Zoveel belasting betaalde Donald Trump in 2005

15 maart 2017 om 09:43 door Kasper Hermans
Zoveel belasting betaalde Donald Trump in 2005
ANP

Als enige president van de Verenigde Staten weigerde Donald Trump lange tijd om zijn belastingaangifte openbaar te maken. Toch kwamen er dinsdagavond Amerikaanse tijd – dan eindelijk – twee pagina’s naar buiten over de Republikein.

Dat gebeurde kort nadat MSNBC-presentatrice Rachel Maddow had aangekondigd dat de nieuwszender de beschikking had over twee pagina’s van zijn belastingaangifte uit 2005, die door een anonieme gever bij een financieel journalist van het medium in de bus waren gedropt. Haast direct onthulde het Witte Huis de gegevens zelf.

‘Wanhopige MSNBC’

Wel liet het Witte Huis in een verklaring duidelijk merken niet gediend te zijn van de werkwijze van MSNBC. „Je weet dat je wanhopig op zoek bent naar hoge kijkcijfers als je de wet wilt overtreden om een verhaal te publiceren dat twee pagina’s van een belastingaangifte van meer dan tien jaar geleden betreft”, zo heeft Trump laten optekenen. Als het inderdaad waar is dat de formulieren simpelweg gedumpt zijn in de brievenbus van de MSNBC-journalist, valt het nieuwsmedium weinig te verwijten. Overigens wordt de juistheid van de cijfers vanuit het Witte Huis niet betwist.

Wat Maddow onthulde waren de pagina’s die elke Amerikaan invult: het zogenaamde 1040-formulier. Hieruit valt op te maken dat Trump in 2005 38,4 miljoen dollar belasting betaalde over een inkomen van 152,7 miljoen, wat neerkomt op 25 procent. Volgens het Witte Huis zou hij daarnaast nog ‘tientallen miljoenen’ aan andere taksen hebben betaald.

Alternative Minimum Tax

Slechts 5,3 miljoen dollar (3,5 procent van zijn inkomen) betaalde hij daadwerkelijk aan inkomstenbelasting. Het overgrote deel dat hij betaalde, is namelijk een gevolg van de Alternative Minimum Tax. Een wet waar Trump van af wil. Deze wet voorkomt dat rijke Amerikanen maar een heel laag percentage en dus bedrag van hun inkomsten moeten afstaan aan de staat. Deze wet kostte Trump in 2005 alleen al 31 miljoen dollar. Daarnaast betaalde Trump nog 1,5 miljoen dollar aan socialezekerheidspremies.

Wat verder opvalt, is dat Trump 103 miljoen dollar liet afschrijven als verlies op zijn ondernemingen. Had hij dit niet gedaan, dan was het bedrag dat hij had moeten afstaan vele miljoenen dollars hoger geweest.

Wil je echt een goed inzicht krijgen in de belastingaangiften van Trump, dan zal er echter veel meer nodig zijn aan informatie dan de twee vrijgegeven pagina's. De verwachting is dan ook dat Trump de komende weken alleen maar meer vragen zal gaan krijgen. Of hij deze ook gaat beantwoorden, valt gezien zijn verleden sterk te betwijfelen.

 

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!