Vliegtuig aangedreven door plastic afval? Het kan!

13 januari 2017 om 23:04 door Sherida van IJsselmuide
Vliegtuig aangedreven door plastic afval? Het kan!
Afbeelding ter illustratie: Colourbox

Als we zeggen dat de Britse piloot en milieuactivist Jeremy Rowsell donderdag geschiedenis heeft geschreven, dan overdrijven we niet. De man vloog over Australië heen in een vliegtuig dat werd aangedreven door een mengsel van conventionele én uit plastic afval gewonnen brandstof.

De Brit vloog 800 kilometer: van Sydney naar Melbourne. De On Wings of Waste-vlucht was een hoogtepunt in het vierjarenplan om te vliegen met een brandstof die voor 10 procent bestaat uit plastic uit de oceaan of van stortplaatsen.

Het Londense bedrijf Plastic Energy zette het plastic om in brandstof. De vlucht is hét bewijs dat gebruikt plastic kan worden omgevormd: van afval tot een alternatieve vliegtuigbrandstof. Ook kan het gebruikt worden in alle dieselmotoren.

Plastic kan nuttig zijn

„Na jaren van voorbereiding, met veel obstakels, hebben we eindelijk aangetoond dat de acht miljoen ton plastic die elk jaar in de oceaan wordt gedumpt nuttig kan zijn”, verklaarde Rowsell tegenover Edie.net. Hij raakte geïnspireerd nadat hij met eigen ogen de gevolgen van plastic vervuiling had gezien.

„De vlucht was als een droom”, aldus Rowsell. Om de brandstof te produceren gebruikt Plastic Energy een proces van ‘thermische anaërobe conversie’: plastic wordt dan verhit in een zuurstofvrije omgeving zodat het geen vlam kan vatten. Vervolgens valt het plastic uiteen in koolwaterstoffen, waardoor een petroleumdistillaat ontstaat. Moeilijke namen die je meteen weer mag vergeten, maar die er wel voor zorgen dat het plastic uiteindelijk kan worden omgezet in verschillende brandstoffen.

Positieve invloed

De ontwikkelaars stellen dat het project een positieve invloed kan hebben op de luchtvaart. Een Boeing 747 verbrandt tijdens een vlucht van 16.000 kilometer meer dan 136.000 liter brandstof. Wanneer 10 procent van die brandstof - ofwel 13.600 liter - uit plastic afval gehaald zou worden, staat dat gelijk aan 18 ton (!) plastic dat anders gedumpt zou worden.

De volgende stap voor Rowsell en zijn team is het zoeken van investeerders, zodat er een recyclingfabriek gebouwd kan worden in Australië. Op die manier hopen ze een mentaliteitsverandering teweeg te brengen bij het gebruik van plastic.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!