Zo vader, zo zoon: Hamza bin Laden op terreurlijst

5 januari 2017 om 20:09 door Wouter van Loon
Zo vader, zo zoon: Hamza bin Laden op terreurlijst
Foto: EPA

De Amerikaanse overheid heeft Hamza bin Laden, de zoon van Osama bin Laden, op de terreurlijst gezet. Volgens de Amerikanen zijn er aanwijzingen dat Bin Laden junior een terroristische aanslag wil plegen en daarbij Amerikaanse burgers als doelwit ziet.

Videoboodschappen

Hamza zou twee boodschappen hebben opgenomen. In 2015 riep hij op tot terroristische aanslagen in westerse landen. In 2016 had hij het specifiek over de Verenigde Staten. Hij wilde dat Amerikaanse burgers thuis en op straat aangevallen zouden worden.

Hamza is één van van de twintig kinderen die Osama bin Laden kreeg. Hij wordt door analisten gezien als de favoriete zoon van Bin Laden. Hamza werd op jonge leeftijd gescheiden van zijn vader. In brieven die zijn gevonden in de compound waar Bin Laden uiteindelijk werd doodgeschoten door Amerikaanse special forces, blijkt dat de zoon zijn vader heeft gevraagd om hem op te leiden zodat Hamza hem op kon volgen. Dat schrijft persbureau AP.

Opvolger

Hij kreeg later inderdaad training in het omgaan met explosieven en vuurwapens. Zijn begeleider noemde Hamza „erg aardig en goed”. Bin Laden junior wordt nu omschreven als charismatisch en de gedoodverfde opvolger van zijn vader. Hamza is halverwege de twintig, maar hij zou een steeds grotere rol binnen Al-Qaida naar zich toe trekken.

Eén van de andere zonen van Osama bin Laden riep in 2008 juist op tot vrede, en wilde een rol spelen om het westen en moslims dichter bij elkaar te krijgen.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!