In het nieuws

De Oude Stad in Jeruzalem. In het midden de gouden Rotskoepel. Foto: AFP / Gali Tibbon

Een felbetwiste plek: de Tempelberg in Jeruzalem

De Oude Stad in Jeruzalem. In het midden de gouden Rotskoepel. Foto: AFP / Gali Tibbon

Foto van 'Els Anker'

29 JUL 2017

De Tempelberg in Oost-Jeruzalem vormt al tientallen jaren hét middelpunt van het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Deze maand zorgde een aanslag op Israëlische agenten ervoor dat de onrust tussen partijen opnieuw toenam. Maar wat maakt de Tempelberg zo belangrijk voor christenen, joden en moslims? Een overzicht.

De Tempelberg is een heilige plaats in het hart van de Oude Stad van Jeruzalem, waar de drie monotheïstische wereldgodsdiensten samenkomen. Duizenden pelgrims trekken elk jaar naar Jeruzalem. In de Oude Stad wonen circa 30.000 moslims, 5.000 christenen en ruim 3.000 joden.

Het jodendom

Een orthodoxe jood bidt bij de Klaagmuur. Foto: Pixabay

Een orthodoxe jood bidt bij de Klaagmuur. Foto: Pixabay

In het Hebreeuws wordt de Tempelberg Har HaBayit genoemd: berg van het huis. Dit verwijst naar de tempel als woning van God. Joodse gelovigen brengen een bezoek aan de berg voor de Klaagmuur (Westmuur), die wordt gezien als een laatste restant van een joodse tempel die honderden jaren voor Christus gebouwd zou zijn. Volgens de joodse traditie gaf Koning David zijn zoon Salomo de opdracht de eerste Joodse tempel te bouwen. De tempel was het huis van God die besloten had tussen het Joodse volk te willen wonen. Nadat het bouwwerk door de Babylonische koning Nebukadnezar werd vernietigd, herbouwden de joden op dezelfde plek hun tweede tempel,

Het is nooit aangetoond of de tempel werkelijk op die plek heeft gestaan. Wel is zeker dat de Tweede Tempel op de heuvel verrees. Door de hand van de romeinen sneuvelde echter ook dat heiligdom: alleen de huidige Klaagmuur bleef overeind. Volgens het joodse geloof lag in de Tempel de steen waaruit de wereld is ontstaan en waar Abraham zich voorbereidde om zijn zoon Isaäc te offeren. Jaarlijks komen miljoenen joden naar de Klaagmuur om te bidden en om gebedsbriefjes tussen de stenen te schuiven.

Het christendom

De Heilige Grafkerk is voor christenen een belangrijke plek. Foto: Pixabay

De Heilige Grafkerk is voor christenen een belangrijke plek. Foto: Pixabay

Voor het christendom is Jeruzalem één van de belangrijkste steden ter wereld. Het is de plek van de Via Dolorosa (‘Lijdensweg’), de weg die Jezus aflegde naar de plaats waar hij gekruisigd werd. Een plek waar Jezus Christus leefde en leed. De gereconstrueerde route kronkelt door de wirwar van smalle straatjes in de oude stad.

Net als de joodse traditie geloven christenen dat op de Tempelberg (Moria) aartsvader Abraham bijna zijn zoon Isaäc offerde. Het leven van Isaäc werd ternauwernood gered door het ingrijpen van een engel. Ook wordt de Heilige Grafkerk jaarlijks door honderdduizenden gelovigen bezocht. Dit bouwwerk staat op de plek waar Jezus Christus zou zijn gestorven.

Nog iedere dag volgen christelijke pelgrims de uitgezette route van Jezus’ lijdensweg. Ze dragen kruisen om de lijdensweg van Jezus te beleven.

De islam

De gouden Rotskoepel op de Tempelberg in Jeruzalem. Foto: Pixabay

De gouden Rotskoepel op de Tempelberg in Jeruzalem. Foto: Pixabay

Naast de Kaäba (Mekka) en de Masjid an-Nabawi (‘Moskee van de Profeet Mohammed’ in Medina) behoort de Tempelberg tot de drie heiligste plekken in de islam. Moslims spreken over niet over de Har HaBayit maar noemen de Tempelberg de Haram al-Sharif: Het Verheven Heiligdom.

De Haram al-Sharif is een baken waar honderdduizenden moslims op afkomen. Vooral tijdens de Ramadan trekken veel moslims naar de al-Aqsamoskee om daar te bidden. Op de berg staan een aantal islamitische heiligdommen, waarvan de Rotskoepel de bekendste is, de goudkleurige halve bol die zo kenmerkend is voor het uitzicht over Jeruzalem.

Volgens de islamitische traditie is de Tempelberg een essentiële plek omdat het de locatie is waar de profeet Mohammed zijn hemelreis begon. In de gouden Rotskoepel zou een voetafdruk van Mohammed te zien zijn. Tijdens Mohammeds hemelreis ontving hij de instructies voor het gebed, die voorschrijven dat Moslims vijf maal per dag bidden (‘salat’). Ook baden de eerste moslims aanvankelijk richting Jeruzalem. Dit wordt ook wel de kibla genoemd, de richting waarnaar de gelovige zich richt als hij bidt. Tegenwoordig richten moslims zich tot Mekka tijdens het gebed.

Palestijns nationalisme

De Tempelberg staat aan de oostkant van de Oude Stad van Jeruzalem. Tot 1967 was de stad in handen van Jordanië, maar na 1967 kwam de heilige plek in handen van Israël. Er werd afgesproken dat de Waqf, een islamitisch bestuur, het complex uiteindelijk bestuurde. Tot op de dag van vandaag voert de Waqf die afspraak uit.

Het islamitische bestuur is erg belangrijk voor Palestijnen. Het is de enige plek in Jeruzalem waar de Palestijnen, en niet de Israeliërs, de baas zijn. Het gebied vormt de enige plek waar Palestijnen zich vrij voelen van de Israëlische bezetting en het is daarmee een symbool van Palestijns nationalisme geworden. Dat verklaart de felle reacties van Palestijnse kant wanneer Israël zich in de situatie wil mengen. Zelfs de kleinste wijziging op de Haram al-Sharif vergt jarenlange gesprekken en voorbereidingen.

Diplomatieke crisis

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC) komen volgende week in Istanbul bij elkaar om het over de crisis rondom de Tempelberg in Jeruzalem te vergaderen. Deze week voerde Israël na een reeks van aanvallen op agenten opnieuw veiligheidsmaatregelen in bij de Tempelberg.

Zo werd de toegang tot de Al-Aqsamoskee beperkt, zodat alleen islamitische mannen en vrouwen boven de vijftig het vrijdaggebed mochten bijwonen. Ook plaatste Israël detectiepoortjes. Na felle protesten werden de veiligheidsmaatregelen op de Tempelberg donderdag teruggedraaid. De Israëlische veiligheidsdiensten waarschuwden al vanaf het begin tegen de invoering van metaaldetectors, omdat die meer geweld zouden veroorzaken dan oplossen.

Desondanks blijft de plek onrustig. Meer dan honderd Palestijnen raakten gewond bij botsingen, net als tien Israëlische agenten.

Het blijft onrustig rond de Tempelberg in Oost-Jeruzalem, een heilige plek voor zowel moslims, christenen als joden. Foto: AFP

Het blijft onrustig rond de Tempelberg in Oost-Jeruzalem, een heilige plek voor zowel moslims, christenen als joden. Foto: AFP


Views

1k+

Ophef over groepsfoto van 'Hitlergroet-scholieren'

Onschuldig geintje of kwalijke zaak?

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Een middelbare school in de Amerikaanse staat Wisconsin is een onderzoek gestart na het verschijnen van een groepsfoto met daarop ongeveer zestig mannelijke bovenbouwleerlingen. De groep jongens lijkt massaal een nazigroet te brengen en dit ging al snel het hele internet over.

De groep is op de foto gekleed in gala en lijkt er een hoop lol in te hebben om hun rechterarm te strekken. Ze zijn leerlingen op de middelbare school van Baraboo en hun gedrag wordt op dit moment onderzocht. Hierbij is ook de politie ingeschakeld.


Views

600+

Eerste speldenprikken van Koning Winter in aantocht

Moeten we volgende week weer gaan krabben? ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Waar het vandaag nog met temperaturen van een graad of 12/13 redelijk zacht weer was, lijkt hier volgende week verandering in de komen.

Na het weekend draait de wind naar het oosten en dit maakt de weg vrij voor koudere lucht. De verwachte maximumtemperaturen zullen volgende week ongeveer 5 graden zijn en dat iets frisser dan normaal.

De dalende maximumtemperaturen in de pluim van Buienradar ©Buienradar


Views

800+

Chauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

Camera videoChauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

Jeroen: Ik kom met energie thuis en ben trots op het mooie en belangrijke werk dat ik heb gedaan.

In samenwerking met Olympia Nederland

12 NOV 2018

Jeroen (38) is vrachtwagenchauffeur via Olympia en gaat genietend over de wegen. Waarom is zijn energie toegenomen, waar is hij trots op en hoe betekenisvol is zijn werk?

„Tien jaar lang was ik steigerbouwer. Er was veel vraag naar vrachtwagenchauffeurs en ik kom uit een familie in de transport, dus ik dacht: waarom niet? Nu rijd ik voor een groot bouwbedrijf.”

Chauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

Views

1k+

May roept ministers bijeen om conceptakkoord #brexit

Overleg op hoog niveau over #brexit ©ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Groot-Brittannië verlaat in maart 2019 de Europese Unie en hiervoor moesten afspraken gemaakt worden met de EU. Medewerkers van de Britse premier Theresa May bevestigen dat er nu een conceptovereenkomst ligt. Deze overeenkomst zal woensdag behandeld worden in het lagerhuis.

The Sun meldt dat May haar belangrijkste ministers dinsdagavond om beurten laat langskomen. Ministers hebben eerder op de dag een update ontvangen over de vorderingen van de onderhandelingen. Ze kregen toen te horen dat er nog een ,,klein aantal'' kwesties moet worden opgelost tussen de onderhandelaars, aldus de BBC.


Views

400+

HBO: 'Slotseizoen Game of Thrones in april te zien'

Nog vijf maanden geduld... ©HBO

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Er gingen al langer geruchten rond over de premiere van het achtste en laatste seizoen van de hitserie Game of Thrones, deze geruchten blijken waar te zijn. HBO bevestigt per tweet dat de afleveringen inderdaad zullen worden uitgezonden vanaf april 2019.

De fans hebben het in 2018 een jaar zonder Game of Thrones moeten doen, maar hier komt aankomend voorjaar dus verandering in. Eerder gaf de zender alleen maar vage hints, nu is er een concrete releasemaand van de premiere.


Views

500+

Inbreker bloedt dood nadat hij ruit inslaat

Niet de inbreker uit dit verhaal ©Colourbox

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Een man die probeerde binnen te dringen bij een woning in het Texaanse El Paso, heeft zijn inbraakpoging niet overleefd. Het incident vond vorige week plaats, volgens de politie is de inbreker doodgebloed nadat hij zijn armen en handen had opengehaald aan glasscherven.

Bloedspoor

De bewoner van het huis waar de poging tot inbraak plaatsvond, kwam vorige week dinsdag tot de gruwelijke ontdekking. Hij trof een kapot raam aan en een grote hoeveelheid bloed verspreid door het hele huis. Hierop alarmeerde hij direct de politie, zo meldt het lokale medium WTOL.


Views

2k+

Man in Zaanstad slaat in woning kat dood met stok
Likeability of 3

Man in Zaanstad slaat in woning kat dood met stok

Een stockfoto van een kat / Foto: Pixabay

Foto van 'E.Westland'

GISTEREN

Een misselijkmakende actie in Zaanstad heeft afgelopen vrijdag het leven van een kat gekost. Een inspecteur van de Dierenbescherming zag met eigen ogen hoe een man in een woning een kat met een stok zó hard sloeg, dat het beestje overleed.

De Dierenbescherming schrijft in een artikel dat de inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming een kijkje kwam nemen in het huis na een anonieme melding.

Dierenpolitie


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Views

1k+

video icon
01:17

In samenwerking met Desperados

6 NOV 2018

Dansvloer... op 42 meter diepte

Bizar! Desperados ging onlangs in de buurt van Venetië de diepte in en creëerde de ultieme dansvloer onder water. Met Elrow en DJ's Peggy Gou en Artwork, 4.3 miljoen liter water én 's werelds diepste zwembad. Vierhonderd mensen inclusief duikuitrusting, vierden het dansfeestje mee. Check meer videos hier! #FindYourDancefloor #Deephouse


Views

2k+

Overlijden Stan Lee: 'Dat was wel even huilen'

Overlijden Stan Lee: 'Dat was wel even huilen'

Stan Lee is 95 jaar geworden / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Maandagavond werd bekend dat Marvel-bedenker Stan Lee op 95-jarige leeftijd is overleden. Fans van over de hele wereld stromen uit naar de Walk of Fame in Hollywood, waar inmiddels een bloemenzee te vinden is bij Lee’s ster.

Overlijden Stan Lee: 'Dat was wel even huilen'

De ster van Stan Lee op de Walk of Fame / ANP

Huilen


Views

700+

Maak een tijdreis door de historische driehoek

Ontdek Enkhuizen, Medemblik en Hoorn.

Partnercontent

7 NOV 2018

Toeristen weten de Holland boven Amsterdam de laatste jaren steeds beter te vinden. In deze serie: wat vinden zij daar eigenlijk in de Kop van Noord-Holland? In het laatste deel geeft Metro je tips om de geschiedenis van de Gouden Eeuw van Holland boven Amsterdam beter te leren kennen.

Overal ter wereld heeft de Verenigde Oost-Indische Compagnie sporen achtergelaten. In de Noord-Hollandse steden Hoorn, Medemblik en Enkhuizen slenter je langs de havens en imposante panden uit die roemrijke tijd. De geschiedenis van de VOC-steden is nog steeds zichtbaar in vele grachtenpanden, musea, kerken, stadsmuren en havens. Wil je Holland boven Amsterdam beter leren kennen? Maak dan een spannende tijdreis met boot en stoomtram van Enkhuizen-Medemblik-Hoorn. Deze dagtocht begint bij de aanlegsteiger van de boot bij station Enkhuizen.


Views

2k+

Vader (36) gebruikt opnieuw fors geweld tegen baby

Pixabay

Foto van 'Evie Westland'

GISTEREN

Een treurig verhaal uit België. Een 36-jarige man die tien jaar geleden zijn zoontje van zes maanden oud doodsloeg, zou opnieuw fors geweld tegen een baby hebben gebruikt. Dit keer was het zijn dochtertje van drie maanden die het moest ontgelden. Het meisje zou meerdere schedelbreuken hebben opgelopen.

Cédric V. was veranderd, dacht zijn huidige vriendin. Volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws is het Facebook-profiel van de man er een zoals „elke kersverse vader”.

„Sinds zijn vriendin S. eind juli beviel van hun dochtertje Z. deelde hij hun babygeluk met de hele wereld. Babyfotootje hier, vertederd commentaar daar. Maar dat schattige babymeisje van drie maanden oud werkte zondagavond zodanig op zijn zenuwen, dat de stoppen van de man opnieuw volledig doorsloegen."


Views

2k+

Boer zoekt Vrouw-Harrold is smoorverliefd

Boer zoekt Vrouw-Harrold is smoorverliefd

Harrold is alweer verliefd, en het is niet op Steffi / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Zagen we afgelopen zondag dat deelnemer Harrold werd afgewezen door boerin Steffi, heeft hij nu zijn droomvrouw gevonden. En nee, het is niet Steffi!

Gevoelens


Views

900+

Homoseksuelen kunnen in Nederland terecht voor kind

Homoseksuelen kunnen in Nederland terecht voor kind

De twee klinieken moeten in 2019 hun deuren openen / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Volgend jaar openen voor het eerst in Nederland twee klinieken voor homoseksuelen met kinderwens. De bedoeling is dat zij daar met een draagmoeder een kindje kunnen krijgen. In 2019 zouden ze daarvoor in eigen land terehct kunnen, blijkt uit onderzoek van televisieprogramma 'De Monitor'.

Voorwaarden

Nu is het onmogelijk voor een homoseksueel stel om met draagmoeder in Nederland een kind te krijgen, en moet nog uitgeweken worden naar het buitenland, schrijft Trouw. Bij heteroseksuelen lag dat anders: die konden bij het Amsterdam UMC terecht voor ivf-draagmoederschap. Daar zijn wel strikte voorwaarden aan verbonden.


Views

600+

Trump roept Californië uit tot rampgebied

Trump roept Californië uit tot rampgebied

Er worden nog zo'n 200 mensen vermist / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Californië is door president Donald Trump officieel uitgeroepen tot rampgebied. Daardoor kan er sneller en makkelijker bijgesprongen worden bij het bestrijden van de bosbranden.

Dodelijkste branden


Views

600+

Rechter oordeelt over verbieden Sinterklaasintocht
Likeability of 5

Rechter oordeelt over verbieden Sinterklaasintocht

De rechter doet dinsdag uitspraak / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Een rechter in Haarlem buigt zich vandaag over het mogelijke verbieden van de landelijke Sinterklaasintocht. Tegenstanders van Zwarte Piet hadden daartoe een verzoek ingediend en willen dat het feest in Zaanstad zaterdag niet doorgaat.

Tegenstand

Het kort geding is aangespannen door de stichting Majority Perspective tegen onder meer de NTR, het Commissariaat voor de Media (CvdM), Kijkwijzer, mediabedrijf Vinke Vision en burgemeester Jan Hamming van de gemeente Zaanstad.


likedislike
user_8159d2e0028da8c4e7390cfa3af9b536be7650f4_avataruser_667c0168ffeb4a5cafcfc967264345fc6003a18b_avataruser_f5f4e2e3573a85dd5ed4c5c49dc5e9bd2c321486_avatar

Views

5k+

CDA: lagere heffing sport- en muziekverenigingen

ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

12 NOV 2018

Sportclubs, muziekverenigingen, de scouting, maar ook bijvoorbeeld dorpshuizen en speeltuinverenigingen profiteren vanaf volgend jaar mogelijk van een lager tarief voor de onroerendezaakbelasting (OZB). Het voorstel van regeringspartij CDA met steun van coalitiepartners ChristenUnie en D66 kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer, melden de christendemocraten zelf.

Goedkoper lidmaatschap

Door de lagere gemeentelijke heffing kan bijvoorbeeld een lidmaatschap goedkoper, wat tot meer leden kan leiden. Of een club kan betere velden laten aanleggen.


Views

900+

Politie zal straks ook 'nee' moeten zeggen

Politie zal straks ook 'nee' moeten zeggen

De werkdruk bij de politie is zo hoog, dat het aantal overtredingen van de Arbeidstijdenwet dit jaar zal uitkomen op 200.000. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

12 NOV 2018

Te veel nacht- en piketdiensten, te weinig pauzes en vrijwel standaard overwerken. De problemen in de politiesector blijven zich opstapelen. Dit jaar is de Arbeidstijdenwet, een wet waarin staat hoe lang je per dag mag werken en wanneer je recht hebt op pauze, bij de politie al ruim 173.000 keer overtreden.

Jan Struijs, voorzitter van de Nationale Politiebond (NPB), baalt van de cijfers. „Dit is nu al het zesde jaar op rij dat de jaarlijkse cijfers naar buiten worden gebracht. En iedere keer weer blijkt dat de politie te maken heeft met structurele onderbezetting. Voortdurend wordt gezegd dat er iets aan wordt gedaan, maar ondertussen verandert er niks.”

Noodmelding


Views

1k+

Een toekomst voor de nieuwe Blokker, het kan

De familie Blokker doet de gelijknamige winkelketen in de verkoop. Foto: ANP

Foto van 'Kyrie Stuij'

12 NOV 2018

Huishoudwinkel Blokker staat in de verkoop. Daarmee neemt de familie Blokker na 122 jaar afscheid van hun familiebedrijf. De taak is aan de nieuwe eigenaar om het merk nieuw leven in te blazen.

Een ‘survival pakket’ voor studenten die voor het eerst op kamer gaan. Een interieurstylist die op Instagram toont hoe je betaalbaar je huis inricht en een spaaractie voor écht mooi bestek. Huishoudwinkel Blokker heeft nog volop potentie, denken trendwatcher Lieke Lamb en retaildeskundige Paul Moers.

Straatbeeld


Views

1k+

Vader 4,5 jaar cel na mishandelen stalker dochter

Vader 4,5 jaar cel na mishandelen stalker dochter

Foto: Unsplash.

Foto van 'metronieuws'

12 NOV 2018

De ‘wraakvader’ die de stalker van zijn tienerdochter zelf hardhandig aanpakte, is in hoger beroep veroordeeld tot 4,5 jaar cel. De 53-jarige Helmonder Mario H. kreeg eerst tien maanden celstraf vanwege mishandeling, maar daar was het Openbaar Ministerie (OM) het niet mee eens.

Ex-tbs’er

Mario H. ging door het lint omdat zijn 14-jarige dochter door een veel oudere man uit Eindhoven werd lastiggevallen via internet. De 46-jarige ex-tbs’er Jack S. probeerde af te spreken met zijn dochter. Mario H. mishandelde Jack S. zodanig dat hij in het ziekenhuis belandde. H., ook wel bekend als de ‘wraakvader’, had voor zijn daad aangekondigd dat hij naar de man toe zou gaan en mikte volgens het OM met een schep op zijn hoofd. De man kreeg van de rechtbank in het eerste vonnis tien maanden celstraf opgelegd.


Views

2k+