Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 16 jan 2017
Leestijd: 4 minuten

Zo lang is Trump president volgens voorspelgoeroes

Donald Trump wordt vrijdag pas beëdigd als president van de Verenigde Staten, maar allerlei experts hebben al een voorspelling gedaan hoelang hij het in het Witte Huis uit gaat houden. Opvallend: het is alles of niks met Trump. Want als we de voorspelgoeroes mogen geloven, wordt hij of voortijdig afgezet, of maakt hij de acht jaar vol.

Voortijdig afgezet

In het kamp dat denkt dat Trump voortijdig wordt afgezet, zitten niet zomaar de eerste de besten. Neem professor Allan Lichtman: hij maakte een model dat álle presidentsverkiezingen sinds 1984 goed voorspelde, en voorzag dus ook dat Trump als president zou worden verkozen. Maar Lichtman denkt ook dat Trump zal worden afgezet door de Republikeinse partijtop.

Lichtman denkt dat het Republikeinse Congres meer vertrouwen heeft in vicepresident Mike Pence, en dat zij slechts de mogelijkheid afwachten om Trump af te zetten om Pence zijn plaats in te laten nemen. „Deze voorspelling is mijn intuïtie”, benadrukt Lichtman tegen Washington Post. „Ze willen Trump niet als president, omdat ze hem niet kunnen controleren. Hij is onvoorspelbaar. (…) Ze zullen het prachtig vinden als Pence het wordt – een absoluut nuchtere, conservatieve en controleerbare Republikein. En ik ben er vrij zeker van dat Trump iets zal doen om de Republikeinen de kans te geven om hem af te zetten, iets wat de nationale veiligheid in gevaar brengt of goed is voor zijn eigen belang.”

Beeld: AFP

Documentairemaker Michael Moore voorspelde eveneens dat Trump de verkiezingen zou winnen. En ook hij denkt dat Trump de vier jaar niet vol gaat maken. „Dit is wat er gaat gebeuren, hierom hoeven we niet de volle vier jaar te lijden onder Donald Trump”, stelde hij eerder op de Amerikaanse tv-zender MSNBC. „Hij heeft geen ideologie, behalve de ideologie van Donald J. Trump. en wie zo narcistisch is dat alles om hem draait, gaat wetten overtreden, misschien onopzettelijk. Maar hij zal over de schreef gaan omdat hij alleen denkt aan wat het beste voor hem is.”

Afgelopen week voorspelde ook professor Angelia Wilson, gespecialiseerd in Amerikaans beleid, dat Trump binnen anderhalf jaar wordt afgezet. Zij wijst naar het dossier dat vorige week werd gelekt, waarin Trump wordt gekoppeld aan een reeks schandalen. Aan de betrouwbaarheid van dat rapport wordt overigens sterk getwijfeld, maar professor Wilson denkt dat de Republikeinen toch vrezen dat de partij beschadigd wordt.

„Of het nu om dit dossier gaat of om andere schandalen die ongetwijfeld boven water komen, Trump is een zwakke plek geworden voor de Republikeinen”, aldus Wilson tegen The Independent. Op een moment zullen ze afstand van hem nemen, om geen schade op te lopen in de verkiezingen om het Huis van Afgevaardigden.” Die verkiezingen zijn over twee jaar.

Acht jaar Trump

Maar er zijn ook experts die denken dat Trump niet voortijdig afgezet gaat worden, maar over vier jaar herkozen gaat worden. Het blad The Week denkt bijvoorbeeld dat Trump een goede kans maakt om acht jaar in het Witte Huis te wonen. Het magazine wijst op modellen die voorspelden dat Trump zou gaan winnen – die waren voornamelijk gebaseerd op hoe goed het met de Amerikaanse economie ging.

Simpel gezegd: hoe beter de Amerikaanse economie draait, hoe minder geneigd Amerikanen zijn om van koers te veranderen. Trump werd volgens die modellen gekozen omdat de werkloosheid nog te hoog was, en de lonen te laag. Maar het herstel is inmiddels wel ingezet. Als die lijn zich doorzet, zou dat genoeg moeten zijn voor Trump om te worden herkozen. Dan is er wel één voorwaarde: Trump mag geen ingrijpende maatregelen nemen, want anders zou hij het fragiele herstel kunnen beschadigen. En Trump heeft juist grote veranderingen aangekondigd.

Beeld: AFP

De Amerikaanse politicoloog Darren Beattie ziet het ook wel gebeuren dat Trump wordt gekozen voor een tweede termijn. Hij stelde in juli al dat Trump de presidentsverkiezingen zou gaan winnen, omdat hij een ander type was dan de andere politici. Trump was scherp op immigratie en week niet af van zijn standpunten toen die stof op deden waaien. Volgens Beattie, die zich overigens openlijk achter Trump schaarde, kan Trump over vier jaar herkozen worden als hij zijn grootste verkiezingsbeloften weet waar te maken. Beattie zegt in Amerikaanse media daar „optimistisch” over te zijn.

Ook Trump zelf denkt dat hij de acht jaar vol kan maken. Volgens het politieke blog Politico worden de voorbereidingen voor de campagne van de verkiezingen in 2020 al getroffen. En Trump is overtuigd dat hij die gaat winnen, zo lijkt het: op Twitter kondigde hij aan dat hij zijn kabinet gaat aanstellen voor acht jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.