In het nieuws

Likeability of 2

‘Beschamend geleuter’ van Trump over Charlottesville

Foto's: ANP.

Foto van 'Jeroen Haverkort'

13 AUG 2017

Donald Trump krijgt er flink van langs. Linkse én rechtse politici en de pers reageren zeer kwaad op de toespraak van hun president na de onlusten in Charlottesville. Het Amerikaanse stadje in Virginia is dit weekend het middelpunt van geweld tussen extreemrechts en anti-racismebetogers. Bij dit geweld kwam een vrouw om het leven die meeliep in een protestmars van anti-racismebetogers doordat er een auto op de groep inreed. Veder vielen er negentien gewonden van wie er vijf in kritieke toestand verkeren.

Felle kritiek

Trump sprak van ‘geweld van vele kanten’ en riep op tot wederzijds respect en naastenliefde. Hij noemde de extreemrechtse groeperingen, die bij de protesten waren betrokken, niet bij naam. Dit zorgde voor felle kritiek, zelfs door leden uit zijn eigen partij. „Mr. president - we moeten het kwaad bij zijn naam noemen”, liet de Republikeinse senator Cory Gardner weten. „Dit waren blanke nationalisten en dit was een terreuraanval.” Zelfs de gouverneur van New Jersey, Chris Christie, een fervent Trump-aanhanger, vroeg een scherpere reactie: „We keuren het racisme en geweld van blanke nationalisten, zoals degenen die zich misdragen in Charlottesville, af. Iedereen met een leidinggevende positie moet zich uitspreken.”

‘Geen moreel leiderschap’

Volgens de Democratische senator Brian Schatz toont Trump geen moreel leiderschap. ‘Er zijn hier niet veel kanten. Er is maar een kant’, tweette tevens voormalig vicepresident Joe Biden. Ook Bill en Hillary Clinton riepen op ‘haat, geweld en rechts extremisme te veroordelen’.

Ook in de pers kreeg Trump zware kritiek te slikken. CNN vindt het moeilijk ‘een nog minder presidentiële toespraak in te beelden in een tijd waarin het land naar zijn gekozen leider kijkt om het op te nemen tegen intolerantie en haat’. „De ‘slechtste’ van Trumps toespraken kiezen is niet gemakkelijk”, aldus politiek commentator Chris Cillizza. „Maar de nadruk op ‘vele, vele zijden’ - Trump herhaalde die zin twee keer - is volgens mij het laagste van het laagste.”

Beschamend geleuter

The Washington Post snapt niet dat op een dag dat raciaal geweld een leven eiste Trump zei dat er geweldige dingen gebeuren in ons land: „De president en de zijnen vonden het moment niet waard voor retorische kracht of om even na te denken. De president denkt dat zijn lui gemijmer gelijk staat aan geschiedenis. Dat is niet zo. Het is geleuter in het aanschijn van een tragedie. Het is beschamend voor dit land.”


sad
user_a3abbd188f75ccb1d0d62462f9e62fe1e4c07ecb_avataruser_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avatar

Views

300+

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas
Likeability of 3

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Een peuter van twee jaar oud is vrijdagavond overleden na enige tijd onder water te hebben gelegen bij recreatieplas Funbeach in Panheel, Midden-Limburg.

Hulpdiensten kregen omstreeks half zeven een melding dat er iets mis was. Omstanders die het kind uit het water haalden, begonnen met reanimeren en hulpdiensten namen even later de reanimatie over. De peuter overleed enige tijd later in een ziekenhuis in Roermond.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en gaat uit van een noodlottig ongeval. Over de identiteit van het slachtoffer, en of het gaat om een jongen of een meisje, zegt de politie niets.


dislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

1k+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 2

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avataruser_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

1k+

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Op een strand dichtbij de Marokkaanse stad Rabat draagt één vrouw een bikini, terwijl de andere volledig bedekt de zee in is gegaan. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

In Marokko is ophef ontstaan over een campagne die ervoor moet zorgen dat mannen hun vrouwen ontmoedigen om met bikini naar buiten te gaan. Met de hashtag #WeesEenMan worden mannen opgeroepen hun vrouw niet onbedekt of 'onzedig' naar buiten te laten gaan.

Dat meldt de NOS. De campagne is opgezet door een op de islam geïnspireerde Facebook-pagina. Hun oproep met de hashtag #WeesEenMan werd ruim 14.000 keer gedeeld en krijgt veel aandacht in grotere steden als Rabat.

Macho-ideeën


Views

1k+

Camera videoBijna hele familie komt om bij bootongeluk Missouri

Bij het bootongeluk kwamen vrijdag 17 mensen om het leven. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

1 UUR

Twee opvarenden van de rondvaartboot die vrijdag kapseisde in de Amerikaanse staat Missouri, hebben bij het ongeluk negen familieleden verloren. De familie zat in totaal met elf mensen op de boot, maar alleen een vrouw en haar neefje overleefden het ongeluk.

Tia Coleman, de vrouw die het ongeluk overleefde, vertelde aan de Amerikaanse zender Fox 59 haar verhaal: „Ik verloor al mijn kinderen, ik verloor mijn man, ik verloor mijn schoonmoeder, ik verloor mijn schoonvader, ik verloor mijn oom, ik verloor mijn schoonzus - ze was mijn vriendin - en ik verloor mijn neef.”

Geen reddingsvesten


Views

100+