In het nieuws

Waarom George Orwells 1984 in bestsellerlijst staat

Het boek '1984' van George Orwell stond woensdagochtend op 1 in de bestsellerlijst van Amazon.

Foto van 'Jurgen van der Hoeven'

25 JAN 2017

Veel middelbare scholieren zullen het boek 1984 van George Orwell weleens gelezen hebben. Een klassieker, die opvallend genoeg een revival lijkt te beleven. Het boek stond maandag en dinsdag namelijk op de zesde plek in de bestsellerlijst van Amazon. Woensdagochtend is het boek zelfs opgeklommen naar de eerste plek.

Het boek

Het boek 1984 werd geschreven in 1948 en gepubliceerd in 1949 en keek vooruit naar een toekomstige, totalitaire staat. In het boek wordt een visioen geschetst van de westerse wereld anno 1984, waarin mensen niet meer vrijuit mogen handelen en denken. Het boek is onder meer beroemd door de uitspraak ‘Big Brother is watching you’. Big brother is de almachtige leider van het totalitaire bewind in Oceanië.

In Oceanië heeft het politieke systeem volledige grip op de onderdanen. De ziel van burgers wordt volledig beheerst door de enige politieke partij die Oceanië kent. In die wereld is vrije media verdwenen en wordt informatie alleen nog verstrekt door het Ministerie van de Waarheid, dat zogenaamde ‘alternatieve feiten’ presenteert.

De Gedachtenpolitie bestrijdt afwijkende ideeën. In het verhaal wordt Winston Smith, die werkzaam is voor het Ministerie van Waarheid en zich verzet tegen het totalitaire regime, uiteindelijk gepakt door de Gedachtenpolitie. Hij wordt gemarteld, mentaal gebroken, geïndoctrineerd en uitgeleverd aan zijn grootste angsten. Uiteindelijk breekt hij en wordt hij ook een trouwe volgeling van de partij.

Inauguratie Trump

Het boek blijkt de afgelopen dagen opeens weer populair, en volgens CNN valt dat niet geheel toevallig samen met uitspraken na de inauguratie van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump. Waar media meldden dat de inauguratie van Trump beduidend minder bezoekers trok dan Obama vier jaar eerder, beweerde perschef van het Witte Huis Sean Spicer dat de inauguratie van Trump de drukst bezochte ooit was.

Het publiek bij de inauguraties van Trump in 2017 (links) en Obama in 2013 (rechts).

Hoewel foto’s het tegendeel bewezen, werd Spicer later verdedigd door Trumps adviseur Kellyanne Conway, die de claims van Spicer afdeed als „alternatieve feiten”. Dat deed denken aan het Ministerie van de Waarheid uit het boek van Orwell, dat zich bezighield met het presenteren van ‘alternatieve feiten’.

Of er een direct verband is tussen die uitspraken en de stijgende verkoop is niet helemaal duidelijk, omdat 1984 nog altijd veel wordt gelezen op scholen. Bovendien wordt de lijst van Amazon elk uur ververst, waardoor het goed mogelijk is dat het boek snel uit de top 10 verdwijnt.

Snowden

Het boek was in 2013 ook plots te zien in de lijst met bestsellers. Directe aanleiding was toen Edward Snowden, de klokkenluider die onthullingen deed over massasurveillance door de Amerikaanse geheime dienst NSA.


Views

300+

Zoektocht Koen verder met honden en tip over meisje

Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 12:41

De zoektocht in Italië naar de vermiste Koen (17) uit Soest, richt zich zondag op camping annex vakantiepark Gasparina langs het Gardameer. Die camping ligt in de buurt van de camping waar Koen zelf verbleef. De politie zoekt daar langs het water, na een melding van een getuige die in dat park werkt.

De vrouw zegt dat ze Koen en een meisje met halflang haar heeft gezien toen ze vrijdagochtend vroeg van haar werk terugkwam. Vermoedelijk is hij met het meisje langs het strand gelopen om haar terug te brengen naar haar camping Lido. Daarna zou hij mogelijk via de weg koers hebben gezet naar zijn eigen camping, Eurocamping Pacengo. Volgens een woordvoerder van de familie zijn er vermoedens wie het meisje is en wordt er geprobeerd contact met haar te krijgen.

Zoekhonden


Views

700+

Vrouw ernstig gewond na verkrachting in Rotterdam

Vrouw ernstig gewond na verkrachting in Rotterdam

De vrouw werd rond 05.30 uur voor haar woning door een nog onbekende man aangevallen. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Een jonge vrouw is zaterdagochtend ernstig gewond geraakt nadat ze door een man is aangevallen en gewelddadig verkracht in Rotterdam.

Achtervolgd

De vrouw fietste rond 05.00 uur vanaf Rotterdam Centraal via de Maasboulevard naar haar woning in de Herman Bavinckstraat. Toen ze rond 05.30 uur bij haar woning aankwam, werd ze door een nog onbekende man aangevallen. De politie houdt er rekening mee dat de dader het slachtoffer heeft gevolgd vanaf het station.


Views

2k+

Na het weekend wordt het heel erg warm

Camera videoNa het weekend wordt het heel erg warm

Hoogstwaarschijnlijk krijgen we te maken met een hittegolf. Foto/ANP.

Foto van 'Hester Ramaker'

3 UUR

Het wordt heel erg warm! Dit weekend hebben we aangenaam weer gehad in heel het land. Na het weekend kunnen we een echte hittegolf verwachten. Het kan zelfs 36 graden worden.

Het wordt in een aankomende week flink zonnig en er komt warme wind. Het wordt dan geleidelijk aan ruim dertig graden. Neerslag hoeven we niet te verwachten. Dinsdag en woensdag komt de echte hitte opzetten en dat houdt dan ook een tijdje aan.

Hittegolf


Views

600+

17-jarige Nederlander vermist aan Gardameer

Het Gardameer in Italië. / Pixabay

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Al meer dan dertig uur zijn de ouders en vrienden van de 17-jarige Koen van Keulen op zoek naar hem. De jongen uit Soest kwam donderdagnacht niet terug na een avondje stappen aan het Gardameer in Italië.

Avondje uit

Een shuttlebus bracht Koen en zijn vrienden donderdagnacht terug naar hun camping. Terwijl Koens vrienden uitstapten bij de juiste halte, wilde Koen nog even blijven zitten. Zijn vader vertelt tegen het AD dat de jongen een halte verder zou zijn uitgestapt en toen teruggelopen zou zijn naar de camping.


Views

2k+