Buitenland

Dit is de veelbesproken cover van Time Magazine

Dit is de veelbesproken cover van Time Magazine

De cover van Time Magazine van deze week maakt een hoop los. Foto: Twitter/@TIME

Foto van 'Puck Roest'

22 MEI 2017

De covers van het Amerikaanse Time Magazine zijn bijna altijd spraakmakend. Ook deze maand maakt de voorpagina van het blad weer een hoop los. Op de cover is het Witte Huis te zien dat langzaam verandert in de Russische Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods. De Kathedraal is de belangrijkste blikvanger van het Rode Plein in Moskou.

In het blad staat een groot verhaal over hoe Rusland social media in de VS domineert en manipuleert. Maar op Twitter wordt vooral de link gelegd met het onderzoek naar eventuele banden tussen het campagneteam van Donald Trump en Rusland. Oud-FBI-directeur Robert Mueller is overigens benoemd tot speciaal aanklager voor dat onderzoek door het Amerikaanse ministerie van justitie.

De cover van Time werd ontworpen door Brobel Design. Het bedrijf maakte eerder ook de alom bekende cover van februari van dit jaar, waarop Trump te zien is achter zijn bureau in het Oval Office terwijl er een fikse storm overwaait.

Niet het Kremlin

Maar er is niet enkel lof voor de cover van het blad. Zo beweert Mad Magazine dat het idee is gestolen en kaart een twitteraar aan dat de Russische Kathedraal niet rood is en dat de vergelijking met het Witte Huis nergens op slaat. De keuze had volgens haar dan ook op het Kremlin moeten vallen.

Time is overigens niet het enige blad dat online voor veel ophef zorgt. Zo zorgde deze cover van The New Yorker eerder ook voor de nodige reacties. Op de voorpagina werd een link gelegd tussen het ontslag van FBI-baas Comey en de passagier van United Airlines die op hardhandige wijze van een overboekte vlucht werd gehaald.

LEES OOK


Views

8

'Honden kunnen geen autisme krijgen, anti-faxxers'

Honden worden steeds vaker niet gevaccineerd ©Pexels, Bruno Cervera

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

De mythe dat vaccinaties autisme zouden veroorzaken, is enorm hardnekkig. Nu blijken niet alleen kinderen maar ook honden niet te worden ingeënt door zogenaamde anti-vaxx'ers. Zij zien een prikkie voor Fikkie als een groot gevaar voor hun huisdier.

Een Britse dierenarts luidt nu de noodklok. Die stelt dat angst voor een autistische viervoeter nergens op gebaseerd is. „Honden kunnen helemaal geen autisme krijgen, autisme komt alleen voor bij mensen. En mensen krijgen het ook niet van een vaccinatie", vertelt hij tegen The Telegraph.

Anti-vaxxers

De 'anti-vaxx movement' groeit de afgelopen jaren in omvang. Zij geloven dat de vaccinaties schadelijk zijn voor kinderen en dus nu ook voor honden. Deze standpunten zijn zeer controversieel. Er is er geen enkele wetenschapper die deze schadelijke gevolgen van een prikje onderschrijft. Sterker nog; het niet inenten zorgt juist voor meer ziektes. Dit zijn voornamelijk kinderziektes die vanwege het niet enten weer vaker voorkomen zoals mazelen en rode hond.

De angst dat ook huisdieren kwalijke gevolgen zouden kunnen krijgen van vaccinaties is vooral in de Verenigde Staten groot, de Britse dierenarts is bang dat deze angst nu de Atlantische Oceaan oversteekt waardoor de vaccinatiegraad afneemt.

„We zijn ons ervan bewust dat er steeds meer anti-vaxxers zijn onder diereneigenaren in de Verenigde Staten die zich zorgen maken om het feit dat hun honden er autistisch gedrag van gaan ontwikkelen. Er is echter geen enkel wetenschappelijk bewijs dat autisme voorkomt bij honden of een verband tussen vaccinatie en autisme in het algemeen", stelt de Britse bond voor dierengeneeskunde (BVA).

Gevaar

Vice-voorzitter Gundrun Ravetz van de BVA heeft geen goed woord over voor het gedrag van de anti-vaxxers. „Vaccinaties redden levens en zijn een zeer belangrijk instrument om de gezondheid van huisdieren te garanderen. Dit soort angstzaaierij kan leiden tot een breuk in het vertrouwen in vaccins met als gevolg dat minder dieren worden ingeënt. Hierdoor kunnen er epidemieën uitbreken."

Viervoeters in westerse landen krijgen een aantal standaardvaccinaties voor ziektes als de hondenziekte, de Ziekte van Weil en het parvovirus. „Deze diagnoses zijn nog steeds dodelijk en besmettelijk. De reden dat we deze ziektes niet meer op grote schaal zien, is omdat de meeste baasjes hun hond inenten", aldus Ravetz.

Het niet vaccineren van een hond, kan tevens een gevaar vormen voor mensen. Hondsdolheid, een ziekte die door een vaccinatie voorkomen kan worden, komt nog steeds voor in de Verenigde Staten. Rabiës is niet alleen dodelijk voor de hond maar is, wanneer het niet adequaat wordt behandeld, ook dodelijk voor mensen.

In Nederland komt de gevaarlijke ziekte al sinds 1923 niet meer voor. Honden kunnen het echter in het buitenland wel oplopen door contact met onder meer zwerfhonden en katten, vossen, vleermuizen en wasberen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

97

Madsen was briljant, doorgedraaid en sadistisch

Foto van 'Jeroen Haverkort'

GISTEREN

‘Duikbootmoordenaar’ Peter Madsen heeft levenslang gekregen voor de moord op de Zweedse journaliste Kim Wall.

Wat is er precies gebeurd?
Kim Wall benadert Peter Madsen in de zomer van 2017 voor een reportage. De Zweedse journaliste vraagt of ze mee mag met een tocht in de UC3 Nautilus, de zelfgebouwde onderzeeër van de Deense uitvinder. Op 10 augustus 2017 vertrekt het duo uit Kopenhagen. Een dag later zinkt de UC3 Nautilis in de Baai van Køge. Madsen wordt gered, maar van Wall ontbreekt ieder spoor. In eerste instantie wordt Madsen verdacht van dood door nalatigheid. Over de dood van Wall legt hij tegenstrijdige en warrige verklaringen af. In eerste instantie zegt de uitvinder dat hij Wall aan land heeft gezet op Refshaleøen, een eilandje bij Kopenhagen waar Wall woonde. Later verklaart Madsen dat Wall door een ongeluk om het leven kwam en dat hij haar lichaam een zeemansgraf heeft gegeven.

Maar dat klopte niet?
Nee. Dat Madsen’s verhaal niet klopt, wordt duidelijk als een gedeelte van Walls verminkte lichaam op 20 augustus wordt gevonden. Madsen wordt vanaf nu verdacht van dood door schuld, doodslag of moord. Twee weken na de vondst verklaart Madsen dat ‘een zwaar luik op het hoofd van Wall viel’. Dit strookt niet met het feit dat het lichaam van Wall meerdere steekwonden heeft. Op 7 oktober vindt de politie het hoofd en benen van Wall. Op haar schedel zitten geen breuken. Het hoofd en de benen worden gevonden in plastic zakken waarin ook een mes zit. De zakken zijn verzwaard met stukken metaal om ze te laten zinken. Op 30 oktober geeft Madsen opnieuw een andere verklaring af. Nu zou Wall zijn omgekomen door koolstofmonoxidevergiftiging.

Een typisch geval van een doorgedraaide professor dus?
Nogal ja. Zo woont hij in zijn duikboot, waarin hij zich soms wekenlang afsluit voor de buitenwereld. Maar Madsen is ook briljant. Naast de UC3 Nautilus, die hij voor het eerst in 2008 te water laat en waardoor hij bekend wordt, ontwerpt Madsen ook twee kleinere duikboten, de UC1 Freya en UC2 Kraka. Verder houdt Madsen zich bezig met ruimtevaarttechnologie. Op dit gebied ontvangt hij in 2010, 2013 en 2014 diverse prestigieuze prijzen.

Maar wat is zijn andere, duistere kant?
Madsen is een zeer opvliegende man. Hij wordt uitgekotst door andere Deense raketbouwers met wie hij in 2008 Copenhagen Suborbitals opricht. Hij stapt daarom in 2014 uit deze organisatie om vervolgens zijn eigen Rocket Madsen Space Lab op te richten. Ook heeft Madsen gewelddadige seksuele fantasieën. Volgens twee ex-vriendinnen heeft Madsen grote belangstelling voor alles wat met martelen te maken heeft. De avond voordat de uitvinder met Wall het ruime sop kiest, zoekt hij volgens de openbaar aanklager op internet de zoekwoorden ‘onthoofden’, ‘meisje’, ‘doodsangst’. Madsen bekijkt ook een video waarbij de keel van een vrouw wordt afgesneden. Als Wall aan boord komt, liggen er al een zaag en andere instrumenten klaar voor zijn gruwelijke fantasie.

Nu heeft Madsen dus levenslang. Heeft hij spijt betuigt?
Madsen zei op het allerlaatste moment tijdens het proces - dat op 8 maart dit jaar begon in Kopenhagen - dat het hem ‘zeer, zeer, zeer spijt’ wat er was gebeurd. Maar de moord op Wall blijft hij ontkennen. Walls familie heeft een fonds opgezet om jonge vrouwelijke journalisten te stimuleren belangrijke verhalen te schrijven. „Het moet dáárover gaan en niet over dat alles eindigde die nacht in de duikboot”, aldus moeder Ingrid Wall.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+

'Engelse scholen halen analoge klokken van de muren'

'Engelse scholen halen analoge klokken van de muren'

Examenleerlingen konden de tijd op deze manier niet lezen Foto: Pixabay

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Scholen in Engeland hebben hun analoge klokken van de muren gehaald, omdat hun leerlingen op die manier niet konden zien hoe laat het was.

Leerlingen die examens moesten afleggen, wisten niet hoe ze in hun tijd zaten. In plaats van de analoge klokken besloten de docenten dan maar digitale klokken op te hangen.

Digitale wereld

Volgens Malcolm Trobe van de Association of School and College Leaders is dit het gevolg van het gebruik van digitale middelen onder jongeren. „Ze zijn gewend om de tijd digitaal te lezen op hun telefoon en op hun computer. Zo ongeveer alles om hen heen is digitaal, dus de tijd wordt dan ook overal digitaal aangegeven”, vertelt hij aan The Telegraph.

Wat hij ervan vindt dat sommige kinderen niet meer analoog kunnen klokkijken, wordt niet duidelijk. Hij vindt vooral belangrijk dat de leerlingen in kwestie geen stress ervaren en dus moeten scholen het hen zo gemakkelijk mogelijk maken.

Op social media reageerden een paar andere Britse docenten naar aanleiding van een presentatie over dit onderwerp dat zij op hun scholen hetzelfde probleem hadden.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+

Duikbootmoordenaar Peter Madsen krijgt levenslang

Levenslang duikbootmaker Madsen voor moord

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Peter Madsen is woensdag tot levenslang veroordeeld voor de moord op de Zweedse journaliste Kim Wall. De rechter zei dat er duidelijk bewijs is dat Madsen de vrouw eerst heeft gemarteld en daarna heeft omgebracht.

In stukken

De Deense duikboot- en raketbouwer nam de journaliste in augustus vorig jaar mee in zijn circa 17 meter lange duikboot. De autoriteiten vonden haar lichaamsdelen later terug in het water. Haar lichaam was in stukken gehakt.

De uitvinder zelf ontkende de moord en stelde dat de dood van Wall aan boord van de onderzeeër een ongeluk was. Eerst zei hij dat hij Wall levend aan land had gezet, daarna dat ze stierf omdat er een zwaar valluik op haar hoofd kwam en uiteindelijk dat ze omkwam door verstikking, omdat door een ongeval uitlaatgassen in de duikboot terechtkwamen. Daarvoor heeft het Openbaar Ministerie echter geen bewijs gevonden.

Levenslang is geen levenslang

Op de computers van Madsen werden 140 clips over moord, mishandeling of onthoofding gevonden.

In Denemarken moeten mensen die tot levenslang zijn veroordeeld meestal niet langer dan vijftien jaar in de gevangenis blijven zitten. Na twaalf jaar kan een veroordeelde een verzoek om gratie bij de koningin indienen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

38

Vrouwenhaat mogelijk motief dader aanslag Toronto

Volgens de politierechercheur zaten er bij de tien doden en vijftien gewonden die maandag vielen, vooral vrouwen. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De Canadese politie onderzoekt of vrouwenhaat het motief was voor het bloedbad maandag in Toronto. Een cryptisch Facebook-bericht van de dader Plek Minassian is aanleiding voor het onderzoek.

Enkele minuten voordat hij opzettelijk met een bestelbus inreed op voetgangers, plaatste Minassian een bericht op zijn Facebookpagina dat in die richting wijst, zei politierechercheur Graham Gibson.

Afgewezen

In het bericht schreef Minassian dat ,,de Incel Rebellie al begonnen is". ,,Incel" is een afkorting voor ,,involuntary celibacy", een online beweging van mannen die vrouwen ervan de schuld geven dat zij celibatair (ongehuwd) door het leven gaan. Ook verwees hij naar Elliot Rodger, die in 2014 zes mensen doodschoot in het Amerikaanse Santa Barbara. Rodger voelde zich eveneens afgewezen door vrouwen.

Foto: ANP

Voornamelijk vrouwelijke slachtoffers

Volgens de politierechercheur zaten er bij de tien doden en vijftien gewonden die maandag vielen, vooral vrouwen. De jongste vrouw was midden twintig en de oudste vrouw begin tachtig.

Facebook heeft bevestigd dat het bericht door Minassian is geplaatst en heeft het inmiddels verwijderd.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

58

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

In samenwerking met Beer in a Box

19 APR 2018

De Grote Bierquiz van Metro en Beer in a Box is een doorslaand succes.

Duizenden mensen hebben de afgelopen twee weken meegedaan aan de Grote Bierquiz. Omdat de quiz nog tot en met 1 mei te maken is, hebben Beer in a Box en Metro alvast een reeks interessante uitkomsten op een rijtje gezet. Doe uiterlijk 1 mei ook mee, want er zijn mooie prijzen te winnen. Ga naar www.beerinabox.nl/quiz.

Meer brouwerijen dan in 'bierland'

Je moet echt onder een steen geleefd hebben om niet te zien dat speciaalbier een trend is in Nederland. Het aantal nieuwe brouwerijen dat er jaarlijks bijkomt is duizelingwekkend te noemen (ons land heeft inmiddels meer dan vijfhonderd geregistreerde brouwers, dat zijn er meer dan in ‘bierland’ België). Maar waar krijgt speciaalbier nu zijn bijzondere smaak van? En hoe lang brouwen we eigenlijk al bier? Van hele simpele vragen tot supermoeilijke, je test je eigen kennis in een paar minuten op www.beerinabox.nl/quiz.

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

„Of je nu net komt kijken of al heel veel weet, de Grote Bierquiz is bedoeld om je kennis te testen. Wij willen mensen vooral op een leuke manier meer leren over speciaalbier. Daarom krijgen alle deelnemers na 2 mei een persoonlijke pagina met alle informatie over de vragen die ze goed of fout hadden”, zegt Victor Kuppers, chef quiz bij Beer in a Box, de startup die op basis van jouw smaak de beste speciaalbieren voor je selecteert.

Feiten en getallen

Alles goed. Slechts 16 bierkenners hebben álle antwoorden goed. Dat is veel minder dan 1 procent. Er zijn 31 deelnemers die maar 1 fout hebben, 95 quizmakers hebben er 2 fout. „Dat is echt heel goed”, zegt de chef quiz. De gemiddelde score is 10 punten van de maximale 15.

Onze Belgische vrienden. Voorheen liep België mijlenver voorop in bierland. Maar die tijd is geweest. Van alle zuiderburen zit er geen één in de categorie die alles goed heeft.

Zuid-Holland nadrukkelijk aanwezig. Met 40 procent van de deelnemers heeft de provincie Zuid-Holland het hoogste aantal deelnemers (maar of zij ook het meeste van bier weten…). Noord-Holland komt op plaats 2 (30 procent), Noord-Brabant op plek 3 (24 procent van de quizmakers).

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierkennis omschrijven

Wat denken we van onszelf? Meer dan de helft van de mensen vulde bij de vraag ‘hoe zou jij je bierkennis omschrijven?’ met ‘best wel wat’. Slechts 2 procent van de deelnemers durfde het aan om ‘ik ben de beste speciaalbierkenner ever’ aan te klikken.

Meest gedronken drank. 95 procent van de deelnemers denkt dat bier na water (inclusief koffie en thee) de meest gedronken drank in Nederland is.

Waar staan de brouwerijen? 63 procent van de mensen die hun bierkennis testen, denkt dat Noord-Brabant de meeste brouwerijen heeft. 40 procent van hen denkt dat Nederland vorig jaar ongeveer 520 brouwerijen had.

Die middeleeuwers toch. 28 procent van de deelnemers denkt dat in de middeleeuwen jaarlijks makkelijk 800 liter bier per persoon naar binnen geklokt werd. En jawel – wat een kenners zijn we toch met z’n allen -  66 procent van hen denkt te weten wat cenosillicafobie is.

Wat valt er te winnen?

Ben jij de beste bierkenner? Dan maak je kans op een verrassingspakket van Beer in a Box ter waarde van 250 euro (geen bier, want dat mag niet!). Onder alle deelnemers wordt een aantal kleinere prijzen verloot, zoals een workshop bierbrouwen, rondleidingen bij spraakmakende brouwerijen en allerhande bierdingen. Snel naar Beerinabox.nl/quiz dus. Ga je nog meedoen? Veel succes en proost!


Views

300+

Vlammenzee Indonesië: zeker 10 doden

Vlammenzee Indonesië: zeker 10 doden

Bij de brand vielen minstens tien doden. / aFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Een brand in een oliebron bij een dorp in de Indonesische provincie Atjeh heeft woensdag aan zeker tien mensen het leven gekost. Tientallen anderen raakten gewond.

Volgens het Indonesische agentschap voor rampenbestrijding overstroomde de 250 meter diepe bron, waarna dorpelingen probeerden de olie op te vangen. Mogelijk veroorzaakten laswerkzaamheden het vuur of heeft iemand gerookt in de buurt van de bron, die illegaal zou zijn aangelegd.

Metershoge vlammen

Lokale media melden dat ten minste drie huizen in vlammen opgingen. Op foto's zijn vlammen te zien die metershoog boven het dorp uitsteken.

Het exacte aantal slachtoffers wordt later bekendgemaakt. „We zijn nog steeds bezig om het aantal slachtoffers in kaart te brengen, maar kunnen dat moeilijk doen omdat het vuur nog niet geblust is", citeert de NOS een woordvoerder van het bureau voor rampenbestrijding.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

36