In het nieuws

Oscarwinnaar & militaire tolk komen VS niet meer in

Oscarwinnaar & militaire tolk komen VS niet meer in

De Iraanse regisseur Asghar Farhadi won eerder al een oscar, is nu opnieuw genomineerd maar is niet bij de uitreiking aanwezig vanwege de immigratiestop van Donald Trump. Foto: EPA

Foto van 'Wouter van Loon'

30 JAN 2017

Plotseling konden miljoenen mensen de Verenigde Staten niet meer in: Donald Trump verbood afgelopen week burgers van zeven landen de toegang tot Amerika. Daar zitten soms wel hele bijzondere gevallen bij: van studenten die even op familiebezoek waren, tot tolken die het Amerikaanse leger hielpen bij oorlogen in het Midden-Oosten. Een overzicht.

De militaire tolk

De Koerdische Fuad Shareef is helemaal klaar om uit Irak te vertrekken: hij heeft alle schepen achter zich verbrand; zijn baan is opgezegd, zijn huis en auto zijn verkocht, zijn twee dochters van 10 en 17 zijn van school uitgeschreven, en de vliegtickets - die duizenden euro's hebben gekost - liggen klaar. Als Shareef hoort dat Trump van plan is om burgers van onder meer Irak te weren uit de VS, besluit hij zaterdagochtend in de vroege uren gehaast op het vliegtuig te stappen. Hij vliegt met zijn gezin van Ebril naar Caïro, om daar over te stappen op een vlucht naar de VS.

Shareef kijkt er al lang naar uit om een nieuw leven in Amerika op te bouwen. Hij werkte in 2003 bij de invasie in Irak als tolk voor het Amerikaanse leger. Na die tijd kreeg hij doodsbedreigingen, maar nu heeft hij toestemming om naar de VS te reizen.

Tot hij in Caïro op het vliegtuig naar Amerika wil stappen. Hij wordt bij het inchecken door een functionaris tegengehouden. „Hij vertelde dat ze een e-mail van de Amerikaanse ambassade in Bagdad hadden ontvangen, waarin stond dat we niet mochten vliegen”, zegt Shareef in de New York Times. „Ik dacht dat Amerika een democratie was. Maar dit lijkt op de beslissing van een dictator. Ik snap er niks van. Donald Trump heeft mijn leven verwoest.”

Gepromoveerd in de VS

Nazanin Zinouri is gepromoveerd in de Verenigde Staten. Ze is geboren in Iran, maar woont al zeven jaar in de Verenigde Staten en heeft een goede baan als data-analist bij een tech-bedrijf.

Elk jaar bezoekt Zinouri haar familie in Teheran. Ze zoekt daar haar moeder op, haalt goede herinneringen op en geniet van Perzische delicatessen. 20 januari is het weer zover: ze laat haar zes maanden oude puppy over aan de goede zorgen van bekenden, parkeert haar auto op het vliegveld en reist naar Iran. Als ze haar moeder weer ziet, is ze blij, heel blij: ze heeft haar een jaar lang gemist.

Maar woensdag begint Zinouri zich ongerust te maken: de geruchten dat Trump snel Iraanse burgers wil weren uit de VS komen op gang. Ze wil haar familiebezoek er niet door laten verpesten, maar de geruchten worden sterker, en de Iraanse besluit toch snel een ticket te boeken voor de eerstvolgende vlucht naar de VS. Een paar uur later is het geregeld: Zinouri stapt op het vliegtuig naar Dubai, waar ze zal overstappen op een vlucht naar Washington. Ze staat klaar om op het vliegtuig te stappen als functionarissen haar tegenhouden. „Om veiligheidsredenen mag je niet naar de VS vliegen”, is de boodschap.

Daarna schrijft ze op Facebook: „Niemand waarschuwde me toen ik vertrok, niemand kan het iets schelen wat er gebeurt met mijn baan en mijn leven in de Verenigde Staten. Niemand vertelt me wat ik moet doen met mijn auto, die nog altijd op de parkeerplaatsen bij het vliegveld staat. Of wat ik moet doen met mijn huis, en al mijn bezittingen. Het is me niet letterlijk zo gezegd, maar mijn leven blijkt er niet toe te doen. Alles waar ik de afgelopen jaren aan heb gewerkt, doet er niet toe.”

Genomineerd voor een Oscar

Asghar Farhadi is een gevierd filmregisseur. Niet alleen in zijn thuisland Iran, maar ook in de westerse wereld. Zijn belangrijkste werk is Jodaeiye Nader az Simin, dat in Europa bekend staat als The Separation. Hij wint er in 2012 een Oscar voor in de categorie beste niet-Engelstalige film.

Dit jaar wordt Farhadi opnieuw genomineerd voor een Oscar: ook Forushande (The Salesman) wordt internationaal geprezen, en wint op het prestigieuze filmfestival van Cannes meerdere prijzen. The Salesman wordt dan ook gezien als een goede kanshebber voor de Oscars.

Maar Farhadi zal de prijs niet in ontvangst nemen. Of hij het land wel of niet in mag, is onduidelijk - Farhadi valt onder het presidentieel decreet, want hij is in Iran geboren. Wellicht kan er een uitzondering voor hem gemaakt worden, maar dat hoeft voor Farhadi niet meer. „De mitsen en maren of ik wel of niet kan komen zijn voor mij onacceptabel”, stelt hij tegen The New York Times. De hoofdrolspeelster van The Salesman heeft ook al aangekondigd de oscars te boycotten uit protest tegen de immigratiestop.

De Iraniërs zijn niet de enige Oscar-genomineerden die worden geweerd van de uitreiking in februari. Ook de Witte Helmen, de reddingswerkers in Aleppo die met gevaar voor eigen leven slachtoffers onder het puin haalden na bombardementen, mogen niet naar de VS afreizen: ook Syriërs worden geweerd. Over de reddingswerkers is een korte documentaire gemaakt, die een Oscar kan winnen.

De producer van de documentaire vindt het niet te begrijpen dat de Witte Helmen niet naar de VS mogen komen. „Ze zijn ook genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede”, aldus Joanna Natasegara tegen Variety. „Deze reddingswerkers zijn de moedigste mensen op de planeet, en het idee dat ze niet met ons het succes van de documentaire kunnen vieren, is weerzinwekkend.”

De Nederlandse wetenschapper

Armen Hakhverdian is geboren in Iran, maar als hij twee is, vlucht hij met zijn ouders, tegenstanders van het regime, naar Nederland. Hij komt daarna nooit meer in Iran: hij groeit op in Nederland, is nu universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam en werkt sinds de zomer als gastdocent aan de University of California in San Diego.

Hakhverdian wil in maart graag naar Nederland - hij heeft als politicoloog het boek Nepparlement? geschreven, en wil dat presenteren. Hij heeft de tickets al gekocht, maar die kunnen waarschijnlijk de prullenbak in: Hakhverdian heeft de Iraanse nationaliteit, en als hij de VS verlaat, kan hij niet meer terug.

„Tot een paar jaar geleden realiseerde ik me niet eens dat ik ook de Iraanse nationaliteit had. Ik had het me nooit afgevraagd. Ik kwam erachter toen ik mijn geboorteakte opvroeg”, vertelt hij aan de Volkskrant. „Ook mijn zoontje van 5, dat geen bal te maken heeft met dat hele land, is Iraans. Die nationaliteit krijg je automatisch mee van je vader. Terwijl hij in Amsterdam geboren is.”

Hakhverdian vindt de immigratiestop van Trump „best eng”. „Trump heeft tijdens de verkiezingen ook beloofd dat hij massadeportaties zou gaan houden. Dat is nog niet zover, maar we weten inmiddels dat de man doet wat hij zegt.”

Antropoloog op onderzoek

Ali Abdi is een Iraanse promovendus aan een Amerikaanse universiteit. Op 22 januari - twee dagen voordat Trump wordt beëdigd - vertrekt hij naar Afghanistan om daar veldonderzoek te doen voor zijn proefschrift. Maar Abdi zit nu vast in Dubai, niet wetende of hij Afghanistan in mag én of hij nog terug kan naar de VS.

„Het is nog niet duidelijk of het Afghaanse consulaat in Dubai mij het visum gaat verlenen dat ik nodig heb om een jaar in Kabul te blijven. Ik kan ook niet te lang in Dubai blijven omdat mijn visum voor de Verenigde Arabische Emiraten snel verloopt. En het is niet slim om naar Iran terug te gaan”, verklaart Abdi op Facebook, die bang is voor het Iraanse regime omdat hij zich heeft uitgesproken over de mensenrechten in het land.

„Het is slechts één van de duizenden verhalen. (...) De immigratiestop weerhoudt mensen zoals ik, die in de VS wonen, om terug te keren naar het land waar ik promoveer, waar ik mijn proefschrift moet verdedigen.”


Greta Thunberg arriveert in Madrid.

Greta Thunberg 'sluipt' Madrid binnen

Greta Thunberg arriveert in Madrid. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

38 MIN

De Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg arriveerde vrijdag per trein in Madrid. „Ik wist vanochtend Madrid binnen te sluipen. Ik denk niet dat iemand me zag", grapte de tiener op Twitter.

Op Twitter deelde ze een filmpje van de horde cameramensen die op haar neerdaalde bij het verlaten van de trein in het hoofdstedelijke station Chamartín. Thunberg doet vrijdag mee aan protesten in de Spaanse hoofdstad. Daar wordt een grote internationale klimaattop gehouden.


Songfestival: nog maar de vraag wie er naar Duncan

Songfestival: nog maar de vraag wie er naar Duncan

Duncan Laurence tijdens zijn show op Pinkpop. Foto: ANP - Marcel van Hoorn

Foto van 'Tim van der Steen'

48 MIN

Donderdag om 12.00 uur start de kaartverkoop voor het Eurovisie Songfestival. Voor die-hard fans bereikt de spanning daarmee nu al het kookpunt, want kaartjes zijn schaars en razend populair.

Met de verlossende douze pointes afgelopen jaar was het voor Mees (14) uit Bergen op Zoom direct duidelijk; als het liedjesfestijn in de Lage Landen neerdaalt, moet hij erbij zijn. Al het verdiende geld van zijn krantenwijk verdween in de spaarpot. Nu heeft de organisatie ook de meeste prijzen bekend gemaakt. „Die vielen mij alles mee, ik had eerder vierhonderd euro verwacht.”

Lachend waard


Zo maak je de mooiste foto’s in het donker
Likeability of5

Zo maak je de mooiste foto’s in het donker

Het Amsterdam Light Festival. / ANP

In samenwerking met Huawei

VANDAAG, 06:00

Heb jij een passie voor fotografie? Geef je dan op voor de fotografieworkshop van Huawei op dinsdag 10 december (17.00 – 19.00 uur).

Waar? Je gaat mee op een luxe boot in Amsterdam, met heerlijke hapjes en drankjes vaar je langs de lichtkunstwerken van het Amsterdam Light Festival!

Hoe? Met het Huawei smartphone leer je van een expert de mooiste foto’s in het donker te maken. Handig, als jij juist tijdens de donkere feestdagen toch de meest bijzondere pics wilt maken. Je krijgt eerst een workshop en daarna mag je de opgedane kennis zelf uitproberen door objecten van het Amsterdam Light Festival te fotograferen. Zo stap je de luxe boot af met de mooiste content!


like
user_8aac6f37190987eeec9a0c0e200b1b8994fc4c15_avatar

Nederlanders gaan vaakst naar tandarts (gebitjes nemen wel sterk af)

Nederlanders gaan vaak naar de tandarts, de gebitjes nemen sterk af / GettyImages

Foto van 'Iris Hermans'

1 UUR

Nederlanders gaan het meest naar de tandarts van alle Europeanen. Logisch ook wel, „dat komt van vroeger toen we nog heel braaf luisterden naar de dominee, dokter en tandarts.”

Een Nederlander gaat gemiddeld 2, 8 keer per jaar naar de tandarts, een Spanjaard 1,4 en een Cyprioot laat zich slechts 0, 1 keer per twaalf maanden in zijn mond kijken, blijkt uit cijfers van Eurostat. Enorme onderlinge verschillen, maar echt als een verrassing komt dit niet voor Nederlandse tandartsen.

Twee keer per jaar


Win! Jimmy Choo Urban Hero eau de parfum van 100 ml

Win! Jimmy Choo Urban Hero eau de parfum van 100 ml

In samenwerking met Jimmy Choo

GISTEREN

Wil je als man met een lekker geurtje de feestdagen in? Of wil je je man of vriend juist verrassen met een heerlijke parfum?

Jimmy Choo en Metro geven 5 flesjes met de nieuwste geur van Jimmy Choo weg. Speciaal voor de feestdagen natuurlijk! Je kunt tot en met woensdag 11 december meedoen en maakt zo kans op deze uiterst gebalanceerde mannengeur.


Een tijger gevangengenomen in Sumatra.

Tijger doodt koffieboer in Indonesië

Een tijger gevangengenomen in Sumatra. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Een tijger heeft een koffieboer gedood op het Indonesische eiland Sumatra bij de stad Pagar Alam. Het lichaam van de boer werd gevonden op zijn plantage. Niet ver daarvandaan is een tijger gezien.

De man was al een aantal dagen niet thuisgekomen, maar zijn familie ging er in eerste instantie van uit dat hij in zijn hut op de koffieplantage verbleef. Uiteindelijk begonnen ze zich toch zorgen te maken en schakelden ze de politie in.

Vijf mensen aangevallen


Jonge mysteryshopper gaat sigaretten kopen.

Jonge mysteryshopper gaat sigaretten kopen

Jonge mysteryshopper gaat sigaretten kopen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat 17-jarige jongeren inzetten als testkopers van rookwaren.

Zij gaan proberen bij supermarkten, tankstations, tabaksspeciaalzaken, horecabedrijven en kleinere verkooppunten (kiosken, belwinkels en avondwinkels) tabaksproducten te kopen.

Boete


KLM werkte niet mee met uitzetting Lili en Howick

KLM werkte niet mee met uitzetting Lili en Howick

KLM werkte niet mee met uitzetting Lili en Howick. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

De KLM annuleerde vorig jaar op het laatste moment de tickets van de Armeense asielkinderen Lili en Howick.

Die zouden in september op gezag van de rechter worden teruggestuurd, maar de KLM zette een streep door die reisplannen, bevestigt de luchtvaartmaatschappij berichtgeving in De Telegraaf.

Verdwenen


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


IS-vrouwen hopen op snel besluit Hoge Raad

IS-vrouwen hopen op snel besluit Hoge Raad

Advocaat Andre Seebregts, raadsman van de vrouwelijke Syriegangers. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Nederlandse IS-vrouwen die verblijven in detentiekampen in Noord-Syrië hopen dat de Hoge Raad snel een besluit neemt over hun terugkeer naar Nederland.

Hun advocaat André Seebregts stapt namens de 23 vrouwen en hun 56 kinderen naar de hoogste rechtbank, zo bevestigt hij na berichtgeving in het AD. De raad neemt normaliter ruim de tijd voor procedures, maar Seebregts denkt dat er al in januari een vonnis kan volgen.

Winter


Elfstedentocht: Gjit it oait noch oan?

Elfstedentocht: Gjit it oait noch oan?

Schaatsers doorkruisen Hindeloopen in 1954.

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 07:29

De Elfstedentocht hóórt bij ons land, vindt schrijver Bas Sleeuwenhoek. Maar komt-ie er ooit nog?

Als het moet, kan over 36 uur de Elfstedentocht worden gehouden. Draaiboeken liggen altijd klaar, rayonhoofden staan steevast paraat. Dat zijn de mensen die wakken dichten met plastic, veegauto’s bouwen en geloven in de invloed van de maan op het weer. Ze zijn opgegroeid met ijs en veel strenge winters.

Er is alleen een (kleine) maar: steeds meer van die ‘ijsmeesters’ gaan met pensioen. Als je zeventig bent, moet je stoppen. Reden voor Bas Sleeuwenhoek (52) om de verhalen van deze „markante figuren” op te tekenen. Hij schreef het boek IJsmeester, mannen achter de schermen van de Elfstedentocht.


We zijn een stuk creatiever geworden als het om kerstkaarten gaat. / Getty Images

Kerstkaarten ieder jaar creatiever én persoonlijker

Kerstkaarten ieder jaar creatiever én persoonlijker

Foto van 'Demi Schoenmakers'

VANDAAG, 06:59

Een kerstkaart is dé manier om elkaar het ultieme kerstgevoel te bezorgen. Ook al worden er ieder jaar minder kerstkaarten verstuurd, we zijn wel een stuk creatiever geworden.

Het aantal kerstkaarten dat we versturen daalt ieder jaar. De oorzaak? Steeds meer mensen sturen een kerstgroet via de mail of sociale media. Dat de papieren variant aan populariteit verliest, vinden veel mensen jammer. Zo ook Jikkie Has: „Kerst is een tijd voor verbinding en een kerstkaart is een heel warm gebaar”, zegt ze. „Ik denk dat ik vroeger ruim 25 kerstkaarten kreeg, nu nog maar 10. Daardoor ging ik zelf ook steeds minder kaarten sturen. Uiteindelijk werden het zelfs appjes.”

Foto’s


Supermarkten bezorgd om kerstacties boeren
Likeability of5

Supermarkten bezorgd om kerstacties boeren

Klanten doen kerstboodschappen in de Jumbo supermarkt. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De supermarkten maken zich zorgen over aangekondigde acties waarbij mogelijk distributiecentra worden geblokkeerd.

Boeren van de actiegroep Farmers Defence Force kondigden dit donderdag aan als een van de acties in verband met de stikstofcrisis en PFAS-normen.

Platleggen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

VVD'er Dijkhoff stopt uitbetaling wachtgeld

VVD'er Dijkhoff stopt uitbetaling wachtgeld

Binnen een kwartiertje was het geregeld. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff heeft de uitbetaling van zijn omstreden wachtgeld laten stopzetten. Binnen een kwartiertje was het geregeld, aldus een woordvoerder naar aanleiding van berichtgeving van RTL over de kwestie.

Eerder deze week bestond er nog onduidelijkheid of dat wel kon. Dijkhoff had gezegd af te zien van de toelage na alle ophef die daarover was ontstaan, maar ook over onterechte reiskostenvergoedingen die hij ontving.

Terugstorten


Dikste man ter wereld verliest 334 kilo

Dikste man ter wereld verliest 334 kilo

Juan Pedro Franco | Foto: Gabriela Acosta & Nación Imago

Foto van 'Quincy Brouwer'

GISTEREN

De Mexicaanse Juan Pedro Franco (35) woog op zijn dieptepunt 595 kilo en kwam daarmee in het Guinness Book of Records.  

De morbide obese man woog in 2016 nog 595 kilo. Zijn veel te hoge gewicht kwam mede doordat hij al acht jaar lang in bed lag. Franco kon niet lopen en zelfs nauwelijks bewegen vanwege zijn gigantische overgewicht. Daarom was hij afhankelijk van de zorg van zijn familie. Naast zijn overgewicht lijdt de Mexicaan ook nog eens aan diabetes type 2.

Franco was zijn overgewicht zat, en besloot af te vallen. Dat deed hij niet zonder succes. Momenteel weegt de man ‘nog maar’ 261 kilo. Hij is nog steeds te zwaar, maar Franco is al meer dan de helft van zijn gewicht kwijt. Daarmee is hij goed op weg naar een gezond leven. Om deze progressie te boeken heeft de Mexicaan drie operaties ondergaan.  Maar daarmee is hij er nog lang niet. Om zijn streefgewicht van ongeveer honderddertig kilo te bereiken, moet hij nog een keer onder het mes.


De Mercedes-Benz waarin Adolf Hitler zich liet rondrijden.
Likeability of5

Auto Hitler in Nederland voor tentoonstelling

De Mercedes-Benz waarin Adolf Hitler zich liet rondrijden. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Mercedes-Benz waarin Adolf Hitler zich in zijn jaren als nazileider liet rondrijden, is in Nederland. Het voertuig is een van de topstukken in de tentoonstelling Hij of ik. Een Canadees en een Duitser, die begin volgend jaar in het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soest opengaat.

De auto, particulier bezit van een Brit, is nu al in Nederland omdat de expositie rondom de topstukken wordt opgebouwd. Behalve de Mercedes van Hitler laat het museum onder meer ook een Duitse V1 en een Duitse tank (de Königstiger) zien.

57 exemplaren


likedislike
user_d58fd55676c08bf3c5a4e1152b8c673771cb4dc7_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Informatie op een perronbord van Utrecht Centraal.
Likeability of3

Treinreizigers even vaak op tijd als vorig jaar

Informatie op een perronbord van Utrecht Centraal. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het afgelopen jaar kwamen NS-treinreizigers in 92,6 procent van alle treinritten op tijd aan. Dat wil zeggen: met minder dan vijf minuten vertraging.

Daarmee heeft NS de punctualiteit op hetzelfde historisch hoge niveau weten te houden als een jaar eerder. Op de hogesnelheidslijn (hsl) ligt het cijfer nog altijd een stuk lager: gemiddeld is 83,4 procent van de binnenlandse reizigers op tijd, een fractie beter dan in 2018.

Spanning op de bovenleiding


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Ook verbod discriminatie handicap en geaardheid in Grondwet
Likeability of6

Ook verbod discriminatie handicap en geaardheid in Grondwet

Ook verbod discriminatie handicap en geaardheid in Grondwet. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

In de Tweede Kamer pleit een ruime meerderheid voor uitbreiding van het ‘non-discriminatiebeginsel’. Aan het artikel zou discriminatie wegens ‘handicap of seksuele gerichtheid’ moeten worden toegevoegd.

Deze initiatiefwet van D66, GroenLinks en de PvdA ontving donderdag in de Kamer voornamelijk positieve reacties. Het voorstel werd al in 2010 ingediend en pas donderdag voor het eerst behandeld.

Betere waarborg


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Ook rookruimtes buiten horeca eerder dicht
Likeability of5

Ook rookruimtes buiten horeca eerder dicht

Ook rookruimtes buiten horeca eerder dicht. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Rookruimtes in openbare gebouwen en bij bedrijven moeten eerder sluiten. Die in openbare gebouwen scholen moeten al in 2021 dicht.

De rookruimtes in het bedrijfsleven volgen een jaar later. Dat bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving door RTL Nieuws.

De rookruimtes in de horeca moeten in opdracht van de rechter nu al sluiten, al krijgt de horeca daarvoor van verantwoordelijk staatssecretaris Paul Blokhuis nog tot komend voorjaar de tijd.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar