Mysterie: Wie doodde de halfbroer van Kim Jong-un?

16 februari 2017 om 11:09 door Jurgen van der Hoeven
Mysterie: Wie doodde de halfbroer van Kim Jong-un?
De gedode Kim Jong-nam, halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

De halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un kwam maandag om het leven. Een mysterieuze dood, waarbij er vooralsnog meer vragen dan antwoorden zijn. Metro zet vijf vragen onder elkaar over deze mysterieuze moord.

Wie is Kim Jong-nam?

Kim Jong-nam is de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Hij overleed maandag nadat hij op de luchthaven van Kuala Lumpur was aangevallen en vermoedelijk was vergiftigd.

De halfbroer van Kim Jong-un had nauwelijks contact met zijn familie, nadat niet hij maar zijn jongste halfbroer werd gekozen als Noord-Koreaans leider. Hij verbleef vooral in Macau, het vasteland van China en Singapore.

In het verleden sprak hij zich al eens uit tegen de leiding van zijn familie over Noord-Korea. In 2012 stelde hij in een boek dat hij vond dat het zijn jongere halfbroer ontbrak aan leiderskwaliteiten. Toch zou hij zelf niet geïnteresseerd zijn geweest in het leiderschap.

Wie heeft hem gedood?

Dat is natuurlijk de grote vraag. Er wordt volop gespeculeerd dat Noord-Korea achter de dood van Kim Jong-nam zit, maar bewijs is er niet. Ook anonieme bronnen binnen de Amerikaanse overheid zouden hebben gezegd dat ze denken dat hij door de Noord-Koreanen is vergiftigd.

Noord-Korea viert donderdag de 75e verjaardag van Kim Jong-il, de overleden leider en vader van zowel Kim Jong-nam als Kim Jong-un.

De huidige Noord-Koreaanse leider werd woensdag gespot tijdens een partijbijeenkomst. Op beelden van de staatsmedia is te zien dat hij een grimmig gezicht trekt. Bij zijn vertrek zwaaide hij bovendien niet, wat wel gebruikelijk is.

Wijlen Kim Jong-il (midden) was vader van zowel Kim Jong-nam (links) en Kim Jong-un (rechts).

Wie zijn de twee vrouwen die zijn aangehouden?

Kim Jong-nam zou in de vertrekhal op de luchthaven op klaarlichte dag door twee vrouwen zijn aangevallen. Zij zouden een soort chemische stof hebben gebruikt waarmee ze hem hebben vergiftigd. Op een korrelige foto zijn de twee vrouwen te zien. Daarop is te zien dat een van de vrouwen een shirt met de tekst ‘LOL’ draagt.

De vrouw die donderdag werd gearresteerd zou een paspoort bij zich hebben gehad waarin staat dat ze de 25-jarige Siti Aishah is uit Indonesië. Daarnaast is een man gearresteerd, vermoedelijk de vriend van de 25-jarige vrouw. Woensdag werd de 28-jarige vrouw Doan Thi Huong al gearresteerd, zij had een Vietnamees paspoort.

De politie liet weten nog altijd uit te kijken naar enkele andere verdachten.

De vrouw die donderdag werd opgepakt droeg op de dag van de moord een shirt met de tekst LOL erop.

En niemand heeft iets gezien?

Vast wel, maar volgens de BBC zijn mensen er niet erg happig op te praten over het incident. Twee mensen zouden zelfs hebben verklaard dat de politie ze heeft gevraagd niets over de zaak te zeggen.

Is er al autopsie verricht?

Ja, de autopsie op het lichaam is woensdagavond afgerond, maar het is onduidelijk of de resultaten daarvan ook naar buiten zullen worden gebracht.

De vicepremier van Maleisië liet wel weten dat het een verzoek van Noord-Korea om het lichaam zal honoreren. Wel wil het eerst alle politie- en medische onderzoeken afronden.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!