In het nieuws

Verloren continent ondekt in de Indische Oceaan

Foto ter illustratie. Eiland Mauritius. Foto: Colourbox

Foto van 'Lisa Vermeij'

3 FEB 2017

Het klinkt bijna onmogelijk, maar een internationaal team van wetenschappers heeft een nieuw continent ontdekt in de Indische Oceaan. Het eiland Mauritius blijkt het topje van het ‘nieuwe’ continent genaamd Mauritia.

Volgens het tijdschrift Nature Communications zou het onontdekte continent nog een overblijfsel zijn van supercontinent Gondwana, dat zo'n 200 miljoen jaar geleden uit elkaar begon te vallen. Dit meldt CNN. Gondwana bestaat uit rotsen van 3,6 biljoen jaar oud en is opgebroken in Antarctica, Afrika, Australië en Zuid-Amerika. Professor Lewis Ashwal van de universiteit van Witwatersrand in Zuid-Afrika legt uit dat er een aantal stukken ‘onontdekt continent’ van verschillende grootte zijn verdeeld over de Indische Oceaan, deze zijn overgebleven na het uiteenvallen.

Oude mineralen

In 2013 opperde onderzoeker Lewis Ashwal al dat het eiland Mauritius mogelijk op een deel van een oud gezonken continent lag. De professor ging op onderzoek en zijn bevindingen bleken te kloppen. Hoewel Mauritius maar 8 miljoen jaar oud is, vond zijn team op het eiland mineraalafzettingen (zirkonen) van wel 3 miljard jaar oud. „Het feit dat we zirkonen van deze leeftijd hebben aangetroffen, bewijst dat er veel ouder korstmateriaal onder Mauritius zit dat alleen afkomstig kan zijn van een continent”, zegt de professor.

Mauritia was tot zo'n 85 miljoen jaar geleden een klein continent. Het was ongeveer een kwart van de omvang van Madagascar en lag tussen India en Madagascar in, die in die tijd veel dichter bij elkaar lagen dan vandaag de dag. India en Madagascar zijn zich later veel verder van elkaar gaan verwijderen en toen begon Mauritia zich uit te rekken en af te brokkelen.

De wetenschappers vermoeden dat het stukje korst onder Mauritius niet het enige stukje is, er zouden nog veel meer stukjes vergeten continent zijn die ze samen ‘Mauritia’ hebben gevormd. Deze stukjes continent zouden zich over de Indische Oceaan hebben verspreid.

BEKIJK OOK


  Kinderen gered uit handen van kindermisbruiknetwerk

  Kinderen gered uit handen van kindermisbruiknetwerk

  Zo'n vijftig kinderen zijn door Interpol gered uit handen van kindermisbruikers. Beeld ter illustratie, het meisje is niet een van de slachtoffers. /ANP

  Foto van 'Metro'

  26 MIN

  Interpol, de internationale politiedienst, heeft vijftig kinderen gered uit handen van kindermisbruikers. De internationale operatie duurde twee jaar en leidde tot arrestaties van negen mensen in Thailand, Australië, en de Verenigde Staten. Dit heeft Interpol zelf gemeld in een statement op de website.

  63.000 leden

  De operatie werd in 2017 gestart, na het ontdekken van kinderporno op een darkweb-site met bijna 63.000 leden. In het ontdekte materiaal werden elf jongetjes misbruikt, allemaal jonger dan 13 jaar oud. De leeftijd en nationaliteit van de geredde kinderen is niet bekend. Volgens de politie zijn er naast de vijftig geredde slachtoffers nog eens honderd kinderen misbruikt, waar de politie naar op zoek is.


  In 9 maanden 57.000 meer donorregistraties

  Foto van 'Metro en ANP'

  1 UUR

  Het aantal Nederlanders van 12 jaar en ouder dat staat geregistreerd in het Donorregister is tussen april 2018 en januari 2019 met ruim 57.000 gestegen tot 6,4 miljoen personen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

  3,7 miljoen donoren

  Meer dan de helft van de geregistreerden (58 procent) geeft aan donor te willen zijn, al dan niet met beperkingen voor donatie. Dat zijn dus zo'n 3,7 miljoen mensen. 31 procent van de geregistreerde personen geeft geen toestemming voor orgaandonatie en 11 procent laat de keuze aan nabestaanden of een aangewezen persoon.


  ‘Schades van de aardbevingen snel afhandelen’

  Camera video‘Schades van de aardbevingen snel afhandelen’

  Wiona gaat voor de beste hulp voor alle mensen in het aardbevingsgebied.

  In samenwerking met Olympia Nederland

  20 MEI 2019

  Wiona is Managementassistente bij NIVRE Calamiteiten & Projecten in Groningen via Olympia. Zij vertelt over de voldoening die ze haalt uit het helpen van mensen in het aardbevingsgebied.

  Werk van betekenis doen, dat geldt absoluut voor Wiona (38). „Mijn werk is geweldig. Ik kan het niet anders zeggen. Elke dag ga ik met een lach naar mijn werk en kom ik met een lach weer thuis.” Sinds een half jaar werkt de vrolijke Wiona via Olympia als managementassistente bij NIVRE Calamiteiten & Projecten in Groningen. „Iedereen heeft wel gehoord van de aardbevingen in Groningen en de schade die vele duizenden huizen hebben opgelopen. Wij doen elke dag weer ons uiterste best om mensen in het aardbevingsgebied die schade melden, op een juiste, nette en snelle manier van dienst te zijn. Het is al vervelend genoeg dat ze schade hebben aan hun huis. Wij kunnen ze helpen door zo snel mogelijk schade-experts naar de woning te sturen, zodat de schadevergoeding kan worden afgehandeld. Zo krijgen de bewoners waar ze recht op hebben.”

  Spin in het web


  Ga naar Lollapalooza in Berlijn met € 25,- korting

  Foto: Stephan Flad

  In samenwerking met CJP

  GISTEREN

  Altijd leuk als je een festival in het buitenland pakt: je weet ineens wat er speelt in Spanje, Duitsland of Italië. Op Lollapalooza Festival sta je bijvoorbeeld oog in oog met Kraftklub: fris en fruitige gitaarpop in de stijl van Two Door Cinema Club en The Strokes. Maar een dikke lijst aan internationale artiesten zie je net zo goed tijdens ons eigen popfestival in het Pinksterweekend. Of misschien ben jij zelf artistiek talent in de dop? Ontdek de nieuwe CJP-deals hier. Scoor je tickets snel of bestel eerst je CJP direct onderaan deze pagina.

  Lollapalooza Festival: € 25,- korting op je ticket + reis

  Foto: Stephan Flad


  Olifantenjacht is niet meer verboden in Botswana

  Olifantenjacht is niet meer verboden in Botswana

  Sinds 2014 was het verboden om op olifanten te jagen in Botswana, maar sinds kort is dat verbod van tafel. /Unsplash

  Foto van 'Metro'

  2 UUR

  Het is in Botswana sinds 2014 verboden om op olifanten te jagen, maar daar is verandering in gekomen. Dit meldt het Ministry of Environment, Natural Resource Conservation and Tourism. Reden achter het van tafel halen van het verbod is dat er te veel conflicten ontstaan tussen de mens en het dier.

  Vernielde oogst

  In Botswana leven zo'n 130.000 olifanten, de grootste populatie olifanten in heel Afrika. Tussen 2007 en 2014 daalde het aantal olifanten in Afrika met ongeveer 30 procent, waarna het jachtverbod werd ingesteld. Volgens lokale boeren veroorzaken de dieren overlast door de oogst te vernielen.


  Win 2 kaarten voor MELT Festival!

  Foto van 'Metro'

  3 UUR

  Wil jij met vriend of vriendin naar Melt op het terrein van de voormalige kolenmijn Ferropolis in Duitsland? Doe dan mee aan deze winactie van Metro en Festival.Travel en wie weet gaan jullie van 19-21 juli los op de beste pop-, hiphop- en elektronische acts!

  Melt vindt plaats aan het Gremminmeer tussen de industriële bouwwerken, hijskranen, graafmachines en pakhuizen, die voor een unieke sfeer zorgen. Overdag wordt er gechilld op het strand, ’s avonds transformeren kleurrijke en visuele kunstinstallaties het festivalterrein tot een futuristische lichtstad. Dit jaar check je op Melt onder meer: Bon Iver, Asap Rocky, Jorja Smith, Skepta, Solomun, Four Tet, Modeselektor live, Bilderbuch, Rin, The Black Madonna, Bonobo dj, David August en Charlotte de Witte.

  Kans maken op 2 kaarten? Vul hieronder jouw gegevens in:


  3 tips als jouw huid wat extra hulp kan gebruiken
  Likeability of5

  3 tips als jouw huid wat extra hulp kan gebruiken

  In samenwerking met Global Savings Group

  20 MEI 2019

  De huid is ons grootste orgaan maar wordt vaak vergeten om te verzorgen. Dit zorgt voor onzuiverheden, droge huid of pigmentvlekken. Met deze drie tips helpen wij jou aan een perfecte skincare routine en gaat jouw huid weer stralen.

  Er wordt vaak gedacht dat je gezegend wordt met een mooie huid. Hoewel dit natuurlijk ook gedeeltelijk waar is zijn er ook veel manieren om hier zelf een handje bij te helpen. Wat jij dagelijks in de spiegel ziet is dus wel degelijk te beïnvloeden maar daar is wel zorg voor nodig. Iedereen heeft zo’n zijn eigen favo producten maar deze tips zijn key in iedere routine.

  Cleanse


  like
  user_bbd522b5f628c80261af97c5aa081ff4fdf4f2a3_avatar

  Camera videoWin een EasyToys box twv € 150,-

  Foto van 'Metro'

  20 MEI 2019

  Het is masturbatiemaand en dat vieren we bij EasyToys. Tijd voor jezelf, tijd voor mei! Met de #MyGuiltyPleasure box van EasyToys heb je alle ingrediënten in huis voor een sexy avond vóór en mét jezelf. Kans maken? Vul hieronder jouw gegevens in:

  Kun je niet wachten op de prijsuitreiking of ben je nieuwsgierig naar al onze andere producten? Bekijk dan ons ruime assortiment met spannende speeltjes op easytoys.nl.


  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  2 UUR

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  Cross jij sneller door het bos dan Teun Peters?video icon
  02:23

  In samenwerking met Almere City Marketing

  19 MEI 2019

  Cross jij sneller door het bos dan Teun Peters?

  Crossen door de Bossen! Dat is de naam van een tof evenement in het Kotterbos bij Almere, op zondag 26 mei. YouTube-held Teun Peters van team Dylan Haegens crosste de bijna 4 kilometer voor Metro alvast en zette een tijd neer van 16.42 minuten. De snelste jongere verdient zondag een gave prijs: hij of zij mag een video met Teun opnemen in een professionele studio in Amsterdam.

  Voor iedereen

  Je hoeft van Crossen door de Bossen overigens geen wedstrijd te maken. Vanaf 11.00 uur mag iedereen vanaf 8 jaar meedoen, ook vaders en moeders. Als jij op een supervet parcours gewoon eens wilt kennismaken met de MTB-sport, ben je helemaal welkom. Je hoeft niet allemaal ‘om het snelst’. Oh ja, mountainbikes en helmen zijn aanwezig en meedoen is gratis!

  Meer informatie vind je op Oostvaardersplassenalmere.nl


  Drukke dag? Stem op het station!

  Drukke dag? Stem op het station!

  Je kunt op 63 treinstations terecht om je stem uit te brengen. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  2 UUR

  Als je buiten school, werk of wat dan ook geen tijd hebt om naar een stembureau te gaan kun je ook terecht op treinstations. In totaal zijn er 63 stations waar je je stem kan uitbrengen. Het stembureau op station Castricum is, traditiegetrouw, ook nu weer als eerste opengegaan. Al vanaf middernacht kan hier worden gestemd.

  Tot laat geopend

  Later in de ochtend, vanaf 05.15 uur, kunnen vroege reizigers terecht in Breda en Nijmegen en om 05.30 uur ook in de stembureaus op station Meppel, Roermond en Zwijndrecht. De meeste stembureaus zijn geopend tussen 07.30 uur en 21.00 uur.


  Rutte en Baudet wisselen harde verwijten uit

  Rutte en Baudet wisselen harde verwijten uit

  Rutte en Baudet vielen elkaar tijdens het debat meermaals persoonlijk aan. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  3 UUR

  VVD-voorman Mark Rutte en FVD-leider Thierry Baudet hebben elkaar hard en meerdere keren persoonlijk aangevallen in een televisiedebat aan de vooravond van de Europese verkiezingen. Rutte noemde Baudet onder meer een „Ruslandknuffelaar" en iemand die Nederland in de wereld verzwakt. Baudet verweet Rutte op zijn beurt dat die „meer volger dan leider" is, geen moreel kompas heeft en met alle winden meewaait.

  Rusland

  Het tweetal ging de strijd aan over onder meer de euro, het migratiebeleid en de houding tegenover Rusland. Rutte vroeg Baudet te onderschrijven dat Rusland achter het neerhalen van vlucht MH17 zat, maar Baudet wil het oordeel van de rechter afwachten. Dat tekent Baudets neiging om Rusland te paaien, waarschuwt Rutte. Terwijl de Russen alleen gevoelig zouden zijn voor een eensgezind en krachtig tegengeluid.


  Anne verspreidt zelfgemaakte kaartjes in de trein

  Anne verspreidt zelfgemaakte kaartjes in de trein

  Anne verspreidt zelfgemaakte kaartjes in de trein. Foto: Metro.

  Foto van 'Amarins de Boer'

  3 UUR

  Kaartjes van nog geen vijf bij acht centimeter met daarop een bemoedigend tekstje. Anne (28) maakt er tientallen per week, om ze vervolgens achter te laten op openbare plekken. „Het is mijn passie om zo de liefde te verspreiden. Het maakt mensen blij.”

  Geen idee had ze wat ze na haar kunstacademie-opleiding wilde. Ze besloot een enkele reis naar Bali te kopen. Persoonlijke kaartjes maken deed ze al, op verjaardagen of speciale momenten verraste ze vrienden en familie. „Op Bali bleef ik dat doen, maar ik kreeg ook opeens het idee dat ik veel meer mensen kon verrassen, dan alleen de mensen die ik ken”, vertelt Anne in een Utrechts cafeetje. Ze kocht daarom handgemaakt papier in een Balinees winkeltje en ging aan de slag.

  Mysterie


  'Meeste nepnieuws komt uit Nederland'

  'Meeste nepnieuws komt uit Nederland'

  Het meeste nepnieuws dat Nederlanders tegenkomen komt uit eigen land. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 07:59

  „Het meeste nepnieuws dat Nederlanders online tegenkomen komt uit eigen land." Dat zegt Peter Burger, onderzoeker aan de Universiteit Leiden in Trouw.

  Vooral foto's en video's

  Het gaat vooral om foto's en video's waarvan de beschrijving niet klopt, blijkt uit het onderzoek van Burger. „Ze zijn bijvoorbeeld veel ouder dan wordt vermeld of op een hele andere plaats gemaakt." Burger zegt dat foto’s en video’s een populaire vorm van nepnieuws zijn omdat ze een beroep doen op onze emoties.


  Weer bevingen in Groningen

  Opnieuw bevingen in Groningen

  Woensdagnacht hebben zich weer twee aardbevingen voorgedaan in Groningen. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 07:31

  In de nacht van woensdag op donderdag hebben zich weer twee aardbevingen voorgedaan in Groningen. Deze waren met een kracht van 0.9 en 1.1. wel veel lichter dan de beving van woensdag (3.4). Dat meldt het KNMI.

  Veertiende deze maand

  Het epicentrum lag beide keren bij de stad Groningen. De bevingen deden zich voor op een diepte van 3 kilometer. Het waren al de dertiende en veertiende beving deze maand. Maandag was er ook een bij de stad Groningen (0.5).


  Melissa Drost: Denk in mensen, niet in grenzen

  Melissa Drost: Denk in mensen, niet in grenzen

  Melissa Drost: Eigen volk eerst bestaat voor mij helemaal niet.

  In samenwerking met Stichting Vluchteling

  VANDAAG, 07:30

  Actrice Melissa Drost start voor de tweede keer tijdens de Nacht van de Vluchteling. „Je kunt toch niet met open ogen naar een brandende wereld kijken, terwijl je niets doet?”

  Klokslag middernacht vertrekken Melissa Drost en duizenden andere Nederlanders van 15 op 16 juni voor hun Nacht van de Vluchteling. Zij zamelen tijdens de jubileumeditie (tiende keer) geld in voor mensen die wereldwijd op de vlucht zijn en vaak onder erbarmelijke omstandigheden opgevangen zijn in eigen regio. Het aantal? 68 miljoen. Meer dan ooit.

  Echte helden


  Uitslag Eurovisiesongfestival klopte niet

  Duncan Laurence op het podium nadat hij het Eurovisie Songfestival heeft gewonnen. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Omdat de jury van Wit-Rusland een fout heeft gemaakt bij het uitdelen van de punten afgelopen zaterdag, is de uitslag van het Songfestival veranderd. Organisatie EBU heeft woensdag de aangepaste uitslag bekendgemaakt. De top vier, met winnaar Duncan, blijft echter ongewijzigd.

  Verkeerde punten

  Wit-Rusland gaf per ongeluk de verkeerde punten aan de verkeerde landen. Zo kreeg bijvoorbeeld Israël twaalf punten, die hadden eigenlijk naar Malta moeten gaan. Duncan Laurence krijgt er zes punten bij waardoor Nederland nu met 498 punten is geëindigd.


  WhatsApp gaat reclame toevoegen aan app

  Een mobiele telefoon met WhatsApp. / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Vanaf volgend jaar zullen WhatsApp-gebruikers reclame te zien krijgen bij het gebruik van de app. De advertenties zullen worden toegevoegd aan de functie WhatsApp Status.

  Schermvullende advertenties

  Tijdens de Facebook Marketing Summit in Rotterdam werden deze plannen uit de doeken gedaan door een Facebook-manager. Het duurde niet lang of het nieuws werd via Twitter gedeeld.


  Kabinet trekt 400 miljoen extra uit voor klimaat

  Het Binnenhof. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Om de klimaatdoelen te halen zal het kabinet dit jaar eenmalig 400 miljoen euro extra uittrekken. Daarna wordt er jaarlijks 110 miljoen euro extra vrijgemaakt. Dat heeft de coalitie besloten in overleg over de Voorjaarsnota, melden bronnen aan de NOS.

  Het geld wordt gereserveerd voor de klimaatplannen, die volgende maand worden gepresenteerd. Een deel van het bedrag gaat naar een warmtefonds. Dat is een fonds waar huizenbezitters aanspraak op kunnen maken als ze hun woning duurzamer willen maken.

  Regeerakkoord