'Verbod op hondenvlees bij omstreden Yulin festival'
Likeability of 3

Camera video‘Verbod op hondenvlees bij omstreden Yulin festival’

Tijdens het omstreden festival worden jaarlijks zo'n 10.000 honden levend gevild. Foto: epa.

Foto van 'Jurgen van der Hoeven'

Jurgen van der Hoeven

18 MEI 2017

Geroosterde honden (en katten) zijn zo’n delicatesse dat jaarlijks duizenden fans in het zuidoosten van China een bezoek brengen aan het Yulin Dog Meat Festival. Dierenrechtenorganisaties verzetten zich de laatste jaren fel tegen het omstreden festival. En ze lijken eindelijk gehoor te krijgen: handel in hondenvlees wordt tijdens de editie van dit jaar namelijk verboden.

Honden en katten levend gevild

Tijdens het festival worden duizenden honden opgepeuzeld, nadat de dieren levend worden gevild. In een verklaring van 17 mei lieten Humane Society International en Duo Duo Animal Welfare Project weten dat daar vanaf de editie van dit jaar een eind aan komt. Restaurants, straatverkopers en markthandelaren riskeren een fikse geldboete als ze dat toch doen, zo baseren zij ‘op basis van bronnen’.

Het verbod op de verkoop van hondenvlees gaat op 15 juni in, een kleine week voor het begin van het festival op 21 juni. Zij die zich niet aan het verbod houden, kunnen worden gearresteerd en een boete krijgen van 100.000 yuan (omgerekend zo’n 13.000 euro). Hoewel het verbod klinkt als goed nieuws, is er nog geen officiële bevestiging gekomen van het verbod vanuit de overheid van Yulin.

Omstreden festival

Het omstreden festival begon in 2010 en leidde mondiaal tot grote verbijstering. De manier waarop de duizenden honden tijdens het ‘feest’ aan hun eind komen, wordt als gruwelijk gezien. Veel van de gevilde viervoeters zijn gestolen huisdieren.

Mo Gong Ming, onlangs aangesteld als partijsecretaris in Yulin, zou de drijvende kracht zijn achter het verbod. Het is niet duidelijk of het verbod ook geldt voor kattenvlees, want ook katten worden tijdens het festival levend gevild.

Naar schatting worden in China jaarlijks 10 miljoen honden en 4 miljoen katten gedood voor menselijke consumptie. Toch ontstaat er steeds meer discussie in het land. In 2016 bleek uit een poll dat 52 procent van de Chinezen het liefst ziet dat handel in hondenvlees volledig verboden wordt.

In de loop der jaren zijn ook meerdere verhalen verschenen van mensen die proberen zoveel mogelijk honden van een gruwelijke dood te redden.


like
user_dcacd241a517f45b7d3519574ef3f8bb174467f4_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

4

Transgenders toch welkom in Amerikaans leger

Transgenders toch welkom in Amerikaans leger

Donald Trump Foto: AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 06:22

Transgenders zijn toch welkom in het Amerikaanse leger. Federale rechter Colleen Kollar-Kotelly legde het verzoek van Trump om eventuele toelating van transgenders tot het leger uit te stellen maandag naast zich neer.

Trump wil af van militairen die zich niet identificeren met het geslacht dat ze bij hun geboorte hadden. In juli draaide hij een besluit van zijn voorganger Barack Obama terug. Kollar-Kotelly blokkeerde die verordening eind oktober.

Beroemde dakbeklimmer (26) valt van wolkenkrabber

Beroemde dakbeklimmer (26) valt van wolkenkrabber

Beroemde dakbeklimmer (26) valt van wolkenkrabber. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

GISTEREN

Wu Yonging (26) is een beroemd dakbeklimmer. Hij staat erom bekend dat hij graag aan hoge gebouwen hangt, maar helaas is hij om het leven gekomen tijdens zijn laatste stunt. Hij viel afgelopen maand tijdens een 'rooftop challenge' van een wolkenkrabber af, van 62 verdiepingen hoog.

Huwelijk

De explosie vond plaats in de Port Authority Bus Terminal. Foto: epa.

Gewonden na explosie in hart van New York

Gewonden na explosie in hart van New York

Foto van 'Metro'

Metro

GISTEREN

Door een explosie in een busstation in New York zijn maandag meerdere gewonden gevallen. Het incident vond plaats in de zogenaamde Port Authority Bus Terminal in de buurt van Times Square. Het betreft het grootste busstation van de Verenigde Staten, waar jaarlijks meer dan 65 miljoen mensen komen.

De ontploffing vond plaats in een ondergrondse verbinding tussen het busstation en een metrostation.

Hartverscheurende beelden gepeste jongen gaan viral

Hartverscheurende beelden gepeste jongen gaan viral

Keaton Jones Videostill: Facebook Kimberly Jones

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

GISTEREN

Keaton Jones uit Tennessee wordt gepest op school omdat hij ‘anders’ zou zijn. Zijn moeder zette een hartverscheurend filmpje van hem op Facebook waarin hij vertelt over het gepest. De video is viral gegaan en verschillende (bekende) mensen komen voor hem op.

„Ze maken grappen over mijn neus, zeggen dat ik lelijk ben en geen vrienden heb”, horen we Keaton tegen zijn moeder zeggen, net nadat ze hem van school heeft opgehaald omdat hij bang is voor de pesterijen tijdens de lunch.

Soedanese vrouwen niet veroordeeld voor broek dragen

Soedanese vrouwen niet veroordeeld voor broek dragen

24 vrouwen in Soedan zijn gearresteerd voor het dragen van een broek. Ze zijn uiteindelijk niet veroordeeld. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

10 DEC 2017

24 Soedanese vrouwen zijn niet veroordeeld voor het dragen van een broek in het openbaar. De vrouwen werden woensdag opgepakt bij een feestje dichtbij Khartoum, de hoofdstad van Soedan.

Volgens artikel 152 van het strafwetboek van Soedan is „je onpasselijk gedragen", een „obscene outfit" aandoen of het „irriteren van de publieke gevoelens" strafbaar. De vrouwen die terechtstonden hadden 40 zweepslagen en een boete kunnen krijgen voor hun „obscene outfit".

Noodlanding vliegtuig om vrouw die champagne eist

De vrouw had volgens het personeel genoeg gehad/Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

10 DEC 2017

In de Duitse stad Stuttgart heeft deze week een vliegtuig een noodlanding moeten maken. Dat kwam niet vanwege de winterse omstandigheden in de lucht, maar vanwege een agressieve passagier, zo meldt de Duitse politie tegenover het persbureau DPA.

Baldadig

Baby geboren met ernstig zeemeerminsyndroom

Baby geboren met ernstig zeemeerminsyndroom

Baby geboren met ernstig zeemeerminsyndroom. Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

10 DEC 2017

Deze week is er in India een baby geboren met een zeemeerminsyndroom. Een zeer zeldzame aandoening, waarbij het geslacht onmogelijk te bepalen was. Helaas is de baby vier uur na de geboorte overleden.

Weinig geld