Witte bestelbus rijdt in op moskeegangers Londen

19 juni 2017 om 06:29 door Metro
Witte bestelbus rijdt in op moskeegangers Londen

Een witte bestelbus is in de nacht van zondag op maandag ingereden op een groep die uit een moskee kwam. Dat gebeurde in Londen, in het stadsdeel Finsbury Park. Het incident, wordt behandeld als „een potentiële terroristische aanval".

Verdachte aangehouden

Even voor half 2 Nederlandse tijd reed de bus in op een groep moskeegangers op Seven Sisters Road. Daarbij kwam een persoon om het leven, acht mensen zijn afgevoerd naar het ziekenhuis en twee anderen konden ter plekke worden behandeld. De politie heeft een 48-jarige man gearresteerd, die eerder al door omstanders kon worden overmeesterd. Hij is door de politie meegenomen naar het ziekenhuis en zal onderzocht worden voor mentale problemen.

Berichten dat mensen steekwonden hebben opgelopen, worden door de politie weersproken: „In dit vroege stadium van het onderzoek, zijn er geen andere verdachten op plaats delict geïdentificeerd of gerapporteerd aan de politie, hoewel het onderzoek doorgaat", staat in een verklaring.

Tegenover AFP verklaarde een ooggetuige dat zijn vrienden nog twee mannen in de bus hadden zien zitten: „Die twee gasten zijn ontkomen, maar de chauffeur hebben ze weten te pakken."

'Terroristische aanval'

De Britse premier Theresa May sprak maandag van „een tragisch incident" en „een potentiële terroristische aanval". Haar gedachten gaan uit naar de slachtoffers, hun geliefden en de hulpdiensten die ter plaatse zijn. Ook oppositieleider Jeremy Corbyn heeft gereageerd en zegt „geschokt" te zijn. „Mijn gedachten zijn met diegene en de gemeenschap die geraakt zijn door dit vreselijke evenement."

De burgemeester van Londen Sadiq Khan bedankt de hulpdiensten voor het snelle optreden. „We weten nog niet alle details, maar dit was duidelijk een bewuste aanval op onschuldige Londenaren, van wie veel hun gebeden aan het beëindigen waren tijdens de heilige maand ramadan." Volgens Khan is deze aanval, die gericht lijkt op een specifieke gemeenschap, net als de aanslagen in Manchester, Westminster en London Bridge „een aanval op onze gedeelde waarden van tolerantie, vrijheid en respect". Hij roept burgers op kalm en waakzaam te blijven.

Later op de ochtend is er crisisberaad.

Moslims staan na het incident op straat te bidden.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!