Chimpansees begrijpen steen-papier-schaar!

13 augustus 2017 om 12:49 door Lisa Vermeij
Chimpansees begrijpen steen-papier-schaar!
Foto: ANP

Wetenschappers zijn er in geslaagd om het kinderspel steen-papier-schaar aan chimpansees te leren. De apen hebben hetzelfde niveau bereikt als een 4-jarige, maar de dieren hebben wel meer tijd nodig om het spel te leren.

Onderzoekers van de Universiteit van Kyoto in Japan hebben zeven chimpansees van verschillend geslacht en leeftijd het spel aangeleerd. Vijf dieren slaagden er uiteindelijk in om het spel te spelen op hetzelfde niveau van een kleuter. Bij de dieren waren er gemiddeld zo'n 307 oefensessies nodig. Zo'n 40 kinderen van drie tot zes jaar werd het spel ook geleerd, zij hadden gemiddeld vijf oefensessies nodig.

 

 

De chimpansees moesten op een beeldscherm steeds de 'winnende' foto aanduiden. Bij een goed antwoord (papier boven steen, steen boven schaar, schaar boven papier) kregen ze een stukje appel. Bij een fout antwoord kregen de dieren niets en hoorden ze een zoemer.

Eerst leerden de dieren dat papier wint van steen, dan dat steen schaar verslaat en tenslotte dat schaar wint van papier. Vervolgens werden de paren in willekeurige volgorde op het scherm getoond.

 

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!