Vrouw overleeft dagenlang zonder longen

Vrouw overleeft dagenlang zonder longen

Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Jessica Heijmans'

Jessica Heijmans

26 JAN 2017

Canadese artsen hebben naar eigen zeggen het leven van een 32-jarige vrouw gered nadat zij haar zieke longen hebben verwijderd. Dat meldt de Canadese krant The Globe and Mail.

Melissa Beloit werd geboren met taaislijmziekte en kreeg vorig jaar een levensbedreigende longontsteking. Met naar verwachting nog maar een paar uur te leven besloten artsen, na toestemming van de familie, de radicale ingreep uit te voeren.

Medische primeur

Deze beslissing werd niet zomaar genomen. „Het ging om een procedure die naar ons weten niet eerder is uitgevoerd, er waren veel onbekende factoren”, aldus dokter Niall Ferguson. Vanwege de snel verspreidende infectie, hadden de artsen echter weinig keuze. „In deze zaak moesten we eigenlijk wel, want Melissa was dood aan het gaan. Als we niets hadden gedaan, was ze die dag sowieso overleden.”

Donorlongen

Na de levensreddende operatie lag Benoit zes dagen in coma, enkel in leven gehouden door ultramoderne technologie. Het wachten was op een paar nieuwe longen. We wisten niet of we ze in een dag of maand zouden krijgen, dus we bekeken het van dag tot dag”, aldus chirurg Keshavjee. Gelukkig werden er na 5-6 dagen donorlongen aangeboden.”

Toen Benoit weer bijkwam, waren haar spieren zo verslapt dat ze niet eens haar hand kon opsteken. „Het enige wat ik kon doen, was mijn tong uitsteken”, aldus Benoit. Na een maand mocht de vrouw van de ventilator af en kon ze de effecten van de nieuwe longen ervaren: „Ik kon eindelijk ademen, ik heb dit gevoel nooit eerder gehad. Ik hoestte niet langer.”

Herstel

Daarna kon het echte herstel beginnen. Met de hulp van therapeuten leerde ze opnieuw om te zitten, staan en haar hoofd omhoog te houden. „Je staat eerst op het randje van de dood en daarna leef je weer ineens thuis. Maar ik ben zo dankbaar en blij om thuis te zijn”, stelt Benoit.

Toch heeft de 32-jarige moeder nog een lange weg te gaan. Door bloedvergiftiging werken haar nieren niet goed meer en moest ze starten met dialyse. Over een paar maanden krijgt ze daarom een nieuwe nier van haar moeder.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

Passagiers moeten hele vlucht in het gangpad staan

Passagiers moeten hele vlucht in het gangpad staan

Foto van 'Jordy Kruse'

Jordy Kruse

26 FEB 2017

Op een vlucht van Pakistan naar Saudi-Arabië van Pakistan International Airlines hebben vorige maand zeven passagiers in het gangpad door moet brengen. Voor hen was er op de drie uur durende vlucht geen stoel meer over.

Het vliegtuigpersoneel had de passagiers met handgeschreven boardingpasses aan boord gelaten. Opmerkelijk, want het vliegtuig zat al vol. Er waren 409 passagiers toegestaan en met de extra zeven mensen kwam het totaal op 416 passagiers.

Jongen krijgt record aan antigif na spinnenbeet

Jongen krijgt record aan antigif na spinnenbeet

Foto: Flickr/Andrey Zharkikh

Foto van 'Jordy Kruse'

Jordy Kruse

24 FEB 2017

Een 10-jarige jongen uit Australië heeft na een beet van een giftige tunnelspin een record aan tegengif toegediend gekregen. Het is een wonder dat de jongen de beet nog kan navertellen.

Jongen (13) breekt record 'rond eigen hoofd lopen'

Jongen (13) breekt record 'rond eigen hoofd lopen'

Videostill / YouTube: Guinness World Records

Foto van 'Sherida van IJsselmuide'

Sherida van IJsselmuide

19 FEB 2017

Dertien jaar oud en al een wereldrecord op je naam hebben staan. Dat doen niet veel mensen de Palestijnse Mohammed al-Sheikh na. Maar er zullen dan ook maar weinig mensen zijn die het überhaupt lukt om rond hun eigen hoofd te lopen.

Playboy toont weer blote vrouwen: naakt is normaal

Camera videoPlayboy toont weer blote vrouwen: naakt is normaal

Foto: ANP

Foto van 'Jessica Heijmans'

Jessica Heijmans

14 FEB 2017

Het Amerikaanse magazine Playboy besloot het in 2015 over een andere boeg te gooien: voortaan zouden er geen afbeeldingen van volledig naakte vrouwen te zien zijn. Deze verandering heeft niet lang stand gehouden. Maandag werd bekendgemaakt dat Playboy niet langer zonder naakt door het leven zal gaan.

„Vandaag nemen we onze identiteit terug”, aldus Cooper Hefner. De zoon van Hugh Hefner is pas een paar een paar maanden CCO (Chief Creative Officer), maar drukt nu al zijn stempel op het magazine. „Ik zal de eerste zijn om toe te geven dat de manier waarop het blad naakt toonde was verouderd”, stelde Hefner op Twitter. „Maar het helemaal schrappen was een fout.”

Je kunt 'm nu kopen: de vliegende auto

Je kunt 'm nu kopen: de vliegende auto

Bron: Pal-V

Foto van 'Wouter van Loon'

Wouter van Loon

13 FEB 2017

Je moet er een flinke zak geld voor op tafel leggen, maar je kunt er dan wel eindelijk eentje kopen: een vliegende auto. Het Nederlandse bedrijf Pal-V verkoopt vanaf maandag de ‘gyrocopter’, een driewieler met een rotor. Er zijn twee modellen: de goedkoopste kost rond de 300.000 euro, de duurste een half miljoen.

Per ongeluk volkslied nazi-Duitsland tijdens Fed Cup

Per ongeluk volkslied nazi-Duitsland tijdens Fed Cup

Alison Riske in actie

Foto van 'Jordy Kruse'

Jordy Kruse

12 FEB 2017

Tijdens de openingsceremonie van de Fed Cup wedstrijd tussen de Amerikaanse Alison Riske en de Duitse Andrea Petkovic heeft de Amerikaanse tennisbond flink geblunderd. Een oude versie van het Duitse volkslied, dat wordt geassocieerd met nazi-Duitsland, werd ingezet.

In Hawaii keek men vreemd op toen het eerste couplet van het volkslied, waarin ‘Duitsland boven alles' wordt bezongen, uit de speakers klonk. Het couplet is na de Tweede Wereldoorlog uit het lied geschrapt.

Camera videoVrouw van 500 kilo na 25 jaar buiten voor operatie

Eman in haar ziekenhuisbed. Foto: EPA

Foto van 'Cerise van Vliet'

Cerise van Vliet

11 FEB 2017

Een Egyptische vrouw die maar liefst vijfhonderd kilo weegt, is met een aangepast vliegtuig van Egypte naar Mumbai (India) gevlogen om daar te worden geopereerd. Het toestel vol medische apparatuur landde zaterdag op de eindbestemming. Het was volgens Indiase media de eerste keer in 25 jaar dat de 36-jarige Eman Ahmed haar huis verliet.

De vrouw, die dan vanaf haar elfde al niet meer buitenshuis is geweest, kampt met een waslijst aan lichamelijke klachten. Zo zijn haar rechterarm en -been verlamd en heeft ze spraakproblemen. Dit komt door haar Elefantiase of olifantsziekte, die ziekte zorgt ervoor dat lichaamsdelen intens opzwellen.