Acht jaar Obama: yes, we could

8 januari 2017 om 18:00 door Els Anker
Acht jaar Obama: yes, we could
Foto: EPA / Ron Sachs

De Amerikaanse president Barack Obama houdt dinsdag zijn afscheidsspeech in de stad Chicago. Officieel komt er pas op 20 januari een einde aan zijn ambtstermijn, wanneer zijn opvolger Donald Trump formeel wordt beëdigd. Acht jaar presidentschap in cijfers.

1 
Met de komst van een nieuw leidersfiguur neemt het Amerikaanse volk afscheid van de eerste zwarte president van het land. Op 4 november 2008 werd Barack Hussein Obama verkozen tot de 44e president van de Verenigde Staten.

533 
Obama maakte gedurende zijn presidentschap 533 verkiezingsbeloftes. In acht jaar tijd wist de president 48 procent (256) van zijn beloftes waar te maken, terwijl nog eens 28 procent (149) onderdeel was van een politiek compromis. Dat blijkt uit de database die de onafhankelijke organisatie PoliFact aanlegde na zijn aantreden. In totaal verbrak Obama 128 verkiezingsbeloftes, een percentage van 24 procent.

2015 
Onder Barack Obama legaliseerde het Amerikaanse Hooggerechtshof in 2015 het homohuwelijk in de hele Verenigde Staten. De zogeheten Defense of Marriage Act (1996), die het huwelijk definieerde als een verbintenis tussen man en vrouw, werd niet verlengd, waardoor homokoppels in alle staten legaal in het huwelijksbootje konden stappen.

800.000
Het was hét struikelblok van de Amerikaanse begrotingsgesprekken: Obamacare, de wet waardoor 48 miljoen Amerikanen verplicht een zorgverzekering moesten afsluiten. De Republikeinen waren fel gekant tegen de wet en deden er dan ook alles aan om de invoering ervan tegen te houden. Als gevolg van de politieke strijd sloten talloze overheidsdiensten de deuren en zaten 800.000 ambtenaren tijdelijk zonder werk.

1 mei 2011 
Het meesterbrein achter de terroristische aanslagen van 11 september 2001, Osama bin Laden, wordt op 1 mei 2011 door Amerikaanse troepen doodgeschoten. „Het recht heeft gezegevierd”, aldus de president in een legendarische toespraak.

12.595.000 
Ruim 12.595.000 mensen zagen op YouTube hoe Obama in de Tonight Show van talkshowpresentator Jimmy Fallon op een ongebruikelijke manier terugblikte op de mijlpalen in zijn presidentschap. In de muzikale ‘slow jam’ zei Obama tegen het Amerikaanse volk dat het een „eer en een voorrecht was” om president te zijn.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!