Charlottesville rouwt na aanslag door extreemrechts

13 augustus 2017 om 11:27 door Johan van Boven
Charlottesville rouwt na aanslag door extreemrechts
Een man steekt een waxinelichtje aan in Charlottesville. Foto: Getty Images

Kaarsjes, bloemen en tranen. Charlottesville huilt. Toen zaterdagavond de rook van het geweld was opgetrokken, kwamen enkele bewoners in het donker bij elkaar om te rouwen.

Het Amerikaanse stadje in Virginia is dit weekend het middelpunt van geweld tussen extreemrechts en anti-racismebetogers. Sinds vrijdag waren nationalisten, aanhangers van het zogeheten ‘alt-right’ en neonazi’s bijeen. Ze protesteerden tegen plannen om een standbeeld weg te halen van generaal Robert E. Lee, de aanvoerder van de zuidelijke staten in de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865).

Hoofdverdachte

Zaterdag kwam het tot gewelddadige confrontaties tussen extreemrechtse groepen en tegendemonstranten. Een auto reed in op een protestmars van anti-racismebetogers. Een 32-jarige vrouw kwam daarbij om het leven en negentien mensen raakten gewond, van wie vijf in kritieke toestand verkeren.

De politie heeft inmiddels een foto vrijgegeven van de hoofdverdachte die is aangehouden: James Alex Fields Jr.

Volgens Amerikaanse media zijn bij een helikoptercrash ook nog eens twee politieagenten om het leven gekomen. De helikopter werd ingezet tijdens de protesten en stortte tien kilometer buiten Charlottesville neer. De oorzaak van het ongeluk is nog onduidelijk, de zaak wordt onderzocht.

Ook de agenten werden herdacht door de inwoners die 's avonds de straat op gingen om de slachtoffers te eren en te treuren om de explosie van geweld:

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Foto: EPA
Foto: Getty Images
Foto: EPA
Foto: EPA

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!