De ontploffing vond plaats in een ondergrondse verbinding tussen het busstation en een metrostation.

Hartverscheurende beelden gepeste jongen gaan viral

Hartverscheurende beelden gepeste jongen gaan viral

Keaton Jones Videostill: Facebook Kimberly Jones

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

GISTEREN

Keaton Jones uit Tennessee wordt gepest op school omdat hij ‘anders’ zou zijn. Zijn moeder zette een hartverscheurend filmpje van hem op Facebook waarin hij vertelt over het gepest. De video is viral gegaan en verschillende (bekende) mensen komen voor hem op.

„Ze maken grappen over mijn neus, zeggen dat ik lelijk ben en geen vrienden heb”, horen we Keaton tegen zijn moeder zeggen, net nadat ze hem van school heeft opgehaald omdat hij bang is voor de pesterijen tijdens de lunch.

Soedanese vrouwen niet veroordeeld voor broek dragen

Soedanese vrouwen niet veroordeeld voor broek dragen

24 vrouwen in Soedan zijn gearresteerd voor het dragen van een broek. Ze zijn uiteindelijk niet veroordeeld. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

10 DEC 2017

24 Soedanese vrouwen zijn niet veroordeeld voor het dragen van een broek in het openbaar. De vrouwen werden woensdag opgepakt bij een feestje dichtbij Khartoum, de hoofdstad van Soedan.

Volgens artikel 152 van het strafwetboek van Soedan is „je onpasselijk gedragen", een „obscene outfit" aandoen of het „irriteren van de publieke gevoelens" strafbaar. De vrouwen die terechtstonden hadden 40 zweepslagen en een boete kunnen krijgen voor hun „obscene outfit".

Noodlanding vliegtuig om vrouw die champagne eist

De vrouw had volgens het personeel genoeg gehad/Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

10 DEC 2017

In de Duitse stad Stuttgart heeft deze week een vliegtuig een noodlanding moeten maken. Dat kwam niet vanwege de winterse omstandigheden in de lucht, maar vanwege een agressieve passagier, zo meldt de Duitse politie tegenover het persbureau DPA.

Baldadig

Baby geboren met ernstig zeemeerminsyndroom

Baby geboren met ernstig zeemeerminsyndroom

Baby geboren met ernstig zeemeerminsyndroom. Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

10 DEC 2017

Deze week is er in India een baby geboren met een zeemeerminsyndroom. Een zeer zeldzame aandoening, waarbij het geslacht onmogelijk te bepalen was. Helaas is de baby vier uur na de geboorte overleden.

Weinig geld