In het nieuws

Camera videoDeze acht bezitten evenveel als 3,6 miljard mensen

Topoverleg tussen Warren Buffett en Bill Gates.

Foto van 'Sander Schomaker'

16 JAN 2017

De verhouding tussen arm en rijk komt steeds schever te liggen in de wereld. Volgens een rapport van Oxfam Novib bezitten de acht rijkste mensen op aarde inmiddels evenveel als de 3,6 miljard(!) armste mensen. Wie zijn deze acht bizar rijke mannen eigenlijk?

1. Bill Gates 70,35 miljard

Bill Gates is al 23 jaar achtereen de rijkste man van Amerika. De medeoprichter van Microsoft, ’s werelds grootste softwarebedrijf, concentreert zich al jaren op zijn goededoelenprojecten. Met de Bill & Melinda Gates Foundation probeert hij samen met zijn vrouw polio uit de wereld te helpen en malaria terug te dringen. Ondanks gigantische investeringen van zijn Foundation blijft Gates toch bovenaan de lijst van rijkste mensen staan. Gates verkoopt ieder jaar een gedeelte van zijn Microsoft-aandelen. Op dit moment heeft hij nog maar 2,5 procent van het bedrijf in handen.

2. Amancio Ortega 62,85 miljard

De Spanjaard Amancio Ortega is de oprichter van kledinggigant Zara en de rijkste man van Europa. Samen met zijn vrouw Rosalía Mera (waarvan hij inmiddels gescheiden is) begon Ortega in 1963 een klein familiebedrijf in kleding. Dat groeide uit en in 1975 begonnen zij het bedrijf Zara. In Spanje groeide Zara snel en in 1989 opende Ortega zijn eerste winkel in Amerika. Terwijl Spanje gebukt ging onder de crisis, wist Ortega van 2009 tot 2014 met aandelen van zijn beursgenoteerde bedrijf Inditex 40 miljard te verdienen. Tegenwoordig is hij teruggetreden als voorzitter van Inditex.

3. Warren Buffett 57,03 miljard

Een van de beroemdste investeerders is de Amerikaan Warren Buffett. ‘The Oracle of Omaha’ van investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway staat bekend om zijn sobere leefstijl. Ondanks zijn vermogen woont de miljardair nog steeds in het huis in Omaha dat hij in 1958 kocht voor 31.500 dollar. Zijn bedrijf Berkshire heeft aandelen in American Express, Coca-Cola en is eigenaar van Geico, Fruit of the Loom en Dairy Queen. Ook Buffet geeft veel geld weg aan goede doelen. Zo gaf hij afgelopen jaar voor ruim 2,5 miljard euro aan Bill & Melina Gates Foundation.

4. Carlos Slim 46,9 miljard

Carlos Slim staat nog steeds op de vierde plaats in de top tien van rijkste mensen op aarde. Toch zal de Mexicaan niet graag terugkijken op het jaar 2016. In de afgelopen twee jaar liep de miljardair harde klappen op met zijn Latijns-Amerikaanse telecomreus America Movil. Door veranderde regels in Mexico en de zwakke peso verloor Slim maar liefst 25 miljard euro. Ook de verkiezing van Donald Trump als president van Amerika was voor niemand duurder dan voor Slim. De Mexicaan zag zijn fortuin in vier dagen na de verkiezing van Trump met 5 miljard slinken.

5. Jeff Bezos 42,40 miljard

Jeff Bezos van Amazone verdiende het afgelopen jaar het meest in de top tien van de rijkste mannen. In totaal steeg het vermogen van Bezos de afgelopen veertien maanden met bijna 20 miljard euro. Bezos groeide op bij zijn moeder en zijn stiefvader, een Cubaanse immigrant die hem adopteerde. In 1994 had Bezos een lucratieve baan bij een hedgefonds in New York, maar daar stopte hij mee toen hij op het idee kwam om boeken online te gaan verkopen. Inmiddels verkoopt Amazone alles wat consumenten begeren.

6. Mark Zuckerberg 41,83 miljard

Mark Zuckerberg is de jongste en zeker bij millennials de bekendste miljardair uit de top acht. Zuckerberg richtte Facebook op toen hij slechts 19 jaar oud was. Toen hem in die tijd een miljard dollar werd geboden voor zijn bedrijf, weigerde hij. Zuckerberg besefte dat Facebook veel meer waard zou worden als hij het bedrijf in eigen beheer hield. Samen met zijn vrouw Priscilla Chan heeft hij beloofd om 99 procent van zijn fortuin tijdens hun leven weg te geven aan goede doelen.

7. Larry Ellison 40,9 miljard

De Amerikaan Larry Ellison begon vroeger met het bouwen van databases voor de CIA. In 1977 startte hij samen met twee vrienden zijn eigen bedrijfje met 2000 dollar als inleg, waarvan 1200 dollar van Ellison was. Uiteindelijk werd dit Oracle Corporation, een Amerikaanse multinational in computertechnologie. In mei van vorig jaar schonk hij de Universiteit van Zuid-Californië 200 miljoen dollar voor kankeronderzoek. Ellison stapte terug als CEO van Oracle, maar blijft als voorzitter en hoofd technologie gewoon aan de touwtjes trekken.

8. Michael Bloomberg 37,52 miljard

De Amerikaan Michael Bloomberg is een miljardair, maar steunt de Democratische partij. Hij is de voormalige burgemeester van New York en steunde Hillary Clinton in haar race om het Witte Huis met Donald Trump. Ook Bloomberg is vrijgevig. Zo doneerde hij onder andere 4 miljard aan ‘gun control’ en onderzoek naar klimaatverandering. Bloomberg heeft nog steeds 88 procent van de aandelen van het bedrijf dat hij oprichtte in eigen beheer.


Afzettingen na een inval door politie bij het woonwagenkamp aan de Osse Hoogheuvelstraat.

Politie vindt wapens en drugs in woonwagenkamp

Afzettingen na een inval door politie bij het woonwagenkamp aan de Osse Hoogheuvelstraat. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

7 MIN

Bij een woonwagenkamp en andere plekken in en rondom het Brabantse Oss heeft de politie woensdag automatische vuurwapens, harddrugs, geld en mogelijke explosieven gevonden. 

De actie gericht op een crimineel familienetwerk onder de naam Operatie Alfa is voor de rest van de dag opgeschort en gaat donderdag verder. Het kamp wordt bewaakt, de bewoners zijn elders ondergebracht.

Criminele organisatie


Het kabinet presenteert stikstofmaatregelen.

Minder beschermde natuur ineens toch optie

Het kabinet presenteert stikstofmaatregelen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

32 MIN

Het verminderen van het aantal beschermde natuurgebieden in Nederland is geen optie. Dat maakte het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vorige maand nog stellig duidelijk.

Nu wil het kabinet daar toch over gaan praten in Brussel. Het wil 'kijken naar de manier waarop we met natuur omgaan'. „Zo kan bijvoorbeeld de kwaliteit van sommige kleine Natura 2000-gebieden door hun omvang en ligging structureel zwak zijn en blijven", staat in de brief over het stikstofbeleid die drie ministers, onder wie Carola Schouten (Landbouw), woensdag naar de Tweede Kamer stuurden.

Wetenschappelijke fout


Verbazing en ongeloof om vrijwilligersvacature Songfestival

Verbazing en ongeloof om vrijwilligersvacature Songfestival

Foto: Koen van Weel / ANP

Foto van 'Quincy Brouwer'

1 UUR

De eerste vacature voor vrijwilligers voor het Eurovisiesongfestival doet veel stof opwaaien op social media. Voor de baan moet je 2,5 week fulltime beschikbaar zijn, reiskosten worden niet vergoed.

De eerste vacature voor het Songfestival kwam woensdag online. Het bericht zorgde meteen voor ophef op het internet. De verontwaardiging komt vanwege de hoge eisen die de organisator van het festival stelt. Die staan in schril contrast met wat je ervoor terugkrijgt.

Festival met miljoenenbudget


Demonstranten van de actiegroep 'Kick Out Zwarte Piet' voeren actie tijdens een Sinterklaasfeest in Ahoy.
Likeability of3

Meer demonstranten naar Den Haag voor demonstratie tegen Zwarte Piet

Demonstranten van de actiegroep 'Kick Out Zwarte Piet' voeren actie tijdens een Sinterklaasfeest in Ahoy. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Het is zeer waarschijnlijk dat aanstaande zaterdag bij de intocht van Sinterklaas in Den Haag meer mensen tegen Zwarte Piet komen demonstreren dan aanvankelijk werd gedacht. 

Dat is 'het concrete beeld' dat waarnemend burgemeester Johan Remkes heeft. Aanleiding is de aanval vrijdag op een vergadering van Kick Out Zwarte Piet (KOZP). „Het solidariseert als op deze wijze een aanslag op je gepleegd wordt. Die tendens zien we", verklaart Remkes.

Demonstreren langs de route


sad
user_f9f4c06216ea4b998552fadce06c9d81b4cf96ca_avatar

Nog een partij cocaïne gevonden in Rotterdam

Nog een partij cocaïne gevonden in Rotterdam

Nog een partij cocaïne gevonden in Rotterdam. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

In de Rotterdamse haven is afgelopen zaterdag niet alleen een partij van 300 kilo cocaïne, maar ook een van 660 kilo onderschept. 

Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigde woensdag de berichtgeving hierover in De Telegraaf.

Koffiebalen


Start openbare zittingen over afzetting Donald Trump.

Start openbare zittingen over afzetting Donald Trump

Start openbare zittingen over afzetting Donald Trump. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 17:09

De commissie Inlichtingen van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is begonnen met een reeks openbare hoorzittingen in het kader van de pogingen van Democraten om president Trump af te zetten.

Tijdens de zittingen worden in beginsel geen nieuwe feiten naar voren gebracht, maar worden de getuigen die al achter gesloten deuren zijn gehoord, nu in het openbaar ondervraagd.

Misbruik van macht


Backpacken tijdens bosbranden in Australië

Backpacken tijdens bosbranden in Australië

Foto van 'Julia Osendarp'

VANDAAG, 16:44

Inwoners en reizigers in Australië beleven spannende dagen door de bosbranden aan de oostkust. De Nederlandse Angela, Justine en Myrna zitten momenteel aan de andere kant van de wereld en maken de bosbranden van dichtbij mee.

Dit is de heftigste brand waar het land ooit mee in aanraking is gekomen en in de staten New South Wales en Queensland is deze week de noodtoestand uitgeroepen. Autoriteiten zijn bang voor slachtoffers omdat de droge weersomstandigheden verslechteren. De brandweer van New South Wales vreest dat de branden nog weken kunnen duren. Volgens de voorspellingen is er voorlopig nog geen regen op komst.

Stervende koala’s


Premier Mark Rutte en minister Carola Schouten (Landbouw) ontvangen vertegenwoordigers van de agrarische sector op het Catshuis voor een gesprek over stikstof en PFAS.

Boeren voeren emotioneel gesprek met Rutte

Premier Mark Rutte en minister Carola Schouten (Landbouw) ontvangen vertegenwoordigers van de agrarische sector op het Catshuis voor een gesprek over stikstof en PFAS. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 16:44

Premier Mark Rutte en minister Carola Schouten (Landbouw) voerden woensdag een ‘emotioneel’, ‘uitstekend’ en ‘persoonlijk’ gesprek met de afgevaardigde boeren. Ze voelen zich naar eigen zeggen gehoord, hoewel beloftes van het kabinet uitbleven.

Rutte had de boeren uitgenodigd om over de stikstofproblematiek te komen praten op het Catshuis, de ambtswoning van de premier. Tijdens het gesprek liepen de emoties hoog op. „Ik moest ook een traantje laten", zegt melkveehouder Gerben Koot.

Goed gevoel


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avataruser_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avatar

+1


Kwartet: 100 km/h, minder eiwit, extra geld en noodwet

Van Nieuwenhuizen, Schouten, Rutte en Van Veldhoven/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 16:09

De meest complexe crisis waarmee Mark Rutte geconfronteerd is in zijn negen jaar als premier. Dat zei hij gisteren zelf op een persconferentie, waar hij ondersteund door zijn ministers vier milieumaatregelen aankondigde.

Maximumsnelheid 100 km/h

Wat op diverse snelwegtrajecten in Nederland al geldt, gaat voor alle snelwegen waar je nu nog 120 of 130 kilometer per uur mag rijden gelden: de maximumsnelheid gaat tussen zes uur ’s ochtends en zeven uur ’s avonds terug naar honderd kilometer per uur. Het is een extreme maatregel, zeker als je bedenkt dat Rutte als oer-VVD’er een voorvechter is van de hogere snelheden. In maart 2011 werd er nog uitgebreid feest gevierd binnen zijn partij, toen de maximumsnelheid op sommige wegen omhoogging naar 130. „Als VVD’er vind ik dit een rotmaatregel”, zo verklaart hij. „Maar hier speelt een groter belang. Dit is de enige maatregel die direct een opbrengst heeft. Bovendien zou ik mezelf niet in de spiegel kunnen aankijken als er mensen met de kerst werkloos thuis zouden zitten, wetende dat we dat hadden kunnen voorkomen.”


Aanmeldingen voor mega vrijwilligersklus Songfestival 'stromen binnen'

Duncan Laurence wordt na zijn overwinning onthaald op Schiphol. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 15:04

Het Songfestival zoekt mensen! Leuk, maar het eisenlijstje van de organisatie doet nogal wat stof opwaaien. Toch zijn er al veel reacties binnengekomen.

Wie vrijwilligerswerk wil doen voor het internationale liedjesfestijn en hiervoor artiesten wil begeleiden, moet pro-actief zijn en geen 9-tot-5-mentaliteit hebben. Verder moet je een aardig woordje over de grens spreken en bekend zijn in Rotterdam. En natuurlijk moet je de volle twee weken beschikbaar zijn om gratis aan de slag te gaan.

Boze reacties


'Brabantse Godfather' aangehouden op woonwagenkamp Oss

Vorig jaar vond er ook een onderzoek plaats in het kamp, nadat er een man werd doodgeschoten. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 13:37

De politie heeft een woonwagenkamp in Oss volledig afgesloten voor een groot onderzoek naar een criminele familie. Er zijn drie mannen uit dezelfde familie aangehouden, van 55, 48 en 26 jaar.

De 48-jarige is Martien R., die geldt als de 'godfather' van Brabant. Het beruchte kamp werd al verschillende keren eerder doorzocht. Zoals vorig jaar, toen daar in juni een schietpartij plaatsvond waarbij de 30-jarige Peter netten om het leven kwam. De man die de moord op de drugscrimineel bekende kwam uiteindelijk vrij, omdat hij waarschijnlijk de schuld van iemand anders op zich had genomen. Dit onderzoek loopt nog steeds.

Niet bang voor geweld


Likeability of3

Rutte noemt snelheidsverlaging door stikstofcrisis 'rotmaatregel'

/ ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 12:35

Het kabinet presenteerde woensdagochtend de plannen om de maximumsnelheid te verlagen en via een noodwet de dijk- en kustversterkingen te laten doorgaan.

De meeste maatregelen zijn dinsdag al uitgelekt. Het gaat volgens premier Mark Rutte om „moeilijke maatregelen", die genomen worden om de belangen van „boeren, ondernemers en werknemers" te beschermen.

Niet in de spiegel kijken


dislike
user_b7a9854e14e8edfa66c7dc3e8fa7f91de0bfc6fe_avatar

Man opgepakt voor verstoppen 200 kilo coke in bevroren vlees

De ingepakte cocaïne. / National Crime Agency

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:09

In het Engelse Harwich is een 48-jarige vrachtwagenchauffeur uit Hillegom opgepakt. De beschuldiging? In zijn vrachtwagen werd tweehonderd kilo cocaïne gevonden. 

De coke was verstopt in bevroren vlees.

Flinke straatwaarde


Likeability of3

Dode door zware overstroming Venetië

Op bankjes door de stad. / ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 09:57

Het Italiaanse toeristenwalhalla Venetië heeft te maken met extreme overstromingen. Pleinen en historische gebouwen zijn compleet ondergelopen. Er is zeker een dode gevallen door het noodweer.

Een Italiaans persbureau meldt dat de 78-jarige man in de nacht van dinsdag op woensdag overleed toen hij werd geraakt door de bliksem. Hij was op dat moment water aan het wegpompen. Er is nog een ander slachtoffer gevallen, daar is de doodsoorzaak nog niet van vastgesteld.

Dinsdagavond bereikte het water een hoogte van 1.87 meter. In 1966, toen een record werd gemeten, stond het water maar zeven centimeter hoger.


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Schoolboeken laten te veel stereotype beelden zien

Saai en ook nog stereotiep? Afbeelding ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:38

In Nederlandse schoolboeken komen veel stereotiepe beelden voor. Er staan veel minder vrouwelijke dan mannelijke personages in en ook relatief weinig personages met een niet-Westerse achtergrond.

Zo bouwt Kees vaker een schuurtje en bakt Annemarie een taart. Dat concludeert Judi Mesman, hoogleraar maatschappelijke vraagstukken jeugd bij de Universiteit Leiden. Het onderzoek werd door de brancheorganisatie al eerder aangekondigd.

Mannen vaker werkend


Rotterdamse handhavers blij met bodycam

Rotterdamse handhavers blij met bodycam

Boa Salah Lagritite

Foto van 'Quincy Brouwer'

VANDAAG, 07:57

Alle vierhonderd handhavers in Rotterdam worden vanaf januari uitgerust met een bodycam. Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat de camera’s de veiligheid van de handhavers verhogen.

Handhavers spelen een steeds belangrijkere rol op straat in de havenstad. „In Rotterdam werken ze nauw samen met de politie”, zegt Ilse Schipper, communicatieadviseur Toezicht en Handhaving bij gemeente Rotterdam. „De politie richt zich vooral op high impact crime en noodhulpverlening. Handhavers hebben een steeds belangrijkere functie binnen wijken.”

Afgelopen jaar was er al een pilot waarbij vijftig handhavers met een camera de straat op gingen. De resultaten waren positief en daarom is er nu besloten om ze allemaal een bodycam te geven. „Het is onze taak ervoor te zorgen dat onze werknemers goed uitgerust en zo veilig mogelijk de straat op gaan.”


Oud-medewerker: Belastingdienst negeerde jarenlang misstanden

Afbeelding ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:50

De Belastingdienst heeft jarenlang interne meldingen van misstanden bij de behandeling van burgers genegeerd. Een voormalige medewerker trekt nu aan de bel.  

Tot op het hoogste ambtelijk niveau kreeg Pierre Niessen, die aankaartte dat in strijd met de wet werd gehandeld en rechten van burgers werden geschonden, geen gehoor. Dat melden Trouw en RTL Nieuws.

Brandbrief en dossier


Thunderdome Never Dies: 'De realiteit is buiten wel weer'

Hardcoregabber ben je voor het leven

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 06:05

Hardcore geldt als een religie voor echte fans, waarin Thunderdome hun kerk is. Documentaire Thunderdome Never Dies geeft een kijkje achter de schermen van deze subcultuur, „Het is zo anders dan die zien-en-gezien-worden-feestjes, hardcore is heel echt.”

Hardcore is niet alleen de kale kop, het dansje en de trainingsbroek. ,,Hoe meer je naar de muziek luistert, naar de feesten gaat en het saamhorige publiek leert kennen, hoe meer je snapt waar het echt voor staat.” Documentairemaakster Vera Holland was van de Spice Girl-generatie en heeft hardcore altijd als cult beschouwd, met Thunderdome als grondlegger. ,,Ik wist dat het heel groot was en veel teweeg heeft gebracht. Toen ik hoorde dat Thunderdome weer terugkwam, wist ik meteen: wauw, dit moéten we filmen, dit wordt legendarisch.”

Team Thunderdome Never Dies: cameraman Bob Alkemade en documentairemakers én elkaars grote liefde Ted Alkemade en Vera Holland