Abbas waarschuwt Trump: 'Haal de ambassade niet weg'

9 januari 2017 om 21:24 door Kasper Hermans
Abbas waarschuwt Trump: 'Haal de ambassade niet weg'
ANP

Donald Trump heeft in zijn verkiezingscampagne regelmatig laten weten de Amerikaanse ambassade van de Verenigde Staten in Israël te willen verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Volgens Palestijnse media heeft president Mahmoud Abbas hem inmiddels een brief geschreven met het dringende verzoek om dit niet te doen. Wanneer deze brief verstuurd is, is niet helemaal duidelijk.

Desastreuze gevolgen

In de brief zou hij schrijven dat een transfer „desastreuze gevolgen zou hebben in het vredesproces, de Tweestatenoplossing en de stabiliteit en veiligheid van de complete regio.” Ook zouden er brieven zijn gestuurd naar Rusland, China en de Europese Unie met de boodschap ‘moeite te sparen’ om de VS ervan te overtuigen het plan van Trump niet door te zetten.

Israël is wel voorstander van de verhuizing naar Jeruzalem. In het verleden namen ze bij de voorgangers van Trump al pogingen hen ervan te overtuigen de ambassade te verplaatsen. Deze waren steeds vruchteloos.

Hoofdstad

Jeruzalem is een cruciale plaats in de oorlog tussen beide. Zowel Palestina als Israël claimt de stad als hoofdstad. Israël wil de hele stad, terwijl de Palestijnen in Oost-Jeruzalem de hoofdstad van hun staat willen hebben. Deze speelt dan ook een grote rol in de onderhandelingen.

De meerderheid van de landen in de Verenigde Naties erkent niet dat het de hoofdstad van Israël is. De ambassade van het pro-Israëlische Amerika naar Jeruzalem halen, zou daarom een grote overwinning zijn. Temeer omdat Trump Jeruzalem Israëls eeuwige hoofdstad heeft genoemd.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!