In het nieuws

De Oude Stad in Jeruzalem. In het midden de gouden Rotskoepel. Foto: AFP / Gali Tibbon

Een felbetwiste plek: de Tempelberg in Jeruzalem

De Oude Stad in Jeruzalem. In het midden de gouden Rotskoepel. Foto: AFP / Gali Tibbon

Foto van 'Els Anker'

29 JUL 2017

De Tempelberg in Oost-Jeruzalem vormt al tientallen jaren hét middelpunt van het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Deze maand zorgde een aanslag op Israëlische agenten ervoor dat de onrust tussen partijen opnieuw toenam. Maar wat maakt de Tempelberg zo belangrijk voor christenen, joden en moslims? Een overzicht.

De Tempelberg is een heilige plaats in het hart van de Oude Stad van Jeruzalem, waar de drie monotheïstische wereldgodsdiensten samenkomen. Duizenden pelgrims trekken elk jaar naar Jeruzalem. In de Oude Stad wonen circa 30.000 moslims, 5.000 christenen en ruim 3.000 joden.

Het jodendom

Een orthodoxe jood bidt bij de Klaagmuur. Foto: Pixabay

Een orthodoxe jood bidt bij de Klaagmuur. Foto: Pixabay

In het Hebreeuws wordt de Tempelberg Har HaBayit genoemd: berg van het huis. Dit verwijst naar de tempel als woning van God. Joodse gelovigen brengen een bezoek aan de berg voor de Klaagmuur (Westmuur), die wordt gezien als een laatste restant van een joodse tempel die honderden jaren voor Christus gebouwd zou zijn. Volgens de joodse traditie gaf Koning David zijn zoon Salomo de opdracht de eerste Joodse tempel te bouwen. De tempel was het huis van God die besloten had tussen het Joodse volk te willen wonen. Nadat het bouwwerk door de Babylonische koning Nebukadnezar werd vernietigd, herbouwden de joden op dezelfde plek hun tweede tempel,

Het is nooit aangetoond of de tempel werkelijk op die plek heeft gestaan. Wel is zeker dat de Tweede Tempel op de heuvel verrees. Door de hand van de romeinen sneuvelde echter ook dat heiligdom: alleen de huidige Klaagmuur bleef overeind. Volgens het joodse geloof lag in de Tempel de steen waaruit de wereld is ontstaan en waar Abraham zich voorbereidde om zijn zoon Isaäc te offeren. Jaarlijks komen miljoenen joden naar de Klaagmuur om te bidden en om gebedsbriefjes tussen de stenen te schuiven.

Het christendom

De Heilige Grafkerk is voor christenen een belangrijke plek. Foto: Pixabay

De Heilige Grafkerk is voor christenen een belangrijke plek. Foto: Pixabay

Voor het christendom is Jeruzalem één van de belangrijkste steden ter wereld. Het is de plek van de Via Dolorosa (‘Lijdensweg’), de weg die Jezus aflegde naar de plaats waar hij gekruisigd werd. Een plek waar Jezus Christus leefde en leed. De gereconstrueerde route kronkelt door de wirwar van smalle straatjes in de oude stad.

Net als de joodse traditie geloven christenen dat op de Tempelberg (Moria) aartsvader Abraham bijna zijn zoon Isaäc offerde. Het leven van Isaäc werd ternauwernood gered door het ingrijpen van een engel. Ook wordt de Heilige Grafkerk jaarlijks door honderdduizenden gelovigen bezocht. Dit bouwwerk staat op de plek waar Jezus Christus zou zijn gestorven.

Nog iedere dag volgen christelijke pelgrims de uitgezette route van Jezus’ lijdensweg. Ze dragen kruisen om de lijdensweg van Jezus te beleven.

De islam

De gouden Rotskoepel op de Tempelberg in Jeruzalem. Foto: Pixabay

De gouden Rotskoepel op de Tempelberg in Jeruzalem. Foto: Pixabay

Naast de Kaäba (Mekka) en de Masjid an-Nabawi (‘Moskee van de Profeet Mohammed’ in Medina) behoort de Tempelberg tot de drie heiligste plekken in de islam. Moslims spreken over niet over de Har HaBayit maar noemen de Tempelberg de Haram al-Sharif: Het Verheven Heiligdom.

De Haram al-Sharif is een baken waar honderdduizenden moslims op afkomen. Vooral tijdens de Ramadan trekken veel moslims naar de al-Aqsamoskee om daar te bidden. Op de berg staan een aantal islamitische heiligdommen, waarvan de Rotskoepel de bekendste is, de goudkleurige halve bol die zo kenmerkend is voor het uitzicht over Jeruzalem.

Volgens de islamitische traditie is de Tempelberg een essentiële plek omdat het de locatie is waar de profeet Mohammed zijn hemelreis begon. In de gouden Rotskoepel zou een voetafdruk van Mohammed te zien zijn. Tijdens Mohammeds hemelreis ontving hij de instructies voor het gebed, die voorschrijven dat Moslims vijf maal per dag bidden (‘salat’). Ook baden de eerste moslims aanvankelijk richting Jeruzalem. Dit wordt ook wel de kibla genoemd, de richting waarnaar de gelovige zich richt als hij bidt. Tegenwoordig richten moslims zich tot Mekka tijdens het gebed.

Palestijns nationalisme

De Tempelberg staat aan de oostkant van de Oude Stad van Jeruzalem. Tot 1967 was de stad in handen van Jordanië, maar na 1967 kwam de heilige plek in handen van Israël. Er werd afgesproken dat de Waqf, een islamitisch bestuur, het complex uiteindelijk bestuurde. Tot op de dag van vandaag voert de Waqf die afspraak uit.

Het islamitische bestuur is erg belangrijk voor Palestijnen. Het is de enige plek in Jeruzalem waar de Palestijnen, en niet de Israeliërs, de baas zijn. Het gebied vormt de enige plek waar Palestijnen zich vrij voelen van de Israëlische bezetting en het is daarmee een symbool van Palestijns nationalisme geworden. Dat verklaart de felle reacties van Palestijnse kant wanneer Israël zich in de situatie wil mengen. Zelfs de kleinste wijziging op de Haram al-Sharif vergt jarenlange gesprekken en voorbereidingen.

Diplomatieke crisis

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC) komen volgende week in Istanbul bij elkaar om het over de crisis rondom de Tempelberg in Jeruzalem te vergaderen. Deze week voerde Israël na een reeks van aanvallen op agenten opnieuw veiligheidsmaatregelen in bij de Tempelberg.

Zo werd de toegang tot de Al-Aqsamoskee beperkt, zodat alleen islamitische mannen en vrouwen boven de vijftig het vrijdaggebed mochten bijwonen. Ook plaatste Israël detectiepoortjes. Na felle protesten werden de veiligheidsmaatregelen op de Tempelberg donderdag teruggedraaid. De Israëlische veiligheidsdiensten waarschuwden al vanaf het begin tegen de invoering van metaaldetectors, omdat die meer geweld zouden veroorzaken dan oplossen.

Desondanks blijft de plek onrustig. Meer dan honderd Palestijnen raakten gewond bij botsingen, net als tien Israëlische agenten.

Het blijft onrustig rond de Tempelberg in Oost-Jeruzalem, een heilige plek voor zowel moslims, christenen als joden. Foto: AFP

Het blijft onrustig rond de Tempelberg in Oost-Jeruzalem, een heilige plek voor zowel moslims, christenen als joden. Foto: AFP


‘Ga geen mensen opsluiten omdat je ze niet begrijpt'

Foto: Unsplash

Foto van 'Sarah Sitanala'

47 MIN

De Tweede Kamer wil opnieuw het plan invoeren om personen met verward gedrag maximaal drie dagen verplicht te kunnen observeren in een ggz-instelling. Het is niet de eerste keer dat deze maatregel wordt besproken in de Kamer. In 2017 werd een dergelijk voorstel na de nodige kritiek afgewezen.

Tegenstanders van de maatregel vonden toentertijd onder meer dat de rechtsbescherming van deze mensen in gevaar zou komen, bovendien zou de maatregel kunnen worden opgelegd zonder tussenkomst van de rechter. Ook psychiaters en behandelaars vonden het plan veel te ver gaan. Wat is er in de tussentijd veranderd?

Overlast door verwarde personen


Iran: Trump wordt in oorlog met ons gelokt

Mohammad Javad Zarif/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

53 MIN

Mohammad Javad Zarif, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, gelooft niet dat de Amerikaanse president Donald Trump aanstuurt op een oorlog met Iran, maar denkt wel dat hij er door bepaalde personen toe kan worden uitgelokt.

Dat zei Zarif woensdag in een interview naar aanleiding van de Iraanse missie naar de Verenigde Naties in New York. Volgens hem kunnen John Bolton, de nationale veiligheidsadviseur van Trump, en de conservatieve Israëlische premier Benjamin Netanyahu, Trump in een conflict met Iran duwen.

Verdedigen indien nodig


Scoor voordelige tickets voor het Holland Festival

Scoor voordelige tickets voor het Holland Festival

Crash Park. / Martin Argyroglo

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Van een symfonieorkest van synthesizers en luidsprekers door Colin Benders tot springen bij De Jeugd van Tegenwoordig. En van een onderzoek naar het leven op een onbewoond eiland in Crash Park – La Vie d’une Ile tot de theatertour van Ruben Hein. Deze week allemaal mét CJP-voordeel. Scoor je tickets snel, want de acties gelden tot 1 mei. Nog geen CJP? Bestel ‘m direct onderaan deze pagina.

Holland Festival: tot € 48,- korting

Al meer dan 60 jaar hét internationale podiumkunstenfestival van Nederland, met een enorm aanbod theater, film, muziek, dans, opera en beeldende kunst door een mix van grote namen en vers talent. CJP helpt je op weg met een selectie van de tofste voorstellingen.


Nederlanders Airbnb'en steeds vaker in eigen land

Airbnb/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

1 UUR

Denk je bij Airbnb alleen aan buitenlandse toeristen, die de huizen bevolken, dan heb je het mis. Airbnb wordt ook veel gebruikt door Nederlanders die in eigen land op zoek zijn naar een overnachtingsadres.

Volgens de internetmarkt voor slaapplaatsen maakten vorig jaar in totaal 400.000 Nederlanders gebruik van Airbnb om binnen Nederland te reizen. Daarmee hebben 'we' een behoorlijk aandeel in de Hollands Airbnb-markt. Dit aantal komt neer op meer dan een vijfde van het totale aantal Airbnb-gasten in Nederland.

Bijna verdubbeld


Vele nachtvluchten op Schiphol onder druk

Nachtvlucht/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

1 UUR

Schiphol ligt de laatste jaren enorm onder een vergrootglas en nu zijn het de nachtvluchten die veel besproken zijn. D66 wil niet langer dat het aantal vluchten dat landt of opstijgt tussen 23.00 en 5.00 toeneemt.

De coalitiepartij kijkt voor dat besluit ook naar grote omliggende vliegvelden. Op de grote luchthavens van Engeland, Frankrijk en Duitsland is er veel minder sprake van vliegend nachtverkeer.

Vier keer zoveel


Bodycam succes bij politie

Politie ziet voordelen in gebruik bodycam

Agent met bodycam. Foto: ANP - Evert Elzinga

Foto van 'Tim van der Steen'

2 UUR

Bodycams bij agenten blijken een succes, daarom heeft de politie nu besloten tweeduizend exemplaren aan te schaffen. Zowel burgers als agenten gedragen zich beter wanneer zij weten dat hun gedrag wordt vastgelegd. Toch is het filmen met een bodycam door de politie niet in iedere situatie wenselijk, heeft een test uitgewezen.

De afgelopen jaren is uitvoerig geëxperimenteerd met bodycams door Nederlandse agenten. Politiemannen en -vrouwen dragen deze camera’s op de borst en kunnen hiermee filmen tijdens hun werkzaamheden. De aanwezigheid van agenten heeft vaak al een de-escalerend effect, maar als zij een bodycam dragen is de kans dat er iets gebeurt nóg kleiner. Zij hebben door de apparaten minder vaak te maken met agressie en voelen zich ook veiliger tijdens hun werk.

Openbare orde


Vier op tien Nederlanders geen liefhebber Koningsdag

Vier op tien Nederlanders geen liefhebber Koningsdag

39 procent stoort zich aan de grote drukte tijdens Koningsdag en -nacht. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

2 UUR

Maar liefst 41 procent van de Nederlanders zegt geen fan te zijn van Koningsdag, vanwege de drukte en overmatig alcoholgebruik. Daarnaast vindt de helft van de ondervraagden het niet erg om met Koningsdag te werken als ze hiervoor op een ander moment een vrije dag kunnen opnemen. Dat blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.025 Nederlanders.

Limburgers zijn het meest negatief over Koningsdag, meer dan tweederde van hen vindt het geen enkel probleem om tijdens de nationale feestdag te werken. Daarnaast zegt slechts 28 procent van hen een liefhebber te zijn van Koningsdag. „Ik sta echt te kijken van deze resultaten”, zegt Vince Franke van Acties.nl. „Blijkbaar zijn Limburgers geen fan van de Oranjefeesten. Toevallig heb ik een aantal jaren geleden nog de Koningsdag en -nacht gevierd in Maastricht. De sfeer was daar toen op zijn minst even goed als bij ons in Brabant.”

Drukte


Likeability of2

Dinokat: baasjes scheren hun kat als een dinosaurus

Zielig of grappig? Foto: Instagram @ames152

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Dat je je hond eens in de zoveel tijd mee neemt naar een trimsalon is de normaalste zaak van de wereld. Maar ook katten worden nu steeds vaker mee genomen naar een kapsalon. Er is een nieuwe trend waarbij baasjes hun katten een bizar kapsel laten aanmeten. De katten worden op zo'n manier geschoren zodat ze op een dinosaurus lijken.

Zachte vacht

Als je een kat hebt weet je waarschijnlijk wel hoe fijn het is om met je kat te knuffelen en zijn zachte vacht te aaien. Een aantal katteneigenaren vond het tijd voor iets anders en laten hun trouwe viervoeters transformeren tot dino look-a-likes.


saddislike
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 APR 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Likeability of5

'Haatprediker niet welkom in Nederland'

Het zou niet de eerste keer zijn dat een land Anderson de deur wijst. In 2016 zette Botswana de man het land uit nadat hij in een interview had opgeroepen tot de executie van lhbt'ers. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De extremistische christelijke prediker Steven Anderson uit de Amerikaanse staat Arizona moet niet worden toegelaten in Nederland. Dat zeggen de Tweede Kamer, burgemeester van Amsterdam Femke Halsema, homobelangenorganisatie COC en het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI).

Anti-lhbti-ideeën

Anderson staat bekend om zijn anti-lhbti-ideeën. Hij wil dat overheden alle homo's, lesbiennes en transgenders executeren en roept hen zelf op om zichzelf dood te schieten. Anderson wil op 23 mei een bezoek brengen aan Amsterdam.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Drugs gevonden in lading bevroren kippenbouten

Crystal Meth. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Tijdens een controle van een transportbedrijf in De Lier (in het Westland) heeft de douane crystal meth en ketamine gevonden. De drugs waren verstopt in dozen met bevroren kippenbouten. De lading was bestemd voor Engeland.

Volgens het OM in Amsterdam, dat de leiding heeft over het strafrechtelijk onderzoek naar de drugsvondst, hadden de crystal meth en ketamine een straatwaarde van tientallen miljoenen euro's.

32-jarige Amsterdammer aangehouden


Likeability of3

Burgers' Zoo laat olifant Rekka (50) inslapen

Olifant Rekka en Pinky Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Dierenpark Burgers' Zoo in Arnhem laat woensdag de ruim 50 jaar oude Aziatische olifant Rekka inslapen. De kiezen van de olifantenkoe zijn door haar hoge leeftijd zo afgesleten dat het dier niet meer goed kan eten. Omdat de olifant ook erg lusteloos is, hebben de dierenarts, biologen en verzorgers besloten dat het dier geen 'olifantwaardig' bestaan meer heeft.

Lusteloos gedrag

„Wij hebben na uitvoerig overleg tussen dierenarts, biologen en dierverzorgers helaas de beslissing moeten nemen om olifant Rekka woensdag 24 april 2019 om dierwelzijnsredenen te euthanaseren. Ondanks alle dagelijkse zorg en toewijding van haar vaste verzorgers lukte het niet meer om Rekka beter te laten eten en vertoonde het dier ook erg lusteloos gedrag dat zorgen baart," schrijft Burger's Zoo in een verklaring op haar website.


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Bevestigd: Gökmen T. mishandelde gevangenispersoneel

Gökmen T./ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Gökmen T. heeft toen hij hiervoor al in voorlopige hechtenis in een penitentiaire inrichting zat een gevangenisbewaarder mishandeld. Dit was eerder al gemeld door Peter R. de Vries, maar het nieuws is nog ook bevestigd door minister Ferdinand Grapperhaus.

Het incident vond nog geen maand voordat hij de aanslag pleegde in een tram in Utrecht plaats, zo blijkt uit de verklaring van Grapperhaus in een verklaring aan de Tweede Kamer. „Op 25 februari 2019 heeft een geweldsincident plaatsgevonden in de penitentiaire inrichting waar T. op dat moment in voorlopige hechtenis zat. Mij is bevestigd dat T. zich die dag agressief heeft gedragen richting een medewerker."

Disciplinaire straf


Bouwvakkers negeerden rookverbod Notre-Dame

Op 15 april 2019 ontstond er een grote brand in de Notre-Dame Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bouwvakkers die de Notre-Dame renoveerden, hebben tijdens de werkzaamheden stiekem gerookt. Dat erkent hun werkgever, die ook beklemtoont dat de verwoestende brand in de historische kathedraal niet kan zijn veroorzaakt door de rokende medewerkers.

Op de steigers bij het gebedshuis gold in de aanloop naar de brand een rookverbod, maar daar bleek niet iedereen zich aan te houden. Het zou te lang hebben geduurd om helemaal naar beneden te klimmen om daar te roken.

Smeulende peuk


'Helft kinderporno via Nederlandse hosting'

Foto van 'Metro'

GISTEREN

In Nederland wordt van Europa de meeste kinderporno gehost. Wereldwijd staat Nederland op nummer twee. Alleen in de Verenigde Staten wordt meer kinderporno gehost, het gaat daar om 43 procent van het totaal.

In Nederland is dat 19 procent van de wereldwijde kinderpornografische beelden. Als alleen binnen Europa wordt gekeken is 51 procent van de kinderporno via Nederlandse netwerken oproepbaar, meldt het Meldpunt Kinderporno.

‘Vertekend beeld’


Gevangene verruilt Tenerife voor Oostenrijkse cel

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Waar de meeste gevangenen dromen van een rustig leven onder de zon, wellicht op een eiland, ging een Oostenrijkse man liever weer terug het gevang in. De man beweert meer dan tien jaar geleden uit een gevangenis in zijn thuisland te zijn gevlucht.

Klaar met de eilanden

De man heeft zichzelf aangegeven bij de politie in Salzburg. De reden? Naar eigen zeggen was de vrije vogel het zat om op de Canarische Eilanden van Spanje te wonen.


Grote steden nog niet in de rij voor staatswiet

Grote steden nog niet in de rij voor staatswiet

De overheid wil de teelt van cannabis overnemen en uiteindelijk mogelijk de softdrug compleet legaliseren. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De vier grote steden staan niet trappelen om mee te doen aan de proef met legale wietteelt. De overheid wil hiermee de teelt van cannabis decriminaliseren, nu gaat dat nog via achterdeuren en geheime paden. Wiet wordt hiermee (als het goed gaat) volledig gelegaliseerd, in plaats van gedoogd. De inschrijving daarvoor is dinsdag begonnen, maar Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben zich nog niet aangemeld.

Amsterdam wacht af of de voorwaarden om mee te doen wellicht nog veranderen. Grootste struikelblok is de eis dat alle coffeeshops in een gemeente meedoen. Burgemeester Femke Halsema noemt dat ondoenlijk en hoopt dat er een optie komt om een stadsdeel naar voren te schuiven, meldt haar woordvoerder.

Voorwaarden


VVD en PvdA: Amerikaanse haatprediker niet welkom

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Wat de VVD en PvdA betreft, komt de extremistische christelijke prediker Steve Anderson uit de Amerikaanse staat Arizona niet naar Nederland. De predikant, die vindt dat alle homo's, lesbiennes en transgenders moeten worden geëxecuteerd, wil op 23 mei een bezoek brengen aan Nederland.

Dinsdag deed homobelangenorganisatie COC al een oproep om Anderson te weren bij de grens. COC vindt steun bij PvdA-Kamerleden Kirsten van den Hul en Lilianne Ploumen en VVD'er Dilan Yesilgöz. „Hij heeft wat ons betreft niets te zoeken in Nederland'', twittert de VVD-politica.

'Jammer dat er niet meer doden vielen'


Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Sniper in Ghilly-suit. Bijna niet te zien in het bosrijke speelveld. Foto: Mark Haasjes

Foto van 'Tim van der Steen'

GISTEREN

De tactische schietsport Airsoft is pas sinds 2013 legaal in Nederland, maar de bond telt nu al meer dan 20.000 leden. Op 34 velden mogen zij de strijd met elkaar aangaan, die zitten vrijwel ieder weekend vol. Metro-verslaggever Tim trok dit paasweekend ook ten strijde.

Naast een veiligheidsbril, masker en tactical vest krijg ik een M4-Carbine-replica en twee magazijnen in mijn handen gedrukt. Samen met de andere nieuwe rekruten togen we achter de marshall aan richting het speelveld. We zijn vandaag bij Balls & Arrows in Lelystad en doen mee aan onze eerste Airsoft Skirm.

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Het overgrote deel van de spelers is man, maar zeker niet exclusief. Foto: Nina Stornebrink