VS straft Rusland met uitzet diplomaten

29 december 2016 om 20:29 door ANP
VS straft Rusland met uitzet diplomaten
Vladimir Poetin. / ANP

De Verenigde Staten hebben donderdag 35 Russische diplomaten te kennen gegeven dat ze binnen 72 uur het land uit moeten zijn. Dat kondigde een anonieme Amerikaanse functionaris donderdag aan. Het is een van de reeks sancties die president Obama tegen Rusland heeft ingesteld.

Volgens de anonieme Amerikaanse functionaris worden ook twee Russische centra gesloten die volgens de Amerikaanse regering worden gebruikt „voor inlichtingendoeleinden''. Vanaf vrijdagmiddag mag daar geen Rus meer naar binnen.

Reactie op Russische pesterijen

De maatregelen zijn een reactie op Russische pesterijen tegen Amerikaanse diplomaten in Moskou, zei de bron. Daarnaast zouden de diplomaten die worden uitgezet zich hebben gedragen op een „manier die niet hoort bij de diplomatieke praktijk''.

Het is onderdeel van de straffen die Amerikaanse president Barack Obama Rusland onlangs in het vooruitzicht stelde vanwege de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Tegen de FSB en de militaire inlichtingendienst GRU worden ook sancties getroffen. Vier agenten van de GRU en drie bedrijven die ,,materiële steun'' gegeven zouden hebben aan de ,,cyberactiviteiten'' van de GRU staan op de sanctielijst.

Zo zet de Amerikaanse regering 35 Russen die voor de inlichtingendiensten zouden werken het land uit. Tegen de FSB en de militaire inlichtingendienst GRU worden ook sancties getroffen. Vier agenten van de GRU en drie bedrijven die „materiële steun'' gegeven zouden hebben aan de „cyberactiviteiten'' van de GRU staan op de sanctielijst.

Verder sluiten de Amerikanen twee Russische centra in de staten Maryland en New York die volgens Obama „voor inlichtingendoeleinden worden gebruikt''.

Obama herhaalde dat Rusland „acties heeft ondernomen die bedoeld waren om het Amerikaanse verkiezingsproces te beïnvloeden’’. Waar hij tot nog toe nog een kleine slag om de arm hield, zei hij ditmaal stellig dat „de diefstal en publicatie van gegevens alleen kan zijn aangestuurd door de hoogste niveaus van de Russische regering’’.

Aantijgingen 'ongegrond'

Rusland noemt de sancties „ongegrond" en ontkent zich te hebben gemengd in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Een woordvoerder van Vladimir Poetin liet weten dat het Kremlin met een reactie zal komen die voor de VS „aanzienlijk ongemak" op zal leveren.

Toch liet de woordvoerder ook doorschemeren dat de Russen wachten met een reactie tot Donald Trump is aangetreden als president van de VS. Trump bagatelliseerde eerder al de claims over hacks tijdens de Amerikaanse presidentscampagne.

Hacks

Obama’s Democratische Partij en presidentskandidaat Hillary Clinton hadden tijdens de campagne veel last van de hacks, waarvan Amerikaanse inlichtingendiensten vaststelden dat ze vanuit Rusland kwamen.

„Deze activiteiten hebben consequenties’’, zei Obama. Hij kondigde alvast aan dat het hier niet bij blijft. Rusland kan meer maatregelen tegemoetzien. „Sommige daarvan zullen niet worden bekendgemaakt’’, aldus de vertrekkend president.

In de komende dagen stuurt de Amerikaanse regering een rapport naar het Congres over Russische pogingen tot inmenging in de verkiezingen. Ook eerdere verkiezingen komen daarin aan bod.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!