Waarom Ohio na 3 jaar weer gedetineerde executeert

10 januari 2017 om 11:09 door Jurgen van der Hoeven
Waarom Ohio na 3 jaar weer gedetineerde executeert
Archieffoto: ANP.

Dennis McGuire krijgt op 16 januari 2014 een dodelijk mengsel toegediend. Hij is ter dood veroordeeld wegens kidnapping, verkrachting en moord. Nadat hij het ongeteste mengsel van midazolam en hydromorfon in heeft genomen, is het wachten tot hij zal worden overvallen door de dood.

Drie minuten na de executie, tilt McGuire zijn hoofd omhoog en zegt tegen de familie die hij niet kon zien door het raam: ‘I love you, i love you’. Daarna gaat hij weer liggen. Om 10:31 uur zwelt zijn maag op een heel ongebruikelijke manier op. Tussen 10:33 uur en 10:44 uur worstelt hij en hapt hij hoorbaar naar adem. In die elf minuten zijn zijn vuisten continu gebald. Tegen het einde verandert het happen naar adem in kleine pufjes. Het duurt maar en het duurt maar en getuigen die achter het glas zitten, kunnen niet anders dan aanhoren wat er gebeurt.

In de volgende vier minuten worden medische tests gedaan. Om 10:53 uur wordt eindelijk het tijdstip van overlijden genoemd. De gordijnen worden gesloten.

Dennis McGuire. Foto: afp.

Geen executies meer

Daarmee was de kous niet af, want sindsdien werden in de Amerikaanse staat Ohio geen executies meer uitgevoerd. Naar aanleiding van de gruwelijke dood van McGuire kwam er veel kritiek op de manier waarop de doodstraf werd uitgevoerd.

Na de dood van McGuire besloot Ohio het beleid rond gebruik van de dodelijke cocktail aan te passen. Veel staten gebruikten altijd een cocktail met drie verschillende drugs voor het executeren van gedetineerden, maar de fabrikant stelde restricties aan het gebruik van de drugs in executies. De combinatie van twee verschillende drugs die werd gebruikt bij McGuire bleek echter niet afdoende en riep vragen op.

Daarop stond de staat Ohio een cocktail toe waarbij twee alternatieve drugs, sodiumpentatol en pentobarbital, werden gebruikt. Nieuwe executies bleven echter uit, omdat fabrikanten weigerden het gebruikelijke middel pentobarbital te leveren. Ohio had daarna veel moeite om aan de juiste middelen te komen om executies uit te kunnen voeren.

Feit is dat de combinatie van twee verschillende drugs niet voldoende was om McGuire snel en pijnloos te laten overlijden. Bij de nieuwe executies worden daarom drie verschillende drugs gebruikt: midazolam, kalmeert de gedetineerde, recoroniumbromide, verlamt de gedetineerde, en kaliumchloride, stopt het hart van de gedetineerde.

Archieffoto: afp.

Gaat het nu wel goed?

Ronald Phillips is de eerste in drie jaar tijd die in Ohio weer wordt geëxecuteerd. De dodelijke cocktail die hij krijgt toegediend werd eerder al goedgekeurd door het Amerikaanse hooggerechtshof. Voor Phillips is te hopen dat hij niet zo’n gruweldood hoeft te sterven als McGuire.

Hij zat de afgelopen 22 jaar op death row, maar dit jaar zal het er ‘eindelijk’ van komen: Ronald Phillips wordt op 15 februari 2017 geëxecuteerd in de Amerikaanse staat Ohio. Best bijzonder, omdat hij de eerste ter dood veroordeelde in drie jaar wordt die in deze Amerikaanse staat wordt geëxecuteerd.

Die executie laat inmiddels al bijna 25 jaar op zich wachten.

Wie is Ronald Phillips?

Tijdens zijn rechtszaak werd duidelijk dat Philips geen eenvoudige jeugd heeft gehad, zijn moeder was alcoholist. Daarom liet ze haar kinderen soms dagenlang alleen achter, waardoor de kinderen moesten bedelen voor eten. Phillips verbleef een periode in verschillende opvanghuizen, waar hij herhaaldelijk werd misbruikt en mishandeld. Bovendien claimt hij dat zijn vader hem seksueel, fysiek en verbaal misbruikte.

Het ging mis in 1993, toen Ronald Phillips samenwoonde met Fae Evans. Zij hadden drie kinderen in huis, Sheila (3 jaar), Sara (2 jaar) en Ronald junior, het zoontje van Phillips. Op 18 januari 1993 liet Evans haar vriend alleen bij haar kinderen, omdat zij met Ronald junior een bezoekje moest brengen aan de dokter. Toen ze terugkeerde in de woning zat Phillips in de keuken. Toen Fae haar kinderen riep, kreeg ze geen reactie. Phillips ging de kamer van de meisjes binnen, waar Sheila koud en bewegingloos lag.

 

Sheila bleek ernstig te zijn mishandeld: ze had meerdere blauwe plekken op haar romp, een opgezwollen buik, interne abdominale verwondingen en een uitgerekte anus. Later die dag overleed Sheila aan haar verwondingen. Een autopsie toonde aan dat ze meer dan 125 kneuzingen had opgelopen. En dat terwijl er eerder op de dag nog niks aan de hand was.

Die nacht werd Phillips door de politie ondervraagd. Een paar dagen later bekende hij: op de ochtend van de moord gaf Sheila geen kick toen Phillips haar tot drie keer toe riep om te komen ontbijten. Phillips snelde naar haar kamer, trok haar dekens van haar af en begon haar te slaan. Daarna gooide hij haar tegen de muur en trok hij haar aan haar haar. Hij gaf ook toe met zijn vinger de anus van het meisje in te zijn gegaan, maar ontkende verder te zijn gegaan dan dat. Dat zou hij twee eerdere keren wel hebben gedaan, naar eigen zeggen omdat Fae hem daarvoor betaalde.

Een jury bevond hem op 18 augustus 1993 schuldig. Op 14 september 1993 werd hij ter dood veroordeeld. Als alles volgens plan verloopt wordt hij op 15 februari 2017 geëxecuteerd.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!