Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 25 jun 2017
Leestijd: 3 minuten

Derk Bolt: Achttien uur lang door de jungle dwalen

Spoorloosduo Bolt en Follender dolblij met de vrijheid, maar ze hebben het maar wat zwaar gehad.

„Met veel humor”, zegt Derk Bolt. „Veel grappen maken, wrange humor”, zegt zijn collega Eugenio Follender. De presentator en cameraman van KRO-NCRV-programma Spoorloos reageerden zaterdag zo op een persconferentie op de vraag hoe zij de ontvoering in Colombia hebben kunnen doorstaan. De ontvoering van ruim een week eerder, door guerrillabeweging ELN.

Derk Bolt: Achttien uur lang door de jungle dwalen
Net na de vrijlating. / AFP

ELN-strijders pakten Bolt en Follender op omdat, zo vertelden de twee, gedacht werd dat zij van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA waren. Dat zij een camera, drone, microfoon en andere techniek bij zich hadden, hielp bepaald niet mee. „Zij zagen ons als slechte mensen”, vertelde Bolt na een nachtelijke autorit in de stad Cúcuta. Ze konden niet anders doen dan wat hen gevraagd werd. Daarbij was er natuurlijk onzekerheid of de buitenwereld wel wist dat zij van de aardbodem verdwenen waren.

Vreselijke tochten

De rebellen namen Bolt en Follender, die al vele jaren samenwerken en daarbij voorzichtig te werk gaan, mee de jungle in. Kort na de ontvoering moesten zij achttien uur achter elkaar door het moeilijk begaanbare gebied lopen. Dat humor hen op de been hield was mooi, maar er was ook een heel andere kant. Derk Bolt: „Ik dacht: dit ga ik niet overleven.” En tegen De Telegraaf: ,, We moesten vreselijke tochten door de jungle afleggen. We doken letterlijk de jungle in, alsof we een leeg zwembad in doken. Het was een rollercoaster.”

Derk Bolt: Achttien uur lang door de jungle dwalen

Soms hadden de ontvoerde tv-mannen een paar uurtjes rust, maar dan klonk er weer ‘meekomen, nú!’. Bolt geeft aan het erg lastig te hebben gehad: „Ik ben één keer bijna op een tak gevallen die door me heen zou zijn gegaan. En mijn schoenen zijn geschikt voor de disco, niet voor avontuur.” Ondanks de zware jungletochten lieten Bolt en Follender weten goed te zijn behandeld. De ontvoerders gedroegen zich niet vijandig, maar als uitvoerders van een opdracht.

Fnuikende onzekerheid

Na drie dagen zagen de Nederlanders zichzelf op het nieuws en wisten ze dat de buitenwereld hun ontvoering had meegekregen. „Maar we hadden geen idee wat er achter de schermen gebeurde”, vertelde Eugenio Follender tegen internationale journalisten. „Die onzekerheid was fnuikend. Je heb zó de hoop dat er iets gebeurt, maar dan duurt het weer een dag.”

Derk Bolt: Achttien uur lang door de jungle dwalen
Derk Bolt.

Na de vrijlating gaven Bolt en Follender aan bijzonder blij en opgelucht te zijn en zij bedankten tijdens de persconferentie uitgebreid de instanties die zich voor hen hadden ingezet.

Wanneer Bolt en Follender weer voet op Nederlandse bodem zetten, was zondagmiddag nog niet bekend. Spoorloos-eindredacteur Paul Vertegaal verwachtte ‘niet voor maandag’. Omroep KRO-NCRV liet weten dat de twee in eigen land vooral rust willen. „Het belangrijkste is dat ze binnenkort weer bij hun familie zijn.”

Domme pech

Bij de ontvoering van Derk Bolt en Eugenio Follender is geen losgeld geëist en bij de vrijlating ook niet betaald. Dat heeft Vertegaal naar buiten gebracht. Het lijkt erop dat het tv-duo simpelweg op de verkeerde plek was. De regio Catatumbo, waar zij voor hun veel bekeken televisieprogramma doorheen moesten, wordt beheerst door guerrillabeweging ELN. Elke onbekende die in het gebied komt wordt aangehouden. ELN is een Nationaal Bevrijdingsleger en opereert ruim een halve eeuw. Met zo’n vier- tot vijfduizend leden is de groepering die strijdt tegen het Colombiaanse leger veel kleiner dan de bekendere beweging FARC ooit was.

Derk Bolt: Achttien uur lang door de jungle dwalen
Eugenio Follender.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.