Camera videoWie is Macron, wat zegt zijn opkomst over Frankrijk?

Kan het nog fout gaan voor Macron?

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Emmanuel Macron maakt de grootste kans om de nieuwe president van Frankrijk te worden. Op 7 mei kiezen de Fransen voor hem of de extreemrechtse Marine Le Pen.

Wie is Emmanuel Macron?
De 39-jarige Macron is een links-liberaal. In 2006 werd Macron lid van de Parti Socialiste. Toen hij bij de parlementsverkiezingen van 2007 geen steun kreeg van zijn eigen partij voor een zetel in zijn geboortestreek Picardië, ging Macron werken voor de Franse zakenbank Rothschild. In 2012 leidde hij de overname van een filiaal van Pfizer door Nestlé voor een recordbedrag van 9 miljard euro. Macron heeft bij Rothschild naar schatting ruim 2 miljoen euro verdiend. Tijdens de campagne voor de linkse voorverkiezingen van 2011 steunde hij de kandidatuur van François Hollande en werd hij een van zijn economische adviseurs en later minister van economische zaken. In augustus 2016 nam hij ontslag als minister om zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen. Buiten de gevestigde partijen bouwde hij zijn eigen beweging op: En Marche! Nu is Macron met 23,8 procent van de stemmen de grote favoriet voor de tweede ronde op 7 mei.

Is dat verrassend?
De Franse ochtendkranten spreken van ‘een sensatie’ en ‘een aardverschuiving’. De kiezer heeft afgerekend met de gevestigde politieke orde. De Republikeinen en vooral de Socialisten zijn weggevaagd. Macron gaat het opnemen tegen de extreemrechtse Marine Le Pen die een ‘Fraxit’ wil. Macron wil dat Frankrijk juist lid blijft van de EU. Het succes van hem is te verklaren doordat hij moderne marketingmethoden inzette tijdens zijn campagne. Daarnaast had Macron het geluk dat tijdens de Republikeinse voorverkiezingen Alain Juppé werd verslagen en bij de Socialisten Manuel Valls. Daardoor werden twee centrumkandidaten uitgeschakeld, wat gunstig uitpakte voor de extremere kandidaten zoals Macron en Le Pen.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Wat zegt het over de Franse verkiezingen dat er straks gekozen moet worden tussen een links-liberale en extreemrechtse kandidaat?
Dat Frankrijk verdeeld is. Maar hierin vormt het land geen uitzondering met de rest van Europa. In veel landen worstelen de burgers met de vraag welke kant hun land nu op moet en via welke route. Kies je voor globalisering of nationalisme? Daarbij zijn de mensen de oude garde zat en hunkeren ze naar nieuwe gezichten. Waar de PvdA tijdens onze verkiezingen een historisch verlies leed, zijn de Socialisten in Frankrijk weggevaagd. De ooit grootste partij van land en president Hollande kreeg nu maar 6,2 procent van de stemmen. Nog een parallel met Nederland is het feit dat ook in Frankrijk de angst bestond dat een nationalistische partij de grootste zou worden. Net zoals de PVV is Front National weliswaar gegroeid, maar niet zo groot als het zelf had verwacht. In 2002, onder leiding van Jean-Marie Le Pen, behaalde de partij 16 procent van de stemmen, nu 21,5. Net zoals Geert Wilders, leed Le Pen een morele nederlaag.

Kan het nog fout gaan voor Macron?
Volgens de peilingen niet. Die voorzien op 7 mei een ruime overwinning voor Macron doordat veel stemmen van de afgevallen kandidaten waarschijnlijk naar hem zullen gaan. Toch wantrouwen veel Fransen zijn linkse opvattingen, aangezien hij zijn zakken heeft gevuld bij Rotschild. Dat Macron in 2010 lid was van de zogenaamde commissie-Attali, een door de toenmalige liberale president Nicolas Sarkozy opgerichte commissie van experts die voorstellen moest formuleren om de economische groei te bevorderen, helpt hem ook niet echt. Macron steunde destijds veel liberale voorstellen.

Hoe gaat het Frankrijk onder Macron eruitzien?
Macron is een nieuweling, maar de verwachting is dat er weinig gaat veranderen als hij de macht krijgt. In juni vinden de parlementsverkiezingen plaats. Macron heeft aangekondigd vooral nieuwe kandidaten te willen presenteren in alle 577 kiesdistricten. Het is zeer de vraag hoeveel zetels deze onervaren politici zullen binnenslepen. Bovendien krijgt hij met een heftige oppositie te maken. Macron moet met ‘andere kleur’ werken en dit betekent compromissen sluiten. Hierbij valt opnieuw de vergelijking met Nederland waar tegenpolen VVD en GroenLinks momenteel een nieuwe regering proberen te vormen.


Views

54

Ouders van 'balkonjongetje' krijgen tien jaar cel

Tien jaar moeten ze brommen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

De ouders die eind 2016 hun zoontje vijftien uur op een ijskoud balkon lieten doorbrengen als straf, zijn door de rechtbank zwaar veroordeeld. De rechtbank uit Brussel heeft zowel de stiefvader als moeder een celstraf van tien jaar gegeven.

In pyjama

Een zesjarig jongetje werd in december 2016 in slechts zijn pyjama op het balkon gezet van hun appartement in Sint-Joost-Ten-Node. Hij raakte bewusteloos en onderkoeld, waarna hij uiteindelijk met spoed werd overgebracht naar het ziekenhuis. Daar belandde hij op de intensive care.

Het jongetje was op het balkon gezet, omdat hij vroeg in de ochtend een pannenkoek wilde eten. Toen de politie verder onderzoek deed, bleek dit niet de enige extreme manier van opvoeden van zijn ouders.

IJsdouche

Zowel hij als zijn tweelingzus waren ondervoed en mishandeld. Bovendien waren straffen als een ijsdouche, verbanning naar het balkon of geen eten krijgen een gewoonte. Hierop werden de moeder en stiefvader vervolgd wegens foltering, onmenselijke behandeling en onthouding van voedsel van hun kind.

De straffen waren aanvankelijk zes jaar voor de moeder en vijf voor de stiefvader (waarvan de helft met uitstel), maar in hoger beroep kregen beiden (bijna) een verdubbeling daarvan aan de broek.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

19

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'
Likeability of 5

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

De feestgangers van 'Qhotel in de sneeuw'. / Foto's: Heidi Rijsdijk

Foto van 'Lisa Vermeij'

(In samenwerking met Qmusic)

Oostenrijkse bergen, sneeuw maar ook veel zon, après-ski, schnitzels, glühwein en liveoptredens van OG3NE, Jax Jones en Gavin James. Klinkt als muziek in de oren, toch?

Het Oostenrijkse Zell Am See was de afgelopen dagen het decor voor het Q-hotel in de sneeuw. Radiostation Qmusic organiseerde het festijn tot en met dinsdag voor de dertiende keer. Zelfs als je nog nooit op de latten hebt gestaan, was er genoeg te doen. Zangtrio OG3NE, singer-songwriter Gavin James en dj Jax Jones waren ingevlogen om er voor de live aanwezige luisteraars, Qmusic-dj’s en zakenrelaties van het station een muzikaal festijn van te maken. Dj Jax Jones kwam zelfs eerder van zijn huwelijksreis terug om bij het sneeuwtripje aanwezig te zijn.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

Après-ski: 'Het is vanaf de eerste minuut al een en al gezelligheid.'

Keileuke reis gewonnen

Luisteraars konden in de maand december een winterse reis winnen door een bijzonder kerstverhaal in te sturen. Lieke (25) uit Nijmegen was een van de gelukkigen. „Vorig jaar lag er op kerstavond een rat in mijn bed, doodeng! Maar wel een goed verhaal. En ik heb er nu wel een keileuke reis mee gewonnen. Het is vanaf de eerste minuut al een en al gezelligheid.” Voor luisteraars Alenka (39) en Ilona (40) was het helemaal een bijzondere trip. Ilona heeft afgelopen jaar voor het eerst kerst gevierd. Eerder kon dat nooit, omdat ze altijd Jehovagetuige was. ,,Er gaat een hele nieuwe wereld voor ons open, omdat we altijd heel streng hebben geleefd.”

Natuurtalentjes op de latten

Naast alle optredens en gezellige activiteiten zoals rodelen, een winterbarbecue en hilarische lunchquizzen, wordt er nog echt wel wat geskied. Een team van Nederlandse leraren stond elke ochtend weer te springen om Metro en alle Q-hotelgangers van de blauwe, rode of zelfs zwarte piste te begeleiden. Dennis (34) draait al heel wat jaren mee en kijkt er elk jaar weer naar uit om de Qmusic-dj’s en luisteraars les te geven. Soms zitten er echte natuurtalenten tussen. Zoals YouTuber Nanne Meijer die nog nooit eerder op ski’s had gestaan, maar na twee uurtjes als een volleerd wintersporter van de berg zoefde. Ondergetekende had er iets meer moeite mee en hield er na een stukje snowboarden op de rode piste welgeteld zestien blauwe plekken aan over. Mooi souvenir, zullen we maar zeggen.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

De zusjes OG3NE genoten met volle teugen.

Teterreteterre

s’ Avonds werd het Q-hotel omgetoverd tot een concertzaal, waar de dj’s van Q-music het publiek op heerlijke foute après-skinummertjes trakteerden. ,,Er is zo veel gezelligheid, je vergeet dan eigenlijk dat je staat te hossen op muziek die je normaal nooit luistert. En ook al sta je in zo’n warme hut te zweten in je dikke coltrui, dat maakt op dat moment allemaal niets uit. Ik vind het enig!”, aldus YouTuber Nienke Plas. En net op het moment dat je dacht ‘ik kan geen ‘teterreteterre’ meer horen’, kwam er een artiest met een spetterend optreden. De meiden van OG3NE zorgden ondanks de warme skikleding door hun prachtige performance meerdere keren voor kippenvelmomentjes. De zusjes vermaakte zich de rest van de avond trouwens prima en dansten vrolijk mee op après-skihits als Schatje Mag Ik Je Foto en Vrouwke.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

Skiën en snowboarden maakt dorstig.

Jägerbombs en water

De dansvloer is de plek waar artiesten samen staan te dansen met de luisteraars, waar Jägerbombs worden afgewisseld met water (er moet ook nog een beetje gewerkt worden). En de plek waar ‘je dansjes doet die je eigenlijk niet op je werk zou moeten doen’, aldus een luisteraar.

Het zijn Qmusic-feestdagen waar je muzikale hoogtepunten beleeft, nieuwe vrienden maakt en waar je nog jaren op kunt teren. Wanneer mogen we weer?

Binnenkort zie je op deze site een video van de reis.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

DJ Joep Roelofsen met Marieke Elsinga, die verslag deed voor RTL Boulevard.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


likelovedislike
user_7773621565689246c2f6d156935675e7e4bf47d1_avataruser_897b6947eed5a5c9f795673f14eb1c721f9b8737_avataruser_8cc99793708d42dfc8e8251235ad93e8def9c702_avatar

Views

200+

Geen energiedrankjes van Aldi voor Britse kinderen

Afbeelding ter illustratie / Pixabay

Foto van 'Merel Driessen'

De Britse Aldi stopt met de verkoop van energiedrankjes aan kinderen jonger dan 16 jaar. Kassamedewerkers moeten voortaan om een legitimatiebewijs vragen als klanten energiedrankjes willen kopen.

Groeiende bezorgdheid

Het is niet de eerste supermarktketen in Groot-Brittannië die een leeftijdsgrens oplegt aan de verkoop van energiedrankjes. Asda, Waitrose en een aantal winkels van Morrisons verkopen de drankjes ook niet meer aan kinderen. Het zijn allemaal supermarktketens met een groot marktaandeel.

„We hebben gekozen voor de invoering van deze leeftijdsgrens vanwege de groeiende bezorgdheid over het gebruik van energiedrankjes onder jongeren”, vertelt een woordvoerder van Aldi aan The Guardian.

Grootste gebruikers

Jongeren in Groot-Brittannië zouden de grootste gebruikers van energiedrankjes in heel Europa zijn. Er zijn dan ook een hoop Britse campagnes gaande om de energiedrankjes te verbieden.

Ook in Nederland is veel te doen rondom energiedrankjes. Kinderartsen deden maandag een oproep om ze te verbieden voor jongeren onder de achttien jaar. De drankjes leiden tot rusteloosheid, vermoeidheid en hartritmestoornissen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

20

Likeability of 6

Verdienen met het lezen van Metro-artikelen!

Foto van 'Metro'

In samenwerking met: Pabbl

Artikelen lezen op onze telefoons, dat doen we maar al te graag. De Pabbl-app plaatst, gebaseerd op jouw verkeuren, artikelen op je vergrendelscherm, en beloont je ervoor!

Eind vorig jaar bereikte Pabbl de mijlpaal van 75.000 installs. 75.000 gebruikers die kunnen verdienen aan het ontvangen van relevante advertenties op hun vergrendelscherm. Sinds kort is er ook een feature uitgerold waarmee je in plaats van advertenties, vooral artikelen ontvangt en hier ook gewoon mee kan verdienen!

Artikelen en verdienen – hoe werkt dat?
Je ontvangt een mix van content op je vergrendelscherm, het scherm waar je ongemerkt 150 keer per dag langs swiped. Nu ontvang je op dat scherm feilloos artikelen, gesponsorde wallpapers en normale wallpapers. Elke keer dat je je telefoon ontgrendelt je punten. Deze punten kun je inruilen voor leuke cadeaus in de Pabbl shop. Sinds deze feature kortgeleden is uitgerold, sluiten steeds meer nieuwssites aan voor nog betere toegespitste content, waaronder ook content van Metro dus.

Gebruikers waren sceptisch
Natuurlijk ben je sceptisch over een app waar je door het simpelweg gebruiken van je telefoon, makkelijk kunt verdienen. Maar bezoek de pagina van Pabbl in de Playstore en je ziet dat de app 50.000-100.000 installs en 4,6 sterren uit meer dan 10.000+ reviews heeft; blijkbaar doet Pabbl echt wel wat goed. Pabbl is een vergrendelscherm app, die elke keer als je je telefoon aandoet, mooie en relevante content zoals artikelen en wallpapers toont. Omdat een boel van deze content ‘gesponsord’ is, geeft Pabbl punten in ruil voor bijna elke keer dat je je telefoon ontgrendelt. Alleen bij artikelen en gesponsorde content ontvang je punten en er zitten limieten op zodat er geen bots aan worden gehangen die het scherm 24/7 wegswipen.

Installeren die hap
Het ziet er dus allemaal legit uit, installeren dan maar. Je belandt op de landingspagina en vult wat basisgegevens in en je interesses. Hierdoor wordt de content die je krijgt afgestemd op jouw persoonlijke voorkeuren. Het vergrendelscherm verschijnt, die je ontgrendelt met een soepele swipe. Vervolgens word je geleid naar de Pabbl-app waarin wordt uitgelegd wat je met je punten kan doen. Het aanbod is vrij divers: Een boel kortingen (soms tot wel 100%!!) op eten & drinken, kleding, elektronica en nog veel meer!

Lege voorraden
Kijkend naar de reviews blijkt dat je niet alles kan aanschaffen wanneer je dat wilt. De voorraden zijn vaak op. Dat komt doordat de app erg hard groeit en mensen sneller punten bij elkaar sparen dan dat ze aan producten kunnen weggeven. Het verkopen van advertenties blijkt lastiger voor Pabbl dan verwacht waardoor het lastig is om producten te financieren en komt het af en toe zelfs uit eigen zak. Maar dat kan niet voor altijd doorgaan natuurlijk. Pabbl moet nog minimaal 2x zo hard groeien willen ze de grote vraag en gespaarde punten kunnen bijbenen met nieuw aanbod.

Feiten over Pabbl:

- Pabbl is te installeren in de Playstore

- De app is Android exclusive.


like
user_5a58c6cc654b4931505d8ae3dd819f4ca6fb90ce_avataruser_384fadd091eec9bdd937419d5996ce3c53ee436a_avatar

Views

51

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Een jaar Trump: Charlottesville, NAVO en cofveve

Donald Trump/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Er is zonder twijfel geen persoon ter wereld waar het voorbije jaar meer over geschreven is dan over Donald Trump. Haast elke actie van de Amerikaans president leidde tot een golf aan verontwaardiging van de ene kant en een stortvloed aan steunbetuigingen van de andere kant. Metro probeert het veelbewogen eerste jaar van zijn presidentschap in een stuk samen te vatten.

Grootste menigte

Op 20 januari 2017 was het gelijk raak in de strijd tussen Trump en zijn tegenstanders. De Republikein sprak zelf van de grootste menigte bij een inauguratie ooit, iets dat hem direct bakken aan hoon opleverde op social media. Mensen legden simpelweg beelden van zijn beëdiging naast die van Barack Obama. Een uitglijder die zijn tegenstanders hem het liefst nog elke dag laten horen.

Inreisverbod

'Make America Great Again' en 'America First' waren de twee belangrijkste slogans van Trump tijdens de verkiezingscampagne. Om Amerikanen weer op de eerste plaats te zetten pleitte hij voor een muur tussen Mexico en de VS en wilde hij een inreisverbod vanuit zes landen die overwegend islamitisch zijn. Zelfs mensen die al een geldig visum hadden voor de VS mochten het land niet meer in, een beslissing die na twee dagen al werd teruggedraaid. Uiteindelijk duurde het een week alvorens het hele inreisverbod na rechtszaken van onder andere Washington werd geschrapt. Trump gaf niet op en uiteindelijk was het bij zijn derde poging raak. Op 7 december stemde het federale hooggerechtshof voor de wering van mensen uit Iran, Syrië, Tsjaad, Somalië, Libië en Jemen. Wel was dit inreisverbod iets minder streng dan het oorspronkelijke plan. Zo mochten mensen uit die landen die al banden hadden met Amerika gewoon het land in.

Rellen in Charlottesville

Middenin augustus trokken veel extreemrechts georiënteerde mensen (onder andere neonazi's en ku-kux-klanleden) naar het universiteitsstadje Charlottesville in de staat Virginia. Het was oorspronkelijk bedoeld als protest tegen het weghalen van het standbeeld van generaal Robert E. Lee, aanvoerder van de zuidelijke staten tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Protesten van extreemrechts waren er wel vaker geweest, maar dit keer bleken ze al snel heviger. Tegenstanders stelden dat met Trump aan de macht ze zich gesterkt voelen om verder te gaan met hun protesten. Het komt tot een confrontatie met tegendemonstranten. Uiteindelijk is er een auto die op de menigte tegendemonstranten inrijdt met één dode en negentien gewonden tot gevolg. De kritiek op Trump is hevig, omdat hij zich niet hard durft uit te spreken tegen de acties van extreemrechts. Dit wordt nog eens versterkt als hij een paar dagen later wel direct is in zijn bewoording als moslimextremisten een aanslag plegen in Barcelona.

Baantjescarousel

Rustig was het ook niet in de staf rondom president Donald Trump. Vooral in het eerste halfjaar waren er tal van wisselingen. Sally Yates (minister van justitie) en Michael Flynn (Nationale Veiligheidsadviseur) vertrokken zelfs binnen een maand en ook James Comney (directeur van de FBI), Reince Priebus (stafchef van de president), Sean Spicer (woordvoerder) en Steve Bannon (adviseur) vertrokken nog voor augustus. Anthony Scaramucci spande waarschijnlijk de kroon. Hij werd door Trump aangesteld als directeur communicatie, maar na tien dagen was het alweer gedaan met zijn baan. Er kwamen oude tweets van hem bovendrijven, waarin hij Hillary Clinton bleek te steunen. Ook noemde hij Priebus een 'verdomde paranoïde schizofreen', terwijl Bannon volgens hem mediageil was. Verder zou hij de complete communicatie-afdeling van het Witte Huis ontslaan.

#Cofveve

De relatie van Trump met de media is allesbehalve goed te noemen. De president vertrouwt veel journalisten niet en beticht sommigen met enige regelmaat van het maken van 'fake news'. Mede daardoor communiceert hij veel via Twitter. Een manier waarop hij zijn achterban snel bereikt en zeker weet dat zijn woorden niet verdraaid worden. Dit pleit voor hem. Het maakt hem - ogenschijnlijk - benaderbaar en het laat zien dat hij open is en veel wil delen met het volk. Zijn manier van twitteren doet echter veel stof opwaaien. Zijn vijandige taal - soms bijna oorlogsretoriek - schiet bij velen in het verkeerde keelgat en ook is er angst over de uitspraken die er zijn aan het adres van Noord-Korea-leider Kim Jong-Un. Leidt dit niet tot een nucleaire oorlog? Tegelijkertijd zit er na elke tweet wel een legertje fanatiekelingen klaar om Trump op onjuistheden te wijzen of gewoon van repliek te dienen. En als hij dan per ongeluk het woord cofveve de wereld in stuurt, dan gaat het helemaal los.

Obama obsessed?

Tegenstanders van Trump hebben de voorbije maanden meer dan eens benadrukt dat ze Barack Obama missen als president. Vooral in de laatste maanden lijkt Trump dat zich toch aan te trekken en steeds vaker begint hij vergelijkingen te trekken met zijn voorganger. Alleen dat is niet zonder risico's. Nadat hij stelde dat Obama niet de nabestaanden van oorlogsslachtoffers belde, kwam er zelfs een storm kritiek van oud-medewerkers van het Witte Huis, die hem direct als leugenaar bestempelden. Als het op Obama aankomt, maakt Trump sowieso wel vaker een inhoudelijke uitglijder. Zo wil hij nu niet naar Londen om de nieuwe ambassade daar te openen. Hij stelt niet achter het dure en slechte Obama-project te staan, maar de plannen en de goedkeuring ervan stammen nog uit de periode van George W. Bush.

NAVO

Vanaf minuut één heeft Trump het duidelijk gemaakt: iedereen investeert de NAVO-norm van minimaal twee procent van het bruto binnenlands product in defensie. Amerika betaalde begin vorig jaar zo'n zeventig procent van het complete NAVO-budget en de president stelde dan ook dat NAVO ‘achterhaald’ en ‘overbodig’ is. Sinds zijn optreden op de NAVO-top in mei is er echter weinig meer gesproken over de budgetten. Veel landen zouden volgens hem het geld naar NAVO gaan overmaken. Afgelopen december was er gewoon een vergadering met alle ministers van Buitenlandse Zaken, inclusief de Amerikaanse afgevaardigde Rex Tillerson.

Donald Trump en de Britse premier Theresa May tijdens de NAVO-top van mei/ANP

Toch een klimaatakkoord?

Klimaatverandering is niet iets waar Trump direct in gelooft, dan wel zich zorgen om maakt. Hij kondigde dan ook al tijdens de verkiezingscampagne aan dat er naar alle waarschijnlijkheid een kruis zou gaan door het klimaatverdrag van Parijs. Dat gebeurde ook, maar toch zijn er nu geluiden dat Trump terug wil keren. Dan moet dat wel onder iets andere voorwaarden gebeuren. Volgens hem zou het akkoord dat er nu ligt de Amerikaanse industrie en economie onevenredig zwaar treffen vergeleken met andere vervuilers. Overigens zitten de Verenigde Staten nog in het verdrag, omdat een opzegging pas mogelijk is na drie jaar, dus november 2019.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

17

Meisje (9) 'snoept' per ongeluk medische marihuana

Afbeelding ter illustratie / Pixabay

Foto van 'Merel Driessen'

Een basisschoolleerling uit de Amerikaanse stad New Mexico dacht dat ze lekkere snoepjes mee naar school had genomen. Maar de snoepjes die zij en de andere leerlingen opaten, bleken haar ouders’ medische marihuana te zijn.

Toch geen normaal snoepje

„Ze zagen eruit als normale gummy beers”, vertelt een leerling die de marihuana innam aan KRQE News 13. Maar ze had al snel door dat het toch niet een heel normaal snoepje was. Ze werd duizelig en had het gevoel dat de kamer aan het draaien was. De schooldirectrice vertelt dat het meisje, dat de snoepjes meebracht, zich nogal vreemd gedroeg. „Ze zei dat ze niets meer kon zien.”

De medische marihuana kan twee tot honderd keer zo sterk zijn als normale marihuana. In totaal hebben vier leerlingen aan de medische marihuana gezeten. Een van hen heeft zelfs drie of vier snoepjes naar binnen gewerkt.

Waarschuwing voor ouders

De school schakelde hulpdiensten in. Zij hielden in de gaten of er bij de leerlingen geen gevaarlijke reacties op de marihuana ontstonden.

De school heeft nu besloten dat de kinderen geen eten meer mogen delen wat ze van huis uit hebben meegenomen. Ook waarschuwt de school ouders om voorzichtig te zijn met de medicijnen die ze in huis hebben liggen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

55

Man rijdt in op publiek: baby dood, 15 gewonden

Man rijdt in op publiek: baby dood, 15 gewonden

Het ongeluk richtte een hoop schade en verwondingen aan. / EPA

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Een hard rijdende auto is in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro ingereden op wandelaars die in groten getale aanwezig waren op het voetpad van de beroemde Copacabana. Een acht maanden oude baby overleefde het incident niet. Ook raakten zeker 15 mensen dusdanig gewond dat ze naar het ziekenhuis moesten.

Er is volgens de politie geen aanwijzing dat de auto opzettelijk op het publiek is ingereden. Volgens een lokale nieuwssite ontvluchtte de bestuurder van de auto de plaats van het ongeluk, maar werd hij al snel aangehouden. Het vermoeden is dat hij de aanrijding heeft veroorzaakt als gevolg van een epileptische aanval.

Fietspad

Ooggetuigen meldden dat de auto plotseling van zijn rijrichting afweek en daarbij dwars over een fietspad reed en daarna de voetgangers raakte. De plek is geliefd bij stadsbewoners en toeristen.

Eerder deze maand reed een man een auto met drie kinderen aan. Die hielden daar toen niets aan over. Alleen de bestuurder had destijds lichte verwondingen.


Views

24