Likeability of 2

‘Beschamend geleuter’ van Trump over Charlottesville

Foto's: ANP.

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

13 AUG 2017

Donald Trump krijgt er flink van langs. Linkse én rechtse politici en de pers reageren zeer kwaad op de toespraak van hun president na de onlusten in Charlottesville. Het Amerikaanse stadje in Virginia is dit weekend het middelpunt van geweld tussen extreemrechts en anti-racismebetogers. Bij dit geweld kwam een vrouw om het leven die meeliep in een protestmars van anti-racismebetogers doordat er een auto op de groep inreed. Veder vielen er negentien gewonden van wie er vijf in kritieke toestand verkeren.

Felle kritiek

Trump sprak van ‘geweld van vele kanten’ en riep op tot wederzijds respect en naastenliefde. Hij noemde de extreemrechtse groeperingen, die bij de protesten waren betrokken, niet bij naam. Dit zorgde voor felle kritiek, zelfs door leden uit zijn eigen partij. „Mr. president - we moeten het kwaad bij zijn naam noemen”, liet de Republikeinse senator Cory Gardner weten. „Dit waren blanke nationalisten en dit was een terreuraanval.” Zelfs de gouverneur van New Jersey, Chris Christie, een fervent Trump-aanhanger, vroeg een scherpere reactie: „We keuren het racisme en geweld van blanke nationalisten, zoals degenen die zich misdragen in Charlottesville, af. Iedereen met een leidinggevende positie moet zich uitspreken.”

‘Geen moreel leiderschap’

Volgens de Democratische senator Brian Schatz toont Trump geen moreel leiderschap. ‘Er zijn hier niet veel kanten. Er is maar een kant’, tweette tevens voormalig vicepresident Joe Biden. Ook Bill en Hillary Clinton riepen op ‘haat, geweld en rechts extremisme te veroordelen’.

Ook in de pers kreeg Trump zware kritiek te slikken. CNN vindt het moeilijk ‘een nog minder presidentiële toespraak in te beelden in een tijd waarin het land naar zijn gekozen leider kijkt om het op te nemen tegen intolerantie en haat’. „De ‘slechtste’ van Trumps toespraken kiezen is niet gemakkelijk”, aldus politiek commentator Chris Cillizza. „Maar de nadruk op ‘vele, vele zijden’ - Trump herhaalde die zin twee keer - is volgens mij het laagste van het laagste.”

Beschamend geleuter

The Washington Post snapt niet dat op een dag dat raciaal geweld een leven eiste Trump zei dat er geweldige dingen gebeuren in ons land: „De president en de zijnen vonden het moment niet waard voor retorische kracht of om even na te denken. De president denkt dat zijn lui gemijmer gelijk staat aan geschiedenis. Dat is niet zo. Het is geleuter in het aanschijn van een tragedie. Het is beschamend voor dit land.”


dislike
user_a3abbd188f75ccb1d0d62462f9e62fe1e4c07ecb_avataruser_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

200+

Transgenders toch welkom in Amerikaans leger

Transgenders toch welkom in Amerikaans leger

Donald Trump Foto: AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

1 UUR

Transgenders zijn toch welkom in het Amerikaanse leger. Federale rechter Colleen Kollar-Kotelly legde het verzoek van Trump om eventuele toelating van transgenders tot het leger uit te stellen maandag naast zich neer.

Trump wil af van militairen die zich niet identificeren met het geslacht dat ze bij hun geboorte hadden. In juli draaide hij een besluit van zijn voorganger Barack Obama terug. Kollar-Kotelly blokkeerde die verordening eind oktober.

Beroemde dakbeklimmer (26) valt van wolkenkrabber

Beroemde dakbeklimmer (26) valt van wolkenkrabber

Beroemde dakbeklimmer (26) valt van wolkenkrabber. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

VANDAAG, 19:45

Wu Yonging (26) is een beroemd dakbeklimmer. Hij staat erom bekend dat hij graag aan hoge gebouwen hangt, maar helaas is hij om het leven gekomen tijdens zijn laatste stunt. Hij viel afgelopen maand tijdens een 'rooftop challenge' van een wolkenkrabber af, van 62 verdiepingen hoog.

Huwelijk

De explosie vond plaats in de Port Authority Bus Terminal. Foto: epa.

Gewonden na explosie in hart van New York

Gewonden na explosie in hart van New York

Foto van 'Metro'

Metro

GISTEREN

Door een explosie in een busstation in New York zijn maandag meerdere gewonden gevallen. Het incident vond plaats in de zogenaamde Port Authority Bus Terminal in de buurt van Times Square. Het betreft het grootste busstation van de Verenigde Staten, waar jaarlijks meer dan 65 miljoen mensen komen.

De ontploffing vond plaats in een ondergrondse verbinding tussen het busstation en een metrostation.

Hartverscheurende beelden gepeste jongen gaan viral

Hartverscheurende beelden gepeste jongen gaan viral

Keaton Jones Videostill: Facebook Kimberly Jones

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

GISTEREN

Keaton Jones uit Tennessee wordt gepest op school omdat hij ‘anders’ zou zijn. Zijn moeder zette een hartverscheurend filmpje van hem op Facebook waarin hij vertelt over het gepest. De video is viral gegaan en verschillende (bekende) mensen komen voor hem op.

„Ze maken grappen over mijn neus, zeggen dat ik lelijk ben en geen vrienden heb”, horen we Keaton tegen zijn moeder zeggen, net nadat ze hem van school heeft opgehaald omdat hij bang is voor de pesterijen tijdens de lunch.

Soedanese vrouwen niet veroordeeld voor broek dragen

Soedanese vrouwen niet veroordeeld voor broek dragen

24 vrouwen in Soedan zijn gearresteerd voor het dragen van een broek. Ze zijn uiteindelijk niet veroordeeld. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

GISTEREN

24 Soedanese vrouwen zijn niet veroordeeld voor het dragen van een broek in het openbaar. De vrouwen werden woensdag opgepakt bij een feestje dichtbij Khartoum, de hoofdstad van Soedan.

Volgens artikel 152 van het strafwetboek van Soedan is „je onpasselijk gedragen", een „obscene outfit" aandoen of het „irriteren van de publieke gevoelens" strafbaar. De vrouwen die terechtstonden hadden 40 zweepslagen en een boete kunnen krijgen voor hun „obscene outfit".

Noodlanding vliegtuig om vrouw die champagne eist

De vrouw had volgens het personeel genoeg gehad/Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

10 DEC 2017

In de Duitse stad Stuttgart heeft deze week een vliegtuig een noodlanding moeten maken. Dat kwam niet vanwege de winterse omstandigheden in de lucht, maar vanwege een agressieve passagier, zo meldt de Duitse politie tegenover het persbureau DPA.

Baldadig

Baby geboren met ernstig zeemeerminsyndroom

Baby geboren met ernstig zeemeerminsyndroom

Baby geboren met ernstig zeemeerminsyndroom. Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

10 DEC 2017

Deze week is er in India een baby geboren met een zeemeerminsyndroom. Een zeer zeldzame aandoening, waarbij het geslacht onmogelijk te bepalen was. Helaas is de baby vier uur na de geboorte overleden.

Weinig geld