Aanslag op politie schokt Frankrijk

21 april 2017 om 07:22 door Metro
Aanslag op politie schokt Frankrijk

In Frankrijk is geschrokken gereageerd op een aanslag op politieagenten op de Champs-Élysées in Parijs. Bij de aanslag kwam een agent om het leven, twee andere agenten raakten zwaargewond. Wat weten we over de aanslag in Frankrijk?

Wat is er gebeurd?

Iemand nam op de Champs-Élysées in Parijs een stilstaande politieauto onder vuur. Daarbij kwam een agent om het leven. Twee van zijn collega’s raakten zwaargewond.

Wie is de dader?

De naam van de schutter, die werd doodgeschoten door de politie, wil de politie nog niet vrijgeven. Volgens persbureau Amaq, dat gelieerd is aan IS, gaat het om Abu Yousif al-Baljiki, oftewel Abu Yousif de Belg. Die naam is een strijdersnaam in het Arabisch kunya.

Na de aanslag doorzocht de politie zijn woning in Oost-Parijs.

Is de aanslag opgeëist?

Ja, Islamitische Staat (IS) eiste de aanslag donderdagavond al op.

Zijn er nog meer verdachten?

Er is mogelijk een tweede verdachte, maar die is nog spoorloos.

Hoe is er in Frankrijk en omgeving gereageerd?

In en om Frankrijk is geschokt gereageerd op de aanslag. Vrijdag zetten Franse presidentskandidaten hun campagne stil. François Fillon zou naar een bijeenkomst in de Franse Alpen gaan. Ook Marine Le Pen van het rechts-populistische Front National schort haar campagneactiviteiten op. De socialist Benoît Hamon heeft een bijeenkomst voor vrijdagochtend geschrapt. Het is nog niet bekend wat Emmanuel Macron, die leidt in de peilingen, gaat doen. Jean-Luc Mélenchon is de enige die er niets voor voelt om de campagne stil te leggen.

Duitsland is ook geschokt door de aanslag. „We treuren om de slachtoffers en staan vast en vastberaden aan de zijde van Frankrijk”, laat het ministerie van buitenlandse zaken in Berlijn weten.

De Amerikaanse president Donald Trump zei dat „het vreselijk is wat er tegenwoordig in de wereld aan de hand is. We moeten sterk en alert blijven.”

Een woordvoerder van de Britse regering deelde mee dat het Verenigd Koninkrijk de terreuraanval in Parijs veroordeelt. „De premier heeft haar condoleances aangeboden aan president Hollande.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!