In het nieuws

Oscarwinnaar & militaire tolk komen VS niet meer in

Oscarwinnaar & militaire tolk komen VS niet meer in

De Iraanse regisseur Asghar Farhadi won eerder al een oscar, is nu opnieuw genomineerd maar is niet bij de uitreiking aanwezig vanwege de immigratiestop van Donald Trump. Foto: EPA

Foto van 'Wouter van Loon'

30 JAN 2017

Plotseling konden miljoenen mensen de Verenigde Staten niet meer in: Donald Trump verbood afgelopen week burgers van zeven landen de toegang tot Amerika. Daar zitten soms wel hele bijzondere gevallen bij: van studenten die even op familiebezoek waren, tot tolken die het Amerikaanse leger hielpen bij oorlogen in het Midden-Oosten. Een overzicht.

De militaire tolk

De Koerdische Fuad Shareef is helemaal klaar om uit Irak te vertrekken: hij heeft alle schepen achter zich verbrand; zijn baan is opgezegd, zijn huis en auto zijn verkocht, zijn twee dochters van 10 en 17 zijn van school uitgeschreven, en de vliegtickets - die duizenden euro's hebben gekost - liggen klaar. Als Shareef hoort dat Trump van plan is om burgers van onder meer Irak te weren uit de VS, besluit hij zaterdagochtend in de vroege uren gehaast op het vliegtuig te stappen. Hij vliegt met zijn gezin van Ebril naar Caïro, om daar over te stappen op een vlucht naar de VS.

Shareef kijkt er al lang naar uit om een nieuw leven in Amerika op te bouwen. Hij werkte in 2003 bij de invasie in Irak als tolk voor het Amerikaanse leger. Na die tijd kreeg hij doodsbedreigingen, maar nu heeft hij toestemming om naar de VS te reizen.

Tot hij in Caïro op het vliegtuig naar Amerika wil stappen. Hij wordt bij het inchecken door een functionaris tegengehouden. „Hij vertelde dat ze een e-mail van de Amerikaanse ambassade in Bagdad hadden ontvangen, waarin stond dat we niet mochten vliegen”, zegt Shareef in de New York Times. „Ik dacht dat Amerika een democratie was. Maar dit lijkt op de beslissing van een dictator. Ik snap er niks van. Donald Trump heeft mijn leven verwoest.”

Gepromoveerd in de VS

Nazanin Zinouri is gepromoveerd in de Verenigde Staten. Ze is geboren in Iran, maar woont al zeven jaar in de Verenigde Staten en heeft een goede baan als data-analist bij een tech-bedrijf.

Elk jaar bezoekt Zinouri haar familie in Teheran. Ze zoekt daar haar moeder op, haalt goede herinneringen op en geniet van Perzische delicatessen. 20 januari is het weer zover: ze laat haar zes maanden oude puppy over aan de goede zorgen van bekenden, parkeert haar auto op het vliegveld en reist naar Iran. Als ze haar moeder weer ziet, is ze blij, heel blij: ze heeft haar een jaar lang gemist.

Maar woensdag begint Zinouri zich ongerust te maken: de geruchten dat Trump snel Iraanse burgers wil weren uit de VS komen op gang. Ze wil haar familiebezoek er niet door laten verpesten, maar de geruchten worden sterker, en de Iraanse besluit toch snel een ticket te boeken voor de eerstvolgende vlucht naar de VS. Een paar uur later is het geregeld: Zinouri stapt op het vliegtuig naar Dubai, waar ze zal overstappen op een vlucht naar Washington. Ze staat klaar om op het vliegtuig te stappen als functionarissen haar tegenhouden. „Om veiligheidsredenen mag je niet naar de VS vliegen”, is de boodschap.

Daarna schrijft ze op Facebook: „Niemand waarschuwde me toen ik vertrok, niemand kan het iets schelen wat er gebeurt met mijn baan en mijn leven in de Verenigde Staten. Niemand vertelt me wat ik moet doen met mijn auto, die nog altijd op de parkeerplaatsen bij het vliegveld staat. Of wat ik moet doen met mijn huis, en al mijn bezittingen. Het is me niet letterlijk zo gezegd, maar mijn leven blijkt er niet toe te doen. Alles waar ik de afgelopen jaren aan heb gewerkt, doet er niet toe.”

Genomineerd voor een Oscar

Asghar Farhadi is een gevierd filmregisseur. Niet alleen in zijn thuisland Iran, maar ook in de westerse wereld. Zijn belangrijkste werk is Jodaeiye Nader az Simin, dat in Europa bekend staat als The Separation. Hij wint er in 2012 een Oscar voor in de categorie beste niet-Engelstalige film.

Dit jaar wordt Farhadi opnieuw genomineerd voor een Oscar: ook Forushande (The Salesman) wordt internationaal geprezen, en wint op het prestigieuze filmfestival van Cannes meerdere prijzen. The Salesman wordt dan ook gezien als een goede kanshebber voor de Oscars.

Maar Farhadi zal de prijs niet in ontvangst nemen. Of hij het land wel of niet in mag, is onduidelijk - Farhadi valt onder het presidentieel decreet, want hij is in Iran geboren. Wellicht kan er een uitzondering voor hem gemaakt worden, maar dat hoeft voor Farhadi niet meer. „De mitsen en maren of ik wel of niet kan komen zijn voor mij onacceptabel”, stelt hij tegen The New York Times. De hoofdrolspeelster van The Salesman heeft ook al aangekondigd de oscars te boycotten uit protest tegen de immigratiestop.

De Iraniërs zijn niet de enige Oscar-genomineerden die worden geweerd van de uitreiking in februari. Ook de Witte Helmen, de reddingswerkers in Aleppo die met gevaar voor eigen leven slachtoffers onder het puin haalden na bombardementen, mogen niet naar de VS afreizen: ook Syriërs worden geweerd. Over de reddingswerkers is een korte documentaire gemaakt, die een Oscar kan winnen.

De producer van de documentaire vindt het niet te begrijpen dat de Witte Helmen niet naar de VS mogen komen. „Ze zijn ook genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede”, aldus Joanna Natasegara tegen Variety. „Deze reddingswerkers zijn de moedigste mensen op de planeet, en het idee dat ze niet met ons het succes van de documentaire kunnen vieren, is weerzinwekkend.”

De Nederlandse wetenschapper

Armen Hakhverdian is geboren in Iran, maar als hij twee is, vlucht hij met zijn ouders, tegenstanders van het regime, naar Nederland. Hij komt daarna nooit meer in Iran: hij groeit op in Nederland, is nu universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam en werkt sinds de zomer als gastdocent aan de University of California in San Diego.

Hakhverdian wil in maart graag naar Nederland - hij heeft als politicoloog het boek Nepparlement? geschreven, en wil dat presenteren. Hij heeft de tickets al gekocht, maar die kunnen waarschijnlijk de prullenbak in: Hakhverdian heeft de Iraanse nationaliteit, en als hij de VS verlaat, kan hij niet meer terug.

„Tot een paar jaar geleden realiseerde ik me niet eens dat ik ook de Iraanse nationaliteit had. Ik had het me nooit afgevraagd. Ik kwam erachter toen ik mijn geboorteakte opvroeg”, vertelt hij aan de Volkskrant. „Ook mijn zoontje van 5, dat geen bal te maken heeft met dat hele land, is Iraans. Die nationaliteit krijg je automatisch mee van je vader. Terwijl hij in Amsterdam geboren is.”

Hakhverdian vindt de immigratiestop van Trump „best eng”. „Trump heeft tijdens de verkiezingen ook beloofd dat hij massadeportaties zou gaan houden. Dat is nog niet zover, maar we weten inmiddels dat de man doet wat hij zegt.”

Antropoloog op onderzoek

Ali Abdi is een Iraanse promovendus aan een Amerikaanse universiteit. Op 22 januari - twee dagen voordat Trump wordt beëdigd - vertrekt hij naar Afghanistan om daar veldonderzoek te doen voor zijn proefschrift. Maar Abdi zit nu vast in Dubai, niet wetende of hij Afghanistan in mag én of hij nog terug kan naar de VS.

„Het is nog niet duidelijk of het Afghaanse consulaat in Dubai mij het visum gaat verlenen dat ik nodig heb om een jaar in Kabul te blijven. Ik kan ook niet te lang in Dubai blijven omdat mijn visum voor de Verenigde Arabische Emiraten snel verloopt. En het is niet slim om naar Iran terug te gaan”, verklaart Abdi op Facebook, die bang is voor het Iraanse regime omdat hij zich heeft uitgesproken over de mensenrechten in het land.

„Het is slechts één van de duizenden verhalen. (...) De immigratiestop weerhoudt mensen zoals ik, die in de VS wonen, om terug te keren naar het land waar ik promoveer, waar ik mijn proefschrift moet verdedigen.”


Meisje (15) overleden na mogelijke steekpartij
Likeability of2

15-jarige Megan overleden na steekpartij in Breda

De woning waarin het drama zich voltrok. / Erald van der Aa / ANP

Foto van 'Metro'

3 UUR

De 15-jarige Megan is maandag overleden na een steekpartij in een woning aan de Bilderdijkstraat in Breda, meldt de politie. Elders in Breda is een minderjarige verdachte van 16 jaar aangehouden. De politie onderzoekt nog wat er is gebeurd.

De politie kreeg volgens Omroep Brabant rond kwart over twee de melding van een steekpartij in het huis. Wie die melding heeft gedaan en Megan heeft gevonden, wil de politie niet zeggen.

Veel hulpdiensten


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Agenten Amsterdam geschorst om harddrugs

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Vier politiemedewerkers van de eenheid Amsterdam zijn geschorst en vier buiten functie gesteld vanwege „een vermoeden van plichtsverzuim". De medewerkers zouden in privétijd harddrugs in bezit hebben gehad en/of hebben gebruikt, maakte de politie bekend.

onderzoek

Het Bureau Veiligheid, Integriteit en Klachten van de eenheid Amsterdam is een onderzoek begonnen tegen de medewerkers. De politie kan nog niet zeggen of er een verband is tussen de zaken. „Daar kan ik in dit stadium van het onderzoek geen zinnig woord over zeggen", aldus een woordvoerder.


Win 2 tickets voor de actiefilm Angel Has Fallen

Win 2 tickets voor de actiefilm Angel Has Fallen

In samenwerking met Dutch Film Works

GISTEREN

Twee gewone tickets voor Angel Has Fallen, of héle speciale. Metro heeft ze in elk geval voor deze actiefilm met Gerard Butler, die vanaf donderdag in de bioscoop draait.

2 x 2 tickets geven we weg voor de speciale Bier, Burgers en Blockbustersvoorstelling, op donderdag 22 augustus bij Kinepolis (Jaarbeurs Utrecht).

Speciale mannenavond


Agent New York ontslagen om dood door nekklem

Een vrouw tijdens een demonstratie tegen excessief politiegeweld tegen ongewapende Afro-Amerikanen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De New Yorkse agent die met een nekklem verantwoordelijk bleek voor de dood van Eric Garner, nu alweer vijf jaar geleden, is ontslagen. De politieagent, Daniel Pantaleo, werd eerder deze maand geschorst nadat een rechter had geoordeeld dat hij ontslagen moest worden.

Niet strafrechtelijk vervolgd

Vorige maand werd bekend dat Pantaleo niet strafrechtelijk wordt vervolgd in de geruchtmakende zaak. De affaire zorgde voor verdeeldheid bij de autoriteiten en voor landelijke protesten tegen excessief politiegeweld tegen ongewapende Afro-Amerikanen.


The Rock getrouwd met Lauren Hashian op Hawaï

Foto van de trouwerij van The Rock en Lauren. / Instagram @therock

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Voor alle vrouwen die ergens nog hoopten op die kans van 1 op 7,5 miljard (of zoiets) dat ze een relatie met The Rock konden krijgen: de kans is nu nóg kleiner. Hij is namelijk in het huwelijksbootje gestapt met zijn Lauren Hashian op het magische Hawaï!

Relatie van meer dan 12 jaar

De twee zeiden zondag het ja-woord tegen elkaar, na een relatie van meer dan twaalf jaar. Op Instagram plaatste de filmster (die meerdere malen werd uitgeroepen tot sexiest man alive) een tweetal jaloersmakende foto's van zijn trouwerij.


Auto op verkeerde weghelft oorzaak zware botsing

Foto van het ongeluk. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De zware botsing vorige week donderdag op de Deltaweg in Zeeland is veroorzaakt door een Duitse automobilist die met zijn auto op de verkeerde weghelft terechtkwam. Hoe dat kon gebeuren, kan de politie niet beantwoorden.

Bij de botsing raakten zestien mensen gewond, onder wie enkele kinderen. Zij zijn inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis.

Zaken uitsluiten


Ronaldo betaalde vermeend verkrachtingsslachtoffer

Cristiano Ronaldo. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Cristiano Ronaldo heeft publiekelijk toegegeven dat hij 375.000 dollar aan zwijggeld heeft betaald aan de vrouw die beweert dat ze in 2009 door de voetballer is verkracht. Dat blijkt uit documenten in handen van TMZ Sports.

Kathryn Mayorga beweert het geld van Ronaldo in 2010 te hebben gekregen als onderdeel van een privé-regeling. Eerder meldde zij al dat ze een geheimhoudingsverklaring ondertekende waarin stond vastgelegd dat zij zou zwijgen over het vermeende incident.

De vermeende verkrachting


Dit is het neushoorntje van Burgers Zoo
Likeability of6

Dit is het neushoorntje van Burgers' Zoo

Foto's: Robin van Lonkhuijsen / ANP

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Dit is het pasgeboren neushoorntje in de stal van Burgers' Zoo, samen met zijn moeder. Het is het tiende breedlipneushoorntje uit het fokprogramma van de Arnhemse dierentuin. Tien geboortes in Europa per jaar

Donderdag werd het neushoorntje geboren. Het mannetje maakte meteen een gezonde indruk, meldde Burgers' Zoo de Arnhemse dierentuin. In de Europese dierentuinen leven in totaal 269 breedlipneushoorns: 116 mannetjes en 153 vrouwtjes. Jaarlijks worden er in Europa gemiddeld maar tien breedlipneushoorns geboren. Een vrouwtje raakt niet makkelijk zwanger en lang niet alle volwassen mannetjes blijken vruchtbaar.

Dit is het neushoorntje van Burgers Zoo

like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Amerikaan vindt 50 jaar oude Russische flessenpost
Likeability of5

Amerikaan vindt 50 jaar oude Russische flessenpost

Amerikaan vindt 50 jaar oude Russische flessenpost. Foto: Tyler Ivanoff.

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Tyler Ivanoff, een Amerikaan uit de staat Alaska, stuitte tijdens het houthakken op een bijzondere vondst: een 50 jaar oude brief in een fles. De flessenpost kwam van de Russische marine en is in 1969 in zee gegooid.

Ivanoff moest een schroevendraaier gebruiken om de fles te openen, zegt hij tegen Amerikaanse media.  De brief was nog droog en goed te lezen. Ivanoff plaatste de foto's op Facebook met de vraag of iemand de handgeschreven Russische brief zou kunnen vertalen.


like
user_94f0e34327f6f6bdf7190366722b0b6719f94981_avatar

Konijn in brand gestoken
Likeability of2

Konijn in brand gestoken

Het konijn toen de politie het dier net had aangetroffen. / Foto: Politie Apeldoorn

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Onbekenden hebben in de nacht van zondag op maandag op de Woudhuizermark in Apeldoorn een konijn in brand gestoken. De politie, die het brandende beestje vond, is „ontzettend kwaad", schrijven agenten op Facebook. Het konijn heeft het incident niet overleefd.

Heb jij geen gevoel?

Agenten zagen een brandje midden op de weg. Toen zij erheen liepen sprong er opeens een brandend konijn uit de vuurhaard. Het dier was volgens de politie in een doos gestopt, bedekt met een jas en daarna aangestoken. De politie schrijft: „Was dat allemaal nodig? Had je het konijn dan niet beter ergens anders kunnen aanbieden? Heb jij geen gevoel?" En ook: „Blijkbaar vond jij het nodig om zo met jouw huisdier om te gaan. Wilde jij van het konijn af? Maakte hij teveel rotzooi?"


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Veel meer mensen vragen hulp bij stoppen met roken
Likeability of5

Veel meer mensen vragen hulp bij stoppen met roken

Foto: Lex van Lieshout | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

De vraag naar serieuze hulp om te stoppen met roken, is in zes jaar tijd geëxplodeerd, schrijft het AD. Twaalf keer zoveel mensen als in 2012 riepen vorig jaar de hulp van hun zorgverzekeraar in om een cursus te volgen of medicatie te kunnen gebruiken tegen hun rookverslaving.

Dat blijkt uit gegevens van drie grote verzekeraars. Ook het Trimbos Instituut ziet dat steeds meer rokers een poging doen om van hun verslaving af te komen.

Vergoeding


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Man verstrikt in kerstverlichting; fatale val op kat
Likeability of3

Man verstrikt in kerstverlichting; fatale val op kat

De man raakte verstrikt in kerstverlicht. Foto ter illustratie: Unsplash.

Foto van 'Metro'

GISTEREN

'Beter laat dan nooit', moest Frans Oudshoorn uit de Amerikaanse staat North Carolina hebben gedacht toen hij begin deze maand zijn kerstverlichting opruimde. Maar of dat nu zo'n goed idee was? De 56-jarige man raakte verstrikt in de kerstlampjes en viel van de trap.

Kat

Maar dat was nog niet alles. De man viel bovenop zijn kat, die op slag dood was. Alex, de zoon van de man, vond de twee even later. Zijn vader was op dat moment nog in leven en bevrijdde hij van de lampjes.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Lowlands en de dood

Lowlands en de dood

Voor ik sterf wil ik nog... Lowlandsgangers kunnen hun wensen kwijt op de 'bucketlistwand'. Foto: Hogeschool Rotterdam

Foto van 'Tim van der Steen'

GISTEREN

Daar lig ik dan. Opgebaard, met mijn ogen dicht. The sound of silence van Simon and Garfunkel klinkt door een speaker naast de kist. Mijn vriendin kon het niet aanzien mij zo te zien liggen, dus zij is er niet bij om iets te zeggen en de stoelen in het kleine zaaltje zijn leeg.

Nog voor het tweede couplet ingezet wordt, verstoren beukende bassen de bescheiden uitvaart bruut vanuit de Alpha-tent waar Paul Kalkbrenner zijn set aftrapt. We zijn op Lowlands en op het Science-veld staat ook De Dooie Hoek. Een onderzoek vanuit Hogeschool Rotterdam en het Erasmus MC naar levenseinde bij jongeren. Specifieker: (hoe) denken jongeren zelf na over hun levenseinde en hun nalatenschap?

Taboe


Inception: Brandweerwagen vliegt op snelweg in brand

Inception: Brandweerwagen vliegt op snelweg in brand

Ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro'

18 AUG 2019

„You have become the very thing you swore to destroy", oftewel „je bent precies hetgeen geworden dat je had gezworen te vernietigen." Het is een bekende quote uit de derde Star Wars-film, maar het is ook bijzonder toepasselijk op een incident op de A7. Daar was een brandweerauto onderweg naar een melding, maar de brandweerauto vloog, jawel, in brand.

De wagen was onderweg naar een melding in Den Helder om te helpen bij een situatie met een verward persoon. Maar toen de auto eenmaal ter hoogte van Middenmeer kwam, vloog hij plots in brand.

Iedereen ongedeerd


Man ontdekt na paar dagen dat hij gebit inslikte

Man ontdekt na paar dagen dat hij gebit inslikte

Foto: Colourbox

Foto van 'Metro'

18 AUG 2019

Een 72-jarige man uit Groot-Brittannië moest een operatie ondergaan om een gezwel uit zijn maag te laten verwijderen. Hij merkte echter niet dat hij onder narcose enkele valse tanden had doorgeslikt, die in zijn keel waren blijven vastzitten.

Een paar dagen na de operatie was de man naar de dokter gegaan, omdat hij bloed ophoestte. Hij werd echter naar huis gestuurd met antibiotica omdat hij een luchtwegeninfectie zou hebben.

Tweede keer, goede keer


Vrijpartij op balkon eindigt in flinke valpartij

Vrijpartij op balkon eindigt in flinke valpartij

Het huis waar het ongeluk gebeurde. / Google Maps

Foto van 'Metro'

18 AUG 2019

Een vrijpartij op een balkon tussen een 30-jarige Brit en een 28-jarige vrouw uit Canada heeft bepaald niet het gewenste einde opgeleverd. In plaats van te eindigen op een hoogtepunt, eindigden de twee lager dan toen ze begonnen. 3,5 meter om precies te zijn, want de geliefden vielen tijdens het vrijen naar beneden.

Het incident vond plaats op het balkon van een gehuurde vakantievilla in Le Cannet aan de Cote d'Azur, meldt France Bleu. Het ging mis toen de twee tijdens het vrijen een aantal keer tegen de railing van het balkon aankwamen. Daarbij gleden ze op een gegeven moment weg, waardoor zowel de man als vrouw naar beneden stortten.

Man zwaargewond


Vader (29) en zoon (4) verdrinken aan de Costa Brava
Likeability of2

Vader (29) en zoon (4) verdrinken aan de Costa Brava

Ter illustratie. / EPA

Foto van 'Metro'

18 AUG 2019

Een 29-jarige Franse man en zijn zoontje van vier zijn op vakantie in de Spaanse stad L'Escala verdronken, zo schrijft de Spaanse krant El Mundo. Dat gebeurde nadat de twee samen in de zee gingen zwemmen. Ze werden afgelopen zaterdag tussen 15.20 en 17.00 uur gevonden door de hulpdiensten.

Het vierjarige zoontje werd als eerste gevonden door de kustwacht. Men probeerde hem meerdere keren te reanimeren, helaas zonder succes. In de tussentijd waarschuwde de moeder de hulpdiensten dat ze haar man, met wie de vierjarige jongen was gaan zwemmen, al een tijd niet gezien had.

Drie meter diep


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Tienduizenden protesteren in Hongkong voor vrijheid

Tienduizenden protesteren in Hongkong voor vrijheid

De protestmars in Hongkong. Door het regenachtige weer hadden velen een paraplu meegenomen. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

18 AUG 2019

Tienduizenden demonstranten zijn zondag samengekomen in het Victoria Park in Hongkong. De demonstraties begonnen twee maanden geleden om het (inmiddels ingetrokken) plan om uitlevering aan het vasteland van China mogelijk te maken. Inmiddels zijn de demonstraties een bredere roep om meer democratie. Ook willen ze dat Carrie Lam, de bestuurder van Hongkong, het veld ruimt.

De protesten verliepen een stuk rustiger dan de afgelopen twee maanden gebruikelijk was, zonder confrontatie tussen de betogers en de politie. Het regende flink op het Chinese eiland, waardoor de menigte eruitzag als een zee van paraplu's.

Steeds minder rechten