Costa Rica bant na plastic zak ook borden en flesjes

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

12 AUG 2017

In Nederland moet er tegenwoordig betaald worden voor plastic tasjes. Behalve bij de Aldi, daar gaan ze er helemaal uit. In Costa Rica hopen ze rond 2021 nog veel verder te gaan: als het aan de overheid ligt, kun je geen wegwerpproduct van plastic meer krijgen in het land.

Van plastic borden en bestek tot zelfs koffieroerstaafjes, niets mag meer van wegwerpplastic zijn. Ze willen daarmee het eerste land ter wereld zijn dat een een nationale strategie heeft geïntegreerd om plastic voor eenmalig gebruik te verbannen. Deze maatregel is niet heel gek: tien jaar geleden liet het land weten dat het in 2021 helemaal klimaatneutraal wil zijn, meldt Costa Rica News.

Maatregel

De maatregel is ook hard nodig, als we op deze manier plastic blijven gebruiken is er in 2050 meer plastic dan vis in de zee. Wetenschappers en de overheid in Costa Rica zijn onder andere daarom bezig met allerlei innovaties om plastic gebruik te verminderen. Er moet natuurlijk wel een vervanging komen voor alle plastic spullen.

Daar zijn onderzoekers al hard mee bezig. Ze zijn op zoek naar nieuw materiaal dat het plastic kan vervangen. Drie studenten uit het land gingen ook op zoek naar vervanging. Ze kwamen uit op een tas die wordt gemaakt van bananen. Hij is vijf keer steviger dan de huidige plastic zakken in het land en breekt zichzelf in 18 maanden af.

Nieuwe uitvinding

Daniela Palomo, José Eduardo Castro en Sebastián Hernández studeren scheikunde aan de Universidad de Costa Rica en wonnen met hun uitvinding de Fair of Entrepreneurship, Development, and Innovation eind vorig jaar. Na een aantal ideeen besproken te hebben, besloten ze aan de slag te gaan met cellulose, een extract dat je uit planten en het exoskelet van garnalen kunt halen. Ze zijn daar niet als enige mee bezig, in Nederland is de Eindhovense student Robert ook met eenzelfde soort ontwikkeling bezig, vertelde hij onlangs aan Metro.

Een nieuw soort plastic dat zichzelf idealiter binnen zes maanden afbreekt, is de doelstelling. De plastic spullen om weg te gooien die we nu kennen, doen er soms honderden jaren over om afgebroken te worden. Dat moet veel sneller, vindt het Zuid-Amerikaanse land.

Ruimte voor verbetering

Het is niet de eerste keer dat Costa Rica rigoreuze milieumaatregelen neemt. Ook zijn ze hard bezig de ontbossing te verminderen. In 1984 bestond slechts 26 procent van het land uit bos, eind dit jaar is dat meer dan 52 procent. Helaas is niet alles even goed: een vijfde van de 4000 ton vast afval die dagelijks in het land wordt geproduceerd, wordt niet opgehaald. Daardoor belandt het in het landschap van Costa Rica, wat rivieren, meren en stranden vervuilt.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

Japanse makaken doen het met herten

De Japanse makaak heeft ook andere gewoontes ©Matthew Kane, Unsplash

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

VANDAAG, 22:30

Nadat eerder dit jaar een intieme sessie tussen een makaak en een hert werd waargenomen in Japan, gingen onderzoekers de dieren nader observeren.

Uit deze observaties blijkt nu dat de wulpse avonturen niet een eenmalig waren maar dat het een nieuwe gedragstraditie kan zijn van de makaken. Dit bizarre nieuws werd door The Guardian naar buiten gebracht.

Likeability of 3

"Jingle Bells heeft een racistische basis"

Is Jingle Bells wel zo onschuldig? ©ANP

Foto van 'Metro'

Metro

VANDAAG, 21:25

Jingle Bells is volgens een Amerikaanse professor minder onschuldig dan het lijkt. Volgens Kyna Hamill van de universiteit van Boston heeft het bekende kerstliedje een racistisch verleden. Veel Amerikanen reageerden kwaad op deze uitspraak. Dit nieuws werd naar buiten gebracht door Fox News

Racistische roots

Vlucht maakt noodlanding vanwege bijtende passagier

Vliegtuig maakt noodlanding na bijtende passagier

Het vliegtuig was onderweg van Los Angelos naar New York toen een passagier begon te bijten. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

Metro

GISTEREN

Een bijtende passagier aan boord van een vliegtuig van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij JetBlue Airways zorgde ervoor dat het toestel een noodlanding moest maken.

Het vliegtuig was onderweg van Los Angelos naar New York toen een passagier anderen begon te bijten en te slaan, schrijft het Amerikaanse medium CBS.

Eerste vrouw stapt op als gevolg van #MeToo

#MeToo/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

GISTEREN

Als gevolg van de vele onthullingen die de #MeToo teweeg heeft gebracht, zijn er al flink wat mannen met aanzien opgestapt of uit hun functie gezet. In Amerika geldt dat nu voor het eerst -  voor zover dat bekend is gemaakt - voor een vrouw.

Het gaat om de 56-jarige Andrea Ramsey, zij was tot voor kort kandidaat-Congreslid voor de Democratische partij in de Amerikaanse staat Kansas. Toen zij in 2005 nog voor LabOne werkte als hoofd personeelszaken, zou ze tijdens een zakenreis seksuele toespelingen hebben gemaakt richting een lager geplaatste collega.

Dit zijn de grappigste natuurfoto's van 2017

Soms zijn dieren ook geïnteresseerd in de foto's/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

GISTEREN

Fotoprijzen zoals de World Press Awards die zijn algemeen bekend. Maar er zijn ook alternatievere categorieën waarin er prijzen worden uitgedeeld voor vastgelegde beelden. Zo zijn deze week de winnaars van de Comedy Wildlife Photo Photography Awards bekend geworden.

Het eerste homohuwelijk in Australië is voltrokken

Sydney viert de legalisering van het homohuwelijk/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

GISTEREN

In Australië is zaterdag voor het eerst in de geschiedenis een homohuwelijk voltrokken. Lauren Price en Amy Laker hadden de eer om in Sydney hun liefde voor elkaar officieel vast te leggen.

9 januari

Prins Harry en Meghan trouwen 19 mei

Prins Harry en Meghan trouwen 19 op mei

Prins Harry en Meghan trouwen 19 mei. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

15 DEC 2017

De trouwdatum van Prins Harry en Meghan Markle is bekend: op zaterdag 19 mei stappen de twee tortelduifjes in het liefdesbootje. Dat heeft het Britse koningshuis bekendgemaakt. Het verliefde stel trouwt volgens Kensington Palace in de kapel van St. George in Windsor Castle, het woonkasteel van koningin Elizabeth.