Weer wordt beter: Duizenden migranten uit zee gered

20 maart 2017 om 15:50 door Wouter van Loon
Weer wordt beter: Duizenden migranten uit zee gered
Er zaten honderden kinderen onder de ruim 3000 migranten die zondag werden gered. Ze hadden gelukkig wel een zwemvest aan. Foto: SOS Méditerranée

De lente is in aantocht, het zeewater wordt warmer en het weer beter: migranten stappen weer massaal op bootjes om de Middellandse Zee over te steken. Precies een jaar nadat de vluchtelingendeal tussen de EU en Turkije werd gesloten, worden er duizenden migranten uit de Middellandse Zee gered. Niet tussen Turkije en Griekenland, maar op de route van Libië naar Italië.

Zondag werden ruim 3000 migranten van boten gehaald, zo meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Daarbij zitten ook honderden kinderen: de hulporganisatie SOS Méditerranée redde 946 kinderen, waar bijna 200 kinderen bij zaten.

Goed weer

Het komt vaker voor dat er plotseling heel veel migranten op bootjes stappen. Als er een goede dag is om te varen, wagen migranten massaal de overtocht, soms met duizenden tegelijk. Als het de volgende dag weer hard waait, is het opnieuw rustig.

 

Maar 2017 is een druk jaar: er zijn sinds 1 januari 16.000 migranten in Italië aangekomen. Dat is bijna de helft meer dan een jaar geleden. In Griekenland neemt de instroom juist af; begin februari kwamen nog maar 30 migranten per dag in Griekenland aan, terwijl dat er vorig jaar nog 207 waren.

Libië wil helikopters

De deal die de EU met Turkije sloot, lijkt dus te werken. Nu willen de Europese leiders ook zo'n akkoord met Libië sluiten. De onderhandelingen lopen al een tijdje, en lijken niet zo soepel te gaan. Volgens het Italiaanse Corriere della Sera heeft Libië een uitgebreid eisenpakket: het wil dat de EU schepen, motorboten, helikopters en terreinwagens betaalt waarmee het migranten kan tegenhouden. Dat moet zo'n 800 miljoen euro kosten. De EU heeft volgens de Italiaanse krant pas 200 miljoen euro toegezegd.

En de Libiërs willen ook een radarinstallatie. Dat ligt extra gevoelig; de Verenigde Naties hebben een wapenembargo tegen Libië afgekondigd, en daar vallen zulke installaties ook onder.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!