Ook landen die geen oorlog voeren kopen meer wapens

20 februari 2017 om 14:44 door Wouter van Loon
Ook landen die geen oorlog voeren kopen meer wapens
India is de grootste wapenimporteur ter wereld. Foto: EPA

Sinds de val van de Muur werd er niet zo veel in wapens gehandeld als de afgelopen vijf jaar. Dat blijkt uit onderzoek van het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Dat komt niet per se omdat er meer oorlog is - veel van de landen die flink investeren in wapentuig zijn helemaal niet in een oorlog verwikkeld. Wat is er aan de hand?

India

Een militaire parade in India. Foto: AFP

Het land dat de grootste groei doormaakte, is India. Dat land kocht tussen 2012 en 2016 liefst 13 procent van alle verhandelde wapens. Het land wil opboksen tegen de groeiende militaire macht van China, maar heeft nauwelijks een eigen wapenindustrie. Alles moet dus worden geïmporteerd - voornamelijk uit Rusland, maar ook uit EU-landen, de Verenigde Staten, Israël en Zuid-Korea.

China fabriceert daarentegen steeds meer wapens zelf, en hoeft alleen nog maar hoogwaardige technologie in te kopen. Inmiddels importeren landen als Duitsland en Frankrijk zelfs Chinese wapens.

Zuid-Oost Azië

Een militaire parade in Vietnam. Foto: EPA

India is niet het enige land dat moet opboksen tegen China. In Zuid-Oost Azië groeien de spanningen snel omdat China steeds vaker de spierballen rolt in grensconflicten. In de Zuid-Chinese Zee ruziet China bijvoorbeeld met Vietnam en de Filipijnen.

Deze landen bewapenen zich daarom in rap tempo om tegenwicht aan het Chinese wapengekletter te kunnen bieden. Vietnam verdrievoudigde de wapenimport de afgelopen vier jaar. Ook de Filipijnen en Indonesië kochten veel meer marineschepen, onderzeeërs en gevechtsvliegtuigen.

Midden-Oosten

Een militaire parade in Saudi-Arabië. Foto: EPA

Daarnaast kopen landen in het Midden-Oosten veel meer wapens. Het is al jarenlang onrustig in de regio, waar wel veel gewapende conflicten zijn. Zo is Saudi-Arabië de een na grootste importeur van wapens - en dat land voert een bloedige strijd in Jemen dat de levens van honderden burgers heeft geëist. Saudi-Arabië koopt voornamelijk wapens in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Ook Qatar koopt veel meer wapens - de afgelopen vijf jaar ruim drie keer zoveel als tussen 2007 en 2011. Qatar bemoeide zich - net als Saudi-Arabië - intensief met de burgeroorlog in Syrië, en leverde veel wapens aan de rebellen.

Europa juist minder

Nederlandse militairen marcheren. Foto: ANP

In Europa is er de afgelopen vijf jaar juist fors bezuinigd op defensie. Er werd ruim een derde minder aan wapentuig gekocht. Europese landen hebben wel nieuwe bestellingen geplaatst, waaronder voor gevechtsvliegtuigen. De komende jaren zullen de uitgaven daarom stijgen, verwacht SIPRI.

In Latijns-Amerika werden ook minder wapens gekocht, alleen Mexico gaf meer uit.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!