Likeability of 2

Slachtoffers brand bedreigd na veiligheidsvragen

Getty Images

Foto van 'Daisy Heyer'

18 JUN 2017

De politie in Londen gaat er zondag vanuit dat er zeker 58 mensen zijn omgekomen bij de brand in de Grenfell Tower van afgelopen week.

Twee van de mensen die hier naar alle waarschijnlijkheid bijhoren zijn de 27-jarige Mariem Elgwahry en de 33-jarige Nadia Choucair. Het wrange aan het verhaal: beiden probeerden al tijden de veiligheidsrisico van het gebouw aan te tonen, en werden vermoedelijk bedreigd met juridische stappen als ze hun campagne zouden doorzetten, meldt onder andere The Mirror.

Rechtszaak bij klachten

Beiden vrouwen gingen de strijd aan met de Kensington and Chelsea Tenant Management Organisation, die de veiligheid van het gebouw diende te verbeteren. Zij deden dat samen met Radical Housing Network.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Pilgrim Tucker, die voor Radical Housing Network werkt, vertelt The Mirror: „Het antwoord van de Kensington and Chelsea Tenant Management Organisation was: huurders die een weerwoord hadden bedreigen met een rechtszaak. Nadia en Mariem zouden de brieven waarin dit staat ook hebben ontvangen."

Getty Images

„Ze wilden beiden gewoon graag hun best doen voor hun buren en iedereen veilig houden", vervolgt Tucker. „Het was zo slecht geregeld. Ze wisten dat een ramp als deze onvermijdelijk was, maar als er een kans was om ze te stoppen waren ze klaar voor de strijd. Echter luisterde er niemand en nu is de gemeenschap verwoest. We moeten ervoor zorgen dat het recht spreekt voor hun. TMO behandelde huurders schandalig en met minachting."

Mariem Elgwahry./ Facebook

Probleemzoekers

Tucker: „Ze hebben protesteerders gepest en vervolgd, zoals ze bij Nadia en Mariem deden, terwijl zij dapper genoeg waren om te spreken. Ze werden weggezet als probleemzoekers. Het was de taak van KCTMO om naar huurders te luisteren en ervoor te zorgen dat hun huizen veilig waren en dat hebben ze niet gedaan. Als ze dat wel hadden gedaan, was dit nooit gebeurd."

Tucker meldt ook dat Mariem en Nadia een protest hadden georganiseerd en een petitie waren gestart die buiten de directiekantoren van KCTMO om gingen. KCTMO heeft aangegeven volledig mee te werken aan onderzoeken. Ze willen niet reageren op de beweerde juridische bedreigingen.

Gewonden

Zaterdag werd bekend dat naar aanleiding van de brand nog 24 mensen in het ziekenhuis liggen, waarvan er twaalf mensen in slechte staat verkeren. De brand is naast een groot drama, ook een fiasco voor premier Therasa May, die zaterdagavond in een verklaring toegaf dat de hulp aan de overlevenden naar eigen zeggen 'niet goed genoeg is geweest'. In het vervolg wordt gezorgd voor betere telefonische hulp en meer hulpverleners. Tevens worden er in vergelijkbare flatgebouwen met spoed veiligheidsinspecties uitgevoerd.

Getty Images

Gevelbekleding

Ook rondom de gevelbekleding van de door de brand verwoeste Grenfell Tower kwam zondagmiddag verontrustend nieuws: de bekleding had helemaal niet gebruikt mogen worden voor zo'n groot gebouw. „Ik heb begrepen dat die gevelbekleding, deze brandbare bekleding die verboden is in Europa en de VS, ook hier verboden is'', zei minister Philip Hammond (Financiën) volgens Britse media.

De goedkope gevelbekleding wordt gezien als de reden dat het vuur zich snel kon verspreiden. De overheid concludeerde na de brand in de Londense woontoren, waarbij tientallen doden vielen, dat het materiaal niet gebruikt had mogen worden op een gebouw dat hoger is dan 18 meter.


saddislike
user_00c42b53c92924e9448f2215837e813391eb1aa1_avataruser_8eb26e16dae452bbd82911256ea0b6609f89a624_avatar

Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Leicester opgeschrikt door enorme explosie

Leicester opgeschrikt door enorme explosie

Explosie in Leicester Foto: Andrew Knapp

Foto van 'Sofie Smulders'

VANDAAG, 21:44

Inwoners van de Engelse stad Leicester zijn zondag opgeschrikt door een flinke explosie.

Op beelden die via Twitter verspreid worden is te zien hoe hoge vlammen uit een gebouw slaan. Britse media hebben het over een Londis shop - een kleine supermarkt - in het gebied bij Hinckley Road.

De brandweer van Leicester rukte uit toen verschillende mensen aan de bel trokken, rond een uur of 7 plaatselijke tijd hoorden zij een knal.

De oorzaak van de explosie is nog niet bekend. Vermoed wordt dat het om een gaslek gaat. Het is nog niet bekend of er gewonden zijn.

De politie spreekt over een ‘major incident’ en zegt mensen weg te blijven van het gebied.


Views

77

Vakantie naar Canarische Eilanden valt in het water

Vakantie naar Canarische Eilanden valt in het water

Zo kan het er op Tenerife ook uitzien Foto: Colourbox

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 20:19

Toeristen die aan het winterse weer wilden ontsnappen door naar de Canarische Eilanden af te reizen, zijn in de kou komen te staan.

Gelukkig niet letterlijk, want een aantal vliegtuigen weken uit naar andere zonnige bestemmingen, zoals Portugal en Marokko. Dat betekent dat er voor deze honderden Nederlandse vakantiegangers accommodaties aldaar gevonden moeten worden.

Het huidige weer op sommige delen van de eilandengroep, die ten westen van Marokko ligt, is de reden dat de vliegtuigen moesten uitwijken naar andere bestemmingen. „Vreselijk slecht weer met buien, overstromingen en nauwelijks zicht”, beschrijft een woordvoerster van Transavia de situatie.

Op de eilanden regende het zondag dat het goot en er werden windsnelheden van 100 kilometer per uur gemeten. De luchthavens van Tenerife en Lanzarote zijn om die redenen gesloten, op Gran Canaria kon nog wel gevlogen worden.

Er zijn in totaal meer dan duizend reizigers van organisaties TUI en Transavia gestrand. „Het is krokusvakantie en alle toestellen zitten natuurlijk vol”, zegt een woordvoerster van TUI.


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Jonge skiër (13) overlijdt na val in Franse Alpen
Likeability of 2

Jonge skiër (13) overlijdt na val in Franse Alpen

Skidorp Avoriaz Foto: AFP

Foto van 'Sofie Smulders'

VANDAAG, 15:59

Een Franse jongen van slechts 13 jaar oud is overleden toen hij bij het skiën in de Alpen de afgrond in viel.

De jongen was met zijn familie op vakantie in het Franse dorp Avoriaz, dat ligt in het populaire skigebied Portes dus Soleil. Hij was zaterdagmiddag op pad gegaan met zijn 10-jarige broertje, zonder de rest van het gezin.

De jongens kwamen niet terug van hun skitrip en hun vader trok aan de bel. Na deze noodoproep trok een groep van 30 politiemannen en reddingswerkers de bergen in om hen te vinden. De hulptroepen vonden de twee jongens zondag vroeg aan de voet van een 150 meter diepe afgrond in Avoriaz.

De jongen van 13 was overleden, zijn broertje van 10 is ernstig gewond geraakt. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis van Thonon-les-Bains, maar verkeert volgens de politie niet in levensgevaar.

Vermoed wordt dat de jongens verdwaald zijn geraakt tijdens hun tocht in de bergen. Toen ze offpiste gingen kwamen ze uit bij een met bomen bedekt gebied, waardoor ze de afgrond over het hoofd zouden hebben gezien.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Views

100+

Helpers bij ongeluk overlijden op Duitse snelweg. / ANP

Helpers bij ongeluk overlijden op Duitse snelweg

Duitse politie aan het werk. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 10:59

Twee mannen die op de Duitse snelweg te hulp schoten bij een ongeval, hebben dat met de dood moeten bekopen.

De mannen van 44 en 49 jaar stopten om een vrouw te helpen die in de nacht van zaterdag op zondag op de A70 bij Schweinfurt met haar auto tegen de vangrail was gereden.

Toen ze over weg de liepen, werden zij geschept door een 26-jarige vrouw in een personenauto.

De twee mannen waren op slag dood. De automobiliste werd met een shock naar het ziekenhuis gebracht.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

VN-veiligheidsraad stemt voor wapenstilstand Syrië

VN-veiligheidsraad stemt voor wapenstilstand Syrië

Syriër redt een kind dat gewond is geraakt in Hamouria Foto: AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft besloten om een wapenstilstand af te roepen in Syrië.

Zaterdag werd de resolutie unaniem, met Russische steun, aangenomen voor een wapenstilstand voor een duur van dertig dagen. Het staakt-het-vuren is nodig om hulpgoederen te brengen en medische evacuaties mogelijk te maken.

De resolutie bevat echter geen bindende druk om het staakt-het-vuren onder internationaal recht af te dwingen. De raad ,,eist dat alle partijen onverwijld de gevechten staken gedurende een periode van ten minste dertig opeenvolgende dagen in heel Syrië voor een voortdurende humanitaire pauze."

Militaire operaties tegen terroristische groeperingen als Islamitische Staat (IS), al-Qaeda en al-Nusra zijn echter uitgesloten van het staakt-het-vuren. In hoeverre de partijen bij het conflict zich aan zo'n wapenstilstand houden, is de vraag.

Meerdere organisaties riepen op tot een wapenstilstand, waaronder Artsen Zonder Grenzen. Na zes dagen van hevige bombardementen en artilleriebeschietingen is er niet voldoende medisch personeel meer om alle gewonden te behandelen.

Tussen zondagavond vorige week en vrijdagavond vielen ruim 520 doden en 2500 gewonden in Oost-Ghouta, een rebellenbolwerk bij hoofdstad Damascus. In dezelfde periode zijn dertien medische centra die met de hulporganisatie samenwerken gedeeltelijk of geheel verwoest door de gevechten.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

29

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
NRA: 'Amerikaanse media houden van mass shootings'

NRA: 'Amerikaanse media houden van mass shootings'

NRA: 'Amerikaanse media houden van mass shootings'. Foto: ANP

Foto van 'Bregje Simons'

GISTEREN

Dana Loesch, de nationale woordvoerster van de Amerikaanse National Rifle Association (NRA) slaat op een conferentie in Washington de spijker op z'n kop. Ze spreekt de media kritisch toe en zegt dat vele mediabedrijven dol zijn op massale schietpartijen.

Profiteren

Ze bedoelt daarmee dat veel media profiteren van het verkeer dat afkomt op die berichtgeving. ,,Nu zeg ik niet dat jullie van die tragedie houden, maar wel van de invloed op jullie cijfertjes", zegt Dana Loesch donderdag tijdens een toespraak op de Conservative Political Action Conference. ,,Vooral de schreeuwende, huilende blanke moeders zijn goud voor jou en velen in de oude media achterin", zegt ze terwijl ze zich richt op de mediabedrijven achterin de zaal.

,,En merk op dat ik zei 'huilende blanke moeders' omdat er elk weekend duizenden rouwende zwarte moeders in Chicago zijn, maar dat vergeten we even'', zei Loesch. ,,Je ziet geen gemeentehuizen voor hen, hè?'', vroeg ze. ,,Waar is het CNN-stadhuis voor Chicago?". Loesch doelt daarmee op het stadhuis van CNN in Florida waar de overlevenden van de schietpartij op de school in Florida bijeen kwamen, en waar de foto's hingen van de overleden leerlingen. Bij de schietpartij vielen tenminste 17 doden.

Catastrofale gevolgen

Dat was niet de enige frustratie die de woordvoerster wilde uiten. Ze sprak ook haar frustraties naar de FBI uit, omdat zij al werden gewaarschuwd voor het verontrustende gedrag van de schutter voorafgaand aan de schietpartij. De jongen had namelijk op een YouTube-filmpje gereageerd dat hij een professionele schoolschutter wilde worden. ,,Ik weet dat er een paar goede agenten voor de FBI werken, maar het is niet de eerste keer dat ze er te laat bij zijn. Dat heeft catastrofale gevolgen en zou niet moeten kunnen'', zei Loesch.

Bekijk hieronder de speech van de woordvoerster in de video van CNN:

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Bewaker school Florida deed niks en neemt ontslag

Schutter Nikolas Cruz in de rechtbank na het aanrichten van een bloedbad op een school in Florida.

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

23 FEB 2018

Hij arriveerde negentig seconden nadat Nikolas Cruz het vuur opende op de scholieren in een school in Florida. Maar de gewapende bewaker deed niks en bleef buiten staan. Nu heeft de man ontslag genomen na de gigantische bak kritiek die hij over zich heen kreeg.

Vervolging

De bewaker op de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland was eerder al op non-actief gesteld, maar sheriff Scott Israel van Broward County wilde niet zeggen of de bewaker ook vervolging wacht.

De sheriff zei dat hij de bewaker geschorst had na het zien van videobeelden waarop te zien was hoe die gereageerd had op de schietpartij die zeventien mensen het leven kostte. ,,Wat ik zag was dat de agent arriveerde aan de westkant van gebouw 12, zijn positie innam, maar nooit naar binnen ging."

Deed niks

Volgens sheriff Israel duurde het bloedbad dat Cruz binnen aanrichtte zes minuten. De bewaker was bij het gebouw gearriveerd negentig seconden nadat de schutter de eerste schoten had afgevuurd. Vervolgens was hij ruim vier minuten buiten blijven wachten.

,,Hij had naar binnen moeten gaan, de schutter moeten confronteren en hem moeten doden", zei de sheriff op de vraag wat de bewaker had kunnen doen.

Ook is de sheriff een onderzoek begonnen naar twee agenten die in het verleden al vaker met de Cruz en diens broer te maken hadden gehad. Onderzocht wordt of ze meer hadden kunnen doen of moeten doen. Sinds 2008 had het kantoor van de sheriff 23 meldingen binnengekregen over Cruz of zijn broer, zo liet Israel weten.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+