MH17: 4 Russische theorieën die elkaar uitsluiten

Bron: ANP

Foto van 'Wouter van Loon'

17 JUL 2017

Een grote stalen wand, met daarin een oog waarin de namen van alle slachtoffers staan. Het monument voor rampvlucht MH17 is maandag onthuld, exact drie jaar nadat het vliegtuig uit de lucht werd geschoten. Er is nog altijd veel onduidelijk, mede omdat Rusland niet wil meewerken aan het onderzoek, en verwarring blijft zaaien.

In de Russische staatsmedia blijven propagandatheorieën opduiken wat er met MH17 zou zijn gebeurd. Ze spreken elkaar allemaal tegen, maar worden nooit gerectificeerd. We zetten vier van deze theorieën op een rij.

1. Het was een Oekraïens gevechtsvliegtuig

MH17 is een paar dagen uit de lucht geschoten, als het ministerie van defensie van Rusland met de verklaring komt dat het vliegtuig door een Oekraïense SU-25, een gevechtsvliegtuig, is neergehaald. Er zouden radarbeelden zijn, waarop te zien is hoe een SU-25 in de buurt van de MH17 vloog. Er doken satellietbeelden van op in de Russische media, zoals de afbeelding hieronder.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

De neppe satellietfoto

Maar die foto bleek gefotoshopt. Het vliegtuig dat de MH17 voor moest stellen, bleek simpelweg te zijn gegoogeld en in de afbeelding geshopt. Foutje van de maker: hij plaatste een Boeing 767 in de afbeelding, terwijl MH17 een Boeing 777 was. De logo's van Malaysia Airlines zijn daarnaast verkeerd geplaatst. De basis voor de foto was bovendien gewoon een foto van Google Maps (wat blijkt uit een wolk op de ‘satelliet’).

Voldoende aanwijzingen dat de foto nep is, dus.

2. Het was een Oekraïense buk

Rond dezelfde tijd kwam het Russische ministerie van defensie met een heel andere verklaring, die de vorige theorie direct uitsluit: het was een buk-raket, maar dan van Oekraïne.

Ook hier waren satellietfoto's, nu van de buk-installatie in een gebied waar Oekraïense troepen het voor het zeggen hadden. En het Russische ‘onderzoek’ concludeert dat de MH17 werd neergehaald door een 9M38-buk - een type dat niet in gebruik is bij het Russische leger.

De satellietfoto waarop de Oekraïense buk te zien zou zijn

Maar ook deze satellietfoto's bleken nep - de basis bleken ook Google Maps-printscreens. Er zijn bovendien resten van de raket gevonden, en die bleken van een type dat Rusland ook gebruikt.

3. Het was een Israëlische raket

Dit is wel een heel bijzondere theorie die door onder meer de Russiche tv-zender RT de wereld in werd geholpen: het vliegtuig zou door een Israëlische raket uit de lucht zijn geschoten.

Het bericht is gebaseerd op een rapport van experts op het gebied van veiligheid in de luchtvaart. Zij hebben de inslagen van de projectielen onderzocht, en kwamen tot de conclusie dat MH17 wel door een Israëlische lucht-luchtraket (die dus wordt afgeschoten door een vliegtuig of helikopter) moet zijn neergehaald. Wie die raket dan zou hebben afgeschoten, wordt niet duidelijk.

Een beeld uit het 'onderzoek'

Uit het bewijs van het internationale onderzoeksteam blijkt juist dat de MH17 door een buk-raket uit de lucht is geschoten.

4. Het was een bom van de CIA

En nog zo'n bijzondere verklaring: de CIA zou een bom in de cockpit van de MH17 hebben verstopt. Deze theorie is gebaseerd op ‘onderschepte’ gesprekken tussen twee spionnen van de CIA, die bespreken hoe voorbereidingen voor de aanslag verlopen. De gesprekken werden gepubliceerd door de Russische krant Komsomolskaya Pravda.

In totaal is er zeven minuten geluidsmateriaal van telefoongesprekken tussen de twee CIA-agenten. Maar het heeft er alle schijn van dat het gesprek in scène is gezet. De intonatie van de stemmen duidt er duidelijk op dat ze een script voorlezen.

Het is daarnaast duidelijk dat Engels niet de moedertaal van de bellers is - de ene spreekt in een accent dat wat weg moet hebben van Amerikaans, terwijl de andere een Britse tongval heeft, die steeds Amerikaanser wordt.

De bellers sluiten het gesprek soms af met ‘luck’ - in het Russisch een normale groet bij het afscheid nemen.


Views

61

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Zweden naturaliseert Iraniër om dood af te wenden

De Iraanse president Hassan Rouhani. / EPA

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

1 UUR

Zweden heeft een wetenschapper die in Teheran vastzit wegens spionage en daarvoor ter dood is veroordeeld, genaturaliseerd om eventuele uitvoering van dat vonnis te voorkomen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag bekendgemaakt.

De Iraanse arts Ahmadreza Djalali, als hoogleraar verbonden aan het Karolinska Instituut in Stockholm, werd in april 2016 in zijn vaderland gearresteerd tijdens een zakenreis. Hij zou Israël informatie hebben gegeven die zou kunnen helpen bij de uitschakeling van vooraanstaande kerngeleerden, betrokken bij het nucleaire programma van Iran.

Mossad

Het Iraans hooggerechtshof bevestigde de doodstraf eind vorig jaar. Volgens het OM heeft Djalali toegegeven agenten van de Israëlische geheime dienst Mossad te hebben ontmoet om hen op de hoogte te brengen van nucleaire en defensieplannen en de medewerkers daaraan.

Amnesty International beweert dat Djalali drie maanden in eenzame opsluiting heeft gezeten in de Evin-gevangenis en is gemarteld. Afgelopen zomer kreeg de mensenrechtenorganisatie een brief van Djalali waarin deze zegt dat hij wordt vastgehouden wegens zijn weigering voor Iran te spioneren.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

31

Tegen IS strijdende Nederlander omgekomen

Tegen IS strijdende Nederlander omgekomen

Een muur in Irak waar 'Islamtische Staat' op is geschreven. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

2 UUR

Een jonge Nederlander is omgekomen in Syrië. Het betreft hier Sjoerd H. Hij had zich bij een Koerdische organisatie aangesloten om te strijden tegen terreurorganisatie Islamitische Staat.

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd na een bericht van RTL Nieuws. Over H.'s leeftijd bestaat nog enige onzekerheid, hij zou 23 of 24 jaar oud zijn geweest.

Autobom

De familie van Sjoerd H. is van officiële zijde op de hoogte gebracht en heeft vervolgens Buitenlandse Zaken ingelicht, aldus de woordvoerder van het ministerie. Hij kan niet bevestigen dat H. door een autobom om het leven is gekomen, zoals kennissen tegen RTL hebben gezegd.

Sjoerd H. streed onder de Koerdische strijdnaam Baran Sason.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

46

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Turkije wil uitleg over erkenning Armeense genocide

Turkije wil uitleg over erkenning Armeense genocide

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

3 UUR

Turkije is niet bepaald te spreken over het voornemen van de Nederlandse regering om de Armeense genocide te erkennen. De Turkse regering wil graag uitleg over het voornemen om de massamoord op Armeniërs in 1915 ook als genocide te erkennen.

Dat verzoek heeft Turkije neergelegd bij de tweede man van de Nederlandse ambassade in Ankara. Een Nederlandse ambassadeur is al een tijdje niet aanwezig in de Turkse hoofdstad vanwege de slechte betrekkingen tussen de twee landen.

Erkenning en bezoek

Het kabinet wil, op voorstel van de ChristenUnie, de moord van honderdduizenden Armeniërs de avond voor het stichten van het moderne Turkije officieel erkennen als genocide. Daarnaast zou een lid van het kabinet geregeld een herdenking moeten bijwonen.

Dat is voor de Turkse regering absoluut onverteerbaar. Ankara houdt eraan vast dat er destijds misdaden zijn gepleegd, maar dat van genocide geen sprake was. Er zouden aan beide kanten slachtoffers zijn gevallen.

De Kamer wil nog altijd de banden tussen Turkije en Nederland herstellen, maar als het aan de Turkse regering ligt kan dit een behoorlijk obstakel zijn. Uit de uitkomst van de kwestie zal Turkije mede kunnen opmaken „of Nederland wil helpen om de betrekkingen te normaliseren".

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

52

Koe Hermien. / ANP
Likeability of 6

Poolse koe ontsnapt uit slachthuis

Poolse koe ontsnapt uit slachthuis. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

VANDAAG, 16:04

Na onze eigen Hermien, de koe die ontsnapte uit een slachthuis en vervolgens wekenlang door het bos dwaalde, is er in Polen nu ook een koe ontsnapt.

Volgens de NOS ontsnapte de koe op spectaculaire wijze uit het slachthuis in het zuidwesten van Polen en vertoeft het dier nu al drie weken op een eilandje.

Kopje onder

Volgens Poolse media zag de eigenaar zijn koe ontsnappen. Een van zijn medewerkers die het dier vervolgens probeerde tegen te houden brak daarbij zijn arm.

De eigenaar zag zijn koe door het water naar een eiland zwemmen. Het dier ging een paar keer kopje onder, maar gaf niet op. Weer op het droge liet ze zich wederom niet vangen door haar baas. Inmiddels heeft de eigenaar zijn pogingen om zijn koe te vangen gestaakt. In plaats daarvan geeft hij haar nu elke dag te eten.

De eigenaar schakelde vervolgens de hulp van de brandweer in. Maar ook deze hulp mocht niet baten. De brandweer liet wel weten dat de koe bang leek, maar er verder goed uitzag.

Leven

Hoewel de eigenaar van het dier zijn koe heel graag terug wil, overweegt hij nu haar te laten doodschieten door een jager. Poolse politici vinden echter dat het dier moet blijven leven.

Een politicus zei tegen een Pools medium: „Ze is als een held ontsnapt en niet bezweken voor brandweermannen, die haar met een boot kwamen halen.” Hij vervolgt: „Ik ben geen vegetariër, maar de standvastigheid en wil om te vechten voor het leven is van onschatbare waarde. Daarom wil ik er alles aan doen om deze koe met pensioen te sturen en haar een natuurlijke dood te gunnen.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


love
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_a5417ddab909e8568ece38ec8eee5191cfbe1357_avataruser_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avatar

Views

100+

Vergeten kleuter op schoolplein doodgevroren. / ANP

Vergeten kleuter doodgevroren op schoolplein

Een schoolplein in Nederland. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

VANDAAG, 15:09

In Moskou is een meisje van drie om het leven gekomen door de vrieskou. De peuter werd in de kou achtergelaten na het speelkwartier van de crèche. Pas na twee uur hadden de leidsters van de crèche door dat het meisje ontbrak.

Ernstige misdrijven

Volgens de Daily Mail gingen de leidsters direct naar buiten om Zachra Rzajeva te zoeken. Buiten werd haar lichaam aangetroffen achter een grote berg sneeuw. De hulpdiensten werden nog wel ingeschakeld, maar het mocht niet meer baten. Het meisje bleek te zijn overleden.

Er is een onderzoek ingesteld naar de dood van het meisje, waaraan ook een Russische onderzoekscommissie is verbonden. Deze commissie zou zich bezig houden met ernstige misdrijven.

Niet te lang alleen

Het vroor vijf graden toen de peuter werd gevonden. Het personeel van de crèche ontkent dat het meisje te lang alleen is gelaten. Volgens een familielied had het meisje eerder die week laten weten zich niet lekker te voelen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

300+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Italiaanse familie van cruise gezet na vechtpartij. / Wikimedia commons

Italiaanse familie van cruise gezet na vechtpartij

De Carnival Legend aangemeerd in Honduras. / Wikimedia commons

Foto van 'Sarah Sitanala'

VANDAAG, 13:59

Wat voor veel passagiers een rustige vakantie had moeten worden, is uitgelopen op een fiasco. Een grote Italiaanse familie wist namelijk de sfeer voor de andere vakantiegangers op de Carnival Legend, een groot Australisch cruiseschip, goed te verpesten.

Ruzie

De familie, bestaande uit ongeveer twintig mensen, zou op het schip andere passagiers hebben aangevallen. Meerdere passagiers zouden daaraan sneeën aan handen en gezicht hebben overgehouden. The Guardian schrijft dat de familie dagenlang ruziede en vocht met de andere passagiers van het schip.

De familie werd uiteindelijk na een grote vechtpartij afgevoerd door een politieboot uit de kust bij Eden in het zuidoosten van Australië. „Ze waren zeer agressief”, zegt passagier Lisa Bolitho tegen de krant. Bolitho vertelt dat meerdere mensen een klacht hadden ingediend. Maar de kapitein wist niet goed hoe om te gaan met agressieve Italianen. „De kapitein heeft gezegd dat hij ze moeilijk overboord kan gooien.”

Onderzoek

Het schip heeft aangelegd in de haven van Melbourne. De politie en de rederij doen onderzoek naar de vechtpartij, waar ook personeel en beveiliging bij betrokken waren.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Vrouw (60) wordt opgegeten door eigen herdershonden

Vrouw (60) wordt opgegeten door eigen herdershonden

Mechelse herdershond, foto ter illustratie. Foto: Colourbox.

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Een alleenstaande 60-jarige vrouw uit het Franse Rouvray is opgegeten door haar zes Mechelse herdershonden. Dat melden Franse media.

De agenten kwamen af op een melding van buurtbewoners, die vertelden dat ze de vrouw en haar zes honden al drie weken niet hadden gezien. Ook beantwoordde de vrouw geen oproepen. Toen de politie het appartement van de vrouw binnenkwam, vond de politie alleen een menselijke schedel en een aantal beenderen.

Vijf hongerige honden

Verder troffen de agenten vijf hongerige honden aan. De zesde is waarschijnlijk ook opgegeten. Het Franse forensisch instituut zal autopsie op de schedel doen, maar het zal moeilijk worden om de datum en de oorzaak van het overlijden van de vrouw te bepalen.

Het is vooralsnog onduidelijk of het de honden waren die de 60-jarige hebben gedood of dat ze gestorven is voordat ze door haar dieren werd opgegeten. De vrouw was namelijk ziek.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

1k+