Recordbedrag aan donaties voor inauguratie Trump

20 april 2017 om 19:50 door Jessica Heijmans
Recordbedrag aan donaties voor inauguratie Trump

De opkomst voor Donald Trump's inauguratie op 20 januari 2017 mag dan een stuk lager hebben gelegen dan die van Obama, zijn ontvangen donaties voor de inauguratie waren wél groots. Sterker nog, Trump haalde een recordbedrag aan donaties binnen.

Miljonairs, bedrijven en NFL-eigenaren trokken hun portemonnee om Trump aan een recordbedrag voor zijn inauguratie te helpen. In totaal wist het inauguratiecommitée 106.7 miljoen dollar op te halen, bijna het dubbele van Barack Obama in 2009.

Wie waren de gulle schenkers?

Een aantal bedrijven en magnaten hebben flink in de buidel getast voor de inauguratie. De grootste gift kwam van miljonair Sheldon Adelson die maar liefst 5 miljoen dollar aftikte voor de festiviteiten van de nieuwe president. Diverse eigenaren van de NFL, zoals Bob Kraft van de New England Patriots en Dan Snyder van de Washington Redskins, doneerden ieder 1 miljoen dollar.

Bedrijven die flinke donaties hebben gedaan zijn onder meer Bank of America, Boeing en Dow Chemical. Maar daar blijft het niet bij, diverse merken doneerden bedragen van meer dan 250.000 dollar voor goederen en services, zoals Windows, Coca Cola, Pepsi en FedEx.

Opbrengst

Behalve natuurlijk de kans om steun te betuigen aan de huidige president, kregen de schenkers ook wat terug voor hun vrijgevigheid. De grootste begunstigers, Adelson en zijn vrouw, kregen speciale plekken voor Trump's ceremonie en een privélunch met de nieuwe president en andere wetgevers. Volgens CNN varieerden de 'donatiepakketten', waarbij de schenker iets krijgt voor zijn of haar gift, van 25.000 tot 1.000.000 dollar met cadeaus als tickets voor de inauguratieparade en een diner met vice-president Mike Pence.

Het is echter nog de vraag wat het de gulle gevers echt oplevert. Volgens Larry Sabato, politiek analist, gaat het om 'goedmaak geld' of om de voortzetting van steun door mensen die in Trump geïnvesteerd hebben. „Je geeft dit soort bedragen niet voor een aantal tickets voor inauguratiegala's”, aldus Sabato tegen Fortune.

'Trots op steun'

Op de vraag of Trump conflicterende gevoelens had over het accepteren van de donaties, antwoordde woordvoerder Sean Spicer dat de inauguratie een 'aloude traditie' is. Bovendien denkt hij dat veel Amerikanen en bedrijven trots zijn op hun steun voor de inauguratie: „veel mensen zijn er trots op om de wereld een vredige transformatie van de macht te laten zien.”

De president is niet verplicht om te vertellen hoeveel geld nog over is en wat er met het overgebleven bedrag gebeurt. Wel heeft het committée beloofd om 'goede doelen te identificeren en evalueren om overgebleven contributies aan te schenken'

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!