Els Anker
Els Anker Nieuws 23 jul 2017
Leestijd: 2 minuten

‘IS stuurt 173 opgeleide terroristen naar Europa’

De internationale organisatie Interpol heeft een lijst verspreid met daarop de namen van 173 Islamitische Staat-strijders die mogelijk naar Europa komen om zelfmoordaanslagen te plegen. De gegevens zijn in handen van de Britse krant the Guardian en zijn samengesteld op basis van informatie die gevonden is door de Amerikaanse inlichtingendienst in IS-gebied.

Interpol is van mening dat de strijders zouden zijn getraind als wraakactie voor militaire nederlagen in het Midden-Oosten. De lijst werd eind mei verspreid onder landen die bij de organisatie zijn aangesloten. In een begeleidende nota wees de organisatie er op dat het gaat om IS-strijders die zijn opgeleid om met explosieven om te gaan. De ‘lone wolves’ zouden zoveel mogelijk slachtoffers proberen te maken, nu de terreurorganisatie snel terrein verliest in Syrië en Irak.

Martelaar

De 173 personen zijn geïdentificeerd op basis van het materiaal dat in schuilplaatsen van IS werd verzameld. Het zou gaan om personen die te kennen hebben gegeven dat ze willen deelnemen aan zelfmoordaanslagen en dat ze ‘martelaar voor de islam’ willen worden. De gegevens bestaan onder meer uit de naam die ze verkregen bij IS, hun laatste verblijfplaats, reisgeschiedenis en de moskeeën die ze bezochten.

Europese organisaties zijn bezorgd dat er en toenemend risico bestaat op zelfmoordterroristen die naar Europa komen, als het zelfbenoemde IS-kalifaat ineenstort. Er is geen bewijs dat de namen op de lijst al in Europa zijn binnengekomen, maar het feit dat Interpol de lijst heeft verspreidt, betekent volgens the Guardian dat er informatie wordt gezocht over de personen op de lijst. Interpol verwacht op vrij grote schaal terreuractiviteiten, aldus de krant.

Raqqa

De snelheid waarmee IS-strijders proberen om Europa te bereiken, zal afhangen van een reeks problemen, zoals de nasleep van de val in Raqqa, de laatste belangrijke vestigingsplaats van de terreurgroep in Noordwest-Syrië. De jihad-groep worstelt momenteel met het verlies van Mosul in Noord-Irak.

Naar schatting van de Verenigde Naties (VN) in 2015 zijn er circa 20.000 buitenlandse strijders in Irak en Syrië, van wie 4.000 in Europa. Interpol heeft alle lidstaten gevraagd om informatie die zij bezitten, beschikbaar te stellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.