In het nieuws

Hoe zit het nu met de Duitse tol?

Hoe zit het nu met de Duitse tol?

Foto: anp.

Foto van 'Jurgen van der Hoeven'

25 JAN 2017

Al enige tijd gaan er verhalen dat in Duitsland binnenkort tol moet worden betaald. De plannen van onze Oosterburen stuiten echter op nogal wat weerstand. Woensdag komen in Brussel elf landen bij elkaar om over de zaak te praten.

1 Wat wil Duitsland?

Het plan is dat je een vignet moet hebben als je in Duitsland de snelweg opgaat. Deze hoef je niet ouderwets op je voorruit te plakken. De vignet is online te koop en wordt gekoppeld aan je kenteken. De Duitse autoriteiten kunnen door het scannen van kentekens controleren of er is betaald.

Duitsland wil dat er op de snelwegen tol wordt geheven. Aanvankelijk was het plan om Duitsers te compenseren voor de tolheffing door de wegenbelasting te verlagen, maar dat stuitte op het nodige verzet vanuit de Europese Unie.

Vervolgens paste Duitsland de plannen aan waardoor het op 1 december 2016 tot een akkoord kwam. Duitse weggebruikers worden nog altijd gecompenseerd, maar de Europese Commissie ging dit keer wel akkoord, omdat bij de nieuwe regeling de korting hoger uitvalt naarmate een auto milieuvriendelijker is.

Aanvankelijk wilde Duitsland zelfs tof heffen op alle wegen. Foto: ANP.

2 Wat gaat dat kosten?

Daarover is nogal wat onduidelijkheid, maar eerder deze maand kwam naar buiten dat de tolbedragen hoger worden dan verwacht. Het duurste tiendagenvignet zal geen 20, maar 35 euro kosten, en de kosten van een tweemaandsvignet loopt op van 40 naar maximaal 50 euro. Dat zou volgens Suddeutsche Zeitung in een nieuw wetsvoorstel staan dat deze week uitkomt.

Hoeveel tol je precies betaalt, hangt af van de auto waarin je rijdt. Bestuurder van schone auto’s hoeven minder te betalen.

Met de constructie verwacht de Duitse verkeersminister Alexander Dobrindt jaarlijks 36 miljoen euro binnen te halen.

Alexander Dobrindt. Foto: epa.

3 Per wanneer wordt er tol geheven?

Aanvankelijk was het plan om per 1 januari 2016 tol te gaan heffen. Dat is niet doorgegaan, mede doordat er vanuit verschillende hoeken weerstand was tegen het plan.

Volgens de ANWB zal de invoering van de tol niet voor 2018 gaan plaatsvinden.

4 Hoe reageren omliggende landen daarop?

Niet bepaald blij. CDA-Europarlementariër Wim van de Camp reageerde vorige week woedend toen hij de tarieven hoorde: „Als ze Europa om zeep willen helpen, dan moeten ze dit vooral doorzetten", brieste hij.

Ook Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft aangekondigd er alles aan te willen doen om de invoering van een tolvignet in Duitsland tegen te houden. Op 1 december kondigden Nederland en Oostenrijk aan naar de Europese rechter te stappen als het Duitse tolplan doorgaat. Transport en Logistiek Nederland (TLN) vindt de tolheffing in Duitsland oneerlijk en ook de ANWB is tegen.

In het eerdere plan werd Duitsland verweten Duitsers voor te trekken ten opzichte van buitenlanders. Met het nieuwe plan zou geen sprake meer zijn van 'discriminatie', omdat de mate van compensatie afhangt van hoe zuinig de auto is waarin wordt gereden. Minister Schultz is het daar echter niet mee eens: „Die zorgen kunnen alleen worden weggenomen door de tol niet in te voeren."

Melanie Schultz. Foto: anp.

5 Wat kan de tolplannen nog dwarsbomen?

Direct nadat Duitsland tot een akkoord was gekomen met de EU, kondigden Nederland en Oostenrijk aan naar de Europese rechter te stappen als Duitsland de tolplannen in praktijk brengt. Ook België en Denemarken overwegen juridische stappen.

Woensdag komt in Brussel een alliantie bij elkaar die tegen de Duitse tolplannen is. De Oostenrijkse minister van Transport Jörg Leichtfried kondigde die bijeenkomst eerder al aan. Naast Oostenrijk zijn ook Frankrijk, Luxemburg, Nederland, België, Denemarken, Polen, Tsjechië, Hongarije, Slowakije en Slovenië bij het overleg aanwezig.

Bovendien vinden in het najaar van 2017 nog verkiezingen plaats voor het Duitse bondskanselierschap. Niet alle Duitse partijen zijn voorstander van invoering van tol. Zo maakte Hannelore Kraft (SPD), minister-president van deelstaat Noordrijn-Westfalen, tegenover Mark Rutte al eens kenbaar niets te voelen voor de tolheffing. Zij is van mening dat buren elkaar geen geld afhandig horen te maken. Bovendien twijfelen veel politici eraan of het plan echt zoveel geld oplevert als wordt verwacht.


Winkeliers willen actie: 'Winkel mag geen paskamer worden'

Winkelier Yvonne Blaauw samen met haar man Wiebe/ANP

Foto van 'Tosca de Jong'

43 MIN

Hoge kosten, een waslijst aan regels, verhoging van de btw en dan ook nog de concurrentie van (buitenlandse) webgiganten. De Nederlandse winkelier heeft het allesbehalve makkelijk. De politiek moet in actie komen, maar de ondernemer én de consument kan zelf ook wat doen.

Te hoge parkeerkosten waardoor mensen liever thuisblijven, reclamefolders die niet meer uitgedeeld mogen worden, lege winkelpanden die leeg blijven, een webgigant als Alibaba die pakketjes kan versturen zonder daarvoor btw te betalen, hoge loonkosten die je als ondernemer moet betalen als een medewerker ziek is… en ga zo maar door. Winkeliers in de detailhandel, die met bijvoorbeeld een kledingwinkel of speelgoedzaak, zien de toekomst somber in.

Voor brancheorganisatie INretail reden om een brandbrief naar de Tweede Kamer te sturen met daarin tien actiepunten. „Want als er niks verandert raken veel mensen hun baan kwijt”, zegt woordvoerder Paul te Grotenhuis. En de groep is groot, er werken zo’n 800.000 mensen in de detailhandel. INretail wil de politiek wakker schudden. „We willen aandacht voor al deze onderwerpen, zodat onze winkels overeind blijven.”


Likeability of3

Buschauffeur onder invloed van drugs tijdens ernstig ongeval

De verdachte was onder invloed van onder meer GHB /ANP

Foto van 'Metro'

1 UUR

Een 26-jarige Amsterdamse buschauffeur blijkt een ernstig verkeersongeval te hebben veroorzaakt terwijl hij onder invloed was van zowel MDMA als GHB.   

Bij het ongeluk knalde een stadsbus tegen een stilstaande tram op. Ismaël W. die destijds in dienst was van vervoersbedrijf Connexxion moest donderdag voor de rechter verschijnen om zich te verantwoorden, meldt NH Nieuws.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Vrouwenquotum lijkt er te komen na ommezwaai CDA

Minister Van Engelshoven/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

1 UUR

Een vrouwenquotum lijkt een behoorlijke stap dichterbij te zijn gekomen na een draai van het CDA. Dit ondanks dat de VVD tegen is.

De grootste partij van Nederland is niet heel erg te spreken over een dergelijke maatregel. „Wij vinden het niet oké dat je wordt aangenomen op je afkomst, je geslacht of je geaardheid. Voor de VVD is een quotum onbespreekbaar", zegt Kamerlid El Yassini tegenover het NOS Radio 1 Journaal. Ook de regeringspartijen ChristenUnie en SGP zijn tegen.

82 zetels


 Drones nieuwe bezorgers van medisch spoedmateriaal

Drones nieuwe bezorgers van medisch spoedmateriaal

Samenwerkingspartners van Medical Drone Service tonen medische drone/ANP

Foto van 'Julia Osendarp'

1 UUR

Wellicht vliegt jouw vers geprikte bloed straks in een drone over de stad. Drones zijn namelijk het vervoersmiddel van de toekomst voor medische spoedtransporten. 

Donderdag werden de eerste plannen gepresenteerd voor de inzet van drones voor medische doeleinden. De ‘moderne postbodes’ dienen voor het vervoer van bloed, medicijnen en diagnostische monsters naar patiënten en zorglocaties. Initiatiefnemer van dit plan is het samenwerkingsverband Medical Drone Service. Dat bestaat uit het Erasmus MC, Sanquin Bloedvoorziening, ANWB, PostNL en technologiepartners Avy en KPN. Zij onderzoeken de mogelijkheden rondom de bezorging van medische middelen. Tahira Limon, woordvoerder van PostNL, zegt: „Wij zien dat de zorg verandert en een onderdeel daarvan is ook de zorglogistiek. Niet alles gebeurt meer in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld patiënten die thuis herstellen, bloedmonsters die thuis worden afgenomen en dat allemaal om de zelfredzaamheid te bevorderen. Wij proberen daar een belangrijke rol in te spelen.”

Spoedgevallen


Likeability of5

Politie doet voorstel voor 30 procent minder evenementen

De politie was afgelopen weekend in groten getale aanwezig tijdens de Sinterklaasintocht van Den Bosch/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 UUR

De agenten komen om in het vele werk. Dat is de kern van de boodschap die de politiebonden dinsdag uitdroegen.

Daarom eisen ze dat de minister, de politietop, burgemeester en het OM nog voor de jaarwisseling keuzes maken over hoe de politie wordt ingezet. Niet alles kan, is het credo. „Zoals het nu gaat, raken politiemensen en hun organisatie in moordend tempo volledig uitgeput. Ook burgers worden de dupe van onderbezetting bij de politie. Aangiftes blijven liggen en bij veel zaken is doorpakken niet mogelijk. Veel meldingen worden in de wacht gezet of krijgen geen navolging. Daar komt nog eens bij dat de politie geen menskracht heeft om de georganiseerde misdaad een halt toe te roepen.”

Blauwe crepeerteams


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Emilia Clarke zat huilend op wc na naaktscènes GoT

Emilia Clarke. / ANP

Foto van 'Metro'

3 UUR

Emilia Clarke, oftewel Daenerys Targaryen, had best veel moeite met de talloze naakt- en seksscènes die ze moest doen voor de HBO-serie Game of Thrones. 

In de podcast Armchair Expert vertelt de van nature brunette dat ze werd 'verrast' toen ze het script zag.

Teleurgestelde fans


Youri (19) heeft Tourette: ‘Het is gewoon klote’

Youri is minder onzeker geworden na het delen van zijn verhaal. / Eigen foto

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 13:40

Youri Wester is het zat om aan nieuwe mensen telkens maar uit te moeten leggen dat hij last heeft van tics. En dus maakte hij een video, die hij deelde op Facebook en Instagram. 

Nadat de 19-jarige student Journalistiek de openhartige, vijf minuten durende video deelde afgelopen maandag, heeft hij zijn telefoon wel even weggelegd. „Ik vond het spannend en twijfelde na het opnemen nog of ik het wel moest plaatsen.” Youri heeft al vanaf zijn geboorte de neuropsychiatrische aandoening Gilles de La Tourette.

Schelden en dwang


OM: supporter bracht geen Hitlergroet, maar 'wegwerpgebaar'

Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira (rechts) wordt gesteund door medespelers. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:23

De supporter van FC Den Bosch die zondag met gestrekte arm in beeld kwam, bracht niet de Hitlergroet maar maakte een wegwerpgebaar.

Dat constateert het Openbaar Ministerie na onderzoek van de beelden en een gesprek met de man. Het OM gaat hem dan ook niet vervolgen wegens racisme, meldt een woordvoerder.

Geen discriminatie?


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avataruser_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avatar

+1


Politie Amsterdam schrapt mogelijk rechercheteam

Afbeelding ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:25

De politie Amsterdam moet de komende weken „pijnlijke keuzes" gaan maken om de personeelsproblemen bij het korps op te lossen.

Een van de opties om de beschikbare mankracht anders in te zetten, is het opheffen van een rechercheteam dat is gespecialiseerd in de aanpak van georganiseerde misdaad, het Team Bestrijding Ondermijning. Dat zegt een woordvoerder naar aanleiding van berichtgeving van het AD.

Meer blauw op straat


Nieuwe podcast over daders: 'Zit kwaad ook ergens in mij?'

In de nieuwe podcastserie Daders hoor je mensen over hun criminele verleden en hoe ze nu in het leven staan

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 10:10

Podcastmaker Cas de Jong ging op de (oplos)koffie bij onder meer moordenaars en tbs’ers in ruste voor Daders, z'n nieuwe podcastserie die bijna instant verslavend werkt.

'M’n moeder vroeg zich bezorgd af of ik wel levend thuis zou komen... Snap je dat?’ Bám, rake binnenkomer, maar ook wel een logische tijdens een interview met een veroordeeld moordenaar. „Maar hij begreep het, net zoals dat mensen een blokje om lopen als ze hem zien.” Podcastmaker en EenVandaag-verslaggever Cas de Jong reisde de afgelopen maanden door heel het land voor Daders, zijn podcastserie die hij maakte voor AVROTROS en sprak met mensen over de gruwelijkste daden uit hun verleden die nog altijd het heden tekenen. Z’n moeder hoefde overigens niet te vrezen, hij kwam telkens heelhuids thuis, ,,m’n kop zat wel helemaal vol.”


Likeability of3

'Helft Nederlanders vindt elke dag vlees niet van deze tijd'

Buiten de deur eten de meesten altijd een gerecht met vlees of vis. / Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:04

Wordt minder vlees eten de norm? Ja, denken bijna zes op de tien Nederlanders: bijna net zo'n grote groep als mensen die zichzelf als vleeseter beschouwen. 

Bijna de helft is het eens met de stelling dat „elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is". Die uitkomsten staan in de Vegamonitor, een onderzoek in opdracht van Natuur&Milieu.

Minder dan 1 procent veganist


dislike
user_fdbf98eaee9ed9ad556b9125b206b9f526f3547a_avatar

Hotel moest wc ontstoppen na elfstedenzwemtocht Van der Weijden

Van der Weijden na de finish. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:04

De legendarische elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden leverde niet alleen een heldendaad en een bedrag van 6,5 miljoen voor kankeronderzoek op, maar ook: een verstopt toilet. 

In het NUsport Jaarboek vertelt de zwemmer dat hij tijdens de tocht niet voor een grote boodschap naar de toilet moest. Daarna moest hij „voor vier dagen naar de wc”.

Plas in pak


Chirsten Unie: Geen wiet voor toeristen
Likeability of5

ChristenUnie: Geen wiet voor toeristen

Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Foto van 'Quincy Brouwer'

VANDAAG, 07:57

Als het aan de ChristenUnie ligt, moeten klanten van coffeeshops in de toekomst een uittreksel van de Basisregistratie Personen (BRP) laten zien, voordat ze de softdrugs mogen kopen. Het is dan alleen voor mensen die in Nederland wonen mogelijk om cannabis te kopen.

Het criterium bestaat al, maar gemeenten bepalen zelf of ze dit ook hanteren. Daar wil de ChristenUnie nu verandering in brengen. De partij wil dat minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid met gemeenten in gesprek gaat hierover.

„Op dit moment staat Nederland bekend als land waar je heen gaat om los te gaan en drugs te gebruiken”, zegt Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf (CU). „Dat is afschuwelijk en beschamend en ik wil er alles aan doen om dat imago als drugsland te doorbreken.”


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Misbruikt kind krijgt vaak veel te laat hulp

Afbeelding ter illustratie. / Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:34

De hulp aan seksueel misbruikte kinderen schiet op veel vlakken tekort. Teveel kinderen worden gemist in de jeugdhulp.

De hulp aan kinderen die seksueel misbruikt zijn is versnipperd en heeft onvoldoende prioriteit. Dat meldt Trouw op basis van een onderzoek van de Nationaal Rapporteur.

Kans op herhaling


Berend Boudewijn, de echtgenoot van Martine Bijl in de studio van De Wereld Draait Door na de bekendmaking van de NS Publieksprijs.
Likeability of5

Martine Bijl wint NS Publieksprijs

Berend Boudewijn, de echtgenoot van Martine Bijl in de studio van De Wereld Draait Door na de bekendmaking van de NS Publieksprijs. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Martine Bijl heeft met Rinkeldekink de NS Publieksprijs 2019 gewonnen. Het werk is daarmee het Boek van het Jaar 2019.

Namens de in mei overleden auteur en presentatrice nam haar man Berend Boudewijn de prijs in ontvangst in het tv-programma De Wereld Draait Door.

De bestverkochte titels


love
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Prins Andrew legt openbare functies neer.
Likeability of5

Prins Andrew legt openbare functies neer

Prins Andrew legt openbare functies neer. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Britse prins Andrew legt zijn openbare functies neer naar aanleiding van een omstreden interview over zijn relaties met de overleden Amerikaanse zakenmagnaat Jeffrey Epstein.

Hij belooft opsporingsinstanties die de affaire-Epstein onderzoeken, indien gewenst, medewerking te verlenen. Hij voelt mee met de slachtoffers van de Amerikaanse zedendelinquent en miljardair, meldden Britse media woensdag.

Slechte inschatting


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Betaald voetbalclubs leggen wedstrijd één minuut stil tegen racisme
Likeability of5

Voetbalclubs leggen wedstrijd één minuut stil tegen racisme

Betaald voetbalclubs leggen wedstrijd één minuut stil tegen racisme. / Screenshot Ons Oranje

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Aankomend weekend zal er op de Nederlandse velden één minuut niet gevoetbald worden. Het voorstel van de Eredivisie CV en Coöperatie Eerste Divisie is aan alle clubs voorgelegd. Het doel is aandacht vragen voor racisme.

Het statement zal direct na het klinken van het eerste fluitsignaal gemaakt worden. Terwijl de spelers stil blijven staan, zal op de scoreborden de tekst: ‘Racisme? Dan voetballen we niet’, verschijnen.

Uitvoering aan clubs zelf


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Nederlandse tropenarts besmet met lassavirus.
Likeability of3

Nederlandse tropenarts besmet met lassavirus

Nederlandse tropenarts besmet met lassavirus. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Sierra Leone is een Nederlandse tropenarts besmet geraakt met het lassavirus, dat de gevaarlijke lassakoorts kan veroorzaken. 

De arts is ziek geworden tijdens het werk en naar Nederland gerepatrieerd met een speciale vlucht, maakte het RIVM bekend.

Verspreiding voorkomen


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar