In het nieuws

Smoelenboek: de ministers van Trump

Foto: ANP

Foto van 'G. Reinards'

19 JAN 2017

Donald Trump, die vrijdag wordt beëdigd, heeft zijn volledige kabinet samengesteld. Het wordt nu al het ‘rijkste kabinet’ in de moderne geschiedenis van de Verenigde Staten genoemd. De meeste ministers die Trump wil benoemen zijn miljonair of zelfs miljardair, net als Trump zelf. Dat terwijl Trump tijdens zijn campagne uitdroeg dat hij korte metten zou maken met het ‘politieke establishment’ en de rijken.

Zijn kabinet bestaat voornamelijk uit blanke mannen, miljonairs en (oud-)militairen. De officiële benoemingen moeten nog plaatsvinden en daarna moet de Senaat er nog mee instemmen. Een overzicht:

Minister van landbouw

De voormalig gouverneur van Georgia, Sonny Perdue, is de laatste toevoeging aan het team van Trump. Perdue is oorspronkelijk een Democraat maar ruilde van partij toen hoe de Republikeinse gouverneur van de zuidoostelijke staat werd. Met een doctorsgraad in de diergeneeskunde en een opvoeding op een boerderij, heeft hij een sterk agrarische achtergrond. Perdue haalde de nationale kranten toen hij gedurende een droogte aan de inwoners van Georgia vroeg om tot god te bidden voor vergeving.

Foto: AFP PHOTO / Bryan R. Smith

Minister van veteranenzaken

Voor het eerst wordt het departement voor veteranen geleid door iemand die zelf niet heeft gediend in het leger, Dr. David J. Shulkin. Toch is de 56-jarige Shulkin geen onlogische keuze, onder Obama was hij al de onderminister van gezondheid in hetzelfde departement. Hiermee was hij de leider van het grootste geïntegreerde gezondheidssysteem van Amerika. De Veterans Health Administration (VHA) heeft namelijk 1.700 locaties en helpt bijna 9 miljoen veteranen.

Foto: AFP PHOTO / DOMINICK REUTER

Minister van financiën
De New Yorkse Steven Mnuchin, voormalig bankier en Hollywoodproducer, mag de Amerikaanse geldkist gaan beheren. Hij financierde films als Avatar en X-Men. De keuze voor Mnuchin is ergens opvallend, omdat hij geen werkervaring heeft bij de overheid. Mnuchin wist tijdens de campagne veel geld voor Trump op te halen.

Foto: Steven Mnuchin

Minister van volksgezondheid en sociale zaken
Tom Price mag binnenkort de rol van gezondsheidsminister gaan vervullen. De oud-chirurg is een fervent criticaster van Obamacare. Trump noemde de 62-jarige Price een goede kandidaat om Obamacare onder de loep te nemen en betaalbare zorg voor iedere Amerikaan beschikbaar te maken.

Foto: Tom Price

Minister van energie
Naar verluidt wordt de oud-gouverneur van Texas Rick Perry minister van energie. Perry zit nu nog in de raad van bestuur van het energiebedrijf Energy Transfer Partners (ETP). Perry was vanaf 2000 15 jaar lang gouverneur van Texas en mag zich daardoor de langstzittende gouverneur in de geschiedenis van Texas noemen.

Foto: Rick Perry

Minister van onderwijs
Betsy DeVos, 58 jaar, werd als eerste vrouwelijke minister voorgedragen. Onder haar leiderschap zullen we het Amerikaanse onderwijssysteem hervormen en de bureaucratie doorbreken”, zei Trump eerder over haar. DeVos was vereerd en liet via een tweet weten: „Het status quo in onderwijs is onaanvaardbaar.”

Foto: Betsy DeVos

Minister van defensie
Generaal James ‘Mad Dog’ Mattis wordt de nieuwe minister van defensie. Hij wordt de baas van de Amerikaanse strijdkrachten, waar zo’n 2 miljoen militairen onderdeel van zijn en nog eens tienduizenden ambtenaren die voor het Pentagon werken. Het budget van het ministerie van defensie is volgend jaar ongeveer 580 miljard dollar (547 miljard euro), ongeveer 3,3 procent van het bruto binnenlands product (BBP) van de VS of zo’n 15 procent van alle uitgaven van het land. Ter vergelijking: Nederland geeft maar 1,13 procent van het BBP uit aan defensie.

Generaal James N. Mattis moet het gevecht tegen Islamitische Staat in Syrië en Irak vorm gaan geven. Onder president Obama werden twee belangrijke hervormingen binnen de strijdkrachten doorgevoerd. Namelijk de integratie van vrouwen in topposities binnen het leger en het toestaan van trangenders binnen het leger. Onder leiding van de 66-jarige Mattis zouden deze hervormingen mogelijk teruggedraaid kunnen worden.

Mattis leidde in 2003, na de invasie van Irak, een divisie van de marine in Bagdad en was van 2010 tot 2013 bevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten. Hij staat bekend om zijn harde taal en uitspraken rondom de oorlog in Irak en Afghanistan en heeft de afgelopen jaren veel kritiek geleverd op het beleid van Obama. Zijn bijnaam is ‘Mad Dog’.

Voor zijn aanstelling zal het congres een ‘uitzondering’ moeten maken, omdat hij pas sinds 2013 uit dienst is getreden. Volgens de Amerikaanse wet mag een militair na het uit dienst treden zeven jaar lang geen baan bij defensie hebben.

James ‘Mad Dog’ Mattis

Minister van justitie
De 69-jarige senator Jeff Sessions wordt minister van justitie. Sessions, die al twintig jaar als senator namens Alabama dienstdoet, is een fel tegenstander van zowel illegale als legale immigratie. Volgens hem veroorzaakt dit werkloosheid in de VS. Sessions is tijdens zijn carrière meerdere keren van racisme beschuldigd.

Foto: Jeff Sessions

Minister van buitenlandse zaken (Secretary of State)
Rex Tillerson is de huidige topman van het oliebedrijf ExxonMobil. De 64-jarige Tillerson is omstreden vanwege zijn banden met Rusland. Hij zou nauwe banden met het Kremlin hebben en op goede voet staan met de Russische president Poetin. Tillerson werkt al jaren samen met het Russische bedrijfsleven en in 2011 sloot hij een historische deal met de Russische staatsoliemaatschappij Rosneft. Twee jaar later kreeg de Exxon-topman van president Poetin de Orde van Vriendschap uitgereikt, een hoge Russische onderscheiding.

Eerder werd al bekend dat Tillerson één van de kandidaten voor de positie van Secretary of State was. Vanuit de Democratische partij, maar ook vanuit Trumps’ eigen Republikeinse partij, was meteen al veel kritiek op Tillerson. Beide partijen hebben aangegeven dat zij Tillerson in de Senaat kritisch willen ondervragen over zijn banden met Rusland.

De keuze voor Tillerson komt vlak na de onthullingen over de hackaanvallen waarmee Rusland mogelijk de Amerikaanse verkiezingen heeft beïnvloed. Volgens Trump zijn de banden van Tillerson met Rusland juist positief omdat hij het land goed zou kennen.

Foto: Rex Tillerson

Minister van volkshuisvesting en stedelijke ontwikkeling
Opvallend is ook de keuze van Trump voor de voormalige neurochirurg Ben Carson als minister van volkshuisvesting en stedelijke ontwikkeling. Carson nam het aanvankelijk op tegen Trump in de voorverkiezingen bij de Republikeinen. Volgens critici is Carson niet gekwalificeerd voor de baan. Daar was hij het zelf ook mee eens, want aanvankelijk sloeg hij de baan af omdat hij ‘nooit eerder een federaal orgaan gerund’ had. Maar hij is van gedachten veranderd en heeft de baan toch aangenomen.

Als vastgoedontwikkelaar heeft Trump, ondanks dat hij al belangen in zijn bedrijf zal opzeggen, baat bij belastingvoordelen voor woningbouw.

Foto: Ben Carson

Minister van werkgelegenheid
De 66-jarige Andrew Puzder is de eigenaar van de fastfoodketen CKE Restaurants. Hij was één van de sponsors van de campagne van Trump en is een sterke criticus ten aanzien van het minimumloon. Dat terwijl Obama zich de laatste jaren, na protesten voor een minimumloon van 15 dollar, juist hard heeft gemaakt voor een hoger minimumloon en verbeterde arbeidsomstandigheden, onder andere binnen de fastfood/restaurantsector. Puzder is daar fel op tegen. Ook is hij een tegenstander van Obamacare, de zorgwet van Obama, waarmee iedere Amerikaan verplicht wordt om een zorgverzekering te nemen.

Foto: Andrew Puzder

Minister van binnenlandse veiligheid
Voormalig generaal der mariniers, John Kelly, krijgt binnenlandse veiligheid toebedeeld. Een van de taken van de 66-jarige man is het aanhalen van de banden tussen Amerikaanse inlichtingendiensten en de politie. In het jaar 2008-2009 was Kelly commandant van de strijdkrachten in Irak. Dit jaar nam hij na veertig jaar afscheid van zijn militaire carrière.

Foto: John Kelly

Minister van transport
Elaine L. Chao wordt naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe minister van transport. Ze moet de beloftes van Trump om de Amerikaanse infrastructuur, die er slecht voor staat, te verbeteren gaan vormgeven. Chao was minister van werkgelegenheid onder George W. Bush en hoort bij hetzelfde politieke establishment dat Trump tijdens zijn campagne zo verguisde. Chao is getrouwd met Mitch McConnel, de meerderheidsleider van de Amerikaanse Senaat.

Foto: Elaine L. Chao

Minister van economische zaken en handel
De 78-jarige Wilbur Ross is miljardair geworden met het opkopen van kolen- en staalbedrijven. Trump wil in deze sectoren investeren, wat ingaat tegen de huidige trend om klimaatverandering tegen te gaan. Ross heeft een private-equityfirma en werkte voorheen voor de bank Rothschilds. Ross heeft gezegd dat hij af wil van slechte handelsovereenkomsten met andere landen en is een voorstander van hoge invoerrechten voor China.

Foto: Wilbur Ross

Minister van Binnenlandse Zaken

De 55-jarige Ryan Zinke zit als Republikein voor de staat Montana in het Huis van Afgevaardigden. Hij zat van 1986 tot 2008 bij de Navy Seals, een speciale militaire eenheid, en klom daar op tot commandant. Als minister van Binnenlandse Zaken wordt Zinke verantwoordelijk voor de uitvoering van de agenda van Trump op het gebied van de winning van kolen en gas, waar Trump een groot voorstander van is, maar wat de regering van Obama juist wilde verminderen.

Zinke steunde Trump al vanaf het begin van zijn campagne. Hij is geen uitgesproken ontkenner van klimaatverandering, maar zei wel eens dat het ook niet 'wetenschappelijk bewezen is'. Hillary Clinton noemde hij in 2014 de 'Antichrist'.

Ryan Zinke. Foto Kena Betancure/AFP

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft in de Verenigde Staten een andere rol dan in Nederland. Het ministerie is verantwoordelijk voor het beheer van het federale land dat in bezit is van de overheid, zoals nationale parken en militaire basis. Het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft meer gemeen met het Amerikaanse ministerie van Homeland Security (Binnenlandse Veiligheid).

Chef-strateeg
Misschien wel het controversieelst is de keuze van Trump voor Stephen Bannon als chef-strateeg. Dat is de belangrijkste adviseur van Trump. Bannon is een zakenman en de voorzitter van het extreemrechtse Breitbart News. Hij staat bekend als een racistische nationalist. David Duke, leider van de Ku Klux Klan, reageerde via Twitter verheugd op de aanstelling van Bannon.

Foto: Stephen Bannon


Mueller kan Trump niet vrijpleiten na rapport

Rapport/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Speciaal onderzoeker Robert Mueller legt de vraag of president Trump de rechtsgang heeft belemmerd voor aan het Congres en komt in zijn rapport niet met een eenduidig oordeel. Hij stelt in zijn rapport over 'Russiagate' dat hij er niet voldoende vertrouwen in heeft om Trump vrij te pleiten van belemmering van de rechtsgang. Daarom moet het Congres kijken naar zeker tien situaties waarbij Trump de bedoeling had zich met het onderzoek te bemoeien. Mueller is niet in staat te concluderen dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd.

Het Congres heeft volgens Mueller „het gezag om een president te verbieden diens autoriteit op een corrupte manier te misbruiken en zo de integriteit van de rechterlijke macht te beschermen''. Er zijn volgens Mueller wel „verscheidene acties van de president geweest waarmee die ongewenste invloed op het onderzoek gehad zou kunnen hebben''. Trump heeft geprobeerd een greep op het onderzoek te krijgen.

Bewijs tegen Trump


Meer festivalplezier met minder plastic

Strijd tegen plastic op de festivals deze zomer

Foto van 'Erik Jonk'

17 APR 2019

Met DGTL in Amsterdam-Noord en Paaspop in Schijndel wordt het festivalseizoen vanaf vrijdag officieel afgetrapt. Vele duizenden mensen staan te trappelen van ongeduld (wij ook!).

Met Lipton Ice Tea richten we de blik dit paasweekend op house- en technofestival DGTL. Dat festival is bijna uitverkocht, maar Metro en Lipton geven voor vier gelukkigen nog kaarten voor zaterdag weg. Ga daarvoor naar de prijsvraaglink onderaan dit artikel en beleef het eerste festival samen met je beste vrienden.

Vriendschapsgevoel


Kabinet maakt plan tegen buitenlandse inmenging

Minister Ferd Grapperhaus/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Alle ministeries trekken voortaan samen op om aanvallen en inmenging door buitenlandse overheden het hoofd te bieden. Het kabinet wil bijvoorbeeld buitenlandse overnames kunnen dwarsbomen en buitenlandse studenten beter in de gaten houden. Ook moeten landen die Nederland belagen vaker openlijk aan de kaak worden gesteld, zoals vorig jaar na de mislukte spionage door Rusland bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag.

Allemaal hetzelfde

Alle landen worden in het vervolg op dezelfde manier onder de loep genomen, en waar nodig volgen maatregelen, schrijft coördinerend minister Ferd Grapperhaus van Justitie aan de Tweede Kamer. Nederland was al op zijn hoede en er golden al veiligheidsmaatregelen, maar daar komen er nog een paar bij. Als de staatsveiligheid in het geding komt doordat een Nederlands bedrijf in buitenlandse handen dreigt te vallen, wil het kabinet die overname desnoods kunnen verbieden. Daarom komt er een investeringstoets.


Ga met je 3 beste vrienden naar DGTL!

Foto van 'Metro'

17 APR 2019

Zin in een bruisend paasweekend? Ga komende zaterdag met je vrienden naar DGTL, met de beste house- en techno-DJ’s en live-acts zoals Disclosure en Maceo Plex. Tijdens dit meest duurzame georganiseerde festival ter wereld introduceert Lipton Ice Tea haar nieuwe festivalflesje gemaakt van 100% gerecycled plastic. Daar wil je natuurlijk bij zijn! Metro en Lipton geven 4 zaterdag-tickets voor DGTL en een Lipton Ice Tea festivalpakket weg. Vul hieronder jouw gegevens in en maak kans.


Ga los op Awakenings, Melt en Knaldrang met CJP

Foto: Photo Company

In samenwerking met

In samenwerking met

17 APR 2019

Yaaay, het festivalseizoen is geopend! Na een winter vol heimwee naar magische buitenfeestjes, kun je los. Want met deze temperaturen willen we niets liever dan dansen met de zon op je bol, op de meest bijzondere locaties en met de dikste line-ups. Waar bouw jij deze zomer een feestje? CJP helpt je op weg met de lekkerste (festival)deals. Deze week met Awakenings Easter Sunday, het Duitse Melt Festival en Knaldrang voor oranje party garantie. Scoor je tickets snel, want de acties gelden maar tot 24 april. Nog geen CJP? Bestel ‘m direct onderaan deze pagina.

Win: 50x2 tickets Awakenings

Ga na je Easter Sunday brunch door naar de Amsterdamse Gashouder voor een nacht vol beukende techno beats, met o.a. Reinier Zonneveld en Sam Paganini. Let op: maak kans op tickets tot vrijdag 12.00 uur. Daarna maakt CJP de winnaars bekend. https://www.cjp.nl/win/2019/04/awakenings-easter-sunday/81318/


Vakantiegeld steeds vaker besteed als vakantiegeld

Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Nederlanders geven hun vakantiegeld ook steeds vaker daadwerkelijk uit aan vakanties. De extra salarisuitkering wordt minder en gebruikt voor andere doeleinden, dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Vliegtickets.nl.

Van de 2.000 ondervraagden investeert 77 procent zijn vakantiegeld het geld in een vakantie. Drie jaar geleden lag dit percentage nog op zeventig procent.

Schulden aflossen


Win 4 kaarten voor Carré Cirque

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Deze zomer staat Carré tien dagen lang in het teken van Carré Cirque. Dit fenomenale theaterspektakel bevat de meest indrukwekkende internationale nouveau cirque voorstellingen. Wil jij dit meemaken? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 4 kaarten voor de show van 2 juli.


Ollongren niet vervolgd om 'Baudet-uitspraken'

Thierry Baudet en Kasja Ollongren/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Minister Kasja Ollongren (Binnenlandse Zaken) wordt niet vervolgd voor uitspraken die zij heeft gedaan over politicus Thierry Baudet. De beklagkamer van het gerechtshof in Amsterdam heeft dat besloten. Het Openbaar Ministerie en het hof besloten dat vorig jaar ook al maar de FvD-leider had daartegen beroep aangetekend. Dat beklag werd donderdag afgewezen. Er is tegen deze beslissing geen hoger beroep mogelijk.

Baudet wilde dat de minister wordt vervolgd wegens smaad of laster. Hij vond dat Ollongren hem had afgeschilderd als racist. Dat gebeurde in zijn ogen tijdens een Ien-Daleslezing begin 2018, waarin Ollongren hem ervan had beticht dat hij ras had betrokken in het politieke debat. Aanleiding was een omstreden uitspraak van een partijgenoot van Baudet die zei dat Nederlanders met een donkere huidskleur minder intelligent zijn dan anderen.

Politieke debat


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

16 APR 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Win 20 tickets voor SLAM! Koningsdag 2019

Foto van 'Metro'

8 APR 2019

Wil jij samen met je volledige crew naar SLAM! Koningsdag 2019? Metro en Arriva hebben een unieke prijs: Jij kunt samen met 19 vrienden als VIP naar het festival op 27 april inclusief een busreis heen en terug! Wat moet je hiervoor doen? Laat ons via een foto, video of tekst weten waarom jij deze prijs moet winnen. Zorg er vervolgens voor dat je zoveel mogelijk stemmen krijgt, op vrijdag 19 april kiezen wij uit de drie inzendingen met de meeste stemmen de winnaar. Upload hieronder je foto, video of tekst. Je inzending verschijnt niet veel later in de galerij waar al je vrienden kunnen gaan stemmen.

Deelnemen kan niet meer, stemmen nog wel! Morgenmiddag wordt de winnaar bekend gemaakt.


'Geen aanwijzingen Rusland-connectie Trump'

Donald Trump/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het onderzoek in de VS van speciaal aanklager Robert Mueller heeft geen aanwijzingen opgeleverd dat president Donald Trump of zijn campagneteam samenwerkten met Rusland tijdens de presidentsverkiezingen in 2016. Dat verklaarde de Amerikaanse minister van Justitie William Barr donderdag.

Barr gaf een persconferentie kort voordat hij het rapport van de commissie Mueller aan het parlement zou overhandigen. In dat rapport zijn bepaalde passages onleesbaar gemaakt uit veiligheidsoverwegingen.

Twee jaar lang


Likeability of3

Waarschuwing: mogelijk smog door Paasvuren

Paasvuur/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Naar verwachting is er in heel Nederland vanaf zaterdag smog door fijnstof. De luchtkwaliteit is dan 'onvoldoende' tot 'slecht', waarschuwt gezondheidsinstituut RIVM.

Vreugdevuren

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu schrijft dit toe aan de vele vreugdevuren die tijdens Pasen in Duitsland en in het oosten van Nederland worden ontstoken. Ook het rustige voorjaarsweer speelt een rol.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

K*tkat Heinz is niet voor de poes

Camera videoK*tkat Heinz is niet voor de poes

Animatiefilm van Heinz nu op het witte doek

Foto van 'Tim van der Steen'

GISTEREN

Het had de nodige poten in aarde, maar morgen is het moment daar: de markante kat Heinz verschijnt op het witte doek. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Ilse Warringa (Juf Ank in De Luizenmoeder) en komiek Ruben van der Meer. Het is een tegendraadse animatiefilm geworden die juist niet op kinderen mikt, maar toch een voorbeeldfunctie moet krijgen in Nederland.

Heinz is een creatie van cartoonisten Eddie de Jong en René Windig. Lezers van Metro zijn allicht bekend met de nukkige Amsterdamse kater, zijn strips stonden van 2010 tot 2011 bij ons in de krant. Vandaag verschijnt Heinz eindelijk in de bioscoop, maar wie is Heinz eigenlijk?


Kim Jong-Un gaat ook een top houden met Poetin

Kim Jong-un/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Na zijn twee topontmoetingen met de Amerikaanse president Donald Trump, gaat Kim Jong-un ook met een andere wereldleider om de tafel. De Noord-Koreaanse leider reist deze maand naar buurland Rusland. Hij ontmoet daar president Vladimir Poetin, maakte het Kremlin bekend.

Poetin heeft de Noord-Koreaanse leider uitgenodigd. Het bezoek moet in de tweede helft van april plaatsvinden. De exacte plaats en datum zijn niet bekendgemaakt, maar Russische en Zuid-Koreaanse media hebben eerder bericht dat de ontmoeting in het Russische Verre Oosten zal worden gehouden.

Eerste sinds 2011


Universiteitsbaas reist voor 124.000 euro

Universiteitsbaas reist voor 124.000 euro

Universiteit Utrecht. /ANP

Foto van 'Rosan de Vos'

GISTEREN

De voorzitter van de Universiteit Utrecht (UU) Anton Pijpers, heeft vorig jaar flinke reiskosten gemaakt. Voor ruim 124.000 euro verplaatste hij zichzelf van A naar B. Het grootste deel daarvan was voor een dienstauto met chauffeur, staat in het jaarverslag van de universiteit.

Onacceptabel declaratiegedrag

„De UU realiseert zich dat de binnenlandse vervoerskosten voor de collegevoorzitter in vergelijking met de andere universiteiten hoog zijn, en heeft in 2018 al de nodige stappen gezet om te veranderen'', zegt een woordvoerder van de universiteit.


Pasen: wat is het en wat valt er te doen?

Pasen: wat is het en wat valt er te doen?

Pasen: wat is het en wat valt er te doen? /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Pasen. Sommigen kennen het misschien alleen nog maar als „een lang weekend vrij”. Daarom een kleine opfriscursus: wat betekent deze feestdag en wat kunnen we dit weekend allemaal voor leuke dingen doen?

Wat is Pasen?

Pasen is een feest uit het christelijk geloof. Christenen vieren met Pasen de opstanding van Jezus Christus. Op Goede Vrijdag herdenken christenen eerst dat Jezus stierf aan het kruis. De zondag erna vieren ze dat hij weer tot leven kwam. Die dag wordt Eerste Paasdag genoemd.


Confetti wordt mogelijk verboden in Rotterdam

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Op het Koningsdagfestival Kingsland in Rotterdam wordt een wereldrecordpoging confetti schieten georganiseerd. Althans, dat is het plan. De Partij voor de Dieren en GroenLinks steken daar mogelijk een stokje voor. Zij pleiten namelijk voor een confettiverbod in Rotterdam, na aankondiging van de wereldrecordpoging.

Moeilijk op te ruimen

De organisator van Kingsland Rotterdam, Mitchell Bovenlander, had een spectaculair beeld voor ogen: zesduizend mensen die allemaal tegelijk confetti afschieten. Maar de Partij voor de Dieren en GroenLinks zijn geen fan. „We houden van een feestje, maar minder van de naweeën", leegt gemeenteraadslid Astrid Kockelkoren uit aan RTL Nieuws. Volgens de partijen is het erg lastig om de confetti op te ruimen.


Advies Rli: 'Vliegen moet duurder worden'

Advies Rli: 'Vliegen moet duurder worden'

Advies Rli: 'Vliegen moet duurder worden'. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De luchtvaart moet worden afgerekend op de gevolgen voor het milieu. Dat betekent ook dat vliegen duurder moet worden. Dat stelt de onafhankelijke Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een advies voor de lange termijn aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur).

De vervuiler moet betalen

De vervuiler moet betalen, meent de raad. Op dit moment gebeurt dat niet met de luchtvaart en staat vooral de positie van Schiphol centraal. Er moet een einde komen aan die uitzonderingspositie en de sector moet gehouden worden aan „heldere grenzen voor geluid, hinder, ultrafijnstof en veiligheid". Het nieuwe beleid is nodig omdat burgers zich steeds meer verzetten tegen de hinder van de luchtvaart. Dat blijkt bijvoorbeeld bij de uitbreiding van Lelystad Airport en uit de voortdurende discussie over verdere groei op Schiphol. Daarnaast moeten er grenzen gesteld worden om de klimaatdoelen van Parijs te halen en de uitstoot van CO2 te verminderen.


Jongeren betalen zich scheel aan autoverzekering

Jongeren betalen zich scheel aan autoverzekering

Jongeren betalen zich scheel aan autoverzekering. /Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Jongeren moeten steeds dieper in de portemonnee kijken om hun autoverzekering te betalen. Een gemiddelde jaarpremie van 18- tot 24-jarigen is momenteel 1358 euro, in 2016 ging dit nog om 828 euro per jaar. Dat onderzocht vergelijkingssite Independer

Stijging minder, behalve bij jongeren

Voor het eerst sinds 2016 stegen de premies voor de WA-autoverzekering minder hard dan in voorgaande jaren. De gemiddelde stijging is vijf procent, tegenover dertien procent vorig jaar. Maar in euro’s lopen de stijgingen per leeftijd flink uit elkaar. De groep die nog steeds hard geraakt wordt: de 18- tot 24-jarigen.