Wil Rusland ook de Duitse verkiezingen beïnvloeden?

10 januari 2017 om 09:54 door Steven Musch
Wil Rusland ook de Duitse verkiezingen beïnvloeden?
Foto Clemens Bilan/EPA

Al voordat de FBI en de CIA bekend maakten dat Rusland door middel van hacks de Amerikaanse verkiezingen heeft beïnvloed, waarschuwden de Duitse veiligheidsdiensten dat Rusland zich ook in de Duitse politiek probeert te mengen.

Uit een rapport dat de Amerikaanse veiligheidsdiensten NSA, CIA en FBI maandag naar buiten brachten, bleek dat Russische hackers in opdracht van Poetin inbraken op de servers van de Democratische partij om zo te voorkomen dat Hillary Clinton de verkiezingen zou winnen. Met verkiezingen op komst in Duitsland, vrezen de Duitse autoriteiten dat Angela Merkel het volgende doelwit wordt van de Russische president Poetin.

Merkel bevestigde die zorgen zelf in november. De bondskanselier zei tijdens een persconferentie dat de Duitse autoriteiten 'dagelijks' te maken met cyberaanvallen en de verspreiding van propaganda.

Cyberaanvallen toegenomen

Poetin ontkent tot nu toe alle betrokkenheid bij cyberaanvallen, hacks en de verspreiding van nepnieuws. Maar afgelopen maand zeiden de Duitse veiligheidsdiensten Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) en de Bundesnachtrichtendienst dat het aantal Russische cyberaanvallen sterk is toegenomen, evenals de verspreiding van nepnieuws.

De Russische hackersgroep APT28 of Fancy Bear werd eerder al verantwoordelijk gehouden voor de hack van het Duitse parlement in 2015. Deze groep zou ook verantwoordelijk zijn geweest voor de hack van de Democratische partij in de VS.

Foto Alexey Druginyn/EPA

Meer onderzoek naar nepnieuws

Afgelopen maandag maakten de Duitse autoriteiten daarom bekend meer onderzoek te willen doen naar de toename van nepnieuws en desinformatie, gericht op het beïnvloeden van de Duitse politiek. Merkel, één van de drijvende krachten achter de sancties tegen Rusland na de annexatie van de Krim, stelt zich namelijk verkiesbaar voor een vierde termijn als bondskanselier.

Rusland heeft echter meer baat bij een verdeeld Europa en juist Merkel is de afgelopen jaren een stabiele factor binnen de EU geweest. Poetin ziet dus met genoegen de opkomst van populisten in Europa tegemoet, zo ook in Duitsland.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!