Merike Woning
Merike Woning Nieuws 30 jul 2017
Leestijd: 2 minuten

‘Docu over Diana kwetsend, zend hem niet uit’

Channel 4 staat op het punt om de documentaire Diana: In Her Own Words uit te zenden, maar kan op voorhand op een hoop kritiek rekenen. De broer van Diana, Charles Spencer, heeft de Britse zender zelfs al gevraagd de docu niet uit te zenden, omdat de uitspraken die Diana doet als kwetsend kunnen worden ervaren door Diana’s zoons William en Harry.

Minnares

Diana volgde begin jaren 90 van de vorige eeuw lessen bij spraakcoach Peter Settelen om in het openbaar te leren spreken. Zijn methode: de gesprekken die hij met Diana voerde opnemen met een camera. Hij bewaarde de tapes. De gesprekken gingen onder meer over Diana’s mislukte huwelijk met Prins Charles en zijn (toen nog) minnares Camilla Parker Bowles. Zo zou Diana gezegd hebben dat haar huwelijksdag de slechtste dag van haar leven was en doet ze uit de doeken dat Charles toch wel erg graag Camilla als minnares wilde houden. „Ik weiger de enige prins van Wales te zijn die geen minnares heeft", zou hij gezegd hebben.

Queen of Hearts

31 augustus is het 20 jaar geleden dat Diana in Parijs om het leven kwam bij een auto-ongeluk. In het kader daarvan worden momenteel in Groot-Brittannië documentaires uitgezonden over de prinses die ook wel de Queen of Hearts genoemd wordt. Zo was vorige week Diana, Our Mother: Her Life and Legacy te zien, die op een paar kritische noten na, op veel lof rekenen. De zoons van Diana gingen door haar foto-album en bespraken haar leven.

Kwetsend

De Britse koninklijke biograaf Penny Junor heeft tegenover de Britse krant The Telegraph geen goed woord over voor Diana: In Her Own Words. „Het is weer een manier om de dood van Diana uit te buiten. Dit is niet wat Charles wil en al helemaal niet wat William en Harry willen. Ik vind het voor hen zeer kwetsend om de documentaire in deze toch al moeilijke tijden uit te zenden.”

Speculeren

Channel 4 heeft nog een week om zich te bedenken of het de documentaire daadwerkelijk uit wil zenden. Maar voorlopig houdt de zender voet bij stuk. Ralph Lee van Channel 4: „Je kunt de gesprekken niet als privé zien, omdat ze opgenomen werden en het een vraag-antwoord gesprek was. Diana was zich er zeer van bewust dat het gesprek werd opgenomen." En op de vraag of hij niet vindt dat deze opnames kwetsend zijn voor de prinsen zegt Lee: „Het is niet aan mij om te speculeren over wat zij voelen bij het zien van de beelden."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.