Brexit-onderhandelingen van start, waarover?

19 juni 2017 om 17:00 door Metro
Brexit-onderhandelingen van start, waarover?
Foto: David Davis (L) en Michel Barnier (R) /ANP

De Britten hebben een jaar geleden besloten middels een referendum uit de EU te stappen. Maandag startten de officiële Brexit-onderhandelingen. Dat de Britten de EU vaarwel zeggen is duidelijk, de vraag is meer op welke manier dit gebeurt.

Wie onderhandelen er?
De Britse minister, David Davis, spreekt de hoofdonderhandelaar van de Europese Unie, Michel Barnier, op het hoofdkantoor van de Europese Commissie in Brussel. Beide hoofdonderhandelaars hopen op een goede sfeer tijdens de gesprekken. De gespreksonderwerpen zullen bepaald worden en er zal ook een tijdschema opgesteld worden, lieten de onderhandelaars weten.

Ook zullen zij zich buigen over de rechten van de miljoenen EU-burgers die in Groot-Brittannië wonen, en die van de ruim een miljoen Britten die in de EU verblijven. „We zullen er alles aan doen om een deal te bereiken die in het beste belang van alle burgers is”, liet Davis weten. Na de Brexit ziet hij een speciaal partnerschap met de EU en Groot-Brittannië. „Er is meer dat ons verenigt dan ons verdeelt.”

Waar gaan de onderhandelingen eigenlijk over?
Hoe de Brexit er concreet uit zal gaan zien, is een van de onderwerpen die het eerste op tafel zal komen te liggen. De Britten willen het liefst zo snel mogelijk over een nieuw handelsverdrag praten. Europa wil eerst het scheidingsproces bespreken, voordat wordt onderhandeld over nieuwe handelsovereenkomsten.

Hoelang gaat dit duren?
Hoelang de onderhandelingen gaan duren, is onduidelijk. Wat wel zwart op wit staat, is dat per 29 maart 2019 de Britten volgens het EU-verdrag geen EU-lid meer zijn. Die datum is precies twee jaar nadat de Britse premier Theresa May het lidmaatschap officieel heeft opgezegd.

Lees ook: Brexit een feit

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!