Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 13 feb 2017
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn de beste foto’s van 2016

Het moment na de fatale schoten op de Russische ambassadeur in Turkije, Andrey Karlov, is uitgeroepen tot de beste foto van het jaar. Het beeld werd gemaakt door Burhan Ozbilic van The Associated Press. Zijn schokkende plaat ging de hele wereld over. De World Press Photo 2016 werd maandag in Amsterdam bekendgemaakt.

De beste foto's van 2016
De foto van het jaar. / Burhan Ozbilic

Op de foto is een 22-jarige politieagent te zien nadat hij de Rus op 19 december in Ankara bij de opening van een fototentoonstelling heeft doodgeschoten. De jury van de World Press Photo vindt dat ‘de explosieve foto de haat van onze tijd weergeeft’. „Iedere keer als hij op het scherm kwam, deinsde je bijna naar achter omdat het zo’n explosieve foto is en we voelden echt dat hij de definitie belichaamt van wat de World Press Photo of the Year is en betekent.”

Geen Nederlanders

Voor de zestigste editie van de wedstrijd werden 80.400 foto’s ingestuurd door ruim 5000 fotografen. Onder de winnaars zijn geen Nederlandse fotografen. Alle foto’s die in de prijzen zijn gevallen, zijn vanaf 14 april te zien in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Enkele andere winnaars

De beste foto's van 2016
Foto: Daniel Berehulak / The New York Times

Categorie ‘algemeen nieuws’ (serie). Een 6-jarige neemt afscheid van zijn vader, Jimboy Bolasa. De man werd beschuldigd van drugs dealen en gedood door de Filipijnse politie.

De beste foto's van 2016
Foto: Valery Melnikov / Rossiya Segodnya

Categorie ‘langetermijnprojecten’. Uit de serie ‘Black Days Of Ukraine’, die gaat over slachtoffers van het conflict in Oost-Oekraïne.

De beste foto's van 2016
Foto: Magnus Wennman / Aftonbladet

Categorie ‘mensen’ (geen serie). Uit de reeks ‘What ISIS left behind’. De 5-jarige Maha, gevlucht uit een dorpje bij Mosul.

De beste foto's van 2016
Foto: Jamal Taraqai / EPA

Categorie ‘nieuws’ (geen serie). Advocaten en juristen helpen gewonde collega’s na een bomaanslag op een ziekenhuis in Quetta (Pakistan). Zeventig mensen vonden de dood. Veel mensen waren bijeen om te rouwen na de moordaanslag eerder op de dag.

De beste foto's van 2016
Foto: Tomas Munital / The New York Times

Categorie ‘dagelijks leven’ (serie): Een kapper op Cuba, na de dood van Fidel Castro.

De beste foto's van 2016
Foto: Laurent van der Stoch / Getty Images

Categorie ‘nieuws’ (geen serie): Het offensief in Mosul, Syrië. Het Iraakse leger doorzoekt er huizen en probeert IS-leden op te sporen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.