Ook Telegram onderneemt actie tegen terrorisme

16 juli 2017 om 13:14 door Metro & ANP
Ook Telegram onderneemt actie tegen terrorisme

Ook Telegram voegt zich bij de techdiensten die zich inzetten tegen terrorisme. Na de beloftes van Facebook, YouTube en Twitter om content met radicaliserende inslag te verwijderen, sloot Telegram dit weekend een aantal openbare kanalen op het netwerk af. Volgens de Indonesische autoriteiten zouden deze kanalen terrorisme-gerelateerd materiaal bevatten.

Oprichter Pavel Durov zei dat hier toe is overgegaan nadat Indonesië toegang tot de dienst had afgesloten. Durov toonde zich ontzet over de afsluiting. Hij zei niets af te weten van een verzoek van Indonesië om fora met „radicale en terroristische propaganda” af te sluiten. „Telegram is zwaar versleuteld en privacy-georiënteerd, maar wij zijn geen vrienden van terroristen.”

Veilig berichten sturen

Vanwege de versleuteling is Telegram populair onder sympathisanten van de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Ze gebruiken chatrooms met honderden gebruikers en voeren ook privégesprekken.

Indonesië heeft de grootste populatie moslims ter wereld. Het land kampt met toenemend radicalisme en heeft de samenwerking met omliggende landen opgevoerd om een groeiende aanwezigheid van IS-extremisten in de regio tegen te gaan.

Techbedrijven tegen terrorisme

Eerder werd al bekend dat Facebook privéberichten gaat monitoren als er aanleiding is om mensen te verdenken van terroristisch gedachtengoed. Een goede stap, zei terrorismedeskundige Beatrice de Graaff eerder tegen Metro. „Terrorisme vindt altijd zijn weg, maar het is niet erg om het moeilijker te maken. Op die manier kun je potentiële nieuwe rekruten het leven zo zuur maken dat ze het misschien toch niet doen. Een diehardterrorist zal zijn daad wel plegen, maar misschien iemand die nog aan het radicaliseren is niet.”

De G20-leiders die begin juli samen kwamen in Hamburg, spraken ook af dat sociale media meer moeten doen tegen de communicatie van terroristen. Ze willen nauwer samenwerken om terroristische propaganda en oproepen tot haat en geweld op internet te bestrijden. Ze hebben afgesproken druk uit te oefenen op internet- en socialmediabedrijven om te zorgen dat ‘foute’ boodschappen (automatisch) worden gewist. ,,We zullen duidelijk maken dat we snelle verwijdering verwachten”, zei bondskanselier Angela Merkel in Hamburg.

Er is sinds een jaar een vrijwillige gedragscode met Facebook, YouTube, Twitter en Microsoft die moet helpen radicalisering bij jongeren tegen te gaan. Ook moeten racisten die online haat proberen te verspreiden daarmee worden ingeperkt. Met de nieuwe afspraken moet ‘de meerderheid’ van de ongewenste meldingen binnen 24 uur worden afgehandeld.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!