Likeability of 5

Londense metro krijgt genderneutrale aankondigingen

Getty Images

Foto van 'Daisy Heyer'

Daisy Heyer

13 JUL 2017

Een opmerkelijke verandering in de ondergrondse metrolijn van Londen, ook wel de tube genoemd. De algemene aankondigingen met 'ladies & gentlemen' wordt geschrapt. Daarvoor in de plaats komt er een genderneutrale groet, namelijk: 'hello everyone'. Dit maakte Transport for London (TfL) donderdag bekend.

De medewerkers van de ondergrondse van Londen hebben de verandering doorgevoerd om ervoor te zorgen dat alle passagiers zich welkom voelen in de metro. „We hebben ons taalgebruik voor aankondigingen en dergelijke en we willen dat die helemaal compleet is en de grote verscheidenheid aan mensen in Londen weerspiegelt", aldus Mark Evers, directeur van TfL.

Levendig, divers en multicultureel

Stonewall, de LGBT-campagnegroep van Londen vindt het een fantastische beslissing van TfL en ook de burgemeester van Londen, Sadiq Khan, steunt het besluit. Hij gaf aan blij te zijn dat TfL nu op een neutralere manier aanspreekt. „TfL levert diensten aan een levendige, diverse en multiculturele stad en er voor iedereen zijn staat daarin centraal als doel voor het bedrijf", aldus Khan.

Getty Images

De nieuwe tekst wordt vanaf heden gebruikt in alle vooraf opgenomen aankondigingen van het transportnetwerk. Volgens TfL zijn ook de medewerkers op de hoogte gesteld van de nieuwe manier van omroepen. ,,Al kan het natuurlijk wel gebeuren dat een medewerker per ongeluk nog steeds 'dames en heren' omroept. Als dit te vaak gebeurt, zullen we een herinnering naar het volledige team sturen."

„Taalgebruik is ontzettend belangrijk voor de LGBT-gemeenschap", zegt Stonewall over de nieuwe regels. „En de manier waarop we taal gebruiken kan er voor zorgen dat alle mensen het gevoel hebben dat ze er toe doen, erbij horen. We vinden de genderneutrale aankondigingen van TfL dan ook heel prettig, omdat het ervoor zorgt dat iedereen het gevoel heeft dat er rekening met hen wordt gehouden."


lovelike
user_04c501634f8a0798702ff74134c435f64b9fa415_avataruser_97f6e409de53d41aa4122d7aa54b91fdccfd7b61_avataruser_57fe9d04310b1dd62754d77fadc2e2ffa690db84_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

Beroemde dakbeklimmer (26) valt van wolkenkrabber

Beroemde dakbeklimmer (26) valt van wolkenkrabber

Beroemde dakbeklimmer (26) valt van wolkenkrabber. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

VANDAAG, 19:45

Wu Yonging (26) is een beroemd dakbeklimmer. Hij staat erom bekend dat hij graag aan hoge gebouwen hangt, maar helaas is hij om het leven gekomen tijdens zijn laatste stunt. Hij viel afgelopen maand tijdens een 'rooftop challenge' van een wolkenkrabber af, van 62 verdiepingen hoog.

Huwelijk

De explosie vond plaats in de Port Authority Bus Terminal. Foto: epa.

Gewonden na explosie in hart van New York

Gewonden na explosie in hart van New York

Foto van 'Metro'

Metro

GISTEREN

Door een explosie in een busstation in New York zijn maandag meerdere gewonden gevallen. Het incident vond plaats in de zogenaamde Port Authority Bus Terminal in de buurt van Times Square. Het betreft het grootste busstation van de Verenigde Staten, waar jaarlijks meer dan 65 miljoen mensen komen.

De ontploffing vond plaats in een ondergrondse verbinding tussen het busstation en een metrostation.

Hartverscheurende beelden gepeste jongen gaan viral

Hartverscheurende beelden gepeste jongen gaan viral

Keaton Jones Videostill: Facebook Kimberly Jones

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

GISTEREN

Keaton Jones uit Tennessee wordt gepest op school omdat hij ‘anders’ zou zijn. Zijn moeder zette een hartverscheurend filmpje van hem op Facebook waarin hij vertelt over het gepest. De video is viral gegaan en verschillende (bekende) mensen komen voor hem op.

„Ze maken grappen over mijn neus, zeggen dat ik lelijk ben en geen vrienden heb”, horen we Keaton tegen zijn moeder zeggen, net nadat ze hem van school heeft opgehaald omdat hij bang is voor de pesterijen tijdens de lunch.

Soedanese vrouwen niet veroordeeld voor broek dragen

Soedanese vrouwen niet veroordeeld voor broek dragen

24 vrouwen in Soedan zijn gearresteerd voor het dragen van een broek. Ze zijn uiteindelijk niet veroordeeld. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

GISTEREN

24 Soedanese vrouwen zijn niet veroordeeld voor het dragen van een broek in het openbaar. De vrouwen werden woensdag opgepakt bij een feestje dichtbij Khartoum, de hoofdstad van Soedan.

Volgens artikel 152 van het strafwetboek van Soedan is „je onpasselijk gedragen", een „obscene outfit" aandoen of het „irriteren van de publieke gevoelens" strafbaar. De vrouwen die terechtstonden hadden 40 zweepslagen en een boete kunnen krijgen voor hun „obscene outfit".

Noodlanding vliegtuig om vrouw die champagne eist

De vrouw had volgens het personeel genoeg gehad/Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

10 DEC 2017

In de Duitse stad Stuttgart heeft deze week een vliegtuig een noodlanding moeten maken. Dat kwam niet vanwege de winterse omstandigheden in de lucht, maar vanwege een agressieve passagier, zo meldt de Duitse politie tegenover het persbureau DPA.

Baldadig

Baby geboren met ernstig zeemeerminsyndroom

Baby geboren met ernstig zeemeerminsyndroom

Baby geboren met ernstig zeemeerminsyndroom. Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

10 DEC 2017

Deze week is er in India een baby geboren met een zeemeerminsyndroom. Een zeer zeldzame aandoening, waarbij het geslacht onmogelijk te bepalen was. Helaas is de baby vier uur na de geboorte overleden.

Weinig geld

Nederlands fotomodel omgekomen in Maleisië

Ivana viel van een balkon van de twintigste verdieping van een gebouw in Kuala Lumpur. (EPA)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

9 DEC 2017

Het Nederlandse fotomodel Ivana Smit is om het leven gekomen. Ze is van een balkon gevallen op de 20e verdieping van een gebouw in Kuala Lumpur.

Naakt lichaam