In het nieuws

Verloren continent ondekt in de Indische Oceaan

Foto ter illustratie. Eiland Mauritius. Foto: Colourbox

Foto van 'Lisa Vermeij'

3 FEB 2017

Het klinkt bijna onmogelijk, maar een internationaal team van wetenschappers heeft een nieuw continent ontdekt in de Indische Oceaan. Het eiland Mauritius blijkt het topje van het ‘nieuwe’ continent genaamd Mauritia.

Volgens het tijdschrift Nature Communications zou het onontdekte continent nog een overblijfsel zijn van supercontinent Gondwana, dat zo'n 200 miljoen jaar geleden uit elkaar begon te vallen. Dit meldt CNN. Gondwana bestaat uit rotsen van 3,6 biljoen jaar oud en is opgebroken in Antarctica, Afrika, Australië en Zuid-Amerika. Professor Lewis Ashwal van de universiteit van Witwatersrand in Zuid-Afrika legt uit dat er een aantal stukken ‘onontdekt continent’ van verschillende grootte zijn verdeeld over de Indische Oceaan, deze zijn overgebleven na het uiteenvallen.

Oude mineralen

In 2013 opperde onderzoeker Lewis Ashwal al dat het eiland Mauritius mogelijk op een deel van een oud gezonken continent lag. De professor ging op onderzoek en zijn bevindingen bleken te kloppen. Hoewel Mauritius maar 8 miljoen jaar oud is, vond zijn team op het eiland mineraalafzettingen (zirkonen) van wel 3 miljard jaar oud. „Het feit dat we zirkonen van deze leeftijd hebben aangetroffen, bewijst dat er veel ouder korstmateriaal onder Mauritius zit dat alleen afkomstig kan zijn van een continent”, zegt de professor.

Mauritia was tot zo'n 85 miljoen jaar geleden een klein continent. Het was ongeveer een kwart van de omvang van Madagascar en lag tussen India en Madagascar in, die in die tijd veel dichter bij elkaar lagen dan vandaag de dag. India en Madagascar zijn zich later veel verder van elkaar gaan verwijderen en toen begon Mauritia zich uit te rekken en af te brokkelen.

De wetenschappers vermoeden dat het stukje korst onder Mauritius niet het enige stukje is, er zouden nog veel meer stukjes vergeten continent zijn die ze samen ‘Mauritia’ hebben gevormd. Deze stukjes continent zouden zich over de Indische Oceaan hebben verspreid.

BEKIJK OOK


  Duitser met corona was onlangs in Limburg, scholen blijven dag dicht

  Een hulpmedewerker beschermt zich zo tegen het virus/ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  19 MIN

  Een Duitser die met het nieuwe coronavirus is besmet, verbleef een week geleden in de provincie Limburg. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldde dinsdagavond dat bij de man het virus is vastgesteld. Het is niet bekend of het gaat om de man in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, uit Selfkant nabij de grens met Sittard.

  De GGD is gestart met een contactonderzoek. Hierbij wordt nagegaan met wie de man in Limburg in contact is geweest en wordt van die personen de gezondheid getest. Als zij klachten krijgen, worden ze geïsoleerd. Het RIVM heeft niet bekendgemaakt waar in Limburg de man precies verbleef.

  Geïsoleerd


  Hoge nood op het Friese spoor: geen wc

  Hoge nood op het Friese spoor: geen wc

  De droom in Friesland: een (invaliden)toilet zoals in de NS-sprinters geregeld wordt. | Foto: ANP / Bart Maat

  Foto van 'Erik Jonk'

  24 MIN

  Klein leed, grote gevolgen: geen toilet in trein Leeuwarden – Harlingen-Haven.

  Wie de komende anderhalf jaar ‘treint’ tussen Leeuwarden en Harlingen-Haven, kan niet naar de wc. Overmacht, vindt de provincie Friesland. Da’s je ergens te gemakkelijk achter verschuilen, reageert Treinen Met Toiletten (TMT). Deze burgeractiegroep diende een klacht in en lichtte deze dinsdagmiddag voor de provinciale commissie bezwaar en beroep toe.

  Noodoplossing


  Sneeuw zorgt voor mooie plaatjes en ongevallen op de weg

  Sneeuw/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  34 MIN

  Sneeuwval zorgt woensdagochtend voor een rommelige ochtendspits, vooral in het zuiden van het land. Sneeuwbuien kleuren de wereld, en dus ook de wegen, kortstondig wit en op een aantal plekken zijn woensdag aan het begin van de ochtendspits al ongevallen geweest, meldt de ANWB.

  Op de A59 Oss richting knooppunt Zonzeel heeft bij Made een ongeval plaatsgevonden met meerdere auto's en een vrachtwagen. De rechterrijstrook is dicht. De A27 van Breda naar Utrecht is dicht na een ongeluk met een vrachtwagen bij Oosterhout.

  Voor verschillende plaatsen gaat het om de eerste sneeuw van deze winter. In het westen, midden en zuiden ontstond volgens Weeronline op sommige plekken een sneeuwdek van een paar centimeter. De sneeuw bleef ook liggen op wegen, met gladheid als gevolg. Rijkswaterstaat meldt dat er volop wordt gestrooid.


  Afperser verstuurde bombrieven namens niet bestaand bedrijf

  Afperser verstuurde bombrieven namens niet bestaand bedrijf

  De Explosieven Opruimingsdienst Defensie doet onderzoek bij hotel Okura nadat hier een bombrief werd bezorgd. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De verzender van de meest recente bombrieven naar Nederlandse bedrijven heeft als fictieve afzender ‘Skysence Trading’ op de enveloppen gezet. Dat heeft de politie dinsdagavond in het programma Opsporing Verzocht bekendgemaakt.

  Skysence Trading is een niet bestaand bedrijf, maar wordt op de enveloppen afgedrukt in combinatie met een bestaand adres in Den Haag. De politie zegt graag in contact te komen met mensen die meer weten over het fictieve bedrijf.

  Snel ontvlambare stof


  In de coronakiem smoren: 'We hebben hier een goede structuur'

  Waar en wanneer mogelijk je handen wassen, is altijd een goed idee, zeker wanneer je in een risicogebied bent / ANP

  Foto van 'Iris Hermans'

  GISTEREN

  Virus kruipt omhoog, maar volgens het RIVM hoeven we ons nog steeds geen zorgen te maken. „We zijn voorbereid."

  Bel je met RIVM-woordvoerder Ron Beekman met je meest prangende vragen, dan verdwijnen alle eventuele coronazorgen als sneeuw voor de zon. Hij begrijp heus wel dat veel mensen zich nu toch wel zorgen beginnen te maken, omdat Italië zo dichtbij voelt, en het virus via nieuwe besmettingen in Spanje (inclusief Tenerife), Oostenrijk en Zwitserland steeds dichterbij lijkt te kruipen. „Maar niet nodig, we hebben een goede structuur hier in Nederland. Kom je terug uit een risicogebied en voel je je niet lekker, dan meld je je bij de GGD in jouw regio en zij weten precies wat te doen.” Kort gezegd past het spreekwoord ‘in de kiem smoren’ perfect in deze situatie, „er wordt op het virus getest en waar nodig wordt iemand in quarantaine geplaatst en gemonitord op ziekteverschijnselen.”

  Structuur


  Hongerige huisdieren door storing met 'slimme' voerbak

  Hongerige huisdieren door storing met 'slimme' voerbak

  De voerbakken werkten door de storing niet altijd, waardoor huisdieren die alleen thuis waren soms hun eten niet kregen. /Gettyimages

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Door een storing met de slimme voerbakken van Petnet, hebben huisdieren ruim een week lang niet altijd hun eten voorgeschoteld gekregen. Dat meldt de BBC.

  De voerbakken werkten door de storing niet altijd, waardoor huisdieren die alleen thuis waren soms hun eten niet kregen.

  Smartfeeder


  Hotel Innsbruck in quarantaine om corona, nog drie doden in Italië

  Hotel Innsbruck in quarantaine om corona, nog drie doden in Italië

  Een politieagent bij het Grand Hotel Europa in Innsbruck. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De autoriteiten in Innsbruck hebben een groot hotel in het centrum van de stad in quarantaine geplaatst vanwege het nieuwe coronavirus.

  In het Grand Hotel Europa heeft een Italiaanse receptioniste gewerkt die het virus heeft opgelopen. Ook haar woning in Innsbruck is geïsoleerd.

  De eerste gevallen van het virus in Oostenrijk zijn dinsdag in Innsbruck gemeld. Het zijn twee Italiaanse mannen van 24 jaar oud die daar wonen. Ze zijn naar een ziekenhuis gebracht.


  Dieren in de cel: van onschuldig avontuur tot echte prison break

  Dieren in de cel: van onschuldig avontuur tot echte prison break

  Deze Russische smokkelkat hielp gevangenen aan drugs

  Foto van 'Nina Juffermans'

  GISTEREN

  Konijn Brownie zat zondagnacht, na een geslaagde ontsnappingspoging uit zijn hok, een paar uur in een politiecel in Zeist. Het konijn is niet het enige dier dat na een avontuur op het bureau belandde.

  Opgesloten in een cel met alleen een kartonnen doos en wat water. Het klinkt als het lot van een geduchte crimineel, maar het overkwam konijntje Brownie afgelopen week in de nacht van zondag op maandag. Brownie was ‘s nachts ontsnapt en werd vervolgens op straat in Zeist door agenten gevonden. De volgende ochtend plaatsten ze op Instagram een foto van het knaagdier in de cel.

  Hoewel Brownie er wat hulpeloos uit ziet in zijn cel, is er geen reden tot zorgen. Nadat het diertje door de dierenambulance werd opgehaald, werd het de volgende dag al weer herenigd met zijn baasje. „Super blij dat jullie hem hebben gevonden en meegenomen. En te ruiken aan z'n vacht, die lekker naar geurtjes ruikt, is hij genoeg verwend met knuffels”, reageerde de eigenaresse op het bericht van de politie Zeist op Instagram. „Sommige collega’s hadden al last van afscheid nemen toen de toppers van de dierenambulance hem op kwamen halen”, reageerden de agenten vervolgens.


  Likeability of6

  Sudoku

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  likelove
  user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

  +3


  Eindelijk goed nieuws in Loppersum, 1 inbraak in 2019

  Eindelijk goed nieuws in Loppersum, 1 inbraak in 2019

  Loppersum komt vaker in het nieuws: bijvoorbeeld als een politicus als Eric Wiebes boze inwoners over aardbevingsschade aanhoort. | Foto: ANP / Anjo de Haan

  Foto van 'Erik Jonk'

  GISTEREN

  Loppersum in Groningen is de veiligste woonplaats van ons land. De aardbevingsellende in het dorp en regio vergeten we daarbij even, maar feit is dat er vorig jaar bij de 1070 huishoudens 1 inbraak te noteren viel.

  Tot die conclusie kwam verzekeringsvergelijker Independer dinsdag op basis van politiecijfers. Volgens de jaarlijkse Woninginbraakmonitor is Rozendaal met 1 inbraak op iedere 85 huishoudens het minst fortuinlijk geweest als het om acties van het dievengilde in 2019 gaat.

  Afname


  Leeuwarden vangt tijdelijk honderden asielzoekers op in evenementenhal

  Leeuwarden vangt tijdelijk honderden asielzoekers op in evenementenhal

  Tijdelijke noodopvanglocatie voor 3000 vluchtelingen in Heumensoord bij Nijmegen. Foto ter illustratie. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Leeuwarden krijgt in de Friezenhal van het WTC Expo een tijdelijke opvang voor 500 tot 600 asielzoekers. De gemeente heeft ingestemd met een verzoek hiertoe van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

  Het gaat om tijdelijke opvang voor nieuwe asielzoekers die nu een eerste aanvraag indienen. Het is de bedoeling dat zij vervolgens doorstromen naar reguliere opvang.

  Meer asielzoekers dan verwacht


  Lech de weg naar privacy

  Lech de weg naar privacy koninklijke familie

  /ANP

  Foto van 'Loren Snel'

  GISTEREN

  Daar stonden ze weer, de leden van het Koninklijk Huis, lachend in de sneeuw van Lech. Wat maakt die jaarlijkse foto zo bijzonder?

  Elk jaar vallen ze bij velen in de smaak. ‘Prachtige foto’s.’ ‘Fijne vakantie meer dan verdiend.’ ‘Heerlijk geniet ervan.’ Dat schrijven volgers op Facebook onder de bekende skifoto’s van de lachende Beatrix, Willem Alexander, Máxima en hun dochters. Al zeventig jaar gaat de koninklijke familie naar Lech op skivakantie. Al net zo lang reist de pers hen achterna om het vast te leggen. Waar komt deze traditie vandaan en waarom is het persmoment zo belangrijk?

  Juliana en Bernhard


  Echtgenoot Halsema accepteert straf OM, rechtszitting van de baan
  Likeability of5

  Echtgenoot Halsema accepteert straf OM, rechtszitting van de baan

  Robert Oey kreeg een taakstraf van veertig uur wegens verboden wapenbezit. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Robert Oey, de man van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, accepteert de straf van het Openbaar Ministerie. Hij kreeg een taakstraf van veertig uur wegens verboden wapenbezit.

  Omdat Oey de straf accepteert, hoeft hij woensdag niet voor de politierechter te verschijnen. Dat heeft zijn advocaat Peter Plasman dinsdag gemeld.

  Geen vergunning


  likedislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_b2d41ba360e55f5a33de45c21d449c9d22c47ee6_avatar

  De missie van Charlotte

  De missie van Charlotte: 'Mensen zijn weer open over hun problemen'

  De Amsterdamse Charlotte Bouwman samen met staatssecretaris Blokhuis / ANP

  Foto van 'Julia Osendarp'

  GISTEREN

  Tot nu toe bracht ze tien dagen in het gebouw van het ministerie van Volksgezondheid door. Hoe gaat het nu met Charlotte Bouwman? En is ze een stapje dichter bij haar missie?

  Betere Jeugdzorg en GGZ, daar maakt de Amsterdamse Charlotte Bouwman (26) zich sinds 20 januari hard voor. Hoe? Door te bivakkeren in het ministeriegebouw. Daarna gebeurde er een hoop. Ze sprak naar eigen zeggen duizenden mensen over dit onderwerp en haar social media ontplofte. Het manifest Lijm De Zorg, waar Bouwman zich voor inzet, heeft ondertussen ruim 68.000 handtekeningen.

  Beloftes


  Coronavirus bereikt Zwitserland en Spanje

  Coronavirus bereikt Zwitserland en Spanje

  /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Het coronavirus heeft nu ook Zwitserland en het vaste land van Spanje bereikt. Eerder werden er al besmettingen gemeld op het Spaanse eiland Mallorca en op de Canarische Eilanden.

  In Zwitserland is een persoon besmet geraakt met het virus. Dat melden de autoriteiten volgens de omroep SRF. En ook in Barcelona is een besmetting gemeld. Dat is de eerste op het vaste land van Spanje.

  De gezondheidsautoriteiten in Catalonië komen dinsdagmiddag tijdens een persconferentie met meer informatie, berichten plaatselijke media. Ook in Oostenrijk is het coronavirus vastgesteld bij twee Italianen van 24 jaar. Zij verbleven in de deelstaat Tirol.


  Russische politie aangeklaagd na onthoofding muzikant
  Likeability of3

  Russische politie aangeklaagd na onthoofding muzikant

  Een Russische politieagent. Foto ter illustratie. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Russische politieagenten uit Siberië zijn aangeklaagd voor machtsmisbruik twee maanden nadat een muzikant die ze hadden vastgezet voor een drugsdelict onthoofd werd teruggevonden. Dat meldt The Moscow Times.

  Het lichaam van Dmitri Fjodorov werd op 26 december gevonden bij een spoorweg in de stad Omsk. De politie ging uit van zelfmoord of een ongeval. Een week eerder had de 25-jarige drummer een video opgenomen waarin hij beweerde dat de politie drugs bij hem had verstopt en hem had gedwongen tot een bekentenis van drugshandel.

  Procedures overtreden


  dislike
  user_9f8bab475b6bbf3a107dcafba3a878326567988e_avatar

  Kat krijgt plaats op kieslijst gemeenteraadsverkiezingen Frankrijk
  Likeability of5

  Kat krijgt plaats op kieslijst gemeenteraadsverkiezingen Frankrijk

  De kat staat op de lijst van de uiterst linkse partij La France insoumise (LFI). /Gettyimages

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  In de Franse gemeente Rennes en commun staat wel een hele bijzondere kandidaat op de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Namelijk een kat.

  Het dier staat op de lijst van de uiterst linkse partij La France insoumise (LFI). De kat, met de naam Rec, staat op de een-na-laatste plaats op de kieslijst voor de verkiezingen in de stad Rennes van 15 en 22 maart.

  Op deze manier wil de partij aandacht vragen voor dierenwelzijn, vegetarisch eten en het verbod op wilde dieren in circussen.


  lol
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Netjes alle algemene voorwaarden lezen? Dat kost je 13,5 uur

  Ain't nobody got time om alle voorwaarden te lezen. Maar het is wel belangrijk. /Unsplash

  Foto van 'Elselotte Smink'

  GISTEREN

  Gemiddeld hebben Nederlanders zo’n 31 apps op hun smartphone geïnstalleerd. Zoals het hoort, gelden voor alle apps algemene gebruiksvoorwaarden. Lees je die netjes van alle apps, dan ben je ongeveer 13,5 uur aan het lezen. 

  Per app kost het lezen van zo’n document je gemiddeld 25 minuten, berekende VPNGids.nl. De website deed onderzoek naar de begrijpelijkheid van juridische teksten van bedrijven op het internet. En eerlijk, lees jij de algemene voorwaarden?

  Alleen in het Engels


  Likeability of3

  Tiny (78) van Tiny en Lau overleden

  Schroeter overleed op 78-jarige leeftijd na een zware operatie. Afbeelding ter illustratie. /Unsplash

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  De Rotterdamse Tiny Schroeter, bekend van Tiny en Lau, is vorige week donderdag overleden. Schroeter overleed op 78-jarige leeftijd na een zware operatie.

  De kans is groot dat je bij ‘kerstversiering’ moet denken aan Tiny en Lau. Het stel werd in 2007 door het SBS6-programma Indianendorp gevolgd. Een video waarin de Rotterdammers het huis in kerstsferen brengen (onder luid gescheld over ‘kerssemis’ van Lau) ging daarna jarenlang het internet over. Inmiddels is het fragment al meer dan 6,5 miljoen keer bekeken.

  ‘Erg missen’


  sad
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar