In het nieuws

De Oude Stad in Jeruzalem. In het midden de gouden Rotskoepel. Foto: AFP / Gali Tibbon

Een felbetwiste plek: de Tempelberg in Jeruzalem

De Oude Stad in Jeruzalem. In het midden de gouden Rotskoepel. Foto: AFP / Gali Tibbon

Foto van 'Els Anker'

29 JUL 2017

De Tempelberg in Oost-Jeruzalem vormt al tientallen jaren hét middelpunt van het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Deze maand zorgde een aanslag op Israëlische agenten ervoor dat de onrust tussen partijen opnieuw toenam. Maar wat maakt de Tempelberg zo belangrijk voor christenen, joden en moslims? Een overzicht.

De Tempelberg is een heilige plaats in het hart van de Oude Stad van Jeruzalem, waar de drie monotheïstische wereldgodsdiensten samenkomen. Duizenden pelgrims trekken elk jaar naar Jeruzalem. In de Oude Stad wonen circa 30.000 moslims, 5.000 christenen en ruim 3.000 joden.

Het jodendom

Een orthodoxe jood bidt bij de Klaagmuur. Foto: Pixabay

Een orthodoxe jood bidt bij de Klaagmuur. Foto: Pixabay

In het Hebreeuws wordt de Tempelberg Har HaBayit genoemd: berg van het huis. Dit verwijst naar de tempel als woning van God. Joodse gelovigen brengen een bezoek aan de berg voor de Klaagmuur (Westmuur), die wordt gezien als een laatste restant van een joodse tempel die honderden jaren voor Christus gebouwd zou zijn. Volgens de joodse traditie gaf Koning David zijn zoon Salomo de opdracht de eerste Joodse tempel te bouwen. De tempel was het huis van God die besloten had tussen het Joodse volk te willen wonen. Nadat het bouwwerk door de Babylonische koning Nebukadnezar werd vernietigd, herbouwden de joden op dezelfde plek hun tweede tempel,

Het is nooit aangetoond of de tempel werkelijk op die plek heeft gestaan. Wel is zeker dat de Tweede Tempel op de heuvel verrees. Door de hand van de romeinen sneuvelde echter ook dat heiligdom: alleen de huidige Klaagmuur bleef overeind. Volgens het joodse geloof lag in de Tempel de steen waaruit de wereld is ontstaan en waar Abraham zich voorbereidde om zijn zoon Isaäc te offeren. Jaarlijks komen miljoenen joden naar de Klaagmuur om te bidden en om gebedsbriefjes tussen de stenen te schuiven.

Het christendom

De Heilige Grafkerk is voor christenen een belangrijke plek. Foto: Pixabay

De Heilige Grafkerk is voor christenen een belangrijke plek. Foto: Pixabay

Voor het christendom is Jeruzalem één van de belangrijkste steden ter wereld. Het is de plek van de Via Dolorosa (‘Lijdensweg’), de weg die Jezus aflegde naar de plaats waar hij gekruisigd werd. Een plek waar Jezus Christus leefde en leed. De gereconstrueerde route kronkelt door de wirwar van smalle straatjes in de oude stad.

Net als de joodse traditie geloven christenen dat op de Tempelberg (Moria) aartsvader Abraham bijna zijn zoon Isaäc offerde. Het leven van Isaäc werd ternauwernood gered door het ingrijpen van een engel. Ook wordt de Heilige Grafkerk jaarlijks door honderdduizenden gelovigen bezocht. Dit bouwwerk staat op de plek waar Jezus Christus zou zijn gestorven.

Nog iedere dag volgen christelijke pelgrims de uitgezette route van Jezus’ lijdensweg. Ze dragen kruisen om de lijdensweg van Jezus te beleven.

De islam

De gouden Rotskoepel op de Tempelberg in Jeruzalem. Foto: Pixabay

De gouden Rotskoepel op de Tempelberg in Jeruzalem. Foto: Pixabay

Naast de Kaäba (Mekka) en de Masjid an-Nabawi (‘Moskee van de Profeet Mohammed’ in Medina) behoort de Tempelberg tot de drie heiligste plekken in de islam. Moslims spreken over niet over de Har HaBayit maar noemen de Tempelberg de Haram al-Sharif: Het Verheven Heiligdom.

De Haram al-Sharif is een baken waar honderdduizenden moslims op afkomen. Vooral tijdens de Ramadan trekken veel moslims naar de al-Aqsamoskee om daar te bidden. Op de berg staan een aantal islamitische heiligdommen, waarvan de Rotskoepel de bekendste is, de goudkleurige halve bol die zo kenmerkend is voor het uitzicht over Jeruzalem.

Volgens de islamitische traditie is de Tempelberg een essentiële plek omdat het de locatie is waar de profeet Mohammed zijn hemelreis begon. In de gouden Rotskoepel zou een voetafdruk van Mohammed te zien zijn. Tijdens Mohammeds hemelreis ontving hij de instructies voor het gebed, die voorschrijven dat Moslims vijf maal per dag bidden (‘salat’). Ook baden de eerste moslims aanvankelijk richting Jeruzalem. Dit wordt ook wel de kibla genoemd, de richting waarnaar de gelovige zich richt als hij bidt. Tegenwoordig richten moslims zich tot Mekka tijdens het gebed.

Palestijns nationalisme

De Tempelberg staat aan de oostkant van de Oude Stad van Jeruzalem. Tot 1967 was de stad in handen van Jordanië, maar na 1967 kwam de heilige plek in handen van Israël. Er werd afgesproken dat de Waqf, een islamitisch bestuur, het complex uiteindelijk bestuurde. Tot op de dag van vandaag voert de Waqf die afspraak uit.

Het islamitische bestuur is erg belangrijk voor Palestijnen. Het is de enige plek in Jeruzalem waar de Palestijnen, en niet de Israeliërs, de baas zijn. Het gebied vormt de enige plek waar Palestijnen zich vrij voelen van de Israëlische bezetting en het is daarmee een symbool van Palestijns nationalisme geworden. Dat verklaart de felle reacties van Palestijnse kant wanneer Israël zich in de situatie wil mengen. Zelfs de kleinste wijziging op de Haram al-Sharif vergt jarenlange gesprekken en voorbereidingen.

Diplomatieke crisis

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC) komen volgende week in Istanbul bij elkaar om het over de crisis rondom de Tempelberg in Jeruzalem te vergaderen. Deze week voerde Israël na een reeks van aanvallen op agenten opnieuw veiligheidsmaatregelen in bij de Tempelberg.

Zo werd de toegang tot de Al-Aqsamoskee beperkt, zodat alleen islamitische mannen en vrouwen boven de vijftig het vrijdaggebed mochten bijwonen. Ook plaatste Israël detectiepoortjes. Na felle protesten werden de veiligheidsmaatregelen op de Tempelberg donderdag teruggedraaid. De Israëlische veiligheidsdiensten waarschuwden al vanaf het begin tegen de invoering van metaaldetectors, omdat die meer geweld zouden veroorzaken dan oplossen.

Desondanks blijft de plek onrustig. Meer dan honderd Palestijnen raakten gewond bij botsingen, net als tien Israëlische agenten.

Het blijft onrustig rond de Tempelberg in Oost-Jeruzalem, een heilige plek voor zowel moslims, christenen als joden. Foto: AFP

Het blijft onrustig rond de Tempelberg in Oost-Jeruzalem, een heilige plek voor zowel moslims, christenen als joden. Foto: AFP


Views

700+

Lees de krant van morgen nu al online

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Het is bijna weekend en de laatste krant van deze week, de krant van vrijdag 21 september, vind je morgen op onder andere de grote stations. Wie niet kan wachten, of morgen een dagje thuis blijft, kan de krant hier alvast lezen.

Natuurlijk besteden we veel aandacht aan wat ons allemaal sinds gisterochtend bezighoudt: het hartverscheurende ongeluk met een elektrische bolderkar in Oss, waarbij vier kinderen omkwamen. We vragen aan rouwcoach Ed van der Vight hoe, en of de ouders en de familieleden de dood van de kinderen te boven kunnen komen. Van der Vight verloor zijn zoontje en weet dat wisselende emoties erbij horen. Ook besteden we aandacht aan de reacties op het ongeluk, en de bijzondere herdenking die spontaan werd georganiseerd.

Verder schrijven we over de ‘bizarre’ oproep van een moeder om een mazelenfeestje te organiseren om kinderen doelbewust te besmetten. Zo zou er ‘een sterke generatie ontstaan’. De Facebookoproep kon rekenen op veel woede. Ook lees je onder andere het laatste nieuws over Jos Brech, het leven van Glennis Grace na America’s Got Talent, het nieuwe album van Mumford & Sons en reistips voor Zuid-Spanje.


Views

200+

Kan een smartphone je digitale zakelijke partner zijn?

Een smartphone die ook je digitale zakenpartner is

In samenwerking met Huawei

18 SEP 2018

Speciaal ontwikkeld voor de ambitieuze young professional: de nieuwste Mate 20 lite smartphone van Huawei. De vraag of je smartphone ook je digitale zakenpartner kan zijn kan met deze serie direct met ‘ja’ worden beantwoord. Die young professionals hebben uiteraard te maken met tal van zakelijke partners in levenden lijve, maar zij hebben er nu ook een digitale ‘collega’ bij.

Nu al in Nederland

Werd eerder dit jaar de Huawei P20 Pro gelanceerd (de smartphone met tal van bijzondere fotografiemogelijkheden), onlangs was het op consumentenelektronicabeurs de beurt aan de Mate 20 lite. Met de woorden ‘ideale combinatie van beauty & brains, met kracht, functionaliteit en fotografie in een strak en eigentijds zakenjasje’ werd het nieuwe pronkstuk uit Azië gelanceerd.


Views

1k+

Veel doden bij gekapseisde veerboot op Victoriameer

Een stuk van het Victoriameer. Afbeelding ter illustratie: Getty

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Honderden mensen worden vermist nadat een veerboot is gekapseisd op het Victoriameer in het noorden van Tanzania. Ruim veertig doden zijn al geborgen. De Tanzaniaanse regering vreest dat er meer dan tweehonderd mensen zijn verdronken.

Lokale autoriteiten melden aan de BBC dat het schip overbelast was en meer dan vierhonderd mensen aan boord had. Ruim honderd opvarenden zouden zijn gered. Inwoners zouden helpen bij de reddingsoperatie.


Views

400+

'Elkaar vinden in verdriet' bij herdenking drama Oss

Honderden mensen waren aanwezig bij de herdenking. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Bijzonder: honderden mensen zijn donderdagavond in Oss samengekomen voor een spontane herdenking voor de slachtoffers van het noodlottige ongeluk.

Er zijn veel kinderen aanwezig. Donderdag werd de bijeenkomst op Facebook ‘georganiseerd’ door oproepen. Massaal kwamen mensen bloemen neerleggen en steun betuigen aan de nabestaanden.

Een zee met bloemen


Views

500+

Storm op komst: KLM schrapt honderd retourvluchten

Schiphol. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Dat was even fijn, zo’n klein staartje zomerweer de afgelopen dagen. Maar dat is vanaf vrijdag voorbij. Er is zelfs een mogelijke storm op komst.

Daarom kiest de KLM alvast eieren voor haar geld, en schrapt honderd retourvluchten uit voorzorg. Met stormachtig weer heeft Schiphol namelijk minder banen om te starten en te landen.

Niet stranden op Schiphol


Views

600+

Strijdende strandjutters om aangespoelde pakken wiet

Een onschuldige foto van een strand in Florida ©Pexels

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Het klinkt als het plot van een of andere slechte stonerfilm, maar soms zijn feiten gekker dan fictie. Er spoelen sinds enkele dagen gigantische bundels met marihuana aan op de stranden van Florida.

Dit tot groot genoegen van vele liefhebbers die de pakketten graag in ontvangst nemen.


Views

500+

Camera videoBrech langer vast, verdacht van bezit kinderporno

Verdachte Brech. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Alhoewel zijn advocaat Gerard Roethof donderdagmiddag nog pleitte voor een vrijlating uit de voorlopige hechtenis wegens een gebrek aan bewijs, zal Jos Brech juist lánger moeten zitten. Zijn voorarrest is met 90 dagen verlengd.

Volgens de rechtbank gaat het om ernstige verdenkingen en is de kans 'serieus' dat Brech vlucht wanneer hij vrijgelaten wordt. Immers werd Brech in Spanje opgepakt met een flink pakket aan overlevingsspullen. Brech wordt niet alleen verdacht van het doden en misbruiken van de elfjarige Nicky in 1998, maar ook van het bezit van kinderporno.

'Zaak die maatschappij schokte'


Views

500+

Wat betekenen de zinnen in de Miljoenennota écht?

Snap jij geen jota van die miljoenennota? ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Prinsjesdag bestaat uit een aantal prachtige tradities: de rit met de gouden koets, de troonrede in de ridderzaal, de hoedjesparade van politici, de jurk van Marianne Thieme en natuurlijk onze minister van financiën met het welbekende koffertje.

In dit koffertje zit de Miljoenennota 2019, een prachtig stukje ambtelijke literatuur van 70 pagina's dik dat door iedere brave burger van dit land in een ruk wordt uitgelezen. En met iedere Nederlander bedoel ik enkele journalisten. Wat staat er precies in dit document?


Views

400+

Kindjes ongeval Oss waren tussen de 4 en 8 jaar oud

Afbeelding ter illustratie: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Het is een zwarte dag voor de nabestaanden en betrokkenen van het afschuwelijke ongeval in Oss. Nederland rouwt mee en terwijl het onderzoek nog in volle gang is, wordt er meer bekend over de slachtoffers.

De vier kinderen die donderdag om het leven kwamen op een spoorwegovergang in Oss, waren 4, 4, 6 en 8 jaar. Het kind dat de aanrijding door een trein overleefde maar zwaargewond raakte is elf jaar, de begeleidster die de elektrische bolderwagen bestuurde is een 32-jarige vrouw uit Heesch. Hun toestand is zorgwekkend.

Kinderen kwamen uit Oss


Views

700+

Beruchte kattendoder 'bestaat helemaal niet'

Afbeelding ter illustratie: Unsplash.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Het was een flink onderzoek, dat drie jaar heeft geduurd. Maar het ging dan ook om een notoire kattendoder, die kattenbezitters en dierenliefhebbers rondom het Britse Croydon de stuipen op het lijf jaagde.

Nu is er een conclusie gekomen uit het speurwerk: de Croydon cat killer is geen mens, maar één of meerdere vossen. Niet minder verdrietig voor de beestjes en de eigenaren, maar toch een stuk minder cru.

Teruggevonden dieren


Views

400+

Tegenvaller voor justitie en langer arrest Jos Brech

Advocaat Gerald Roethof. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Justitie hoopte erop en daarmee misschien wel heel Nederland: een bekentenis van Jos Brech (55), de verdachte in de zaak Nicky Verstappen.

Tevergeefs, liet zijn advocaat Gerald Roethof donderdag weten bij de rechtbank in Maastricht. Het is nog onduidelijk of Brech zijn betrokkenheid bij de dood van Nicky in 1998 heeft ontkend, of dat hij überhaupt niets zegt.

Voldoende bewijs?


Views

1k+

Nederland steunt elkaar on- en offline na drama Oss

Nederland steunt elkaar on- en offline na drama Oss

"Onze gedachten gaan uit naar alle families die hun kinderen hebben verloren door een verschrikkelijk ongeluk in Oss'', liet koningin Máxima weten.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Knuffels, muziek en lieve woorden, ze kunnen in donkere tijden zoals die na het dodelijke ongeval in Oss steun bieden. Ossenaren leggen bloemen en knuffels en online delen mensen in groten getale versjes met elkaar op social media. Vooral veel ouders beseffen extra goed dat ze hun kind vanavond een dikke knuffel geven, omdat het kan.

Bij de spoorwegovergang bij station Oss West groeit de berg knuffels en bloemen voor de slachtoffers. Er liggen zelfs snoepjes voor de vijf kinderen die bij het ongeluk betrokken waren. De overgang aan de Braakstraat is afgeschermd en een deel van de straat is afgesloten vanwege het onderzoek dat plaatsvindt. Bij de afzettingshekken laten rouwende Ossenaren hun tekenen van medeleven achter. Ook leeftijdgenootjes van de basisschoolkinderen leggen kaarten en briefjes neer.

Herdenking


Views

1k+

Vermeende Korrewegschutter toont geen enkel berouw

De verdachte ontkent alle aantijgingen ©Opsporing Verzocht

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De 21-jarige Azim A. moet twaalf jaar de cel in en tbs met dwangverpleging krijgen. Dat vindt het Openbaar Ministerie. De rechtszaak tegen de Korrewegschutter is donderdagochtend van start gegaan. Het OM verdenkt A. uit Groningen van poging tot moord. Volgens deskundigen heeft A. een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis en het OM schat de kans op herhaling hoog in.

Hij zou in de vroege ochtend van 15 oktober vorig jaar een 21-jarige student uit dezelfde stad zonder enige aanleiding dusdanig ernstig hebben mishandeld dat hij voor de rest van zijn leven in een rolstoel moet zitten.

Blijvend verlamd


Views

700+

Ongeval Oss gefilmd door treincamera

Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft een vreselijk confronterend, maar zeer handig hulpmiddel in het onderzoek naar het drama dat zich donderdagochtend afspeelde in Oss. De trein die daar een elektrische bolderkar met kinderen schepte, is uitgerust met een frontcamera. De beelden worden bestudeerd voor het onderzoek naar de toedracht, zei directeur Pier Eringa van ProRail op een persconferentie.

De politie stelt de beelden veilig en ze zullen ook worden gedeeld met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Onderzoeksraad voor Veiligheid die ook onderzoek doen naar het ongeluk. Personeel van de NS heeft de beelden uit de trein donderdagmiddag voor het eerst bekeken, aldus Marjan Rintel van de Raad van Bestuur. Ook camera's op station Oss West nabij de overweg worden bekeken om informatie te verzamelen.

Op dit moment zijn alleen nieuwe treinstellen standaard uitgerust met een frontcamera. Het gaat dan om maximaal tien procent van de treinen. De frontcamera is vooral ingevoerd om na een zelfdoding snel een misdrijf uit te kunnen sluiten om het treinverkeer weer snel op te starten.


Views

1k+

Vrouwen dubbel zoveel kans op kanker door alcohol

Foto ter illustratie. Bron: Arzu Cengiz/ Unsplash

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Roken, veel vet en een ongezonde levensstijl in het algemeen: er zijn verschillende factoren die het risico op kanker verhogen. Ook alcohol kan het risico op het krijgen van kanker verhogen. Voor onderzoekers dus tijd om te kijken hoeveel we mogen drinken om het risico binnen de perken te houden.

Het nieuwe onderzoek kijkt naar de bijdrage van verschillende hoeveelheden alcohol op het risico op de twintig meest voorkomende kankersoorten. Als de risico’s van de kankersoorten worden samengevoegd blijkt dat tot vijftien milliliter alcohol per dag het totale risico niet is verhoogd. Vanaf milliliter gram alcohol per dag is er wel een risicoverhoging. De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Nutrition and Health Sciences

Nieuwe aanpak


Views

800+

Zelfde tijdzone voor Nederland, België en Luxemburg

Zelfde tijdzone voor Nederland, België en Luxemburg

Illustratie van start zomertijd / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De premiers van Nederland, België en Luxemburg zijn het erover eens dat de Benelux-landen in dezelfde tijdzone zouden moeten blijven. De vraag is nog of dat de zomer- of de wintertijd moet worden.

Consequenties

Om die vraag te beantwoorden zullen de bewoners van de Benelux-landen gevraagd worden naar hun voorkeur. Volgens een woordvoerster vindt Rutte het „prima" gezamenlijk naar het vraagstuk klokverzetten te kijken. Dit naar aanleiding van het voorstel van de Europese Commissie eerder dit jaar, om een einde te maken aan het twee keer per jaar klokverzetten in de Europese Unie. Elk land zou zelf moeten bepalen of het permanent op zomer- of wintertijd overschakelt in 2019. Voordat het zo ver is, moet het voorstel nog goedgekeurd worden.


Views

800+

Woede om oproep 'mazelenfeestjes' anti-vaxxer

De enige manier hoe je kinderen wél tegen mazelen beschermd ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Een oproep van een moeder in besloten Facebookgroep voor zogenaamde 'anti-vaxxers' heeft voor grote woede gezorgd op sociale media.

In het bericht is te lezen dat de vrouw op zoek is naar speelkameraadjes voor haar zoontjes van 2,5 en 10 jaar oud die ze kunnen besmetten met ziektes als waterpokken en mazelen. Dit om hen en 'een voltallige generatie sterker te maken'.

De bizarre oproep in een besloten Facebookgroep ©Facebook


wow
user_835b9e78d1ed9028c6b48140440108f51c8d3172_avatar

Views

900+

Likeability of 3

'Bestuurster Oss schreeuwde nog om hulp'

Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Buurtbewoners en ooggetuigen die donderdagochtend de dramatische aanrijding met een elektrische stint op het spoor in Oss hebben gezien, zijn heel erg geschrokken. Getuigen die de botsing zagen gebeuren zijn direct opgevangen, maar ook veel mensen die de klap hebben gehoord en zijn gaan kijken, staan te trillen als ze vertellen wat ze hebben gezien.

Uit alle ooggetuigenverslagen komt het beeld naar voren dat de bestuurster van de elektrische bakfiets tussen de gesloten slagbomen bij station Oss West is terechtgekomen en dat ze nog heeft geschreeuwd om hulp. Het vermoeden bestaat dat ze de controle over de bakfiets was verloren. De politie onderzoekt dit nog.

Vijf kinderen


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

1k+

Tientallen zieke mensen op cruiseschip in Rotterdam

Tientallen zieke mensen op cruiseschip in Rotterdam

Het schip ligt in Rotterdam aan de Wilhelminakade, pal naast de Erasmusbrug

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Update: Het cruiseschip is inmiddels vrijgegeven, de passagiers mochten het schip weer verlaten.

Een cruiseschip is in Rotterdam in quarantaine geplaatst. Veiligheidsdiensten hebben alarm geslagen nadat een fors aantal passagiers van cruiseschip Aida Perla ziek was geworden. Dat meldt de veiligheidsregio Rijnmond. Het schip ligt aan de Wilhelminakade, pal naast de Erasmusbrug.

Virus


Views

800+