In het nieuws

Moslims starten fonds voor vernield Joods kerkhof

Moslims starten fonds voor vernield Joods kerkhof

Foto: Twitter @RMarieGriffith

Foto van 'Daisy Heyer'

22 FEB 2017

Een fonds dat speciaal in het leven is geroepen voor het herstel van een vernielde Joodse begraafplaats kan wereldwijd op lof rekenen. Het fonds is namelijk opgericht door moslims.

Deze week werden er bijna tweehonderd grafstenen vernield en beschadigd op de 123-jaar oude Chesed Shel Emeth-begraafplaats, terwijl tegelijkertijd zo'n elf joodse centra door heel Amerika bommeldingen ontvingen. Uiteindelijk bleken de bommeldingen stuk voor stuk nep, maar de vernielingen op de begraafplaats waren niet gelogen.

Actievoerders van de moslimgroepering Mpower Change and CelebrateMercy hebben sinds woensdagochtend al meer dan 65.000 dollar bij elkaar gekregen voor het herstel van de historische begraafplaats, naar aanleiding van een fonds dat zij openden. Het doel van de organisatie was eigenlijk om 20.000 dollar op te halen. Organisatoren Linda Sarsour en Tarek el-Messidi hebben al aangegeven het geld dat overblijft na de reparatie voor andere vernielde locaties te gebruiken.

Solidair

Op de fondsenwervingpagina schreven de twee: „Amerikaanse moslims zijn solidair met de Joods-Amerikaanse community en veroordelen deze afschuwelijke daad. Hoewel deze zinloze daden ons heel veel verdriet doen, kijken we hoe we onze boodschap van eenheid, tolerantie en wederzijdse bescherming die staat omschreven in de grondwet van Medina kunnen toepassen.” Gezien de soms moeizame relatie tussen de joodse en moslimgemeenschap, zorgt het initiatief voor liefdevolle reacties.

ABC News meldt dat het vandalisme en de elf bommeldingen worden onderzocht door de FBI en de politie. In een speech van dinsdag geeft president Trump aan de antisemitische dreiging verschrikkelijk te vinden, nadat er kritiek op hem werd geuit. Hij zou te weinig hebben gedaan met de dreiging. „De antisemitische dreiging richting onze joodse gemeenschap en community centers zijn verschrikkelijk en een pijnlijke herinnering aan het werk dat nog steeds gedaan moet worden om de haat, vooroordelen en het kwaad uit te roeien”, aldus Trump in de speech.


Views

100+

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas
Likeability of 3

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Een peuter van twee jaar oud is vrijdagavond overleden na enige tijd onder water te hebben gelegen bij recreatieplas Funbeach in Panheel, Midden-Limburg.

Hulpdiensten kregen omstreeks half zeven een melding dat er iets mis was. Omstanders die het kind uit het water haalden, begonnen met reanimeren en hulpdiensten namen even later de reanimatie over. De peuter overleed enige tijd later in een ziekenhuis in Roermond.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en gaat uit van een noodlottig ongeval. Over de identiteit van het slachtoffer, en of het gaat om een jongen of een meisje, zegt de politie niets.


dislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

1k+

17-jarige Nederlander vermist aan Gardameer

Het Gardameer in Italië. / Pixabay

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 13:00

Al meer dan dertig uur zijn de ouders en vrienden van de 17-jarige Koen van Keulen op zoek naar hem. De jongen uit Soest kwam donderdagnacht niet terug na een avondje stappen aan het Gardameer in Italië.

Avondje uit

Een shuttlebus bracht Koen en zijn vrienden donderdagnacht terug naar hun camping. Terwijl Koens vrienden uitstapten bij de juiste halte, wilde Koen nog even blijven zitten. Zijn vader vertelt tegen het AD dat de jongen een halte verder zou zijn uitgestapt en toen teruggelopen zou zijn naar de camping.


Views

600+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 2

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avataruser_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

2k+

Camera videoBijna hele familie komt om bij bootongeluk Missouri

Bij het bootongeluk kwamen vrijdag 17 mensen om het leven. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 10:30

Twee opvarenden van de rondvaartboot die vrijdag kapseisde in de Amerikaanse staat Missouri, hebben bij het ongeluk negen familieleden verloren. De familie zat in totaal met elf mensen op de boot, maar alleen een vrouw en haar neefje overleefden het ongeluk.

Tia Coleman, de vrouw die het ongeluk overleefde, vertelde aan de Amerikaanse zender Fox 59 haar verhaal: „Ik verloor al mijn kinderen, ik verloor mijn man, ik verloor mijn schoonmoeder, ik verloor mijn schoonvader, ik verloor mijn oom, ik verloor mijn schoonzus - ze was mijn vriendin - en ik verloor mijn neef.”

Geen reddingsvesten


Views

600+