Likeability of 5

Japanse prinses trouwt gewone man en verliest titel

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

18 MEI 2017

De Japanse prinses Mako zal binnenkort haar koninklijke titel inleveren. De kleindochter van keizer Akihito gaat namelijk met een ‘gewone’ man trouwen en volgens de wetgeving van haar land mag ze dan niet meer haar titel blijven uitdragen.

De 25-jarige viel tijdens haar studie voor de charmes van haar leeftijdsgenoot Kei Komuro. De twee studeerden allebei aan de International Christian University toen ze elkaar in 2012 in een restaurant tegen het lijf liepen. Mako is een prinses, Komuro een gewone man die werkt voor een advocatenkantoor.

Troonopvolging niet in gevaar

Dat Mako de koninklijke familie verlaat, zal geen invloed hebben op de troonopvolging. Akihito maakte vorig jaar kenbaar te willen aftreden, iets wat de voorbije twee eeuwen niet is voorgekomen. Zijn zoons: kroonprins Naruhito en prins Fumihito, diens zoon Hisahito en prins Masahito - de broer van de huidige keizer - zijn in dat opzicht de belangrijkste kandidaten.

De verloving is inmiddels geweest en volgens het AP komt er spoedig duidelijkheid over de trouwdatum. Op die dag zal ze in de voetsporen treden van haar tante Sayako (de enige dochter van de huidige keizer), die in 2005 een gewone burger werd toen ze de stedelijk ontwerper Kuroda Yoshiki trouwde.

Mistig verleden

Ook buiten Japan komt het weleens voor dat mensen uit de koninklijke familie worden gezet of zelfs hun titel verliezen. In Nederland is het deze eeuw nog voorgekomen, toen prins Friso in het huwelijksbootje stapte met Mabel. Dit had niet te maken met het feit dat zij een normale burger was, maar dat ze onjuiste en onvolledige informatie had afgegeven over haar verleden met topcrimineel Klaas Bruinsma. De Staten-Generaal gaf daarom geen goedkeuring voor het huwelijk, waarna Friso bij het huwelijk zijn recht op troonopvolging en de titel van prins verloor.

Rastafari's

Maar het heeft niet altijd met het huwelijk te maken en het gaat ook niet altijd om losse gevallen. Zo werden in 2003 zes familieleden van koning Mswati III van Swaziland het paleis uitgezet. Het sextet droeg zeer nadrukkelijk zijn geloof als rastafari uit. Dit hield in dat ze dreadlocks droegen en - binnen de paleiselijke muren - continu aan het blowen waren. Dankzij de marihuana zouden ze in contact kunnen komen met de schepper. Echter leidde hun gedrag al snel tot een aanvaring met de koning, waarbij ze zich verbaal flink uitten. Hierop werden ze verbannen uit het paleis.

Weg gefotoshopt

Op de foto van de koninklijke familie die op de Thaise tv-zenders werd getoond, stond prinses Srirasm Suwadi ineens niet meer. Ze was aangetrouwd na een huwelijk met de kroonprins Maha Vajiralongkorn, maar werd in 2015 langzaam de familie uitgewerkt. De reden hiervoor had niets te maken met het stoppen van de romantiek tussen de twee, maar omdat drie familieleden van Suwadi werden gearresteerd in een corruptieschandaal. Het huwelijk van veertien jaar was voor de koninklijke familie al snel niets meer waard.


lol
user_dcacd241a517f45b7d3519574ef3f8bb174467f4_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

9

De explosie vond plaats in de Port Authority Bus Terminal. Foto: epa.

Gewonden na explosie in hart van New York

Gewonden na explosie in hart van New York

Foto van 'Metro'

Metro

VANDAAG, 14:33

Door een explosie in een busstation in New York zijn maandag meerdere gewonden gevallen. Het incident vond plaats in de zogenaamde Port Authority Bus Terminal in de buurt van Times Square. Het betreft het grootste busstation van de Verenigde Staten, waar jaarlijks meer dan 65 miljoen mensen komen.

De ontploffing vond plaats in een ondergrondse verbinding tussen het busstation en een metrostation.

Hartverscheurende beelden gepeste jongen gaan viral

Hartverscheurende beelden gepeste jongen gaan viral

Keaton Jones Videostill: Facebook Kimberly Jones

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

VANDAAG, 11:22

Keaton Jones uit Tennessee wordt gepest op school omdat hij ‘anders’ zou zijn. Zijn moeder zette een hartverscheurend filmpje van hem op Facebook waarin hij vertelt over het gepest. De video is viral gegaan en verschillende (bekende) mensen komen voor hem op.

„Ze maken grappen over mijn neus, zeggen dat ik lelijk ben en geen vrienden heb”, horen we Keaton tegen zijn moeder zeggen, net nadat ze hem van school heeft opgehaald omdat hij bang is voor de pesterijen tijdens de lunch.

Soedanese vrouwen niet veroordeeld voor broek dragen

Soedanese vrouwen niet veroordeeld voor broek dragen

24 vrouwen in Soedan zijn gearresteerd voor het dragen van een broek. Ze zijn uiteindelijk niet veroordeeld. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

GISTEREN

24 Soedanese vrouwen zijn niet veroordeeld voor het dragen van een broek in het openbaar. De vrouwen werden woensdag opgepakt bij een feestje dichtbij Khartoum, de hoofdstad van Soedan.

Volgens artikel 152 van het strafwetboek van Soedan is „je onpasselijk gedragen", een „obscene outfit" aandoen of het „irriteren van de publieke gevoelens" strafbaar. De vrouwen die terechtstonden hadden 40 zweepslagen en een boete kunnen krijgen voor hun „obscene outfit".

Noodlanding vliegtuig om vrouw die champagne eist

De vrouw had volgens het personeel genoeg gehad/Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

GISTEREN

In de Duitse stad Stuttgart heeft deze week een vliegtuig een noodlanding moeten maken. Dat kwam niet vanwege de winterse omstandigheden in de lucht, maar vanwege een agressieve passagier, zo meldt de Duitse politie tegenover het persbureau DPA.

Baldadig

Baby geboren met ernstig zeemeerminsyndroom

Baby geboren met ernstig zeemeerminsyndroom

Baby geboren met ernstig zeemeerminsyndroom. Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

GISTEREN

Deze week is er in India een baby geboren met een zeemeerminsyndroom. Een zeer zeldzame aandoening, waarbij het geslacht onmogelijk te bepalen was. Helaas is de baby vier uur na de geboorte overleden.

Weinig geld

Nederlands fotomodel omgekomen in Maleisië

Ivana viel van een balkon van de twintigste verdieping van een gebouw in Kuala Lumpur. (EPA)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

9 DEC 2017

Het Nederlandse fotomodel Ivana Smit is om het leven gekomen. Ze is van een balkon gevallen op de 20e verdieping van een gebouw in Kuala Lumpur.

Naakt lichaam

Hoffman opnieuw beschuldigd van seksueel wangedrag. / ANP

Hoffman opnieuw beschuldigd van seksueel wangedrag

Hoffman ontkent alle aantijgingen. / ANP

Foto van 'ANP'

ANP

9 DEC 2017

Dustin Hoffman wordt opnieuw beschuldigd van seksueel wangedrag. Collega Kathryn Rossetter stelt in 1984, toen zij samen in een toneelstuk op Broadway stonden, een „gruwelijke, demotiverende misbruikervaring” te hebben gehad, meldt de Hollywood Reporter.

Einde carrière