Tientallen doden bij bosbrand in Portugal

18 juni 2017 om 10:54 door Metro & ANP
Tientallen doden bij bosbrand in Portugal
Er zijn zo'n zevenhonderd brandweermannen bezig om het vuur te bestrijden. Foto: EPA

Bij de bosbrand in Portugal zijn zeker 62 mensen om het leven gekomen, meldt het Portugese ministerie van Binnenlandse Zaken zondagochtend. Volgens de autoriteiten zijn er nog eens 59 gewonden, van wie er vier brandweermannen en een achtjarig kind slecht aan toe zijn.

De brand is nog niet onder controle, er zijn nog vier actieve brandhaarden. De brand is zaterdagmiddag uitgebroken in Pedrógão Grande, ongeveer 200 kilometer ten noordoosten van Lissabon.

 

Een aantal dorpen is „volledig ingesloten” door de vlammenzee, liet de burgemeester van het gebied, Valdemar Alves, in de krant Público weten.

Slachtoffers

Van de slachtoffers waren er zo’n dertig met een auto op de vlucht toen ze werden ingesloten door het vuur. Drie anderen zouden zijn gestorven aan rookvergiftiging. Volgens het Portugese CM Journal zou een van de slachtoffers een vierjarig jongetje en zijn 37-jarige oom zijn. Onder de doden zijn nog zeker drie andere kinderen. De verwachting is dat er nog meer doden en gewonden zullen vallen. Of er Nederlandse slachtoffers zijn, is nog onbekend: de Nederlandse ambassade onderzoekt dit nog.

Reacties

Portugezen in de omgeving bieden elkaar al via facebook onderdak en hulp aan. Ook de brandweerlieden krijgen hulp aangeboden: de brandweer vraagt om water, fruit en energybars. De situatie in Pedrógão Grande, zo'n 200 kilometer ten noordoosten van Lissabon, wordt zeer zorgwekkend genoemd. Premier António Costa liet weten geschokt te zijn door „de omvang van de tragedie”. De Spaanse premier Rajoy berichtte op twitter: “Overweldigd door de tragedie van Pedrógão Grande. Het Portugese volk kan rekenen op onze solidariteit, steun en zorg.’Ook het Spaanse koninklijke huis betuigde steun, net als hoge regeringsleiders zoals Angela Merkel, de nieuwe Franse preseident Macron en de Europese Commissie. Paus Franciscus heeft zondag gebeden voor de mensen in Pedrógão Grande. De Portugese regering heeft besloten drie dagen van nationale rouw af te kondigen.

Voetbalclub FC Porto betuigt eveneens steun aan de slachtoffers en hun naaste, net als Benfica. De nationale ploeg heeft deze zondag gespeeld met rouwbanden om in hun wedstrijd tegen Mexico en hield een minuut stilte.

Zevenhonderd brandweermannen

De autoriteiten hebben zondagochtend de noodtoestand uitgeroepen in het getroffen gebied. Vier legereenheden zijn onderweg naar Pedrógão Grande. De militairen worden onder meer ingezet voor de identificatie van de slachtoffers. Tientallen bewoners zijn gevlucht, zij worden opvangen in het plaatsje Avelar. Meer dan zevenhonderd brandweerlieden hebben geholpen het vuur te bestrijden. Er zijn meer dan tweehonderd voertuigen bij het blussen betrokken, waaronder blusvoertuigen uit Spanje en Frankrijk. Het blussen van de brand werd bemoeilijkt door de harde wind en het feit dat de brand woedde op verschillende fronten. Daarnaast zou het gebied moeilijk bereikbaar zijn: de infrastructuur zou slecht zijn onderhouden en er zijn nauwelijks grote doorgaande wegen. Het blijft ook nog steeds warm: de temperatuur schommelt rond de 35 graden in het gebied.

Blikseminslag

De autoriteiten in Portugal hebben de oorzaak van de verwoestende bosbrand ontdekt: een blikseminslag. „We hebben zelfs de boom gevonden waar de bliksem is ingeslagen”, verklaarde politiechef Almeida Rodrigues. Het gebied wordt al dagenlang geteisterd door droogte, hoge temperaturen en onweer.

 

Voorkomen

De vraag rijst nu in Portugal of dit voorkomen had kunnen worden. Tevoren was immers al duidelijk dat factoren zoals hoge temperaturen, een sterke wind en onweer een fataal mengsel kunnen vormen. Ook is het de vraag of de wegen op tijd zijn afgesloten nadat de brand was uitgebroken. Politieke partijen in Portugal hebben deze vraag ook al gesteld en roepen op om te kijken hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen. De premier van Portugal benadrukte zondag nog dat brandbestrijding en het vinden, helpen en identificeren van slachtoffers de belangrijkste prioriteit voor nu was en dat er later gezocht zal worden naar de oorzaken en hoe het in de toekomst voorkomen kan worden.

De branden dit weekend zijn de dodelijkste in Portugal in meer dan vijftig jaar: 1966 overleden bij een brand in de regio Sintra meer dan twintig mensen. In januari dit jaar nog zijn er in Chili tientallen doden gevallen bij een serie van ruim honderd bosbranden en twee jaar eerder overleden in Siberië 23 mensen door bosbranden.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!