In het nieuws

Camera videoBrexit-onderhandelingen van start, waarover?

Foto: David Davis (L) en Michel Barnier (R) /ANP

Foto van 'Metro'

19 JUN 2017

De Britten hebben een jaar geleden besloten middels een referendum uit de EU te stappen. Maandag startten de officiële Brexit-onderhandelingen. Dat de Britten de EU vaarwel zeggen is duidelijk, de vraag is meer op welke manier dit gebeurt.

Wie onderhandelen er?
De Britse minister, David Davis, spreekt de hoofdonderhandelaar van de Europese Unie, Michel Barnier, op het hoofdkantoor van de Europese Commissie in Brussel. Beide hoofdonderhandelaars hopen op een goede sfeer tijdens de gesprekken. De gespreksonderwerpen zullen bepaald worden en er zal ook een tijdschema opgesteld worden, lieten de onderhandelaars weten.

Ook zullen zij zich buigen over de rechten van de miljoenen EU-burgers die in Groot-Brittannië wonen, en die van de ruim een miljoen Britten die in de EU verblijven. „We zullen er alles aan doen om een deal te bereiken die in het beste belang van alle burgers is”, liet Davis weten. Na de Brexit ziet hij een speciaal partnerschap met de EU en Groot-Brittannië. „Er is meer dat ons verenigt dan ons verdeelt.”

Waar gaan de onderhandelingen eigenlijk over?
Hoe de Brexit er concreet uit zal gaan zien, is een van de onderwerpen die het eerste op tafel zal komen te liggen. De Britten willen het liefst zo snel mogelijk over een nieuw handelsverdrag praten. Europa wil eerst het scheidingsproces bespreken, voordat wordt onderhandeld over nieuwe handelsovereenkomsten.

Hoelang gaat dit duren?
Hoelang de onderhandelingen gaan duren, is onduidelijk. Wat wel zwart op wit staat, is dat per 29 maart 2019 de Britten volgens het EU-verdrag geen EU-lid meer zijn. Die datum is precies twee jaar nadat de Britse premier Theresa May het lidmaatschap officieel heeft opgezegd.


Views

100+

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas
Likeability of 3

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Een peuter van twee jaar oud is vrijdagavond overleden na enige tijd onder water te hebben gelegen bij recreatieplas Funbeach in Panheel, Midden-Limburg.

Hulpdiensten kregen omstreeks half zeven een melding dat er iets mis was. Omstanders die het kind uit het water haalden, begonnen met reanimeren en hulpdiensten namen even later de reanimatie over. De peuter overleed enige tijd later in een ziekenhuis in Roermond.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en gaat uit van een noodlottig ongeval. Over de identiteit van het slachtoffer, en of het gaat om een jongen of een meisje, zegt de politie niets.


dislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

1k+

17-jarige Nederlander vermist aan Gardameer

Het Gardameer in Italië. / Pixabay

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 13:00

Al meer dan dertig uur zijn de ouders en vrienden van de 17-jarige Koen van Keulen op zoek naar hem. De jongen uit Soest kwam donderdagnacht niet terug na een avondje stappen aan het Gardameer in Italië.

Avondje uit

Een shuttlebus bracht Koen en zijn vrienden donderdagnacht terug naar hun camping. Terwijl Koens vrienden uitstapten bij de juiste halte, wilde Koen nog even blijven zitten. Zijn vader vertelt tegen het AD dat de jongen een halte verder zou zijn uitgestapt en toen teruggelopen zou zijn naar de camping.


Views

600+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 2

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avataruser_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

2k+

Camera videoBijna hele familie komt om bij bootongeluk Missouri

Bij het bootongeluk kwamen vrijdag 17 mensen om het leven. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 10:30

Twee opvarenden van de rondvaartboot die vrijdag kapseisde in de Amerikaanse staat Missouri, hebben bij het ongeluk negen familieleden verloren. De familie zat in totaal met elf mensen op de boot, maar alleen een vrouw en haar neefje overleefden het ongeluk.

Tia Coleman, de vrouw die het ongeluk overleefde, vertelde aan de Amerikaanse zender Fox 59 haar verhaal: „Ik verloor al mijn kinderen, ik verloor mijn man, ik verloor mijn schoonmoeder, ik verloor mijn schoonvader, ik verloor mijn oom, ik verloor mijn schoonzus - ze was mijn vriendin - en ik verloor mijn neef.”

Geen reddingsvesten


Views

600+