In het nieuws

5 stranden met de meeste kans op een haaienaanval

Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

17 APR 2017

Een 17-jarig Australisch meisje was maandag met haar vader aan het surfen in de bekende surfhotspot Kelp Beds, aan de westkust van Australië, toen zij werd gegrepen door een haai. Later op de dag is ze overleden aan haar verwondingen.

Haar moeder en zussen stonden op het strand te kijken toen de haai toesloeg. Het roofdier zette zijn tanden in het been van de tiener en hierdoor raakte ze zwaargewond, meldt The Guardian. De hulpdiensten kwamen naar het strand om haar te behandelen, voordat ze naar het ziekenhuis werd gebracht. In het ziekenhuis is het meisje overleden, waarschijnlijk omdat zij teveel bloed heeft verloren.

150 haaienaanvallen in 2016

De angst om gebeten te worden door een haai is bij veel mensen best groot, toch is de kans dat je daadwerkelijk gegrepen wordt erg klein. Volgens het International Shark Attack File hebben er in 2016, 150 incidenten met haaien plaats gevonden. De onderzoekers hebben een onderscheid gemaakt tussen 'uitgelokte' (69) en 'niet-uitgelokte' (81) aanvallen. Er is sprake van een 'uitgelokte' aanval als een persoon 'opzettelijk in aanraking was met een haai, dus bijvoorbeeld tijdens het voeren, visnetten leeghalen of zwemmen met haaien. Een 'niet-uitgelokte' aanval vindt plaats als een mens niet aan het provoceren is met haaien maar bijvoorbeeld tijdens het zwemmen, surfen, duiken wordt aangevallen. Je zou misschien denken dat de meeste aanvallen voorkomen in Australië, maar toch vinden de meeste incidenten plaats in Noord-Amerika (Florida).

In Florida komen de meeste haaienaanvallen voor. Foto: ANP

Gevaarlijkste stranden

Dit zijn volgens National Geographic de 5 gevaarlijkste stranden ter wereld.

1. Florida, Verenigde Staten
De Sunshine State staat bekend om zijn prachtige stranden: helderblauw water en wit zand. Van de 98 aanvallen in 2015 vonden er maar liefst 30 in Florida plaats.

2. Ballina, Australië
Australië is omringd door de zee en bijna overal zwemmen haaien. De meest dodelijke aanvallen gebeuren in New South Wales. Op de geliefde surfplek hebben sinds 1700, zo'n 228 aanvallen plaats gevonden.

3.Gansbaai, Zuid-Afrika
In Gansbaai heb je grote kans om een witte haai tegen te komen. Er zwemmen grote groepen zeehonden rond in de gansbaai en die trekken enorm veel haaien aan die op zoek zijn naar een lekker stukje vlees.

4. Réunion

Dit eilandje ten Westen van Mauritius wordt ook wel 's werelds dodelijkste eiland genoemd, vanwege het grote aantal haaienaanvallen. Sinds 2011 zijn er 18 mensen aangevallen door een haai, waarvan 7 het niet overleefde. Sindsdien is er een nieuwe maatregel, bij een groot aan stranden is surfen en zwemmen verboden.

5. Recife, Brazilië

Recife staat wel bekend als een van de populairste stranden van de Oostkust van Brazilië. Maar het mooie strand is ook bekend bij de agressieve stierhaai.

BEKIJK OOK


Views

5k+

Zoektocht Koen verder met honden en tip over meisje

Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 12:41

De zoektocht in Italië naar de vermiste Koen (17) uit Soest, richt zich zondag op camping annex vakantiepark Gasparina langs het Gardameer. Die camping ligt in de buurt van de camping waar Koen zelf verbleef. De politie zoekt daar langs het water, na een melding van een getuige die in dat park werkt.

De vrouw zegt dat ze Koen en een meisje met halflang haar heeft gezien toen ze vrijdagochtend vroeg van haar werk terugkwam. Vermoedelijk is hij met het meisje langs het strand gelopen om haar terug te brengen naar haar camping Lido. Daarna zou hij mogelijk via de weg koers hebben gezet naar zijn eigen camping, Eurocamping Pacengo. Volgens een woordvoerder van de familie zijn er vermoedens wie het meisje is en wordt er geprobeerd contact met haar te krijgen.

Zoekhonden


Views

800+

Vrouw ernstig gewond na verkrachting in Rotterdam

Vrouw ernstig gewond na verkrachting in Rotterdam

De vrouw werd rond 05.30 uur voor haar woning door een nog onbekende man aangevallen. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Een jonge vrouw is zaterdagochtend ernstig gewond geraakt nadat ze door een man is aangevallen en gewelddadig verkracht in Rotterdam.

Achtervolgd

De vrouw fietste rond 05.00 uur vanaf Rotterdam Centraal via de Maasboulevard naar haar woning in de Herman Bavinckstraat. Toen ze rond 05.30 uur bij haar woning aankwam, werd ze door een nog onbekende man aangevallen. De politie houdt er rekening mee dat de dader het slachtoffer heeft gevolgd vanaf het station.


Views

2k+

Na het weekend wordt het heel erg warm

Camera videoNa het weekend wordt het heel erg warm

Hoogstwaarschijnlijk krijgen we te maken met een hittegolf. Foto/ANP.

Foto van 'Hester Ramaker'

VANDAAG, 16:28

Het wordt heel erg warm! Dit weekend hebben we aangenaam weer gehad in heel het land. Na het weekend kunnen we een echte hittegolf verwachten. Het kan zelfs 36 graden worden.

Het wordt in een aankomende week flink zonnig en er komt warme wind. Het wordt dan geleidelijk aan ruim dertig graden. Neerslag hoeven we niet te verwachten. Dinsdag en woensdag komt de echte hitte opzetten en dat houdt dan ook een tijdje aan.

Hittegolf


Views

700+

17-jarige Nederlander vermist aan Gardameer

Het Gardameer in Italië. / Pixabay

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Al meer dan dertig uur zijn de ouders en vrienden van de 17-jarige Koen van Keulen op zoek naar hem. De jongen uit Soest kwam donderdagnacht niet terug na een avondje stappen aan het Gardameer in Italië.

Avondje uit

Een shuttlebus bracht Koen en zijn vrienden donderdagnacht terug naar hun camping. Terwijl Koens vrienden uitstapten bij de juiste halte, wilde Koen nog even blijven zitten. Zijn vader vertelt tegen het AD dat de jongen een halte verder zou zijn uitgestapt en toen teruggelopen zou zijn naar de camping.


Views

2k+