Klopjacht op dader Istanbul, IS eist aanslag op

2 januari 2017 om 09:49 door Wouter van Loon
Klopjacht op dader Istanbul, IS eist aanslag op
Een beeld van een beveiligingscamera, waarop de schutter staat. Bron: EPA

De klopjacht op de schutter die op nieuwjaarsnacht het vuur opende in één van de populairste clubs in Istanbul is volop gaande. Volgens de Turkse minister van Binnenlandse Zaken kan de terrorist snel worden gepakt, maar er zijn ook aanwijzingen dat de klopjacht nog wel even kan duren.

Agenten opgepakt

Turkije heeft namelijk nogal wat problemen met haar veiligheidsdiensten. Sinds de coup van afgelopen zomer werden meer dan 15.000 politieagenten opgepakt, waaronder ook toprechercheurs bij veiligheidsdiensten. Dergelijke agenten zijn doorgaans moeilijk te vervangen, omdat ze specialistisch werk doen en een eigen netwerk hebben.

Uit veiligheidsbeelden zou blijken dat er sprake was van één schutter. Maar de aanslag, waarbij zeker 39 mensen om het leven kwamen, lijkt zeer goed te zijn voorbereid. De club Reina is heel populair, en wordt doorgaans goed beveiligd. Veiligheidsexperts vinden het dan ook bijzonder dat de schutter binnen is gekomen, en daarna zelfs is ontsnapt.

Veel beveiliging

„Dit is normaal gesproken een erg veilige plek, met veel bodyguards die de bezoekers controleren”, stelt veiligheidsexpert Gareth Jenkins tegen LA Times. „Er komen veel celebrity's, en het is dus verrassend dat hij niet alleen naar binnen kon, maar later ook heeft weten te ontsnappen.” De kans is groot dat de schutter hulp heeft gehad, wat het makkelijker maakt om hem op te sporen.

De schutter is in totaal zeven minuten binnen geweest. Hij schoot op straat een politieagent en een burger dood, en viel daarna al schietend Reina binnen. Eenmaal binnen heeft hij meerdere keren zijn wapen herladen. In totaal zou hij 180 kogels hebben afgevuurd. De Turkse minister van binnenlandse zaken stelt dat de schutter Reina waarschijnlijk heeft verlaten in andere kleren dan waarmee hij is binnengekomen. Hij zou in de ontstane chaos naar buiten hebben weten te glippen.

IS eist aanslag op

De aanslag is inmiddels opgeëist door IS, meldt Reuters. De terreurgroep stelt in een verklaring dat „een heroïsche soldaat van het kalifaat” een aanslag heeft gepleegd „op een van de meest prominente westerse clubs, waar christenen hun afvallige feest vieren”.

De Turkse krant Hurriyet meldt dat de veiligheidsdiensten een Oezbeekse of Kirgizische man zoeken die banden heeft met IS. Turkije vreesde al dat de terreurgroep een aanslag zou plegen; in de afgelopen weken werden meerdere verdachten opgepakt die lid zouden zijn van IS, en een aanslag wilden plegen op nieuwjaar.

Daarnaast schakelde de Turkse overheid 17.000 politiemannen in die een aanslag moesten voorkomen. Het ging ook om undercoveragenten, die zich bijvoorbeeld onder de feestvierders mengden. Op het Taksimplein stonden bijvoorbeeld agenten verkleed als kerstmannen.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!