Slachtoffers brand bedreigd na veiligheidsvragen

18 juni 2017 om 17:29 door Daisy Heyer
Slachtoffers brand bedreigd na veiligheidsvragen
Getty Images

De politie in Londen gaat er zondag vanuit dat er zeker 58 mensen zijn omgekomen bij de brand in de Grenfell Tower van afgelopen week.

Twee van de mensen die hier naar alle waarschijnlijkheid bijhoren zijn de 27-jarige Mariem Elgwahry en de 33-jarige Nadia Choucair. Het wrange aan het verhaal: beiden probeerden al tijden de veiligheidsrisico van het gebouw aan te tonen, en werden vermoedelijk bedreigd met juridische stappen als ze hun campagne zouden doorzetten, meldt onder andere The Mirror.

Rechtszaak bij klachten

Beiden vrouwen gingen de strijd aan met de Kensington and Chelsea Tenant Management Organisation, die de veiligheid van het gebouw diende te verbeteren. Zij deden dat samen met Radical Housing Network.

Pilgrim Tucker, die voor Radical Housing Network werkt, vertelt The Mirror: „Het antwoord van de Kensington and Chelsea Tenant Management Organisation was: huurders die een weerwoord hadden bedreigen met een rechtszaak. Nadia en Mariem zouden de brieven waarin dit staat ook hebben ontvangen."

Getty Images

„Ze wilden beiden gewoon graag hun best doen voor hun buren en iedereen veilig houden", vervolgt Tucker. „Het was zo slecht geregeld. Ze wisten dat een ramp als deze onvermijdelijk was, maar als er een kans was om ze te stoppen waren ze klaar voor de strijd. Echter luisterde er niemand en nu is de gemeenschap verwoest. We moeten ervoor zorgen dat het recht spreekt voor hun. TMO behandelde huurders schandalig en met minachting."

Mariem Elgwahry./ Facebook

Probleemzoekers

Tucker: „Ze hebben protesteerders gepest en vervolgd, zoals ze bij Nadia en Mariem deden, terwijl zij dapper genoeg waren om te spreken. Ze werden weggezet als probleemzoekers. Het was de taak van KCTMO om naar huurders te luisteren en ervoor te zorgen dat hun huizen veilig waren en dat hebben ze niet gedaan. Als ze dat wel hadden gedaan, was dit nooit gebeurd."

Tucker meldt ook dat Mariem en Nadia een protest hadden georganiseerd en een petitie waren gestart die buiten de directiekantoren van KCTMO om gingen. KCTMO heeft aangegeven volledig mee te werken aan onderzoeken. Ze willen niet reageren op de beweerde juridische bedreigingen.

Gewonden

Zaterdag werd bekend dat naar aanleiding van de brand nog 24 mensen in het ziekenhuis liggen, waarvan er twaalf mensen in slechte staat verkeren. De brand is naast een groot drama, ook een fiasco voor premier Therasa May, die zaterdagavond in een verklaring toegaf dat de hulp aan de overlevenden naar eigen zeggen 'niet goed genoeg is geweest'. In het vervolg wordt gezorgd voor betere telefonische hulp en meer hulpverleners. Tevens worden er in vergelijkbare flatgebouwen met spoed veiligheidsinspecties uitgevoerd.

Getty Images

Gevelbekleding

Ook rondom de gevelbekleding van de door de brand verwoeste Grenfell Tower kwam zondagmiddag verontrustend nieuws: de bekleding had helemaal niet gebruikt mogen worden voor zo'n groot gebouw. „Ik heb begrepen dat die gevelbekleding, deze brandbare bekleding die verboden is in Europa en de VS, ook hier verboden is'', zei minister Philip Hammond (Financiën) volgens Britse media.

De goedkope gevelbekleding wordt gezien als de reden dat het vuur zich snel kon verspreiden. De overheid concludeerde na de brand in de Londense woontoren, waarbij tientallen doden vielen, dat het materiaal niet gebruikt had mogen worden op een gebouw dat hoger is dan 18 meter.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!