Traangas of niet, deze violist blijft doorspelen

Foto: Wuilly Areaga

Foto van 'Metro World News'

Metro World News

18 MEI 2017

Het is al weken lang onrustig in Venezuela. Er gaat geen dag voorbij of er wordt weer geprotesteerd tegen het voorstel van president Nicolas Maduro om de grondwet te herschrijven. Eén beeld van de demonstraties ging vorige week de wereld over: die van een man die tussen alle ontploffingen en traangas door dapper viool bleef spelen.

We schrijven maandag 8 mei in Chacaíto, een wijk in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. De 23-jarige muzikant Wuilly Areaga had repetitie van zijn muziekgezelschap, toen hij buiten mensen hoorde protesteren. Hij liep, gewapend met zijn viool, de deur uit en zag hoe er met rookbommen werd gegooid en de nationale garde de demonstranten in het gareel probeerde te houden. „Het zinde me niet. Ik besloot te spelen. Want muziek is een directere expressie dan taal. Ik heb vijf uur lang voor de neus van de nationale garde gespeeld.”

Op een gegeven moment speelde Areaga het volkslied van Venezuela. „Ik was niet bang. Het traangas vloog door de lucht en ik bleef doorspelen. Ik moest doorspelen. Ik wil vrede. Ik wil geen moorden meer. Ik wil geen pijn meer zien en voelen.” De violist zag dat hij omstanders ontroerde, dat gaf hem kracht om door te gaan.

Hoe heb je jezelf weten te beschermen?
De solidariteit die dag was groot. Omstanders gaven me water en deelden flesjes antacida-oplossing uit, om me te beschermen tegen het gas. Ik werd beschermd met hun schilden en op een gegeven moment gaf een onbekende me een helm.

Was je bang?
Nee, wij zijn constante angst inmiddels gewend. In Venezuela worden mensen op straat doodgeschoten voor een paar schoenen. We zijn gewend om met angst te leven, maar moeten die angst nu opzijzetten en vechten voor een betere toekomst.

Wat gebeurde er toen je actie werd opgepikt door de media?
Veel. Ik raakte mijn parttimebaan kwijt bij een hotel dat gelinkt is aan de regering. Ik speelde daar piano. Een collega vertelde me dat ik niet meer hoefde terug te komen. Dat ik mijn baan kwijt ben, maakt het leven zwaar. Zeker als je een muzikant bent, er zijn niet zoveel banen. Daarnaast word ik bedreigd. Of ik Venezuela zou willen verlaten? Dat nooit. Ik hou van mijn land.

Wat zegt je familie?
Ze zijn erg ongerust. Maar ze weten ook dat als ik het doe, dat ik het doe met mijn hart. Ik wil dat er wat gebeurt in mijn land, ik wil dat de kansen terugkomen. Ik wil vrede.

Zou je nog een keer viool spelen tijdens een demonstratie?
Als het nodig is, zeker. Ik zou alles eraan doen om hoop te herwinnen. Ik zit nu wel in een lastige positie: ik wil mijn integriteit als muzikant waarborgen en tegelijkertijd een boodschap de wereld insturen. Ik hoop dat Venezuela op een niet-gewelddadige manier op kan krabbelen. En dat de wereld zal zien dat wij Venezolanen geen gewelddadige mensen zijn, we willen niets liever dan vrede.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

11

De explosie vond plaats in de Port Authority Bus Terminal. Foto: epa.

Gewonden na explosie in hart van New York

Gewonden na explosie in hart van New York

Foto van 'Metro'

Metro

VANDAAG, 14:33

Door een explosie in een busstation in New York zijn maandag meerdere gewonden gevallen. Het incident vond plaats in de zogenaamde Port Authority Bus Terminal in de buurt van Times Square. Het betreft het grootste busstation van de Verenigde Staten, waar jaarlijks meer dan 65 miljoen mensen komen.

De ontploffing vond plaats in een ondergrondse verbinding tussen het busstation en een metrostation.

Hartverscheurende beelden gepeste jongen gaan viral

Hartverscheurende beelden gepeste jongen gaan viral

Keaton Jones Videostill: Facebook Kimberly Jones

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

VANDAAG, 11:22

Keaton Jones uit Tennessee wordt gepest op school omdat hij ‘anders’ zou zijn. Zijn moeder zette een hartverscheurend filmpje van hem op Facebook waarin hij vertelt over het gepest. De video is viral gegaan en verschillende (bekende) mensen komen voor hem op.

„Ze maken grappen over mijn neus, zeggen dat ik lelijk ben en geen vrienden heb”, horen we Keaton tegen zijn moeder zeggen, net nadat ze hem van school heeft opgehaald omdat hij bang is voor de pesterijen tijdens de lunch.

Soedanese vrouwen niet veroordeeld voor broek dragen

Soedanese vrouwen niet veroordeeld voor broek dragen

24 vrouwen in Soedan zijn gearresteerd voor het dragen van een broek. Ze zijn uiteindelijk niet veroordeeld. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

GISTEREN

24 Soedanese vrouwen zijn niet veroordeeld voor het dragen van een broek in het openbaar. De vrouwen werden woensdag opgepakt bij een feestje dichtbij Khartoum, de hoofdstad van Soedan.

Volgens artikel 152 van het strafwetboek van Soedan is „je onpasselijk gedragen", een „obscene outfit" aandoen of het „irriteren van de publieke gevoelens" strafbaar. De vrouwen die terechtstonden hadden 40 zweepslagen en een boete kunnen krijgen voor hun „obscene outfit".

Noodlanding vliegtuig om vrouw die champagne eist

De vrouw had volgens het personeel genoeg gehad/Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

GISTEREN

In de Duitse stad Stuttgart heeft deze week een vliegtuig een noodlanding moeten maken. Dat kwam niet vanwege de winterse omstandigheden in de lucht, maar vanwege een agressieve passagier, zo meldt de Duitse politie tegenover het persbureau DPA.

Baldadig

Baby geboren met ernstig zeemeerminsyndroom

Baby geboren met ernstig zeemeerminsyndroom

Baby geboren met ernstig zeemeerminsyndroom. Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

GISTEREN

Deze week is er in India een baby geboren met een zeemeerminsyndroom. Een zeer zeldzame aandoening, waarbij het geslacht onmogelijk te bepalen was. Helaas is de baby vier uur na de geboorte overleden.

Weinig geld

Nederlands fotomodel omgekomen in Maleisië

Ivana viel van een balkon van de twintigste verdieping van een gebouw in Kuala Lumpur. (EPA)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

9 DEC 2017

Het Nederlandse fotomodel Ivana Smit is om het leven gekomen. Ze is van een balkon gevallen op de 20e verdieping van een gebouw in Kuala Lumpur.

Naakt lichaam

Hoffman opnieuw beschuldigd van seksueel wangedrag. / ANP

Hoffman opnieuw beschuldigd van seksueel wangedrag

Hoffman ontkent alle aantijgingen. / ANP

Foto van 'ANP'

ANP

9 DEC 2017

Dustin Hoffman wordt opnieuw beschuldigd van seksueel wangedrag. Collega Kathryn Rossetter stelt in 1984, toen zij samen in een toneelstuk op Broadway stonden, een „gruwelijke, demotiverende misbruikervaring” te hebben gehad, meldt de Hollywood Reporter.

Einde carrière