Likeability of 5

Japanse prinses trouwt gewone man en verliest titel

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

18 MEI 2017

De Japanse prinses Mako zal binnenkort haar koninklijke titel inleveren. De kleindochter van keizer Akihito gaat namelijk met een ‘gewone’ man trouwen en volgens de wetgeving van haar land mag ze dan niet meer haar titel blijven uitdragen.

De 25-jarige viel tijdens haar studie voor de charmes van haar leeftijdsgenoot Kei Komuro. De twee studeerden allebei aan de International Christian University toen ze elkaar in 2012 in een restaurant tegen het lijf liepen. Mako is een prinses, Komuro een gewone man die werkt voor een advocatenkantoor.

Troonopvolging niet in gevaar

Dat Mako de koninklijke familie verlaat, zal geen invloed hebben op de troonopvolging. Akihito maakte vorig jaar kenbaar te willen aftreden, iets wat de voorbije twee eeuwen niet is voorgekomen. Zijn zoons: kroonprins Naruhito en prins Fumihito, diens zoon Hisahito en prins Masahito - de broer van de huidige keizer - zijn in dat opzicht de belangrijkste kandidaten.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

De verloving is inmiddels geweest en volgens het AP komt er spoedig duidelijkheid over de trouwdatum. Op die dag zal ze in de voetsporen treden van haar tante Sayako (de enige dochter van de huidige keizer), die in 2005 een gewone burger werd toen ze de stedelijk ontwerper Kuroda Yoshiki trouwde.

Mistig verleden

Ook buiten Japan komt het weleens voor dat mensen uit de koninklijke familie worden gezet of zelfs hun titel verliezen. In Nederland is het deze eeuw nog voorgekomen, toen prins Friso in het huwelijksbootje stapte met Mabel. Dit had niet te maken met het feit dat zij een normale burger was, maar dat ze onjuiste en onvolledige informatie had afgegeven over haar verleden met topcrimineel Klaas Bruinsma. De Staten-Generaal gaf daarom geen goedkeuring voor het huwelijk, waarna Friso bij het huwelijk zijn recht op troonopvolging en de titel van prins verloor.

Rastafari's

Maar het heeft niet altijd met het huwelijk te maken en het gaat ook niet altijd om losse gevallen. Zo werden in 2003 zes familieleden van koning Mswati III van Swaziland het paleis uitgezet. Het sextet droeg zeer nadrukkelijk zijn geloof als rastafari uit. Dit hield in dat ze dreadlocks droegen en - binnen de paleiselijke muren - continu aan het blowen waren. Dankzij de marihuana zouden ze in contact kunnen komen met de schepper. Echter leidde hun gedrag al snel tot een aanvaring met de koning, waarbij ze zich verbaal flink uitten. Hierop werden ze verbannen uit het paleis.

Weg gefotoshopt

Op de foto van de koninklijke familie die op de Thaise tv-zenders werd getoond, stond prinses Srirasm Suwadi ineens niet meer. Ze was aangetrouwd na een huwelijk met de kroonprins Maha Vajiralongkorn, maar werd in 2015 langzaam de familie uitgewerkt. De reden hiervoor had niets te maken met het stoppen van de romantiek tussen de twee, maar omdat drie familieleden van Suwadi werden gearresteerd in een corruptieschandaal. Het huwelijk van veertien jaar was voor de koninklijke familie al snel niets meer waard.


love
user_dcacd241a517f45b7d3519574ef3f8bb174467f4_avatar

Views

9

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Kindermisbruik door medewerkers Plan International

Kindermisbruik door medewerkers Plan International

Kinderen in Uganda, een land waar Plan International actief is Foto: AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

1 UUR

Plan International is in opspraak vanwege seksueel misbruik. Het is na Oxfam, Artsen Zonder Grenzen en het Rode Kruis het zoveelste schandaal binnen een hulporganisatie dat naar buiten komt.

In een mail informeert Plan International hun donateurs over zeker zes gevallen van misbruik waarbij kinderen het slachtoffer waren. Deze ongevallen vonden plaatsen tussen de zomer 2016 en de zomer van 2017.

Bij het ontucht zouden geen Nederlanders betrokken zijn. De Nederlandse tak werd woensdag door het hoofdkantoor ingelicht over de situatie. „Er waren een medewerker en vijf externen, zoals vrijwilligers en medewerkers van partnerorganisaties, bij betrokken”, legt algemeen directeur Monique van 't Hek uit.

Zerotolerancebeleid

De zes daders zijn ontslagen, tegen vijf van hen is aangifte gedaan. „Wij zullen lering trekken uit wat er is gebeurd en ons beleid en de controles nog meer aanscherpen”, gaat Van ’t Hek verder. „We hebben diverse gedragscodes en een zerotolerancebeleid ten aanzien van (seksueel) wangedrag.”

Bij Artsen zonder Grenzen was vorig jaar wereldwijd 24 keer sprake van seksueel misbruik of wangedrag. In zeven gevallen was de Nederlandse afdeling verantwoordelijk, vijf mensen werden ontslagen. Wereldwijd raakten twintig mensen hun baan kwijt nadat ze zich hadden misdragen.

Medewerkers van Oxfam in Haïti kwamen onlangs in opspraak omdat ze tijdens de hulpoperatie na de aardbeving jonge prostituees inhuurden voor seksfeesten.

Woensdag kwam naar buiten dat er ook binnen het Rode Kruis seksueel ontucht van dergelijke aard is gepleegd. In door rampen getroffen gebieden werden er seksfeesten georganiseerd, waarvoor prostituees werden ingehuurd.


Views

15

Mensenrechten in Europa staan onder druk

Ook Nederland krijgt kritiek. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 06:45

Amnesty International heeft stevige kritiek op meerdere EU-lidstaten. „In landen als Polen en Hongarije wordt de rechtstaat steeds verder uitgehold. Maar ook in Frankrijk en Nederland zijn mensenrechten niet langer altijd vanzelfsprekend'', meldt de mensenrechtenorganisatie donderdag bij publicatie van het Jaarboek 2017-2018.

Enorme boetes

De organisatie richt haar pijlen onder meer op de regering van de Hongaarse premier Viktor Orbán. Die zou het werk van ngo's als Amnesty met nieuwe wetgeving „zo goed als onmogelijk'' maken. „Zo is er een wetsvoorstel dat eist dat organisaties het kenbaar maken als ze helpen bij wat het regime ‘illegale migratie’ noemt. In feite gaat het om asielzoekers en vluchtelingen'', stelt Amnesty. „Organisaties kunnen enorme boetes krijgen als ze toch voor hen opkomen.''

Polen krijgt eveneens forse kritiek. De nationalistische regering in Warschau ligt al geruime tijd in de clinch met de Europese Commissie en ook Amnesty waarschuwt dat de autoriteiten hun greep op de rechtspraak verstevigen. Ook non-gouvernementele organisaties en de media staan onder druk.

Mensenrecht verplichtingen

Amnesty wijst onder meer op het gedwongen vertrek of de degradatie van honderden journalisten bij publieke omroepen in Polen. Directeur Eduard Nazarski van de Nederlandse tak van Amnesty roept de Europese Commissie op lidstaten die hun boekje te buiten gaan te houden aan hun mensenrechtenverplichtingen. „Alleen op die manier kan de EU zelf zich internationaal geloofwaardig inzetten voor de mensenrechten.’'

Ook Nederland krijgt kritiek

De organisatie geeft overigens niet alleen Midden-Europese landen een tik op de vingers. Nederland krijgt kritiek vanwege het terugsturen van asielzoekers naar Afghanistan, ondanks de slechte veiligheidssituatie in dat land. De mensenrechtenorganisatie keert zich ook tegen de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, waar Nederlanders zich in maart in een raadgevend referendum over mogen uitspreken.


Views

57

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Trump oppert plan om leraren op school te bewapenen

De president gaf ook meteen toe dat het plan controversieel is. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 06:29

Als het aan president Donald Trump ligt hebben leraren voortaan altijd een wapen bij zich. Hij heeft woensdag gezegd dat hij denkt dat het bewapenen van leraren ertoe kan bijdragen dat schietincidenten zoals op een school in Florida afgelopen week voorkomen kunnen worden. Daar schoot een oud-leerling vorige week zeventien mensen dood.

Controversieel plan

„Als je een leraar hebt, die bekend is met wapens, zou dat een aanval heel snel kunnen beëindigen", aldus Trump tijdens een gesprek in het Witte Huis met studenten, leraren en ouders, onder wie vertegenwoordigers van de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland. De president gaf ook meteen toe dat het plan controversieel is. „We gaan er heel goed naar kijken. Veel mensen zullen er tegen zijn en ik denk dat ook veel mensen het een goed idee zullen vinden."

Wapengeweld aan te pakken?

Trump luisterde ook naar scholieren die smeekten voor een verandering van de wapenwetgeving. Hij liet weten bereid te zijn het wapengeweld op Amerikaanse scholen aan te pakken. Om dat te beteugelen beloofde hij dat zijn regering de nadruk gaat leggen op controle van iemands verleden en geestelijke gezondheid. „We gaan zwaar inzetten op het natrekken van achtergronden, dat doen we heel gedecideerd en we gaan streng toezien op geestesgesteldheid."


Views

90

Na Oxfam ook aantijgingen bij Rode Kruis

Na Oxfam ook seksaantijgingen bij Rode Kruis

Directeur Peter Maurer van het ICRC. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

VANDAAG, 22:25

Na de aantijgingen van seksueel ontucht bij Oxfam komt er nu nog een goed doel negatief in de schijnwerpers te staan. In een besloten Facebookgroep deelt men namelijk verhalen van seksueel ontucht bij het Rode Kruis.

In de Facebookgroep 'ICRC (International Committee of the Red Cross, red.) alumni network' luchten verschillende (ex-)medewerkers van het Rode Kruis hun hart over de misstanden binnen de goede doelenorganisatie. In gebieden die door rampen zijn getroffen zou men onder meer seksfeesten houden en prostituees inhuren.

Opscheppen

De Zwitserse krant Le Temps publiceerde dinsdag een aantal van de berichten die mensen in de groep plaatsten. De aantijgingen zijn soms niet mals. De krant citeert een van de leden: „Het ICRC maakt het niet uit. Ze zijn daar medeplichtig. Ik heb het verschillende keren gezien toen ik daar werkte. Een van de medewerkers heeft zelfs een promotie op het hoofdkantoor (van het ICRC) gekregen, hoewel hij op heterdaad betrapt werd. Deze man heeft zijn les nooit geleerd en bleef opscheppen tegen zijn collega's."

Een ander lid van de groep vertelt dat men pas ophield met het gedrag toen een vrouw de leiding kreeg: „De enige keer dat het probleem op de goede manier werd aangepakt, was toen een vrouw de leiding over de delegatie had."

Cultuur

Woordvoerder Ewan Watson van het ICRC heeft tegenover de eerdergenoemde krant gereageerd op de aantijgingen. Hij zegt dat ook het ICRC klokkenluiders aanmoedigt en hun veiligheid garandeert.

Een directe oplossing is er echter niet, want de voorwaarden om bij het Rode Kruis te komen zijn al „erg streng". „Het is belangrijk om de algemene cultuur van de sector te veranderen", aldus Watson.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

#OneLess: Amerikanen vernietigen massaal eigen wapen
Likeability of 6

#OneLess: Amerikanen vernietigen massaal eigen wapen

Eerder voerden middelbare scholieren ook al actie voor controle op wapens. / EPA

Foto van 'Imre Himmelbauer'

VANDAAG, 17:59

Er lijkt na de schietpartij in Florida iets geknapt bij de Amerikanen. Donald Trump heeft al uitgesproken dat hij openstaat voor een strengere wapenwet, maar dat lijkt veel Amerikanen niet ver genoeg te gaan. Zij lijken zich met #OneLess compleet te willen distantiëren van wapens.

De nieuwe hashtag begon op Facebook bij Scott-Dani Pappalardo, over wie Metro al eerder berichtte. Hij gelooft heilig in het tweede amendement (het recht op wapenbezit), maar de schietpartij in Florida was voor hem naar eigen zeggen „de laatste druppel in een hele grote emmer." De man besloot in een video, die hij op zijn eigen Facebookpagina plaatste, zijn eigen AR-15 (hetzelfde wapen als de schutter in Florida gebruikte) kapot te maken.

#OneLess gaat viral

De actie van de man kreeg van verschillende media aandacht. Dat bleek voor veel andere Amerikanen het zetje in de rug om ook in actie te komen, want na Pappalardo volgden er veel andere Amerikanen. Ook zij zorgden er door hun wapen te slopen voor dat er 'een wapen minder' in Amerika is.

Pappalardo vertelt vandaag op Facebook dat hij blij is met de vele reacties die hij heeft gekregen op zijn initiatief: „We hebben ze nog lang niet allemaal kunnen lezen, maar hopelijk krijgen we dat ooit wel voor elkaar. Het eerste amendement (vrijheid van meningsuiting, red.) is net zo belangrijk als het tweede."

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Unicef maakt statement voor Syrië met blanco bericht

Unicef maakt statement voor Syrië met blanco bericht

Medewerker Unicef meet arm kind in Kafr Batna Foto: AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

„We hebben er geen woorden meer voor”, staat in een nagenoeg blanco persbericht dat Unicef woensdag verspreidde. De kinderrechtenorganisatie vraagt hiermee opnieuw aandacht voor de ellende die kinderen ondergaan in Syrië.

Geert Cappelaere, regionaal directeur van Unicef Midden-Oosten en Noord-Afrika, stelt in een verder geheel lege mail: „Geen enkel woord kan recht doen aan de gedode kinderen, hun moeders, hun vaders en hun geliefden."

„Wij hebben geen woorden meer om het lijden van kinderen en om onze verontwaardiging te beschrijven. Hebben diegenen die dit leed veroorzaken nog woorden om deze barbaarse daden te rechtvaardigen?”, staat er onderaan de mail.

De directe aanleiding voor deze krachtige boodschap is het extreme geweld en de enorme dodentallen in Oost-Ghouta. De woede en bezorgdheid gaan echter over de situatie in heel Syrië, aldus een woordvoerder van de Nederlandse tak van Unicef.

De aanhoudende beschietingen en bombardementen door regeringstroepen van de Syrische rebellenenclave Oost-Ghouta hebben sinds het weekend al honderden mensen het leven gekost. Duizenden gezinnen verkeren in levensgevaar, waarschuwen veel hulporganisaties en de Verenigde Naties.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

41

Trump wil verbod op legale wapens als machinegeweer

Trump wil verbod op legale wapens als machinegeweer

Trump wil verbod op legale wapens als machinegeweer. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De wapenhandel in de Verenigde Staten is nog altijd een discussiepunt. Maar na de schietpartij op een school in Parkland wil de Amerikaanse president Donald Trump af van hulpmiddelen die semi-automatische wapens feitelijk veranderen in automatische vuurwapens. Hij laat wetgeving opstellen om dit soort wapenaccessoires te verbieden.

Trump gaf de minister van Justitie opdracht met een voorstel te komen om alle apparaten te verbieden waarmee legale wapens kunnen worden gebruikt als machinegeweren.

Onder druk

Stephen Paddock, die vanuit zijn hotelkamer een bloedbad aanrichtte op een muziekfestival in Las Vegas, had meerdere geweren voorzien van dergelijke 'bump stocks'. De president staat vanwege de bloedige schietpartij op een school in Parkland onder druk om het vuurwapengeweld in zijn land terug te dringen.

De woordvoerster van het Witte Huis sloot niet uit dat meer maatregelen volgen. Ze zei bijvoorbeeld dat er 'nog niet is vastgesteld' of er een leeftijdsgrens moet worden ingesteld voor mensen die semi-automatische vuurwapens willen kopen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+