In het nieuws

Zomervakantie 2017: Deze regels gelden in Spanje

Foto van 'Metro'

7 JUL 2017

Hoera: de zomervakantie is aangebroken! Midden-Nederland is na vrijdag vrij en de ANWB verwacht vanaf zaterdag vakantiedrukte op de wegen. Een week later is regio Zuid aan de beurt. Eind juli zijn alle Nederlandse scholen dicht.

En dus gaan Nederlanders in groten getale op vakantie. Sommigen kiezen voor het vliegtuig, maar ook de autovakanties blijven onverminderd populair. Traditionele vakantiebestemmingen als Frankrijk, Italië en Spanje staan nog altijd hoog in de lijsten met populaire vakantiebestemmingen.

Metro zocht uit op welke regeltjes je moet letten als je met de auto richting deze landen afreist. Met in aflevering 3: Spanje.

Wat zijn ‘ongewone’ verkeersregels?

 • Onveilig rijgedrag

In Spanje geldt de algemene regel dat een bestuurder volledige bewegingsvrijheid en een vrij blikveld moet hebben. De bestuurder moet constant zijn aandacht bij het rijden hebben. Daarom kunnen bestuurders een boete krijgen als ze tijdens het rijden iets eten of drinken, een sigaret roken of iets uit een dashboardkastje pakken.

Ook het dragen van teenslippers of rijden met blote voeten kan je een boete opleveren.

 • Mobiele telefoon

Ook in Spanje is het verboden je mobiele telefoon tijdens het rijden in je handen te hebben. Ook als je stilstaat voor een rood licht of vanwege een file, mag je geen mobieltje in je handen hebben.

Handsfree bellen is wel toegestaan. Het gebruik van een headset, hoofdtelefoon of oortjes mag dan weer niet.

 • Bedienen van apparatuur

Het bedienen van apparatuur is tijdens het rijden verboden. Zo moet een bestuurder afblijven van smartphone, dvd-apparaat of navigatie. Bovendien mag apparatuur niet in het gezichtsveld van de bestuurder zitten, met uitzondering van het navigatiesysteem.

 • Autovia

Naast de autosnelwegen en de autowegen heb je in Spanje ook autovías. Dee wegen worden aangeven met een soortgelijk bord als de snelweg met daarop de tekst autovía. Op deze wegen gelden in principe dezelfde maximumsnelheden en regels als op een autosnelweg. Het verschil is echter dat deze wegen ook mogen worden gebruikt door landbouwvoertuigen, fietsen en ander verkeer dat niet welkom is op een snelweg. Zij moeten wel op de vluchtstrook blijven.

 • Motor laten draaien

De bestuurder moet de motor afzetten als het aannemelijk is dat het wachten, in een file of bij een spoorwegovergang bijvoorbeeld, langer dan twee minuten zal duren.

 • Overstekend wild

Rijd je per ongeluk overstekend wild aan? Dan ben je als bestuurder verantwoordelijk voor de schade, tenzij de wegbeheerder niet met borden heeft gewaarschuwd voor het overstekend wild. Ook als er gaten zitten in de afrastering van de weg, kun je onder je verantwoordelijkheid uitkomen.

 • Huisdieren

Op het gebied van huisdieren zijn er in Spanje geen specifieke regels, behalve dat een huisdier de bestuurder tijdens het rijden niet mag hinderen.

 • Dashcam

Het gebruik van een dashcam wordt in Spanje ten zeerste afgeraden. Er gelden namelijk specifieke regels met betrekking tot databeveiliging. Inzittenden moeten toestemming geven en er mag niet zomaar gefilmd worden in openbare ruimten.

Hoe zit het met alcohol en drugs?

In Spanje is het maximaal toegestane alcohogehalte in het bloed 0,5 promille. Heb je nog maar twee jaar of korter je rijbewijs? Dan is het maximum 0,3 promille.

Onder invloed van drugs rijden is ten strengste verboden. Bij controle hierop kan de politie een speekseltest afnemen.

Wat moet je bij je hebben?

De volgende dingen moet je verplicht bij je hebben:

 • Veiligheidshesje
 • Gevarendriehoek
 • Reservewiel

Als je in Spanje de weg opgaat, ben je verplicht veiligheidshesjes voor bestuurder en passagiers en een gevarendriehoek in de auto te hebben. In auto’s met een Spaans kenteken moeten zelfs twee gevarendriehoeken liggen. In je Nederlandse bolide hoeft dat dus in principe niet, maar een reserve-gevarendriehoek wordt wel aangeraden om discussies met de politie te voorkomen.

Ook is het verplicht een reservewiel (en de juiste uitrusting om een band te kunnen verwisselen) of een bandenreparatieset in de auto te hebben liggen.

In (huur)auto’s met een Spaans kenteken is een antidiefstalsysteem verplicht.

Het meenemen van een reservebril is niet verplicht, maar wordt wel geadviseerd als in je rijbewijs staat dat je een bril of contactlenzen draagt. Dit om discussies met de politie te voorkomen.

Zijn er milieuzones?

Ja, dat is vooral het geval in sommige Spaanse steden, zoals Madrid. Dat is gedaan om de luchtkwaliteit te verbeteren en meer ruimte te scheppen voor omwonenden. Deze gebieden zijn alleen toegankelijk voor vergunninghouders en worden aangegeven met borden met de tekst Area de prioridad residencial. Toezicht op naleving gebeurt middels camera’s en de boetes zijn niet mals. Let dus goed op!

Moet je tol betalen?

Ja, de meeste autosnelwegen in Spanje zijn tolwegen. Met je personenauto kom je in tariefklasse 1 terecht. Je kunt contant betalen, bekende creditcards worden ook geaccepteerd. Vaak kun je ook betalen met een Nederlandse bankpas, meestal bij borden met het bekende Maestro-logo.

Daarnaast kun je elektronisch betalen met een On Board Unit. Hierbij wordt een kastje in de auto geplaatst dat wordt uitgelezen als je de tolpoortjes passeert. De kastjes kun je krijgen bij banken. Meer informatie staat op de Spaanstalige site viat.


VU gek van privépakketjes: 'Zelfs van de seksshop'

De VU/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

1 UUR

Dat werknemers een privépakketje op het werk laten bezorgen, dat is niet zo gek. Maar op de Vrije Universiteit van Amsterdam begint het inmiddels aardig uit de hand te lopen. Per 1 februari is het dan ook niet langer mogelijk.

Handig

„Iedereen werkt overdag, dan is het gewoon handig dat het hier bezorgd kan worden. Daar maakt men gebruik van. Maar we moeten er nu een halt aan toeroepen. We zijn er te veel uren aan kwijt”, zegt teamleider Jamal Aanzi tegenover universiteitsblad AdValvas.


Gevonden schedel in bos Putten is mogelijk 484 jaar

Niet het schedel uit het verhaal/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

1 UUR

Een in Putten gevonden schedel is mogelijk 484 jaar oud. Het mensenschedel werd al in september aangetroffen in de bossen, maar moest daarna onderzocht worden door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

De onderzoekers hebben nog een behoorlijk brede range voor de leeftijd van het schedel. Het kom in ieder geval uit de periode tussen 1535 en 1829 na Christus. Dat betekent dat het schedel minimaal 190 en maximaal 484 jaar oud is.

Geen DNA-onderzoek


Ruiten niet goed gekrabd? Dat wordt dan 240 euro

Krabben geblazen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

1 UUR

Nog opstaan terwijl het donker is en je auto aantreffen met een dun laagje rijp op de ramen. Dat betekent krabben. En je kan het beter maar uitvoerig doen ook, want anders komt het je op een dikke boete te staan.

Op de bon

Voor maar liefst 240 euro kan je op de bon worden geslingerd door de politie, zo waarschuwen agenten via Twitter. In de tweet spreken ze overigens over een bedrag van 230 euro, maar uit de reacties blijkt dat ze de verhoging van de boete nog waren vergeten mee te rekenen.


Altijd een happy ending op Hotelnacht

Ondertussen op het dak van DoubleTree by Hilton / Foto HBMEO Alexander Sporre

Foto van 'Iris Hermans'

1 UUR

Van de opblaasflamingo-fetisjist tot action hero-wannabe en van luxecliché bubbels en kaviaar tot Berliner-trio bockworst, bier en Berghain-techno: tijdens Hotelnacht was er voor iedereen wel een happy ending te vinden in Amsterdam, inclusief Metro’s Iris.

Gezellig samen borrelen / Foto HBMEO Alexander Sporre

Op het dak


Tips om je sportvoornemen vol te houden

Tips om je sportvoornemen vol te houden

Foto's: Colourbox

In samenwerking met Global Savings Group

18 JAN 2019

Goede voornemens hebben (of hadden?) we, zo blijkt uit verschillende onderzoeken, in alle soorten en maten. Zo werd rond de jaarwisseling bijvoorbeeld duidelijk dat vier op de vijf Nederlanders 2019 wil benutten om wat meer tijd in de natuur door te brengen. Een kwart van je landgenoten en wie weet ook jijzelf wel, heeft gezonder eten bovenaan het goede voornemens-lijstje staan. ‘Meer tijd doorbrengen met familie en vrienden’, is ook zo’n veelgehoorde.

Meer sporten

Maar het belangrijkste in het nieuwe jaar is voor veel mensen toch ‘meer sporten’. We zijn al halverwege de maand, dus zaken als ‘de sportschool even een dagje overslaan’ of je voornemen alweer laten varen, wordt voor velen – helaas, zo vinden zij vast ook zelf – bijna werkelijkheid.


Douane onderschept Nederlandse flessen liquide xtc

Australian Border Fence

Foto van 'Kasper Hermans'

3 UUR

Een gezellig feestje. De een denkt aan drank, de ander aan drugs. De smokkelaars dachten dat te combineren. Zij wilden in champagneflessen vloeibare xtc Australië binnen zien te krijgen.

Röntgenscan

Daar dacht de douane in Sydney anders over. De flessen werden onder de röntgenscan gelegd en later werd er een monster genomen. Daarbij kwam al snel de ware inhoud aan het licht.


'Extra infectieziekten in Rijksvaccinatieprogramma'

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 08:24

Steeds meer ouders lijken twijfels te zetten bij het vaccineren, maar als het aan diverse experts ligt, zijn er niet genoeg vaccinaties opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Dit zullen ze maandag betogen tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Kosten

Het gaat voornamelijk om het meningokokken B-vaccin, iets waartegen je in Engeland al sinds 2015 wordt ingeënt, maar in Nederland nog niet. Een gemiste kans, stelt professor Postma Universitair Medisch Centrum Groningen.


Bloedmaan 'prachtig', maar moeilijk vast te leggen

De bloedmaan/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 07:34

De bloedmaan heeft maandagochtend tot veel enthousiaste reacties geleid op social media. Op Twitter werden in de vroege ochtend talloze foto's geplaatst van het bijzondere fenomeen. Behoorlijk wat mensen schreven bij hun foto dat ze speciaal vroeger waren opgestaan om naar de maansverduistering te kijken.

Prachtig en spectaculair

Het lukte volgens de twitteraars niet altijd om een mooi plaatje te maken. Maar het aanschouwen van de verduistering werd onder meer als 'prachtig' en 'spectaculair' omschreven.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

11 DEC 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Likeability of5

Onnodig veel mensen nog steeds in extreme armoede

Ondertussen groeit de kloof tussen arm en rijk. In veel landen kunnen meisjes niet naar school en vrouwen sterven door gebrek kraamzorg. Foto: Oxfam Novib

Foto van 'Lisa Vermeij'

VANDAAG, 07:00

Tussen 2017 en 2018 kwam er iedere 48 uur een nieuwe miljardair bij. Miljardairs zagen hun vermogens dagelijks met 2,5 miljard dollar groeien vorig jaar, een stijging van 12%. Terwijl het vermogen van de 3,8 miljard armsten in dezelfde periode af nam met 11%. Oxfam Novib publiceert vandaag een rapport over de mondiale economische ongelijkheid en de groeiende kloof tussen arm en rijk.

Nederland top 5 belastingparadijzen

„Mondiale ongelijkheid neemt in een schrikbarend tempo toe en Nederland speelt hier als doorsluisland een zeer kwalijke rol in. We moeten belastingontwijking uitbannen. Uit internationaal onderzoek bleek vorig jaar nog dat een kleine 10% van de winst die multinationals wereldwijd wegsluizen om belasting te ontlopen in Nederland terecht komt. Nederland kwam daarmee in de top 5 van belastingparadijzen”, aldus Michiel Servaes, algemeen directeur Oxfam Novib.


like
user_40edc386c137dfed679f5187d40ba92bf816653f_avatar

Staatsbedrijf Mexico sloot lekkende pijp niet direct

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 06:54

Het Mexicaanse staatsoliebedrijf Pemex heeft de klep naar de lekkende pijpleiding niet meteen gesloten, omdat het aanvankelijk dacht dat het geen ernstig lek was. Dat zei de Mexicaanse minister voor veiligheid zondag over de explosie bij een lekkende leiding met brandstof.

Het bleek achteraf een enorme inschattingsfout van Pemex. Bij het lek ontstond vrijdag een enorme explosie toen ongeveer 800 mensen probeerden containers met brandstof te vullen.

Zeker 85 doden


'May sleutelt aan Goedevrijdagakkoord voor Brexit'

Theresay May/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 06:34

De Britse premier Theresa May overweegt om het Goedevrijdagakkoord met Ierland te wijzigen om zo de impasse rond de Brexit open te breken.

Plan B

Volgens The Telegraph wil May op deze manier haar 'plan B' door het Britse Lagerhuis loodsen. De premier zou maandag een alternatief voor haar weggestemde Brexit-deal aan de parlementsleden moeten voorleggen.


79 scholen krijgen komende drie jaar titel excellent

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 06:19

Nog eens 79 scholen in Nederland krijgen maandag te horen dat ze de komende drie jaar de eretitel 'excellent' mogen voeren. Het gaat om 22 basisscholen, 45 middelbare scholen en 12 scholen voor speciaal onderwijs. Het totaal aantal uitblinkende scholen komt hiermee op 191.

De uitreiking van de predicaten vindt op feestelijke wijze plaats op de scholen zelf. Om welke scholen het gaat wordt om 12.00 uur bekendgemaakt.

Onderscheiden


Trimbos vraagt op Blue Monday om aandacht depressie

Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 06:09

In Nederland kampen jaarlijks 797.000 mensen met een depressie, volgens het Trimbos Instituut. Het is de grootste oorzaak van verzuim op de werkvloer. Iemand met depressieve klachten stuit vaak op onbegrip, maar de laatste jaren is er steeds meer aandacht voor, helemaal op deze 'Blue Monday'.

Cliff Arnall

De eerste maandag van de laatste volle week van januari gaat al jaren door voor de ellendigste dag van het jaar, bedacht door een Britse psycholoog. Deze Cliff Arnall had met een wetenschappelijke formule berekend dat mensen zich op deze dag het treurigst voelen.


Spaanse Julen nog steeds niet uit put gehaald

Spaanse Julen nog steeds niet uit put gehaald

Heel Spanje leeft mee met het drama / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het is nog steeds niet gelukt om de tweejarige Julen uit de put te halen. Het jongetje zit daar al sinds vorige week zondag in vast. Het gaat om een put van 110 meter diep en 25 centimeter breed.

Dinsdag


Ijsmeesters hopen op schaatsmarathon op natuurijs

De eerste schaatsers stonden vanmorgen al op het ijs / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Wie had het gedacht, dat er nog een 'echte' winter aan zou komen. De afgelopen dagen zijn er minuscule laagjes sneeuw te zien en met de aanhoudende vorst worden ook de eerste schaatsen weer van zolder gehaald. Reden voor schaatsfanatici om te speculeren over de eerste schaatstochten op natuurijs.

Optimistisch

Volgens de schaatsbond KSNB zijn lokale ijsmeesters optimistisch. Ze achten de kans groot dat binnenkort de eerste schaatsmarathon kan worden gereden. Op natuurijs welteverstaan. De Ijsmeesters in Haaksbergen en Noordlaren hebben hoop. Op die plekken worden maandagochtend de eerste ijsmetingen uitgevoerd. Indien nodig brengt de KSNB-inspecteur ook een bezoekje aan Nieuw-Buinen om daar de ijsdikte te meten.


Tientallen migranten overleden tijdens oversteek

Tientallen migranten overleden tijdens oversteek

Het schip van Sea Watch / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Afgelopen weekend zijn tientallen migranten omgekomen bij de oversteek op de Middellandse Zee. Ze probeerden Europa te bereiken. Zeker 170 mensen zijn tijdens de oversteek verdronken, tientallen anderen raakten op zee in de problemen.

Gered

Meer dan vijftig migranten zijn om het leven gekomen toen hun boot kapseisde tussen Marokko en Spanje. Eén migrant werd door een vissersboot opgepikt, meldt vluchtelingenorganisatie UNHCR. De man dobberde toen al een dag op zee, hij wordt in Marokko verzorgd.


Dodental explosie Mexico loopt op

Dodental explosie Mexico loopt op

Metershoge vlammen na de explosie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het dodental bij een explosie in een pijpleiding in Mexico loopt nog altijd op. Inmiddels zijn er al 79 mensen overleden. Volgens de Mexicaanse minister van Gezondheid liggen er nog 66 mensen in ziekenhuizen.

Metershoge vlammen

Een leiding met brandstof zou zijn gescheurd. Toen mensen probeerde containers met brandstof te vullen bij het lek, explodeerde de leiding. Op de Mexicaanse televisie was te zien dat vlammen meters hoog de lucht in schoten. Veel mensen liepen door de explosie brandwonden op.


Paus Franciscus lanceert zijn eigen app

Naast de app heeft paus Franciscus ook al een tijdje een account op Twitter en Instagram. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Paus Franciscus heeft zijn eigen app. Dat meldt het Vaticaan zondag. De applicatie Click To Pray moet mensen met elkaar verbinden en gebruikers kunnen ook gebeden met elkaar uitwisselen.

Gebeden delen

De app is beschikbaar in zes verschillende talen. De app heeft drie secties: bid met de paus(voor de maandelijkse gebeden van de paus), bid elke dag (met een gebedsritme van drie dagelijkse momenten) en bid met het netwerk (ruimte waar gebruikers hun gebeden kunnen delen).