‘Beschamend geleuter’ van Trump over Charlottesville

13 augustus 2017 om 12:46 door Jeroen Haverkort
‘Beschamend geleuter’ van Trump over Charlottesville
Foto's: ANP.

Donald Trump krijgt er flink van langs. Linkse én rechtse politici en de pers reageren zeer kwaad op de toespraak van hun president na de onlusten in Charlottesville. Het Amerikaanse stadje in Virginia is dit weekend het middelpunt van geweld tussen extreemrechts en anti-racismebetogers. Bij dit geweld kwam een vrouw om het leven die meeliep in een protestmars van anti-racismebetogers doordat er een auto op de groep inreed. Veder vielen er negentien gewonden van wie er vijf in kritieke toestand verkeren.

Felle kritiek

Trump sprak van ‘geweld van vele kanten’ en riep op tot wederzijds respect en naastenliefde. Hij noemde de extreemrechtse groeperingen, die bij de protesten waren betrokken, niet bij naam. Dit zorgde voor felle kritiek, zelfs door leden uit zijn eigen partij. „Mr. president - we moeten het kwaad bij zijn naam noemen”, liet de Republikeinse senator Cory Gardner weten. „Dit waren blanke nationalisten en dit was een terreuraanval.” Zelfs de gouverneur van New Jersey, Chris Christie, een fervent Trump-aanhanger, vroeg een scherpere reactie: „We keuren het racisme en geweld van blanke nationalisten, zoals degenen die zich misdragen in Charlottesville, af. Iedereen met een leidinggevende positie moet zich uitspreken.”

 
 

‘Geen moreel leiderschap’

Volgens de Democratische senator Brian Schatz toont Trump geen moreel leiderschap. ‘Er zijn hier niet veel kanten. Er is maar een kant’, tweette tevens voormalig vicepresident Joe Biden. Ook Bill en Hillary Clinton riepen op ‘haat, geweld en rechts extremisme te veroordelen’.

 

Ook in de pers kreeg Trump zware kritiek te slikken. CNN vindt het moeilijk ‘een nog minder presidentiële toespraak in te beelden in een tijd waarin het land naar zijn gekozen leider kijkt om het op te nemen tegen intolerantie en haat’. „De ‘slechtste’ van Trumps toespraken kiezen is niet gemakkelijk”, aldus politiek commentator Chris Cillizza. „Maar de nadruk op ‘vele, vele zijden’ - Trump herhaalde die zin twee keer - is volgens mij het laagste van het laagste.”

Beschamend geleuter

The Washington Post snapt niet dat op een dag dat raciaal geweld een leven eiste Trump zei dat er geweldige dingen gebeuren in ons land: „De president en de zijnen vonden het moment niet waard voor retorische kracht of om even na te denken. De president denkt dat zijn lui gemijmer gelijk staat aan geschiedenis. Dat is niet zo. Het is geleuter in het aanschijn van een tragedie. Het is beschamend voor dit land.”

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!