Al zeker twintig vriesdoden in Europa

9 januari 2017 om 18:39 door Kasper Hermans
Al zeker twintig vriesdoden in Europa
ANP

Het koude weer slaat om zich heen in Europa en dat heeft al meer dan twintig doden tot gevolg gehad, zo meldt de BBC. Vooral in Polen is het ernstig, daar vallen volgens de Britse zender inmiddels al tien doden te betreuren.

Maar ook een stuk zuidelijker zijn slachtoffers gevallen. Nabij de grens tussen Turkije en Bulgarije werden er drie doden migranten aangetroffen. Ook in Italië, Tsjechië, Rusland en Oekraïne viel minimaal een dode.

Het koude zuiden

Het is opvallend hoe ver zuidwaarts het winterse weer reikt. Zo zijn ook diverse Griekse eilanden bedekt met een laag sneeuw. In Turkije en Servië zijn respectievelijk de rivieren Bosporus en de Danube afgesloten voor vaarverkeer.

ANP

Artsen Zonder Grenzen laat in een verklaring weten „zeer bezorgd te zijn over de duizenden kwetsbare mensen die verspreid over het continent in gevaar zijn en vastzitten in onmenselijke omstandigheden. Vooral de tweeduizend mensen die in zelfgemaakte huisjes in Belgrado leven. De temperatuur daalt daar tot 20 graden onder nul.” Veel van de mensen daar zijn (jonge) vluchtelingen uit Afghanistan, Syrië, Pakistan en Irak.

Min 40

Overigens is Belgrado zeker niet de koudste plek in Europa. Op verschillende plekken in Rusland worden temperaturen van 40 graden onder nul verwacht. In Moskou werd afgelopen weekend de koudste 7 januari gemeten sinds het einde van de 19e eeuw.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!